Szecsuán világhódító csemegéi
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik, egy olyan területről, ahol már az ősidők óta speciális módszerekkel készítették és tartósították az élelmiszereket. Jellemzője a markáns, karakteres ízvilág, a bátor fűszerhasználat és a sokoldalúság. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.Dan dan tészta
A hagyományos dan dan tészta a kínai konyha igazi klasszikusa. Az étel koronája a tésztához tálalt fűszeres szósz. A chiliolajból, tartósított zöldségekből, szecsuáni borsból és szezám- vagy mogyorópasztából készült mártás karakteres jelleget kölcsönöz a fogásnak. A leggyakrabban darált sertés- vagy marhahúst szolgálnak fel mellé. Kínában a változatok csak kis mértékben különböznek, de külföldön a dan dan tésztát már a nyugati, finomabb ízléshez igazították, és jóval kevesebb fűszerrel készítik el.Kung pao csirke
A kung pao csirke a "nyugatiasodott" kínai konyha népszerű fogása. Fűszeres, kockára vágott csirkéből, zöldségekből, mogyoróból és szecsuáni borsból készült fűszeres fogás. Szecsuán tartományból származik, és egyedi, érdekes eredettörténete van. A hagyomány szerint a XIX. században akkor vált közismert fogássá, amikor egy magas rangú, állami tisztviselő meglátogatta azt a szecsuáni parasztembert, aki korábban megmentette a vízbefulladástól. Állítólag ez a Ding Baozhen nevű férfi vitte el a hírét az ételnek, amivel megvendégelték.Szecsuáni hot pot
A szecsuáni hotpot egy kifejezetten fűszeres étel, amelyet nyers alapanyagok forró húslevesben való párolásával készítenek. A szeletelt húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a különböző tészták, és ami a legfontosabb, elmaradhatatlan szecsuáni bors variálható alkotóelemei ennek a csípős fogásnak. A hotpot elfogyasztása valóságos közösségi esemény, amikor az emberek a forró fazék köré gyűlnek, és társalgás közben főzik meg a választott csemegéket. Eredetileg a régió halászai és kikötői munkásai fogyasztották, ma világszerte népszerű fogás.Mapo doufu
A szecsuáni eredetű mapo doufu tofukockákból áll, amelyeket darált húsból és a douchi néven ismert, erjesztett fekete babot tartalmazó fűszeres szószban tálalnak. Az ételt állítólag egy Chen Xingsheng nevű étteremben találták fel Chengduban 1862-ben. Az étel pikáns fűszerességét és csípősségét a szecsuáni bors, a chiliolaj és a lóbabpaszta adja, míg a további összetevők között megtaláljuk még a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a felaprított zöldhagymát és opcionálisan a keményítőt is, amelyet sűrítőanyagként használnak.Ma yi shang shu
A szokatlan nevű, "hangyák másznak a fára" elnevezésű szecsuáni specialitás alapja az üveges tészta, amit ízletes mártással és darált sertéshússal tálalnak. A név az étel megjelenéséből ered, ahol az üvegtészta a fa ágait, az apróra vágott zöldhagyma a leveleket, a darált sertéshúsdarabok pedig a hangyákat jelképezik. Szecsuánban a szakácsok gyakran adnak apróra vágott friss vagy szárított chilit is az ételhez.Hui guo rou
A kétszer főtt sertéshús szecsuáni specialitás. A sertéshúst először egy fazékban párolják, majd hűtőben lehűtik, hogy a hús és a zsír megszilárduljon. Ezután felszeletelik, és zöldségekkel, káposztával, paprikával, póréhagymával és gombával kevergetve addig sütik, amíg barna színt nem kap, és a bőre ropogós nem lesz. A hozzávalók változhatnak, de a legtöbben a hús és a zöldségek mellé rizsborból, szójaszószból és különféle más fűszerekből készült szószt is adnak hozzá.Pào cài
A pào cài szecsuáni stílusú savanyúság, amelyet előételként vagy köretként fogyasztanak. Különféle zöldségekből: kínai káposztából, sárgarépából, mustárszárból, babból, retekből, fehérrépából, uborkából, gyömbérből és csípős paprikából készül. A szecsuáni konyhában a ropogós, fanyar savanyúságok gyakran kapnak szerepet, és szinte minden család kamrájában, évszaktól függetlenül megtalálhatóakSuān là tāng
A Suān là tāng Szecsúánból származó csípős-savanyú leves. Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a különböző növényi rügyek, a bambuszcsíra, a tofu, a fafülgomba és a szójaszósszal ízesített húsleves. A csípősséget paprikával, míg a savanyú ízt az ecet használatával érik el. A csípős-savanyú levest általában nagy étkezések után vagy másnaposság ellen fogyasztják. Azt mondják, hogy az étvágy fokozására is kiválló.Chao shou
A Chao shou tradicionális szecsuáni fogás. A gombócokat sertéshússal és gyömbérrel töltik meg, majd megfőzik, és különböző mártásokban, szószokban, levesekben, például csirkelevesben, chiliolajos mártásban (száraz változat) vagy savanyú és fűszeres húslevesben tálalják. A Chao shou-t jellemzően a kínai újévkor fogyasztják mert a gombócok a gazdagságot jelképezik.Yacai bao
A yacai bao egyfajta párolt kínai zsemle (baozi), amely szintén Szecsuánhoz kötődik. A zsemle kovászos tésztából készül, a töltelék pedig jellemzően zöldségekből áll, de időnként tartalmazhat húst is. Főként reggelire vagy ebédre fogyasztják.Kapcsolódó inspirációk:
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.
A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.