Élmények a világ körül

Keresés

Egyiptom: Kairó látnivalói

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Egyiptom: Kairó látnivalói

Kairó, Egyiptom fővárosa, lakossága több mint 10 millió fő. Az ezer minaret városaként is ismert Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Kairó közelsége az ókori egyiptomi városokhoz szintén vonzó célponttá teszi a települést. Fedezze fel velünk!

Muhammad Ali mecset

Az 1830 és 1848 között épült mecset a XIX. században épült. Az oszmán stílusban, mészkőből és alabástromból épült tágas épület központi kupolája 21 méter átmérőjű és 51 méter magas. Arannyal, függő gömblámpákkal és számos kis ólomüveg ablakkal díszítették. Négy félköríves kupola, valamint négy kisebb sarokkupola veszi körül. A mecset nyugati oldalán két 82 méter magas minaret áll. A mecset összmérete 41 x 41 méter, északnyugati oldalán pedig egy 50 x 50 méteres udvar található (ahonnan remek kilátás nyílik a gízai piramisokra).

Egyiptomi Múzeum

Az Egyiptomi Múzeum a világ legnagyobb ókori egyiptomi kincsgyűjteményének ad otthont. A Tahrir téren álló jellegzetes vörös téglaépületben 120 000 műtárgy kapott helyet. Legértékesebb darabjai között tartják számon Tutanhamon arany maszkját. A 11 kilogramm tömör aranyból készült maszk a feltételezések szerint a király arcvonásait ábrázolja. A múzeumban számos más, Tutanhamon sírjában talált tárgyat is megtekinthetünk, köztük egy díszített ládát, elefántcsont és arany karkötőket, valamint egyéb ékszereket és fegyvereket. További figyelemre méltó darab Hatsepszut királynő újonnan felfedezett múmiája. Érdemes kísérővel végigjárni, sok helyen hiányoznak a tájékoztató feliratok.

Kopt Kairó

Mielőtt 640-ben egy arab hadsereg megszállta volna, Egyiptomot a keresztény koptok lakták. A kopt Kairó területén áll a Szent Szűz Mária kopt ortodox templom a harmadik századból. A templomban összesen 110 vallási ikon található. Érdemes megfigyelni a szószéket tartó fekete tizenharmadik oszlopot: Júdást ábrázolja. A területen találjuk az 1908-ban alapított Kopt Múzeumot is, amely 8000 négyzetméteren mintegy 15 000 tárgyi emléket mutat be az egyiptomi kereszténység történetéből. 

Khan El-Khalili piac

Az El-Khalili az iszlám Kairó szíve, a Midan El Husszien tértől nyugatra található. A területen fűszereket, élelmiszereket, lámpákat, arany-, ezüst- és rézárukat, valamint szuveníreket árulnak. Az alkudozás kötelező, az ökölszabály szerint érdemes körülnézni, és az eredeti ár 50%-ánál többet nem szabad fizetni. Az El-Khalili tea- és kávézóhelyei szintén nagy vonzerőt jelentenek; sok helyen gyümölcsízű dohánnyal töltött vízipipákat kínálnak. A leghíresebb kávézó a Fishawi's, ahol a személyzet azt állítja, hogy az elmúlt 200 évben folyamatosan nyitva voltak.

Al-Azhar mecset

A 970-ben alapított Al-Azhar-mecset Kairó első szakrális épülete. A mecsetben kezdődött a világ második legrégebben működő egyetemének története is (az oktatás ma már máshol folyik). Összesen 7400 négyzetméteres a területe, öt minaretje van (a legkorábbi Kr. u. 1340-ből származik) és 20 000 férőhelyes. Továbbra is aktív istentiszteleti hely és politikai tüntetések színhelye, gyakran a péntek déli imát követően. A mecset környékén is számos látnivaló van, többek között a Midan al-Huszein (a mecsettel szembeni nagy tér, amely különösen a vallási ünnepek idején pezseg) és az Al-Ghouri Wikala (egy felújított XVI. századi kereskedőház, amely ma a derviseiről híres).

Kairói torony

A Kairói torony (más néven Borg Al-Qahira) 187 méteres magasságával fél évszázada Egyiptom legmagasabb építménye. A betonból épült torony, amely a Gezira-szigeten áll, a turisták kedvelt célpontja. A helyiek szerint a legjobb időpont a felkeresésére az alkonyat, ilyenkor gyönyörködhetünk a város pislákoló fényeiben, valamint a nyugatra álló gízai és szakkarai piramisokban.

Szaladin citadella

A kairói Szaladin citadella a város központjában, a Muqattam-hegy tetején magasodik. Az Ajjubida-dinasztiához tartozó Szaladin 1176 és 1183 között építtette, a betörő keretes hadak ellen. Később az egyiptomi kormány otthonául szolgált egészen a XIX. századig. A citadella számos mecsetje közül a leghíresebb az 1828 és 1848 között épült Mohammad Ali (más néven Mohamed Ali pasa) mecset.

