Élmények a világ körül

Keresés

Portó ízei - Portó gasztronómiája

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portó, te csodás!

Hagyományos ételek, amit Portugália második legnagyobb városában, Portóban - természetesen fenséges borok kíséretében - feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Francesinha

Portó kedvenc szendvicse a francesinha, amely pirított kenyérből, marha- vagy sertéshúsból, kolbászból, sonkából és sajtból áll, amit egy sörrel ízesített paradicsomszósszal öntenek le. Ebből is fakadóan a francesinha nem olyan szendvics, amelyet útközben vagy gyors nassolni valóként fogyaszthatunk; a hagyományos éttermek étlapján is megtalálható, ahol kiadós ebédként vagy vacsoraként szolgálják fel. Az eredetéről szóló számos történet közül a legvalószínűbb, hogy a híres croque-monsieur francia szendvics ihlette. 

Tripas à moda do Porto

A hagyományos pörkölt Portó egyik jellegzetes étele. A kiadós étel jellemzően borjúpörköltből, fehérbabból, füstölt sonkából, sertéskolbászból, sertés- vagy borjúcsülökből, sárgarépából, hagymából és különböző fűszerekből áll. Bár az étel eredetéről számos legenda kering, a legnépszerűbb szerint, amikor Henrik, a navigátor Ceuta meghódítására indult ezt a kiadós ételt főzette meg magának. A XV. századtól kezdve az étel ikonikussá vált, és a hagyományos portói éttermek kínálatában ma is megtalálható. 

Pastel de Chaves

A kagyló alakú portugál finomság leveles tésztából készül, amelyet darált borjúhús, kenyér és hagyma egyedi keverékével töltenek meg. A pastel de Chaves készítésének hagyománya 1862-re nyúlik vissza, az egyedi süteményeket először Teresa Feliz Barreira, a Casa do Antigo Pasteleiro alapítója árulta. Az eredeti recept 75 évig, egészen az 1940-es évekig az ő birtokában maradt, amikor Chavesben más pékségek is elkezdték gyártani és árulni. Végül Chaves városa védette le a süteményt, mint autentikus terméket, így hivatalosan Chaves az egyetlen hely, ahol a pastel de Chaves-et elő lehet állítani.

Bifana

Klasszikus portugál szendvics, amely kevés hozzávalót használ, de kitűnő étel. Fűszerezett, enyhén klopfolt, szeletelt vagy egész sertésszeletből áll, amelyeket fokhagymás mártásban párolnak, majd egy zsemle belsejébe helyeznek. Alkalmanként párolt hagymát is adnak hozzá. Lisszabonban a húst néha pácolják és grillezik, míg Portugália déli részén a mustár is gyakori kísérő. 

Sanduíche de pernil

A szendvics lassan sült sertéslapocka (pernil) aprított darabjaiból áll, amelyeket ropogós zsemlébe tesznek. Az ételt általában így fogyasztják, de lehet mustárral vagy sajttal is gazdagítani. A sanduíche de pernil Portóhoz és a szerény Casa Guedes étteremhez kötődik, amelyről úgy tartják, hogy a kiadós szendvics legjobb változatát készíti.

Arroz de polvo

Az arroz de polvo sokoldalú portugál étel, amely főtt, kockára vágott polipból és rizsből áll, amit paradicsomból, párolt hagymából, fokhagymából és különböző fűszerekből álló gazdag alaplében készítenek. Az arroz de polvo kiadós fogás, amely hagyományosan a hidegebb évszakokhoz kapcsolódik. Általában friss petrezselyemmel vagy korianderrel díszítve tálalják, és tápláló főételként fogyasztják.

Bacalhau

A tőkehalból készült ételek igen népszerűek Portugália-szerte, így Portó éttermeiben is gyakran találkozunk velük. Több mint ezer olyan recept létezik, amelyben a szárított és sózott tőkehal a főszereplő. Érdekes módon a tőkehalat hagyományosan nem a portugál partoknál fogják ki, de a felfedezések korában a hagyományos konyha kiemelkedő összetevőjévé vált, mivel hosszabb ideig lehetett tárolni. A sózott tőkehalat elsősorban vízben áztatják, és később többféleképpen is felhasználható, amelyek közé tartozik a grillezés, a főzés, a sütés vagy a párolás. Próbáljuk ki többféleképpen!

Bacalhau à brás

A bacalhau à bras egyszerű portugál étel, amely főtt és felaprított sós tőkehalból, sült burgonyacsíkokból, hagymából, tojásból és olajbogyóból áll. Általában petrezselyemmel díszítik, és forrón tálalják, amíg még a burgonya ropogós. A bacalhau à bras ma az egyik leghíresebb portugál sós tőkehalétel.

