Élmények a világ körül

Keresés

Finca Vigia: Hemingway birodalma

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Finca Vigia: Hemingway birodalma

 
A kalandorlelkű, négy feleséget elfogyasztó Ernest Hemingway huszonegy évet töltött Kubában. Számos műve is a szigetországban született és egy különlegesen szép birtokhoz kötődik.

A Finca Vigiát 1886-ban, a katalán építész, Miguel Pascual y Baguer építette Havannától kb. 24 mérföldre. Hemingway 1939 közepe és 1960 között élt a házban, először bérelte, majd 1940 decemberében megvásárolta, miután összeházasodott harmadik feleségével Martha Gellhornnal. Az ingatlan kiválasztásában és az adásvételben nagy szerep jutott az asszonynak. A házért Hemingway végül 12 500 dollárt fizetett ki. A fincához abban az időben 15 hektár földterület is tartozott.

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Ezek között a falak között született többek között az Akikért a harang szól, illetve az Öreg halász és tenger című műve is. 1945-ös válását követően a ház Hemingway-é maradt. Az 1940-es években Hemingway fiai is gyakran megfordultak a fincán, ezért a telken épült egy vendégház is, amelyet Martháról ("Marty") nevezett el az író. A vendégház most a múzeumi dolgozók irodájaként szolgál.
Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
A birtok és a ház történetéhez hozzátartozik, hogy Hemingway 1942-ben két hím macskát vett Princessa nevű lánycicája mellé. Good Will és Boise többször megjelent a munkáiban is. 1943-ra a finca macskapopulációja már 11 cicából állt. A macskák a következő években nagyon elszaporodtak, olyannyira, hogy 1946-ban Hemingway új dolgozószobát építtetett magának, ám azt végül soha nem használta, a macskák vették birtokba. Ő továbbra is a hálószobájában dolgozott.

1960 őszén a kubai kormány belekezdett a külföldi vagyonok kisajátításába, később erre a sorsra jutott a szeretett birtok, a Finca Vigia is. Ekkoriban Hemingwayt az Egyesült Államokban kezelték és bár szeretett volna, az ellenséges politikai légkör miatt soha nem térhetett vissza Kubába. Hemingway 1961. július 2-án öngyilkosságot követett el idahói házában.
Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
A ház sorsa ettől kezdve megpecsételődött. A kisajátítás tényéről a kubai kormány már csak özvegyét tájékoztathatta. Mary tárgyalásokat is folytatott a kormányzattal, állítólag egészen Castróig eljutott, azonban néhány ingóságon, könyvön és kéziraton kívül minden vagyontárgy Kubában maradt.

A nevezetes épület romlásnak indult. Az amerikai történeti társaság szerint már-már az összeomlás fenyegette, amikor végül 2007-ben amerikai nyomásra a kubai kormányzat helyreállíttatta és megnyitotta a nagyközönség előtt. Mindezek ellenére a Finca Vigía napjainkban is a legveszélyeztetettebb történelmi emlékhelyeket számon tartó listán szerepel az Egyesül Államokban.

Az, hogy az aggodalom nem alaptalan, jól jelzi, hogy 2008. júniusában Adrian McKinty író egy vele készült interjúban állította, hogy a házban tett látogatása során egy kubai titkos rendőr 200 dollárért könyvet akart neki eladni Hemingway hagyatékból. Az üzlet meghiúsult, így a hagyaték nem sérült.
A Finca Vigia régi szépségében tündököl, szobái az eredeti berendezést megőrizve idézik meg a Nobel-díjas író életének talán legszebb időszakaszát.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Karib-tegeri kaland-kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Két keréken szép az élet - OTP Travel Utazási Iroda
Reneszánszát éli a kerékpározás, egyre többen töltik szabadságukat két keréken. Jogos a lelkesedés, így lehet egy országot a legjobban megismerni!

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Öt könyv, amely felér egy utazással - OTP Travel Utazási Iroda
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.

Kapcsolódó ajánlatok:


MELIÁ HABANA*****

Kuba
érdeklődésre

TRYP HABANA LIBRE ****

Kuba
érdeklődésre

SOL VARADERO BEACH**** ADULTS ONLY

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA PENINSULA VARADERO****

Kuba
715 000 Ft-tól/fő

SOL PALMERAS VARADERO****

Kuba
739 000 Ft-tól/fő

HOTEL MELIA VARADERO*****

Kuba
759 000 Ft-tól/fő