Élmények a világ körül

Keresés
 
Legyen részese egy felejthetetlen utazásnak a busmanok földjén!

Botswana

Úti célok Botswanában

Botswana Afrika déli ékköve, mely gyönyörű és változatos tájaival, rendkívüli élővilágával csodálatos szafari élményeket nyújt. Botswana maga a vadon, ahol a végtelen horizont, a sivatag és a delta kontrasztja és a vadvilág közelsége arra emlékeztet, milyen hatalmas erejű a természet és mennyire apró pont is az ember a földön.
A Kalahári-sivatag változatosságban megelőzi a világ nagy sivatagjait, magasabb csapadékmennyisége miatt ugyanis tájai rendkívül sokfélék. A Makgadikgadi-sólapály végtelen fehér vidéke, Nxai majomkenyérfái, a különleges Kubu sziget északon, a csodálatos élővilágú Kgalagadi délen és a Közép-Kalahári Vadrezervátum mind e kivételes sivatag részei. Az Okavango-deltának nincs párja a földön. A világ egyik utolsó nagy vadonja ez, ahol a függetlenül útjaikat járó állatok, a madárvilág és a páratlanul gazdag tájak új értelmet adnak a szabadság és a bőség fogalmának. A Chobe Afrika egyik legszebb folyója, az azonos nevű nemzeti park elsősorban elefánt populációjáról híres. Látványukban leginkább májustól októberig, a száraz téli hónapokban lehet gyönyörködni - a felejthetetlen kaland garantált.
Botswana a különleges utazási élményeket keresőknek is tökéletes úti cél, mely valóra váltja a legtitkosabb álmokat. Kemping a csillagos ég alatt, exkluzív szafari, luxus lodge vagy nomád sátortábor – ez mind lehetséges a lenyűgöző Botswanában!

Botswana leglátogatottabb parkjai az Okavango-delta, a Moremi vadrezervátum és a Chobe Nemzeti Park. Meglátogatásukra a legjobb időszak a májustól szeptemberig tartó száraz évszak. Az Okavango áradása júniustól októberig tart. Az élővilág megtekintése egész évben lehetséges, de az ideális időszak eltérő az egyes parkokban.
Botswanába Budapestről legkevesebb két átszállással lehet eljutni. A repülési idő Baboroneba vagy Maunba  kb. 14 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/botswana


ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

BOTSWANA ÉS A VIKTÓRIA-VÍZESÉS

Botswana
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Botswana

  Főváros és legnagyobb város : Gaborone
  Nyelv: angol, setswana
  Vallás: keresztény (70%), egyéb (30%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 600 370 km2
  Népesség: 2 021 144 fő (2013-as adat)
  Népsűrűség: 2,7 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 8 359
  Hivatalos pénznem: botswanai pula (BWP)
  Időeltérés: +1 óra (CAT, UTC+2)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: D
  Országhívószám: +267
  Internet TLD: .bw

  2008 szeptembere óta magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak be Botswanába. Az útlevélnek az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik. 
  2014. november 28-án Zimbabwe és Zambia bevezette a határukon átnyúló Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA) részét képező Viktória-vízesésre kiterjedő ’UNIVISA’-t. A vízum egységes ára 50 USD, és összesen negyven ország állampolgárai – köztük Magyarország állampolgárai – jogosultak a kiváltására. A vízum időbeli érvényessége egy hónap, mely nem hosszabbítható meg, ugyanakkor újabb vízum kiváltására – egy éven belül legfeljebb három alkalommal – van lehetőség. Az ’UNIVISA’ birtokosa harminc napig jogosult a zimbabwei és zambiai tartózkodásra, emellett a vízum a botswanai Kazungula határon történő átkelésre is feljogosít, amennyiben a vízumbirtokos nem tölti Botswanában az éjszakát.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   

 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál. 
   
  A kétmillió lakosú Botswana a demokratikus kormányzási gyakorlat érvényesülése, a korrupció visszaszorítása szempontjából modellértékű, stabil ország az afrikai kontinensen, azonban a mindenhol érvényes személyi, biztonsági és egészségügyi szabályokat itt is szem előtt szükséges tartani. A térségben biztonságosnak számító Botswanában is emelkedik ugyanis az utóbbi időben a bűnözés, így az erőszakos bűncselekmények aránya is.
   
  Az Afrikaans vagy angol nyelvet beszélő fehérek csak 3%-át teszik ki a lakosságnak, a fekete afrikai és a fehér lakosság tagjai közötti kapcsolatokat nem jellemzi feszültség.
  Kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik. Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.
  Lehetőleg kerülni kell az éjszakai vezetést a nagyszámú földút, illetve az utakon tartózkodó és áthaladó házi állatok (szarvasmarha, szamár, ló) jelentette balesetveszély miatt. A települési hálózat gyér, figyelmet kell fordítani az időben történő tankolásra.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése a botswanai utazáshoz.
   
  Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély.  Egyéb, gyakran előforduló fertőző betegségek: Chikungunya, Schistosomiasis.
   
  Kötelező védőoltás nincs. Javasolt oltások: Hepatitisz A és B, hastífusz, Di-Per-Te. Malária az Okavango-deltában fordul elő jellemzően. Sárgaláz elleni védőoltás akkor kötelező, ha fertőzött területről érkezik a látogató.

  Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

  A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS. 2009-es becsült adatok alapján 300 ezer főt, azaz a 15 év fölötti lakosság egynegyedét érinti a HIV-fertőzés. A homoszexualitás illegális Botswanában.

  Ivásra és fogmosásra egyaránt tisztított, palackozott víz fogyasztása javasolt!
   
 • Tudnivalók Botswanáról

  Botswana fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország, a nemzeti parkokban viszonylag magas a belépési díj. Az ország területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. Botswana közepes jövedelmű ország, jelentős természeti erőforrásokkal rendelkezik, jelenleg a világ legnagyobb gyémánttermelője, a réz- nikkel- és szénbányászat terén is számottevő tartalékokkal rendelkezik. A Transparency International szerint Botswana a legkevésbé korrupt ország Afrikában.

  Éghajlat: Botswana éghajlatát szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximum hőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, júniusban, júliusban és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat.
  Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.
  A fő turistaszezon májustól szeptemberig tart, amikor a nappalok kellemesen melegek, bár az éjszakák gyakran hűvösek. 
   

  Közlekedés: Botswanában a nemzetközi utak aszfaltozottak és jó állapotúak. Azonban az utakon sokszor megjelennek a vadon állatai, ezért a sebességgel vigyázni kell. Az utakon „balra hajts” van érvényben. Az ország vasúti társasága a Botswana Railways. Az egyetlen vasútvonal hossza 700 km, ami a Dél-Afrikai Köztársasággal és Zimbabwével teremt kapcsolatot. Az ország nemzetközi repterei Gaboronéban és Maunban vannak. A repülők Johannesburgba repülnek ill. onnan érkeznek.

  Gasztronómia: Az őshonos botswanai konyha hasonlít a dél-afrikai konyhához. A marhát jól készítik, kimagasló minőségben.  Népszerűek a grill ételek -  a braai is. A nagyvárosokban megtalálhatóak az ismertebb nemzetközi éttermi és gyorséttermi láncok tagjai, és a nemzetközi konyha készítményei is kaphatóak. A falvakban azonban gyakorta nincs vendéglő. Kitűnőek a helyi gyümölcslevek, melyek 100%-os gyümölcstartalommal készülnek. A nemzeti sör a St Louis.

  Helyi szokások: A nőknek javasolt lábaikat eltakarni, hogy ne sértsék a helyiek érzékenységét. A botswanai felnőtt nőknek ugyanis mindig takarniuk kell combjukat, nem hordhatnak rövid ruhát, szoknyát, vagy feszes nadrágot. Helyi emberek fényképezése esetén hozzájárulásuk, engedélyük szükséges.
   
 • Térkép

Inspirációk

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!