Élmények a világ körül

Keresés

Seychelles ékkövei I. – Mahe

A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a Seychelle-szigetek csodáit!

A Seychelle-szigetek ékkövei I. – Mahe

A Seychelle-szigetek egy apró szigetállam az Indiai-óceánban. Az afrikai kontinenstől keletre, az egyenlítő magasságában szétszórt 155 sziget alkotja az országot.
 

Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb és területileg a világ legkisebb olyan országának számít, amely saját fizetőeszközt bocsájt ki, a Seychelle-i rúpiát. Nincsenek őslakosok, a szigetek lakói európai, afrikai, indiai és kínai bevándorlók utódai. A hivatalos nyelv az angol, a francia és a kreol, melyeket szinte minden itt élő folyékonyan beszél.

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország fővárosa az alig 25.000 fős Victoria, mely a legnagyobb szigeten, Mahén található. A világ legkisebb fővárosának számító település nevét Viktória királynőről kapta. Az egzotikus főváros központjában egy gyönyörű óratorony áll, melyet sokszor a londoni Big Ben kicsinyített másának néznek, de az az óra valójában a londoni Vauxhall óratorony másolata.
Mahe és környéke számtalan programlehetőséget tartogat azoknak is, akik csak ezt az egy szigetet szeretnék bejárni, így összegyűjtöttük azokat a programokat, amiket mindenképpen érdemes felfedezni a trópusi csodavilágban.

Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Victoria szívében található Mahe legnagyobb piaca, ahol a helyiek és turisták egyaránt vásárolnak. A piac nevét egy előkelő angol orvos után kapta, aki az I. és a II. világháborúban is szolgált, majd hazatérése után nevezték ki a Seychelle-szigetek kormányzójává. Merüljünk el a nyüzsgő hétköznapok forgatagában az árusok között és lessük el a helyiektől, hogyan választanak érett mangót, papayát vagy mini banánokat a gyümölcsárusoktól. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nagyon megszomjaznánk a párás melegben, a piacon friss kókuszdióból szürcsölhetjük ki a hűsítő kókuszvizet. A kókuszvíz igazi varázsszer, hiszen fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tudunk gyorsan pótolni vele. Nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor tartalma miatt lényegesen hatékonyabban oltja a szomjúságot és hidratálja testünket, mintha ásványvizet vagy a csapvizet fogyasztanánk. A piacon rengeteg szuvenírt találunk turistaként is: kagylóból formált ékszereket, helyi fűszereket, friss vanília rudat, fahéjat vagy friss, helyi kókuszolajat érdemes bőröndünkben „hazacsempészni”.

Botanikus Kert

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
A fővárostól rövid sétára találjuk Mahe Botanikus Kertjét, ahol átfogó képet kaphatunk a Seychelle-szigetek flórájáról és faunájáról. Amennyiben az időnkbe nem fér bele Praslin szigetének meglátogatása, akkor itt mindenképpen érdemes megcsodálni a híres Coco de Mer pálmákat, melynek termései a világ legnagyobbjai közé taroznak. A sziget békés szegletében hatalmas aldabrai óriásteknősökben gyönyörködhetünk, és ha igazán szemfülesek vagyunk, akkor a fák lombkoronáiban még repülőkutyákat is találunk.

Takamaka Rum Lepárlóüzem

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Seychelles egyik ikonikus alkoholos italával, a helyi rumokkal ismerkedhetünk meg a Takamaka Rum Lepárlóüzemében. A családias hangulatú rumgyárban nyomon követhetjük a rum készítésének fázisait, a cukornád préselésétől kezdve, a lepárlás folyamatán át a hordókban sorakozó nedűig. Szerencsére a vezetett túra végén nem csak a képzeletünkre kell hagyatkozni, hiszen a fehér, sötét, kókuszos, ananászos és 8 évig érlelt rumkülönlegességekből is kóstolót kapunk. Az udvarban álló harang azokra a gyarmati időkre emlékeztet, amikor az ültetvényeken még rabszolgasorban dolgoztak és melyet 1835-ben szabadítottak fel. A helyi étteremben legkiválóbb koktélokat és a legízletesebb fúziós fogásokat kóstolhatjuk meg, melyhez igyekeznek lokális alapanyagokat használni.

Le Jardin de Roi – Fűszerkert

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciák által létrehozott fűszerkertet a XVIII. századi mintára építették, azzal a céllal, hogy a fűszerek kereskedelmét népszerűsítsék. Az eldugott úti cél igazi botanikai különlegességeket tartogat, ahol számtalan olyan helyi fűszert és ritka növényt ismerhetünk meg, melyeket még a botanikus kertben sem fedezünk fel. A helyi étterem fogásait természetesen csakis az innen származó fűszerekkel bolondítják meg, illetve a Takamaka rum is különleges, csak itt kapható, helyi termésekkel fűszerezett különlegességgel csalogat.

Teaültetvény

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1962-ben létrehozott teaültetvény a Morne Blanc hegy hűvösebb lankáin terül el, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk Mahe nyugati részére. Első kézből figyelhetjük meg hogyan kerül dobozokba a sziget emblematikus terméke a Seytea. Innen alig pár lépésre indul egy viszonylag könnyen teljesíthető, vadregényes túraútvonal a Morne Blanc Trail, mely Mahe különleges „felhő erdejében” vezet. Ahogyan neve is utal rá, nem ritka, hogy a körülöttünk tornyosuló vattacukorként gomolygó felhőből frissítő vízpermet szitál. Ennek köszönhetően elképesztően buja, mohákkal benőtt trópusi dzsungelben sétálhatunk és ha igazán szerencsések vagyunk akkor a környező fákon még az endemikus seychelle-szigeteki tigriskaméleont is lencsevégre kaphatjuk.

62 hófehér homokos part otthona

 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Mahe szigetén egymást érik a képeslapra illő, szívfájdítóan gyönyörű partszakaszok. Gyakorta megesik, hogy a kisebb és csendesebb strandokon csak mi hagyjuk ott lábnyomainkat sétánk során. Érdemes a sziget összes híresebb partját meglátogatni, hiszen mindegyiknek különleges karaktere van. Anse Intendance a sziget déli csücskében bújik meg, partjain gyakorta felbukkannak tengeri teknős nyomok, akik novembertől márciusig térnek vissza erre a partszakaszra lerakni tojásaikat. Bár bizonyos időszakokban erős hullámtörésre lehet számítani ezen a partszakaszon, akkor sem kell elkeseredni, ha éppen túl szeszélyesnek találjuk az Indiai-óceánt, hiszen a part menti hangulatos bárban egy hűsítő koktél biztosan felejthetetlen élményt biztosít.
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Beau Vallonon található a sziget északi, nyüzsgőbb turistaközpontja. A szigeten egyedül itt próbálhatunk ki olyan vízi sportokat, mint a jetskizés, vízisízés, szörfözés, búvárkodás és a legszebb naplementéket is innen csodálhatjuk meg. Port Launey környéke ideális a sznorkelezés szerelmeseinek, korallzátonya megannyi színpompás lakó otthona. Ne hagyjuk ki a környéken megbúvó Sauzier vízesést, melyet csak a helyiek és a rutinos utazók ismernek. Erőnlétünktől függően egy rövidebb gyalogtúrával, vagy autóval is megközelíthető a hangulatos zuhatag, melynek természetes medencéjében meg is mártózhatunk, így érdemes fürdőruhával készülni a kirándulásra.
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Anse Major a sziget egyik eldugott gyöngyszeme, a partszakasz csak gyalogtúrával vagy vízi taxival közelíthető meg. A biztonságosan kiépített túraútvonal átlagos erőnléttel is teljesíthető, azonban – ahogyan a napsütötte trópusokon mindenhol – érdemes nagy adag ivóvízzel felszerelkezve elindulni.
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Anse Royal Mahe egyik legnépszerűbb partja, mely tökéletes választás a strandoláshoz. Zátonnyal védett, hosszú partszakaszán biztonsággal fedezhetjük fel sznorkelezés során a vízi élővilág érdekességeit.

Környező szigetek

Silhouette
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Mahétól mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekszik a harmadik legnagyobb sziget, Silhouette. Az 1800-as évektől lakott szigethez egy izgalmas történet kötődik, egykori afrikai tulajdonosa a legenda szerint egy hegedűért cserélte el a sziget tulajdonjogát. A szigeten mai napig megtekinthető a szigetet sokáig birtokló Dauban család kúriája és mauzóleuma. Mint számtalan más trópusi szigethez, úgy Silhouette-hez is kötődnek elásott kalóz kincsekről szóló mondák, ám mindezidáig nem sikerült nyomára bukkanni a turistáknak. A sziget természetvédelmi területnek számít, számtalan endemikus állat- és növényfaj otthona, köztük a különleges rovarevő növény a seychellesi kancsóka is itt fedezhető fel.
North Island
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Silhouettetől mindössze kőhajításnyira fekszik a napjainkban luxus üdülőhelyként ismert North Island, ahol olyan hírességek pihentek már, mint Brad Pitt, Vilmos és Katalin brit hercegi pár vagy éppen a Beckham házaspár. A sziget az ökoturisták igazi fellegvára, ahol komoly természetvédelmi munka zajlik annak érdekében, hogy ökoszisztémáját eredeti, érintetlen állapotára állítsák vissza. A szigetnek önkéntes programja is működik, melyben az elhivatott természetbúvárok aktívan részt vesznek a mindennapi terepmunkákban.
Ste Anne – Moyenne – Cerf
 A Seychelles-szigetek ékkövei - OTP Travel Utazási Iroda
Mahéról egy napos programlehetőség Ste Anne Nemzeti Parkjának megtekintése. Általában három ide tartozó szigetet szokott érinteni a hajókirándulás, Ste Anne, Moyenne és Cerf szigetét. Ste Anne volt a szigetre érkező telepesek bölcsője, itt telepedett le 1770 körül az a maréknyi ember, akik a Seychelle-szigetek első lakosainak számítottak. A sziget a történelem során végig fontos szerepet töltött be, bálnavadász állomásként és fegyverraktárként is szolgált az évek során. Cerf szigete szintén a nemzeti park része, az egykoron kókuszültetvényként üzemelő 116 hektáros szigetnek állandó lakossága van, partjai és környező vizei pedig népszerű piknikező és sznorkelező helyszínnek számít a turisták számára. Moyenne szigete a legenda szerint igazi kalóztanya volt, több történet is kering az egykoron itt élő törvényen kívüli tengeri banditákról. A sziget neve összefonódik Miss Emma Best nevével, aki a szigetvilágban híres volt állatszeretetéről és mentett, kóbor állatai egykoron benépesítették a parányi földdarabot. 1970-ben egy angol újságíró, Brendon Grimshaw tulajdonába került, aki élete végéig azon fáradozott, hogy egy burjánzó édenkertet hozzon létre. Kitartó munkájának gyümölcsét csodálhatjuk meg a mai napig, ha ide látogatunk. A turistaösvényeken pedig barátságos aldabra óriásteknősökkel találkozhatunk.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Seychelle-szigetek-i strandmustra - OTP Travel Utazási Iroda
A Seychelle-szigetek egy távoli paradicsom, pálmafákkal, fehér homokú partokkal és türkizkék óceánnal.

Seychelles érintetlen szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a Seychelle-szigetek érintetlen szigeteit!

Fenntartható turizmus a Seychelle-szigeteken - OTP Travel Utazási Iroda
Figyeljünk a környezetünkre!

Dubai ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk a varázslatos La Digue-ot, a Seychelle-szigetek harmadik legnagyobb szigetét!

A Seychelles-szigetek ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Minden, amit a Seychelle-szigetek második legnagyobb szigetéről, Praslinról tudni kell!

Seychelle-szigetek | óriásteknős - OTP Travel Utazási Iroda
Az aldabrai óriásteknős nevét élőhelyéről, a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra-atollról kapta. A terület fokozottan védett - többek között a teknősök miatt.

Seychelle-szigetek | 7 Seychelle-szigeteki csemege - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk 7 Seychelle-szigeteki csemegét, plusz egy különleges ráadás ételt, ami inkább csak specialitásként került az összeállításba.

Seychelle-szigetek | tengerpart sziklákkal - OTP Travel Utazási Iroda
A Seychelle-szigetekről sokaknak egy trópusi, luxusnászút jut az eszébe, pedig ennél sokkal többet nyújt.

Seychelle-szigetek | tengerpart - OTP Travel Utazási Iroda
Azt mindenki tudja, hogy a Seychelle-szigetek egy földi paradicsom. A következő érdekességekkel azonban kevesen vannak tisztában.

Kapcsolódó ajánlatok:


CORAL STRAND SMART CHOICE****

Seychelle-szigetek
569 000 Ft-tól/fő

SAVOY SEYCHELLES RESORT & SPA*****

Seychelle-szigetek
699 000 Ft-tól/fő

COCO DE MER HOTEL & BLACK PARROTT SUITES ****+

Seychelle-szigetek
799 000 Ft-tól/fő

HILTON SEYCHELLES NORTHOLME RESORT *****

Seychelle-szigetek
899 000 Ft-tól/fő

STORY SEYCHELLES*****

Seychelle-szigetek
909 000 Ft-tól/fő

KEMPINSKI SEYCHELLES RESORT BAIE LAZARE*****

Seychelle-szigetek
979 000 Ft-tól/fő

CONSTANCE EPHELIA*****

Seychelle-szigetek
1 299 000 Ft-tól/fő

CONSTANCE LEMURIA*****

Seychelle-szigetek
1 535 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS RESORT SEYCHELLES*****

Seychelle-szigetek
1 675 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS RESORT SEYCHELLES AT DESROCHES ISLAND *****

Seychelle-szigetek
1 855 000 Ft-tól/fő

SEYCHELLES - AZ INDIAI-ÓCEÁN ÁLOMSZIGETEI

Seychelle-szigetek
1 885 000 Ft-tól/fő

ANANTARA MAIA SEYCHELLES VILLAS*****

Seychelle-szigetek
4 135 000 Ft-tól/fő