Élmények a világ körül

Keresés

A Kalahári sivatag titkai

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Kalahári sivatag három országot ölel fel, Botswana nagy részét, Namíbia egy részét és Dél-Afrika egyes régióit foglalja magában. Ismerje meg ezt a különleges világot.

A Kalahári sivatag titkai

A Kalahári sivatag egy nagy, félszáraz, homokos szavanna Afrika déli részén, amely 900 000 négyzetkilométeren terül el, és Botswana nagy részét, Namíbia egy részét és Dél-Afrika egyes régióit foglalja magában. Ha szeretnénk felfedezni a botswanai sivatagot, akkor jobban meg kell ismerni a botswanai Kalahári különböző régióit.

A sivatag a Kalahári-medencében fekszik, méretét tekintve hatalmas, körülbelül ötször akkora, mint Franciaország, és amely egész Botswanát és a környező országok egy részét lefedi. A Kalahári-medence 135 millió évvel ezelőtt jött létre, amikor Dél-Amerika, Ázsia és Ausztrália elszakadt Afrikától. Ennek az eseménynek és az általa okozott másodlagos vulkanikus és földmozgásos tevékenységnek az ereje tálként megemelte Afrika déli széleit, létrehozva a medencét. Sok millió éven át a világnak ezen része rendkívül száraz időszakokon ment keresztül, amelyek során heves homokviharok homokrétegeket hordtak a medencébe. Ennek következtében napjainkban, 65 millió évvel később, ez a legrégebbi és legnagyobb homokterület bolygónkon. Afrika ezen részét a nagy jégkorszakok nem érintették, ezért sokkal fajgazdagabb maradt, sokkal több állat és növény maradt életben, mint a világ más részein.

Kalahári sivatag

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Kalahári sivatag jelenleg 65 millió éves történetének esős időszakát éli. A Kalahári sivatag homokját többnyire a szél formálja, nem pedig a víz szállítja, ezért nem túl termékeny talajt biztosít a növényzet számára. Ennek ellenére jó esőzések után a fű bőséges, és ez az élet elképesztő sokszínűségét biztosítja. A Kalahári sivatag a San-ok vagy más néven bushmanok utolsó menedéke, akik az elmúlt 30 000 évben Afrika déli részén éltek, és most a kihalás szélén állnak.

Makgadikgadi-tó

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Egykoron a 65 millió éves időszakban nagy folyók ömlöttek a Kalahári-medencébe, létrehozva egy óriási tavat, amely a Limpopo folyón keresztül az Indiai-óceánba ömlött. Aztán körülbelül 50 000 évvel ezelőtt a területen található számos törésvonal miatt az Okavango folyó kivételével az összes folyó eltűnt, a tó zsugorodni kezdett és a tóból a világ legnagyobb só szigetei lettek, a Makgadikgadi Pans lett. Méreteit tekintve egy Svájc méretű fehér és különleges sóbirodalom Afrika déli táján.

A ritka taa nyelv a kalahári régióból származik

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt a ritka nyelvet kevesebb mint 5000 ember beszéli a világon. Ennek az egyedülálló koiszan nyelvnek a legtöbb beszélője jelenleg Botswanában él, és ennek az anyanyelvnek a gyökerei a Kalahári sivatag lakosságából erednek. A taa arról is nevezetes, hogy több magán- és mássalhangzóval rendelkezik, mint bármely más beszélt nyelv. A taa nyelvben számos nyelvjárás létezik, valamint a tágabb tuu nyelvcsaládon belül más, szoros kapcsolatban álló nyelvek is léteznek, ami arra utal, hogy a nyelv gyökerei keletről nyugatra terjednek.
 

A kalahári dűnék nem vándorolnak

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Más sivatagokkal ellentétben a Kalahári homokdűnéi nem vándordűnék, így a táj alakja állandó. Ez valódi ellentétben áll a szomszédos Namíb-sivataggal, ahol a homokdűnék kontúrja a szél járásával együtt változik.

Afrika mind a 3 nagymacskája megtalálható itt

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A sivatag ad otthont Afrika mindhárom nagymacskájának. Ha a Kalahári régióba látogatunk, oroszlánokat, leopárdokat és gepárdokat láthatunk. A régió szárazsága miatt a nagyvadak mozgása kiszámítható, mivel a nagyvadak általában vagy az itatóhelyeken gyülekeznek, vagy a nagy fák alatt rejtőznek el árnyékot keresve, így ez egy nagyszerű hely a vadleshez. A Kalahári Afrika néhány ritkán látható kisebb macskájának is otthont ad, mint például a karakál, az afrikai vadmacska és a fekete lábú macska.

Ez a régió az egytelen hely, ahol a hoodia növény nő

A Kalahari sivatag titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A hoodia egy olyan növény, amelyet az egész világon diétás tablettákban és étrend-kiegészítőkben használnak éhségcsökkentő tulajdonságai miatt. Ez a növény csak Afrika déli részein és a Kalahári sivatag térségében nő, és azt mondják, hogy a San népe 24 órán át képes úgy élni, hogy fogyasztása után nem érez éhséget. Ezek az állítások nagy érdeklődést váltottak ki a nyugati kultúrában, annak ellenére, hogy nincs tudományos bizonyíték, amely ezt alátámasztaná.

Kapcsolódó inspirációk:


A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana ételei egyszerre meglepőek és izgalmasak. Ismerkedjen meg velük gasztro cikkünkkel.

10 érdekesség Botswanaról - OTP Travel Utazási Iroda
Botswana Afrika egyik legérdekesebb országa, mely számos meglepetést tartogat. Tudjon meg róla többet!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Botwsana deltarendszere érintetlen élővilágot tár szemeink elé. Tartson velünk ezen a páratlan vidéken!

reptéri transzferek - OTP Travel Utazási Iroda
Taxi!! – vagy inkább…

Kapcsolódó ajánlatok:


ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

HILTON MAURITIUS RESORT & SPA*****

Mauritius
érdeklődésre

BOTSWANA ÉS A VIKTÓRIA-VÍZESÉS

Botswana
érdeklődésre

MAROKKÓ - SZAHARA EXPRESSZ

Marokkó
369 000 Ft-tól/fő

HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

KALANDOS KÖRUTAZÁS TUNÉZIÁBAN

Tunézia
559 000 Ft/fő