Élmények a világ körül

Keresés

Páratlan Puglia

Páratlan Puglia  - OTP TRAVEL utazási iroda
Puglia egyszerűen tökéletes! Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka!

Páratlan Puglia

 
Puglia egy bájos régió Olaszország déli részén, egy igazi drágakő, amelyet az utazók gyakran átugranak, amikor a megfelelő turisztikai célpontokat keresik. Pedig Puglia egyszerűen tökéletes!
 

Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka! Itt van néhány indok, hogy miért:

Polignano a Mare

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt a Bari közeli gyönyörű falut nem szabad kihagyni. Az utazók gyakran figyelmen kívül hagyják Polignano a Mare-t, pedig ez az igazán bájos, régi épületekkel, kiváló éttermekkel és a történelmi központhoz közeli gyönyörű stranddal rendelkező üdülőhely az Adria ékköve. A tenger évezredek óta alakítja a mészkőből sziklákat, így látványos, tagolt partvidéket alakított ki a hullámzás a jól oldható világos sziklákból. A partfal drámai látványát még mélyen a házak alá benyúló barlangok is fokozzák. A házak között fel-felbukkanó tenger látványa, a szirtek közé ékelt strandjai, ódon és kacskaringós utcái egészen biztosan elvarázsolnak mindenkit. Domenico Modugno festőien szép szülővárosa maga a tömény romantika!

Lecce

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
A tartomány egyik legszebb városa Lecce, a Salentói-félszigeten. Dél Firenzéjének is nevezik, mert annyi műemlék maradt fenn itt az elmúlt századokból, hogy az vetekszik Toszkána székhelyével. A város művészeti emlékeinek legtöbbje barokk stílusjegyeket őriz. A puha és könnyen megmunkálható leccei mészkőből gyönyörű és aprólékos részletekkel teli homlokzatokat készítettek az elődök. A legszebb, legdíszesebb templom a Santa Croce. A pazar templomok mellett a lakóházakon, szobrokon is megtaláljuk a várost teljesen uraló barokk jegyeket, mindössze a római színház és a főtéren található amfiteátrum lógnak ki ebből az egységes képből. A 800 000 főt számláló település érdekes, vallási témájú művészeti ága a több évszázados múltra visszatekintő papírmasé-szobrászat avagy a cartapesta. Az alakzatokat nád- illetve szalmavázra applikált papírból készítették, amelyek így élethűen adják vissza a ruhák, leplek esését, formáit, az arcok és a végtagok pedig textilből készültek. Az óváros központja a keleti városrészben fekvő Piazza Sant’Oronzo, amelynek déli oldalán tárták fel a római amfiteátrum romjait. Ez a terület volt a középkori város piactere. Itt áll a San Marco-templom társaságában a Sedile épülete is, az egykori városháza épületéből fennmaradt csarnok, de az új városháza is itt kapott helyet. Az óváros körül épültek ki a város modern negyedei, érdekes kontrasztot alkotva a belváros egységes barokk városképével.

Gallipoli

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ami Spanyolországnak Ibiza, a görögöknek Mykonos, az az olaszoknak Gallipoli. A város a Jón-tenger partján fekszik, a Salentói-félsziget nyugati részén. A település neve a görög kalé pólis-ból származik, melynek jelentése szép város, és ez mind a mai napig tökéletesen illik is rá. A történelmi óváros egy partközeli szigeten található és egy többíves híd köti össze a várossal. Az óvárosnak utánozhatatlan a hangulata, végigsétálhatunk a falai mentén, bekeveredhetünk labirintusszerűen kanyargó utcáiba, ahol bepillantást nyerhetünk a dél-olasz családok életébe, hiszen a forró időjárás miatt az ablakok tárva-nyitva, a helyiek pedig emellett élik a mindennapokat. Az egész cittá vecchia (régi város) tele van éttermekkel, bárokkal, teraszokkal, élettel. A városközponttól kissé eltávolodva pedig 20 km kristálytiszta vizű strandszakasz kínál frissülést a meleg napokon.

Alberobello

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Barit elhagyva egy órás buszozással érhetjük el a festői Alberobellót. Puglia varázslatos tájain vezet az út, már önmagában ez is élmény, de az igazi csoda a parányi településen vár ránk. Nem véletlen, hogy az UNESCO is felfigyelt a trullóiról híres városkára,1996 óta világörökségi helyszínként tartják számon Alberobellót. A domboldalon található, hangulatos, szűk utcácskákon sétálni, be-betérni a jellegzetes házakba fantasztikus élmény. A trullók világosra meszelve, fölül pedig kúp formájú, lapos kövekből kialakított tetőkkel, rajtuk díszes, szoborszerű kőelemmel pöttyözik az ízig-vérig mediterrán tájat. A kúptetők gyakran fehér felfestéssel bírnak, régi szimbolikus jeleket, keresztény jelképeket, néhol állatövi jegyeket vagy akár a szerelem nyilát festették fel öles méretben. A dombtetőn, szemben egy kis parkkal található a St. Antonio templom, a világ egyetlen trullo temploma, mindenképp érdemes idáig felkapaszkodni.

Locorotondo

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Locorotondo egy újabb gyönyörű falu Pugliában, ideális hely egy kis kikapcsolódásra. Labirintusszerű macskaköves utcáin kevesebb a turista, és mivel egy dombtetőre épült, így a városszéli utcákból kiváló kilátás nyílik a környező, trullókkal pettyezett vidékre. Festői megjelenésén túl borairól is híres a városka. Elsősorban vörösboros régióként tartják számon Pugliát, de a fehér fajták is reneszánszukat élik.

Ostuni

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ostuni maga a mediterrán életérzés és egy tündérmese keveréke. A „fehér város”, azaz a Città Bianca nevet fehérre meszelt falairól kapta. Ez a monokróm egység egy pillanatig sem unalmas, sokkal inkább tűnik színes, egyszerű és emberi településnek. Az idők során kialakult rétegek a fehér megannyi árnyalatát hozták elő a szeszélyesen épített házak falain vagy a fényesre csiszolt köves tereken. Ostuni legjelentősebb épületei a katedrális és a Püspöki Palota valamint néhány nemesi palota.

Gasztro élmények

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia tartomány konyhája legalább annyira különleges, mint látnivalói. Egyszerű, rusztikus ételeket készítenek, nagyrészt helyi alapanyagokból. A tartomány az ország egyik legismertebb olívatermő vidéke – gyakorlatilag minden étel elkészítéséhez használják. Az olajban eltett zöldségeknek, marinált halaknak vezető szerepe van a pugliai konyhában. Mivel a tartomány nagy része tengerparttal rendelkezik, elképesztő mennyiségű halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Tésztában itt sincs hiány, a nálunk is népszerű, apró, kagyló alakú orecchiettének(fülecske) Puglia a hazája. A hüvelyesek rendkívül népszerűek, főként babot és csicseriborsót fogyasztanak sűrű levesként, krémként vagy főzelékszerű raguként. Az arab hatásnak köszönhetően a desszertek édesebbek, mézesebbek, sűrűbbek Pugliában. Nagy kedvenc a ricotta – bármikor megtalálhatjuk a helyi tortákban, krémekben, péksüteményekben.

Strandok

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia közel 800 kilométer hosszú tengerpartján fantasztikus strandok várják a fürdőzőket. Marina di Pescoluse tengerpartja széles, homokos, apró homokdűnés parttal rendelkezik, nem ritkán a Maldív-szigetekhez hasonlítják, de ezt a jelzőt Punta Prosciutto strandjára is joggal aggathatnánk. Porto Selvaggio sem marad le a szépségversenyben, és Punta della Suina is varázslatos. Gargano pedig leírhatatlan!

Kapcsolódó inspirációk:


Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Etna túra - OTP TRAVEL utazási iroda
Hasznos tippek a csúcstámadáshoz.

Édes Itália  - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.

Kapcsolódó ajánlatok:


RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
279 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
érdeklődésre

PARASZTHÁZ ORVIETO KÖRNYÉKÉN Monteleone d’Orvieto

Olaszország
érdeklődésre

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
érdeklődésre

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország
érdeklődésre

BIRTOK SAN GIMIGNANO FELETT

Olaszország
érdeklődésre

VIDÉKI HÁZ A TENGER KÖZELÉBEN Casino di Terra

Olaszország
érdeklődésre

BIRTOK FIRENZE KÖRNYÉKÉN Reggello

Olaszország
érdeklődésre

EGY RÉGI UDVARHÁZ Colle Val d’Elsa

Olaszország
érdeklődésre

PARASZTHÁZAK PISA KÖRNYÉKÉN Lari

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
285 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEL LEVANTE**** FASANO, PUGLIA - OLASZORSZÁG

Olaszország
362 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
379 000 Ft-tól/fő

NICOLAUS CLUB PRIME IL GABBIANO **** - MARINA DI PULSANO - PUGLIA

Olaszország
391 000 Ft-tól/fő

LE AXIDIE HOTEL & RESORT **** - VICO EQUENSE

Olaszország
419 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
439 000 Ft-tól/fő

EXCELSIOR PALACE HOTEL **** - TAORMINA

Olaszország
445 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEI PINI**** ALGHERO

Olaszország
479 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA A BOROK SZERELMESEINEK - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Olaszország
499 000 Ft-tól/fő

GRAND HOTEL SAN PIETRO ***** - TAORMINA

Olaszország
679 000 Ft-tól/fő