Élmények a világ körül

Keresés

Fenntartható turizmus Costa Ricán

Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Egy műanyagmentes ország példa értékű törekvései.

Fenntartható turizmus Costa Ricán

A fenntartható turizmus első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, azonban Costa Ricán ez nem pusztán gyakorlat, hanem az életmód része.

Az
ország energiaszükségletének 93 százalékát megújuló forrásokból állítja elő, 2017-ben megdöntötte saját rekordját azzal, hogy 300 napon át csak és kizárólag alternatív forrásból származó energiával működött. Costa Rica parányi mérete ellenére a Föld biológiai sokféleségének öt százalékát adja, területének 25 százaléka pedig Nemzeti Természetvédelmi Területnek számít. 2021-ben az első szén-dioxid-mentes országgá szeretne válni, valamint célja, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket teljesen kitiltsa a használatból. Összegyűjtöttük, hogy milyen lépésekkel támogatják a fenntartható turizmust a világ ezen különleges szegletén.

Fenntartható Turizmus Tanúsítvány

Costa Rica | Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
A Fenntartható Turizmus Tanúsítványt (CST) eredetileg a Costa Rica-i Idegenforgalmi Testület Fenntarthatósági Programok Osztálya és a Costa Rica Nemzeti Akkreditációs Bizottság fejlesztette ki annak biztosítására, hogy az idegenforgalmi szektor vállalkozásai kövessék a fenntartható természeti, kulturális és közösségi tartalékkezelés modelljét. Fő célja, hogy a fenntarthatóság fogalmát valódi, praktikus és szükséges dologgá alakítsa az ország turisztikai versenyképességének összefüggésében, megpróbálva javítani a természetes és társadalmi erőforrások felhasználását, elősegíteni a helyi közösségek aktív részvételét, és új támogatást nyújtani a vállalkozói szektornak. A tanúsítást úgy alakították ki, hogy könnyen megvalósítható legyen más országokban is, ezzel is élen járva a fenntartható turizmus fejlesztésében.

Öko szállások

Costa Rica | Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Az ökoházak lényegében olyan szálláshelyek, amelyeket úgy építenek és működtetnek, hogy minimalizálják a körülöttük lévő természetes környezetre gyakorolt hatást. Minden ilyen szálláshely egyedi célokat tűz ki, néhány például helyi projektek megvalósulását támogatja, komposztálást, környezetbarát peszticidek használatát, vagy éppen teljesen természetes fürdőtermékeket biztosít a fürdőszobában, bambusz szívószálat az étteremben. Sok helyen részt vesznek az őshonos növények ültetésében, valamint csatlakoznak az „Ültess egy fát” programhoz a szán-dioxid kibocsájtás ellensúlyozására.

Megújuló energiák

Costa Rica | Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
2014 óta Costa Rica vezető szerepet játszik a megújuló energiák felhasználásában. Az ország nagy része olyan megújuló energiaforrásokra épül, mint a folyók, vulkánok, szél és napenergia. 2014 és 2018 között az ország villamos energiájának 1,47 százaléka termelődött csak fosszilis tüzelőanyagokból. Az elmúlt években az ország hét szélturbina üzemet, hat vízerőművet, egy naperőművet és egy geotermikus erőművet épített. A megújuló erőforrások használata lehetővé tette az ország számára, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához és az elektromos fogyasztáshoz viszonyított arány az egyik legalacsonyabb legyen a bolygón.

Műanyagmentes ország

Costa Rica | Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
2021 végére Costa Rica be akarja tiltani az összes egyszer használatos műanyag termék használatát. A lista élén az eldobható táskák, szívószálak, poharak, kávéfedelek, keverőpálcikák, evőeszközök és palackok állnak. Jelenleg Costa Rica naponta 4000 tonna hulladékot termel, ennek 11 százaléka egyszer használatos műanyag, mely sajnos gyakran a folyókban és óceánokban köt ki. Azonban ha Costa Rica sikeresen véghez viszi ezt a kezdeményezést, akkor világelsők lehetnek az egyszer használatos műanyag hulladékok jelenlétének teljes megszüntetésében. A kis ország úttörő szellemiségű, ez különbözteti meg őket a világ más részeitől. Costa Rica az első hadsereg nélküli ország, valamint az első trópusi ország, amely visszafordította az erdőirtás folyamatát.

Kapcsolódó inspirációk:


Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

Namaste - Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét! - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Vad, vizes vakációk  - OTP Travel Utazási Iroda
Egyiptomi búvárkodás, thaiföldi kajakozás, szicíliai folyó-trekking, kanyonmászás Ausztráliában, úszás fehér delfinekkel Kanadában, szörfözés Costa Ricán, body rafting Indonéziában...

Pura vida, Costa Rica - OTP Travel Utazási Iroda
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Közép-amerikai kedvencek – Costa Rica és Salvador - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica és Salvador: két lenyűgöző, felfedezésre váró ország.

Újabb 6 érdekes tény Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica régóta nagyszerű nyaralóhelyként ismert; csodálatos tájakkal, meseszép strandokkal, hegyekkel, érintetlen esőerdőkkel és változatos élővilággal csábítja turisták ezreit.

11 őshonos állat Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Ricán több mint 500 000 állat- és növényfaj él, így a világ 20 leggazdagabb élővilággal rendelkező országának egyike. Ismerje meg Ön is a természet csodáit!

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Az ananász- és kávéültetvények, a csokoládétúrák felejthetetlen élményekkel csalogatják azokat, akik szeretnék megismerni az ország virágzó kultúrájának és gazdaságának alappilléreit.

Kapcsolódó ajánlatok:


COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
689 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
919 000 Ft-tól/fő