Gízai nagy piramis

A 138 méter magas Hufu- vagy Kheopsz-piramis a legnagyobb a gízai nekropolisz három fő piramisa közül. 5 millió tonna mészkő felhasználásával épült i. e. 2580 és 2560 között. A legnagyobb kőtömbök, amelyeket Asszuánból szállítottak, körülbelül 80 tonnát nyomnak. A piramis csaknem négy évezreden át, egészen 1300-as évekig a legmagasabb ember alkotta építmény volt. A piramis ma is kivételesen jó állapotban van, és egy nagy temetkezési terület veszi körül, amely két templomot, két másik nagy piramist (Khefré és Menkauré), számos kisebb mellékpiramist, a nemesek számára kialakított kis masztaba-sírokat, keletre és nyugatra nagy temetőket, délkeletre pedig a nagy szfinxet foglalja magában. A szfinx már önmagában is turisztikai attrakció: az oroszlántestből és emberi fejből álló szobor i. e. 2500 körül készült el. Az arc 4,1 méter széles, 5 méter magas, a fül 1,37, a hiányzó orr 1,71 méteres volt. A szfinxet évszázadokig homok fedte, csak 1936-ban tárták fel teljesen.

Szakkarai piramisok

A Kairótól 30 kilométerre délre fekvő Szakkarát az ókori egyiptomi főváros, Memphisz temetkezési helyeként használtak. Számos piramist és más kisebb sírkamrát találhatunk itt, köztük a híres Dzsószer lépcsős-piramist. A i. e. 2800-ból származó piramis alapterülete 108 x 125 méter, hat lépcsőfok visz fel 62 méter magasra. A névadó fáraó temetkezési helyéül épült. A piramis alatt csaknem 6 kilométer hosszú labirintus található, amely egy nagy központi akna körül kanyarog. A legfontosabb kamra a fáraó testének adott otthont, míg a többi rokonainak temetkezési helyéül szolgált.

Kapcsolódó inspirációk:


Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Sharm el-Sheikh - az üdülőparadicsom - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm el-Sheikh felemelkedése egy egyedülálló és turisztikai szempontból példaértékű történet.

Sharm el Sheikh - tengeri kalandok - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm el Sheikh a világ egyik legismertebb búvárterepe.

Ras Mohammed: a földi paradicsom - OTP Travel Utazási Iroda
Sharm El Sheikhtől délre, a Sínai-félsziget legdélebbi csúcsánál fekszik a kivételes szépségű Ras Mohammed.

Sármos Sharm - OTP Travel Utazási Iroda
Annyi fantasztikus látni- és tennivaló van itt, hogy nehéz választani!

Egyiptom - Alexandria varázslatos városa - OTP Travel Utazási Iroda
Alexandria városa a történelemrajongók fellegvára. Tartson velünk és fedezze fel Egyiptom különleges szegletét, mely egykor a híres Alexandriai világítótoronynak adott otthont.

Egyiptom - Nílus menti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A Nílus mentén megelevenednek a történelemkönyv oldalai, káprázatos régészeti kincsek és templomok várják a kalandorokat. Tartson velünk és fedezze fel Egyiptom legszebb szegleteit.

Egyiptom - Kairó kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó nyüzsgő nagyvárosának forgatagában lenyűgöző építészeti csodákra bukkanhatunk. A várossal szinte összefonódva a gízai piramisok őrzik a régi kultúrák megfejthetetlen titkait.

Hurghada | strandok | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A Vörös-tenger legjobb egyiptomi strandjai az egész család számára kellemes kikapcsolódást ígérnek.

Hurghada | programok | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Hurghada az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a Vörös-tenger partján. Ismerje meg velünk ezt a sokoldalú úti célt!

Halászfaluból turistaparadicsom | Egyiptom | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Az egyiptomi Hurghada néhány évtized alatt vált az ország legnagyobb üdülőközpontjává. A Vörös-tenger partján fekvő város ma a napsütésre vágyó turisták paradicsoma.

Családi élmények - OTP Travel Utazási Iroda
Fantasztikus élményeket rejteget Egyiptom!

Madinat Makad ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
Madinat Makadi Hurghada új, virágzó üdülőnegyede.

Kapcsolódó ajánlatok:


EGYIPTOM - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Egyiptom
250 000 Ft-tól/fő

HOSSZÚ HÉTVÉGE KAIRÓBAN

Egyiptom
529 000 Ft/fő

EGYIPTOM KINCSEI ÉS A NÍLUS

Egyiptom
1 299 000 Ft/fő