Élmények a világ körül

Keresés

A Megváltó Krisztus szobrának története

Megváltó Krisztus szobrának a története - OTP Travel Utazási Iroda
A Corcovado hegy csúcsán álló gigantikus Megváltó Krisztus a világ legnagyobb art deco stílusú szobra. Ismerje meg izgalmas történetét és érdekességeit.

Megváltó Krisztus szobrának a története

 
A Megváltó Krisztus, portugálul - Cristo Redentor - kolosszális szobra a Corcovado hegy csúcsán áll.
 

A Megváltó Krisztus szobra 1931-ben készült el, magassága 30 méter, vízszintesen kinyújtott karjai pedig 28 méter szélesek. A szobor több ezer zsírkő panelból van összerakva és egy mintegy 8 méter magas talpazaton áll. Ez a világ legnagyobb art deco stílusú szobra.

A szobor története

Az 1850-es években Pedro Maria Boss Vincentianus pap javasolta, hogy a Corcovado hegyén állítsanak keresztény emlékművet Isabel, Brazília régenshercegnője és II. Pedro császár lánya tiszteletére, bár a projektet soha nem hagyták jóvá. 1921-ben Rio de Janeiro római katolikus érseksége azt javasolta, hogy a 704 méter magas csúcson állítsanak egy Krisztus-szobrot, amely - tekintélyes magassága miatt - Rio bármely pontjáról látható lenne. A polgárok petícióban fordultak Epitácio Pessoa elnökhöz, hogy engedélyezze a szobor felállítását a Corcovado hegyre.

Párizs titkos szegletei - OTP Travel Utazási Iroda
Az engedélyt megadták, és 1922. április 4-én Brazília Portugáliától való függetlenségének századik évfordulója alkalmából ünnepélyesen letették az alapkövét, bár az emlékmű végleges tervét ekkor még nem választották ki. Még ugyanebben az évben pályázatot hirdettek a tervező kiválasztására, ahol Heitor da Silva Costa brazil mérnökre esett a választás, akinek tervei egy olyan Krisztus alakot ábrázoltak, aki jobb kezében keresztet, baljában pedig a világot tartja. Silva Costa később Carlos Oswald brazil művésszel együttműködve módosította a tervet, hogy úgy nézzen ki, hogy Jézus Krisztus széttárja karjait és tárt karokkal üdvözölné Rio polgárait.

Párizs titkos szegletei - OTP Travel Utazási Iroda
Paul Landowski francia szobrász, aki Silva Costával együtt dolgozott a végleges terven, a figura fejének és kezeinek elsődleges tervezőjeként tartják számon. Az anyagiakat magánforrásból, elsősorban az egyház által gyűjtötték össze. Silva Costa felügyelete alatt az építkezés 1926-ban kezdődött és öt évig tartott. Ez idő alatt az anyagokat és a munkásokat vasúton szállították a csúcsra.

A szobrot 1931. október 12-én avatták fel és az évek során rendszeresen javították és felújították, 1980-ban alaposan megtisztították, hogy felkészüljenek II János Pál pápa brazíliai látogatására. 2002-től mozgólépcsők és panorámaliftek kerültek a szoborhoz, korábban a turistáknak több mint 200 lépcsőfokot kellett megmászniuk ahhoz, hogy elérjék a szobrot, ami az út utolsó szakasza volt. 2006-ban, a szobor 75. évfordulója alkalmából a szobor tövében található kápolnát Brazília védőszentjének, Aparecidai Szűzanyának szentelték. 2007-ben a világ új hét csodája közé választották, olyan látványosságok mellett, mint a kínai Nagy Fal, Machu Picchu és a jordániai Petra városa.

A szobor esti megvilágításáért különleges, energiahatékony LED megvilágításért felel. A modern technológiák együttesen lehetővé teszik, hogy az installáció minden egyes lámpatestét külön-külön lehet irányítani és beállítani, így a szín és a fényerősség ragyogóan és pontosan megvilágítja az art deco Krisztus-szobrot, még jobban kiemelve annak bonyolult részleteit. A neves fénytervező, Peter Gaster egyszerű és mégis rugalmas módon fejlesztette ki a teljes világításvezérlő rendszert, amely még azt is lehetővé teszi, hogy a LED-eket az interneten, mobiltelefonon vagy hordozható táblagépen keresztül programozzák, aktiválják vagy deaktiválják.

Kapcsolódó inspirációk:


Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Amazónia top 10 - OTP Travel Utazási Iroda
Amazónia nagyobb hányada Brazíliához tartozik, s a hatalmas kiterjedésű terület változatosabbnál változatosabb látnivalókat kínál. Íme a top 10.

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
A Brazília és Argentína határán fekvő Iguazú-vízesés kétségtelenül bolygónk egyik legszebb természeti jelensége, mely számos különleges állat otthona. Fedezze fel velünk!

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő