Élmények a világ körül

Keresés

A portugál zöld bor titka

A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
Mitől Vinho Verde a portugálok híres itala? Valóban zöld, ahogy neve is utal rá? Tartson velünk és tudja meg a kulisszatitkokat!

A portugál zöld bor titka

 
A Vinho Verde, amit néha "zöld bornak" fordítanak egy friss, aromás, alacsony alkoholtartalmú, gyakran kissé fanyar bor Észak-Portugáliából.
 

A fordítás ellenére a Vinho Verde nem zöld színű, általában fehérbor, bár kapható vörös és rozé Vinho Verde is.

A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
A zöld megnevezése inkább a fiatalságát jelenti a bornak, minthogy bármi köze legyen a színéhez. A palackok nagyjából 3-6 hónappal a szüret után kerülnek forgalomba, ami azt jelenti, hogy a bor nem igazán érlelődik. Valójában az egyetlen dolog, ami a Vinho Verdét Vinho Verdévé teszi, hogy ebből régióból származik. Kilenc alrégióra oszlik a bortermelő térség, nevezetesen: Monção és Melgaço, Lima, Paiva, Basto, Cávado, Amarante, Sousa, Ave és Baião.

Történelme

A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
Minho, az egykori zöld borvidék, több mint két évezreden át tartotta fent a szőlőtermesztést. Több római kori feljegyzést is találunk, amelyek a szőlőtermesztésről írnak a térségben. Később, a XII. században a vallási rendek kulcsszerepet vállalnak a helyi bor védelmezőiként, új szőlőfajták és szőlészeti technikák bevezetésével. A szerzetesrendek, különösen a bencések és a ciszterciek voltak a zöld bor titkainak biztos őrzői, akik tudást és hagyományokat halmoztak fel, amelyeket néhány évszázaddal később a helyi lakosságnak is átadtak.

Érdekes módon a zöldbor volt az első portugál borexport. Feltételezések szerint az első emberek között, akik erre a kereskedelemre törekedtek, azok a portugál halászok voltak, akik szórványosan zöldbort cseréltek tőkehalra Angliában. A különleges bor iránti kereslet csak a XVI. században kezdett megszilárdulni, amikor az angolok létrehozták első kereskedelmi központjukat Portugáliában, Viana do Castelóban. Innen exportálták a régió borait egész Európába, különösen Angliába és Hollandiába.

Bor, mámor, Portugália

A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
Napjainkban Vinho Verde minden portugál szupermarketben megtalálható, és szinte minden portugál étteremben kérhető. Régebben nehéz volt Portugálián kívül beszerezni, és gyakran kellett felkeresni egy szaküzletet. Manapság a legtöbb tisztességes borszaküzletben kapható egy palack, és egyre több szupermarketben is kapható.

Nem is olyan régen a Vinho Verde régiót még szinte kizárólag kisbirtokok jellemezték. Az emberek nagyon rendezetlen módon termesztették a szőlőt; kerítések, oszlopok, telefonpóznák és fák oldalában. Ez azért volt fontos, hogy a földeket zöldségtermesztésre és az állatok legeltetésére is használhassák. Ebből következett, hogy minden egyes tételnek nagyon kicsi volt a termése, és mindent kézzel kellett leszedni.
A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
Az elmúlt néhány évben a Vinho Verde régió jelentősen megváltozott, mivel Portugália és a világ is egyre jobban megbecsüli ezt a csodálatos bort. Bár ez azt jelenti, hogy számos nagy szőlőbirtok uralja a portugál szupermarketek polcait és az exportpiacot, azonban a kistermelők továbbra is léteznek. A régió nagy részét még mindig a helyi szövetkezetekkel együttműködő kistermelők alkotják, és 2014-ben körülbelül 19 000 kistermelő volt a régióban.

A Vinho Verde egyik jellemzője, hogy gyakran van benne egy kis szénsav, mely ugyan nem éri el a másik híres ital, a cava pezsgő élményét, de érezhető, amikor belekortyolunk. A Vinho Verde borok jellemzően nagyon alacsony alkoholtartalmúak, átlagosan 8,5% és 11% közötti alkoholtartalommal rendelkeznek. A 11% még a legmagasabb értéken is meglehetősen könnyűnek számít, ami ebédidőben történő fogyasztásra teszi népszerűvé.

Kapcsolódó inspirációk:


Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Terceira – a béke szigete - OTP Travel Utazási Iroda

Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Az azori sajt az Azori-szigetek gazdag kulturális örökségéről és természeti gazdagságáról tanúskodik.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!

Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda

Pico szigete a kaland, a pihenés és a kultúra egyedülálló keverékét kínálja.

Coimbra – a híres egyetemváros - OTP Travel Utazási Iroda

Óceánba nyíló termálvizes öböl, trópusi erdő között megbúvó fürdő, egy botanikus kert, ahol megmártózhatunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
760 000 Ft-tól/fő

AZORI-SZIGETEK – SAO MIGUEL ÉS TERCEIRA

Portugália
969 000 Ft-tól/fő