Bacalhau à Gomes de Sá

A bacalhau à Gomes de Sá Portugáliában hagyományosan a karácsony esti vacsorához készül sós tőkehallal, burgonyával és hagymával. Ezeket a fő hozzávalókat egy serpenyőbe rétegezve, keményre főtt tojásszeletekkel megrakva sütik, majd olajbogyóval és apróra vágott petrezselyemmel díszítik. Az ételt általában olívaolajjal öntözik és apróra vágott fokhagymával ízesítik. Úgy tartják, hogy az ételt egy XIX. századi tőkehal-kereskedő fia, José Luis Gomes de Sá találta fel. Az akkoriban anyagi nehézségekkel küzdő José aztán eladta a receptet a Restaurante Lisbonense tulajdonosának, ahonnan gyorsan diadalmaskodott és meghódította a portugálokat.

Amêijoas à Bulhão Pato

A XIX. századi költőről, Raimundo António de Bulhão Patóról elnevezett fogás a kagylót és egy ízletes mártást kombinál, amelynek az olívaolaj, a fokhagyma, a citromlé és a friss koriander az alapja, de a szószba gyakran fehérbor is kerül. A Bulhão Pato kagylót általában előételként fogyasztják, és általában friss, ropogós kenyérrel tálalják.

Kapcsolódó inspirációk:


Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Terceira – a béke szigete - OTP Travel Utazási Iroda

Fedezzen fel vulkanikus barlangokat és kóstoljon helyi finomságokat Terceirán, mely felejthetetlen élményt ígér.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Az azori sajt az Azori-szigetek gazdag kulturális örökségéről és természeti gazdagságáról tanúskodik.

Flores – a vízesések otthona - OTP Travel Utazási Iroda

Flores szigete esik a legtávolabb az európai kontinenstől. Fedezze fel velünk!

Az Azori-szigetek híres szélmalmai - OTP Travel Utazási Iroda

Pico szigete a kaland, a pihenés és a kultúra egyedülálló keverékét kínálja.

Coimbra – a híres egyetemváros - OTP Travel Utazási Iroda

Óceánba nyíló termálvizes öböl, trópusi erdő között megbúvó fürdő, egy botanikus kert, ahol megmártózhatunk.

Coimbra – a híres egyetemváros - OTP Travel Utazási Iroda

Az Azori-szigeteket sokszor csak Európa Hawaii-jaként emlegetik. Ismerje meg legnagyobb szigetét São Miguel-t.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Fátima – a portugál zarándokhely - OTP Travel Utazási Iroda
A fátimai zarándokhelyet sokszor a spanyol Santiago de Compostelával vetik össze. 1917 óta a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye, amelyet évente több ezer zarándok látogat.

Braga – a portugál Róma - OTP Travel Utazási Iroda
Közel 30 templom ékesíti Portugália harmadik legnagyobb városát, melyet a helyiek emiatt csak a portugál Rómának becéznek. Ismerje meg ezt a különleges várost.

Coimbra – a híres egyetemváros - OTP Travel Utazási Iroda
Coimbra mindössze 200 kilométerre északra fekszik Lisszabontól. A nyüzsgő egyetemváros számtalan felfedezni valóval csalogat!

Sintra – Portugália ékköve - OTP Travel Utazási Iroda
Sintra talán az egyik legnépszerűbb egynapos kirándulás Lisszabonból. Fedezze fel csodáit!

Lisszabon, a nagy felfedezők városa - OTP Travel Utazási Iroda
A portugál főváros feltárja titkait.

A portugál zöld bor titka - OTP Travel Utazási Iroda
Mitől Vinho Verde a portugálok híres itala? Valóban zöld, ahogy neve is utal rá? Tartson velünk és tudja meg a kulisszatitkokat!

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Portugália, avagy a luzitán melankólia - OTP Travel Utazási Iroda
Portugáliában a fővároson kívül is számlatan pazar helyet nézhetünk meg vagy kaphatunk lencsevégre.

5 kihagyhatatlan hely Madeirán - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a portugál Madeirát, Európa egyik legkedveltebb szigetét!

Porto – ahol mindig jó lenni! - OTP Travel Utazási Iroda
Portó azonnal elvarázsolja az utazókat.

Porto titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Portóban lenni különleges élmény és a város titkos szegleteit megismerve pár nap után már igazi tripeirosnak – portói lakosnak – érezheti magát az ember.

Portugál bor és kultúra - OTP Travel Utazási Iroda
Portugália a világ 6. legnagyobb bortermelője.

Kapcsolódó ajánlatok:


SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő

SAVOY PALACE***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
760 000 Ft-tól/fő

AZORI-SZIGETEK – SAO MIGUEL ÉS TERCEIRA

Portugália
969 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN ÉLMÉNYEK LISSZABONBÓL

Portugália
1 039 000 Ft-tól/fő
 

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő