Élmények a világ körül

Keresés

5 meglepő tény Mozartról

Ausztria | Salzburg | 5 meglepő tény a Mozartról - OTP Travel Utazási Iroda
Salzburg lakói tudják, hogyan lehet legjelesebb szülöttük, Mozart köré kultuszt építeni.

 5 meglepő tény Mozartról

Az ausztriai Salzburg lakói tudják, hogyan lehet legjelesebb szülöttük, Mozart köré kultuszt építeni.
 

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban született Salzburgban a Getreidegasse élénksárga házának harmadik emeletén. A Getreidegasse 9. alatt élt a család 1747-től 26 éven át. A kis Mozart itt töltötte gyermekkorát és fiatal éveit. A salzburgi ház ma múzeum, számtalan Mozart vonatkozású kinccsel.

Ausztria | Salzburg | Mozart szülőház - OTP Travel Utazási Iroda
A híres zeneszerző salzburgi szülőháza a világ minden tájáról érkező Mozart-rajongók zarándokhelye. A Nemzetközi Mozart Alapítvány által 1880-ban létesített múzeum meglátogatása nem maradhat ki egyetlen Salzburgba látogató vendég programjából sem. A múzeum egyik kiadványából csemegéztünk öt érdekességet, amit kevesen tudnak a géniuszról.

1. Mozart hivatalosan lovag volt

Leopold, Wolfgang apja igazi marketingzseni volt, tele ötlettel. Tudta, sokban segítheti gyermekei karrierjét, ha nemesi származást tudnak felmutatni. Mellesleg a házasodásnál is jól jöhet a nemesi levél. Fiát ezért az Arany-sarkantyú lovagjává tette. Mozart azonban nem nagyon törődött apja ama kívánságával, hogy nemes hölgyet vegyen feleségül. Szerelemből házasodott, így nemesi címe nem sokat nyomott a latba.
Ausztria | Salzburg | Mozart - OTP Travel Utazási Iroda

2. Nem tudjuk milyen volt a valódi szemszíne

Salzburgban kis túlzással majdnem minden Mozartról szól. Arcképe szinte minden kirakatban ott mosolyog, csokigolyón, desszerten, bögréken és hűtőmágnesen. Másrészt ott vannak az arcképei. A szülőház nappalijában az összes falon megjelenik, ám a szemének színe valahogy mindig másnak tűnik. A XVIII. században szerettek az embereknek kék szemeket festeni, ez felelt meg legjobban a kor szépség ideáljának. Mozartnak azonban valószínűleg sötétbarna szeme volt.
Ausztria | Salzburg | Mozart - OTP Travel Utazási Iroda

3. Mozart 10 évet utazott el az életéből

„Az utazás oktat.” - mondogatta édesapja. Mozart alaposan bejárta Európát, egészen Londonig jutott. De ne feledjük, akkoriban a legfontosabb közlekedési eszköz a lovaskocsi volt. Kényelmetlen és meglehetősen lassú. Egy bécsi kirándulás akkoriban könnyen eltarthatott akár egy hétig is. Mozart összesen 17 utat tett meg, ami 3720 napjába került. Ez 10 évet, 2 hónapot és 2 napot jelent.

4. Leopold Mozart hegedűiskolája ma is kapható

Leopold nemcsak apa volt, hanem Wolferl-ben tanító oktató is. Az 1800. kiadású hegedűiskolája változatlan formában mind a mai napig kapható. A kis sárga könyvet „Notenbuch für Wolfgang“ címen lehet megvásárolni. Tény, hogy Leopold tudta, hogyan kell gyermekeiben felkelteni a zene iránti szenvedélyt. A többi már történelem.
Ausztria | Salzburg | Mozart - OTP Travel Utazási Iroda

5. Mozart verset írt kedvencének

Nem meglepő, hogy Mozarték, nem hörcsögöt vagy aranyhalat tartottak a Makartplatz-i házban, hanem énekesmadarakat. Nagyon kedvelte a család a csicsergő lakótársakat. Amikor Mozart elköltözött Salzburgból és már Bécsben élt, több madarat is tartott. Köztük egy pintyet, aki nagyon a szívéhez nőtt. Olyannyira, hogy amikor az elpusztult, még verset is írt az emlékére „Gedicht auf seinen toten Star“ (1787) címmel.
Ausztria | Salzburg | Mozart - OTP Travel Utazási Iroda
A salzburgi Mozart múzeum számos egyéb érdekességgel színesítheti a zenei géniuszról kialakult képünket. Ugyanakkor páratlanul gazdag anyagot tár elénk a Mozart-jelenségről is. Az épület első emeletén évente megújuló rendkívüli kiállítás pedig még a legtájékozottabb Mozart-rajongók számára is folyamatosan tartogat újdonságokat.

Kapcsolódó inspirációk:


Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Ausztria | Bécs | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
Az osztrák főváros kulturális sokszínűségéhez nem férhet kétség, így van ez a gasztronómiájában is. Bemutatunk néhány fantasztikus bécsi éttermet és kávéházat.

Ausztria | Bad Ischl - OTP Travel Utazási Iroda
A festői szépségű Bad Ischl, az osztrák fürdőváros egykor Európa egyik hatalmi centruma volt.

Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
Karintia bővelkedik természeti szépségekben, de az épített öröksége is egyedülálló.

Csobbanjon a csodáért! - OTP Travel
Elképesztő víz alatti látnivalók

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.