Élmények a világ körül

Keresés

Szarajevó, az életre kelt város

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó, az életre kelt város - OTP Travel Utazási Iroda
A kilencvenes évek pusztító háborúja után Szarajevó ismét régi fényében ragyog.

Szarajevó, az életre kelt város

A kilencvenes évek pusztító háborúja után Bosznia-Hercegovina fővárosa Szarajevó ismét régi fényében ragyog. A háború pusztítása persze nyomot hagyott az épületekben és a lelkekben egyaránt. De az itt élők előrefelé néznek és Szarajevó olyan helyekké vált, olyan hellyé tették, hogy a város Európa kulturális fővárosa lehetett és a Lonely Planet egyik leginkább meglátogatásra javasolt fővárosává választotta. Ismerje meg velünk Szarajevó legjobb helyeit! Indulhat a kaland?

Sárga erőd / Sárga bástya

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó | Sárga erőd / Sárga bástya - OTP Travel Utazási Iroda
Innen nyílik a legszebb kilátás Szarajevóra. Érdemes a túrát itt kezdeni. Kanyargós, hajtűkanyarokkal szabdalt út vezet fel a Jekovac-szikla tetejére, ahol az 1600-as években emelt erődítmény áll. A feladata a várost fenyegető támadások kivédése volt. Nevét az építkezés során használt sárga kőről kapta, ma már nem erődként funkcionál, kilátóvá alakították át, egy kellemes kávézóval kiegészítve.

Óváros / Bašcaršija

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó | Óváros / Bašcaršija - OTP Travel Utazási Iroda
Az elbűvölő óvárosban az embernek olyan érzése támad, mintha egy kirándulást tenne a távol-kelet irányába, a tornyos mecseteket macskaköves utcák veszik körül, amelyek a nyüzsgő bazáron keresztül kanyarognak az ódon falak között. A számtalan kis üzletben helyi portékákat kínálnak, innen nem lehet üres kézzel hazatérni. Miközben mi vásárolgatunk, a helyiek a méregerős bosnyák kávét kortyolják a kávéházak teraszain. Az úgynevezett „Galamb tér” (a madárlakóinak köszönhető elnevezéssel) ideális hely lehet egy délutáni túra kezdetéhez és a Miljacka folyóval határos piacok felfedezéséhez. Egy fontos történelmi helyszín is itt található, ami nem más mint a Latin híd. A hely, ahol meggyilkolták az osztrák-magyar trónörököst, Ferdinánd herceget, kirobbantva ezzel az első világháborút.

Ferhadija utca

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó | Ferhadija utca - OTP Travel Utazási Iroda
Ferhadija Szarajevó legsokszínűbb területe. A sétálóutca csak pár lépésre található az óvárostól, a divat rajongóinak paradicsoma. Számtalan ruházati bolt várja itt a vásárlókat, amelyhez tökéletes keretet biztosítanak az osztrák-magyar időben épített, szépen helyreállított homlokzatok.

Szarajevói bobpálya

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó | Ferhadija utca - OTP Travel Utazási Iroda
Nehéz elképzelni, hogy ez a város egy évtizeddel a háború előtt téli olimpiát rendezett, pedig pontosan ez történt. Az 1984-es téli játékok Szarajevóban zajlottak és a város számos világszínvonalú létesítményt épített erre az eseményre. Az egyik építmény túlélte a nehéz éveket, az olimpiai bobpálya a Trebević-hegy tetején. A sportolók persze már régen elhagyták, néhány kreatív utcai művész azonban valóságos műalkotássá varázsolta. Érdemes meglátogatni!

Szarajevói háborús alagútmúzeum (reményalagút)

Bosznia-Hercegovina | Szarajevó | Szarajevói háborús alagútmúzeum (reményalagút) - OTP Travel Utazási Iroda
Nem könnyű ide eljutni, mivel a szarajevói háborús alagútmúzeum a repülőtér mellett fekszik, aminek persze jó oka van, 1993 és 1996 között ez az alagút volt az egyetlen kapcsolat, amely Szarajevót a világgal összekapcsolta. A 800 méter hosszú járatot lapátok és csákányok segítségével, kézzel ásták meg, miközben a várost ostromgyűrű szorongatta. Ezen a folyosón zajlott a város ellátása, itt érkezett az élelmiszer, a gyógyszer, de még a telefon és az áramellátás is. A háború után az alagút egy részét múzeummá alakították át, amely részletesen bemutatja Szarajevó ostromát. A csatornában vezetett túrákon vehetünk részt, ahol kissé átérezhetjük annak hangulatát, hogy mi is zajlott itt néhány évtizeddel ezelőtt.

Kapcsolódó inspirációk:


A 10 legnépszerűbb horvát étel | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.

A legnépszerűbb horvát sütemények | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.

Zára orgonája | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.

30 tény Horvátországról - OTP Travel Utazási Iroda
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.

Bosznia-Hercegovina ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele ön is a Balkán különleges ételeibe! Kalandozzon velünk a bosnyák konyha világában!

Bosznia-Hercegovina kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára.

Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

Különös múzeumok a nagyvilágban - OTP Travel Utazási Iroda
Hol vannak már a posztópapucsos kastély-, és múzeumlátogatások?!

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.

Kapcsolódó ajánlatok: