Élmények a világ körül

Keresés

Páratlan Puglia

Páratlan Puglia  - OTP TRAVEL utazási iroda
Puglia egyszerűen tökéletes! Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka!

Páratlan Puglia

 
Puglia egy bájos régió Olaszország déli részén, egy igazi drágakő, amelyet az utazók gyakran átugranak, amikor a megfelelő turisztikai célpontokat keresik. Pedig Puglia egyszerűen tökéletes!
 

Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka! Itt van néhány indok, hogy miért:

Polignano a Mare

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ezt a Bari közeli gyönyörű falut nem szabad kihagyni. Az utazók gyakran figyelmen kívül hagyják Polignano a Mare-t, pedig ez az igazán bájos, régi épületekkel, kiváló éttermekkel és a történelmi központhoz közeli gyönyörű stranddal rendelkező üdülőhely az Adria ékköve. A tenger évezredek óta alakítja a mészkőből sziklákat, így látványos, tagolt partvidéket alakított ki a hullámzás a jól oldható világos sziklákból. A partfal drámai látványát még mélyen a házak alá benyúló barlangok is fokozzák. A házak között fel-felbukkanó tenger látványa, a szirtek közé ékelt strandjai, ódon és kacskaringós utcái egészen biztosan elvarázsolnak mindenkit. Domenico Modugno festőien szép szülővárosa maga a tömény romantika!

Lecce

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
A tartomány egyik legszebb városa Lecce, a Salentói-félszigeten. Dél Firenzéjének is nevezik, mert annyi műemlék maradt fenn itt az elmúlt századokból, hogy az vetekszik Toszkána székhelyével. A város művészeti emlékeinek legtöbbje barokk stílusjegyeket őriz. A puha és könnyen megmunkálható leccei mészkőből gyönyörű és aprólékos részletekkel teli homlokzatokat készítettek az elődök. A legszebb, legdíszesebb templom a Santa Croce. A pazar templomok mellett a lakóházakon, szobrokon is megtaláljuk a várost teljesen uraló barokk jegyeket, mindössze a római színház és a főtéren található amfiteátrum lógnak ki ebből az egységes képből. A 800 000 főt számláló település érdekes, vallási témájú művészeti ága a több évszázados múltra visszatekintő papírmasé-szobrászat avagy a cartapesta. Az alakzatokat nád- illetve szalmavázra applikált papírból készítették, amelyek így élethűen adják vissza a ruhák, leplek esését, formáit, az arcok és a végtagok pedig textilből készültek. Az óváros központja a keleti városrészben fekvő Piazza Sant’Oronzo, amelynek déli oldalán tárták fel a római amfiteátrum romjait. Ez a terület volt a középkori város piactere. Itt áll a San Marco-templom társaságában a Sedile épülete is, az egykori városháza épületéből fennmaradt csarnok, de az új városháza is itt kapott helyet. Az óváros körül épültek ki a város modern negyedei, érdekes kontrasztot alkotva a belváros egységes barokk városképével.

Gallipoli

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ami Spanyolországnak Ibiza, a görögöknek Mykonos, az az olaszoknak Gallipoli. A város a Jón-tenger partján fekszik, a Salentói-félsziget nyugati részén. A település neve a görög kalé pólis-ból származik, melynek jelentése szép város, és ez mind a mai napig tökéletesen illik is rá. A történelmi óváros egy partközeli szigeten található és egy többíves híd köti össze a várossal. Az óvárosnak utánozhatatlan a hangulata, végigsétálhatunk a falai mentén, bekeveredhetünk labirintusszerűen kanyargó utcáiba, ahol bepillantást nyerhetünk a dél-olasz családok életébe, hiszen a forró időjárás miatt az ablakok tárva-nyitva, a helyiek pedig emellett élik a mindennapokat. Az egész cittá vecchia (régi város) tele van éttermekkel, bárokkal, teraszokkal, élettel. A városközponttól kissé eltávolodva pedig 20 km kristálytiszta vizű strandszakasz kínál frissülést a meleg napokon.

Alberobello

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Barit elhagyva egy órás buszozással érhetjük el a festői Alberobellót. Puglia varázslatos tájain vezet az út, már önmagában ez is élmény, de az igazi csoda a parányi településen vár ránk. Nem véletlen, hogy az UNESCO is felfigyelt a trullóiról híres városkára,1996 óta világörökségi helyszínként tartják számon Alberobellót. A domboldalon található, hangulatos, szűk utcácskákon sétálni, be-betérni a jellegzetes házakba fantasztikus élmény. A trullók világosra meszelve, fölül pedig kúp formájú, lapos kövekből kialakított tetőkkel, rajtuk díszes, szoborszerű kőelemmel pöttyözik az ízig-vérig mediterrán tájat. A kúptetők gyakran fehér felfestéssel bírnak, régi szimbolikus jeleket, keresztény jelképeket, néhol állatövi jegyeket vagy akár a szerelem nyilát festették fel öles méretben. A dombtetőn, szemben egy kis parkkal található a St. Antonio templom, a világ egyetlen trullo temploma, mindenképp érdemes idáig felkapaszkodni.

Locorotondo

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Locorotondo egy újabb gyönyörű falu Pugliában, ideális hely egy kis kikapcsolódásra. Labirintusszerű macskaköves utcáin kevesebb a turista, és mivel egy dombtetőre épült, így a városszéli utcákból kiváló kilátás nyílik a környező, trullókkal pettyezett vidékre. Festői megjelenésén túl borairól is híres a városka. Elsősorban vörösboros régióként tartják számon Pugliát, de a fehér fajták is reneszánszukat élik.

Ostuni

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Ostuni maga a mediterrán életérzés és egy tündérmese keveréke. A „fehér város”, azaz a Città Bianca nevet fehérre meszelt falairól kapta. Ez a monokróm egység egy pillanatig sem unalmas, sokkal inkább tűnik színes, egyszerű és emberi településnek. Az idők során kialakult rétegek a fehér megannyi árnyalatát hozták elő a szeszélyesen épített házak falain vagy a fényesre csiszolt köves tereken. Ostuni legjelentősebb épületei a katedrális és a Püspöki Palota valamint néhány nemesi palota.

Gasztro élmények

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia tartomány konyhája legalább annyira különleges, mint látnivalói. Egyszerű, rusztikus ételeket készítenek, nagyrészt helyi alapanyagokból. A tartomány az ország egyik legismertebb olívatermő vidéke – gyakorlatilag minden étel elkészítéséhez használják. Az olajban eltett zöldségeknek, marinált halaknak vezető szerepe van a pugliai konyhában. Mivel a tartomány nagy része tengerparttal rendelkezik, elképesztő mennyiségű halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Tésztában itt sincs hiány, a nálunk is népszerű, apró, kagyló alakú orecchiettének(fülecske) Puglia a hazája. A hüvelyesek rendkívül népszerűek, főként babot és csicseriborsót fogyasztanak sűrű levesként, krémként vagy főzelékszerű raguként. Az arab hatásnak köszönhetően a desszertek édesebbek, mézesebbek, sűrűbbek Pugliában. Nagy kedvenc a ricotta – bármikor megtalálhatjuk a helyi tortákban, krémekben, péksüteményekben.

Strandok

Páratlan Puglia - OTP Travel Utazási Iroda
Puglia közel 800 kilométer hosszú tengerpartján fantasztikus strandok várják a fürdőzőket. Marina di Pescoluse tengerpartja széles, homokos, apró homokdűnés parttal rendelkezik, nem ritkán a Maldív-szigetekhez hasonlítják, de ezt a jelzőt Punta Prosciutto strandjára is joggal aggathatnánk. Porto Selvaggio sem marad le a szépségversenyben, és Punta della Suina is varázslatos. Gargano pedig leírhatatlan!

Kapcsolódó inspirációk:


Firenze titkai  - OTP TRAVEL utazási iroda
Firenze az intrikák és inspirációk városa, tele különös titkokkal.

Róma - családi nyaralás - OTP Travel Utazási Iroda
Róma ezernyi kincset, páratlan látnivalót tartogat. Végig járjuk az örök város kincseit úgy, hogy az a legkisebbek számára is élvezhető, fogyasztható legyen.

Rejtélyes Róma - OTP Travel Utazási Iroda
Különleges látnivalók, melyeket az útikönyvek is csak ritkán említenek.

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Torino 7 legszebb látnivalója - OTP Travel Utazási Iroda
Piemonti konyha az egyik legváltozatosabb és leghíresebb Olaszországban.

Kapcsolódó ajánlatok:


RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
229 000 Ft-tól/fő

BIRTOK FIRENZE KÖRNYÉKÉN Reggello

Olaszország
159 000 Ft-tól/3 fős lakosztály

VIDÉKI HÁZ A TENGER KÖZELÉBEN Casino di Terra

Olaszország
169 000 Ft-tól/apartman

PARASZTHÁZ ORVIETO KÖRNYÉKÉN Monteleone d’Orvieto

Olaszország
179 000 Ft-tól/apartman

EGY RÉGI UDVARHÁZ Colle Val d’Elsa

Olaszország
199 000 Ft-tól/apartman

PARASZTHÁZAK PISA KÖRNYÉKÉN Lari

Olaszország
245 000 Ft-tól/apartman

BIRTOK SAN GIMIGNANO FELETT

Olaszország
259 000 Ft-tól/lakosztály

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
285 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEL LEVANTE**** FASANO, PUGLIA - OLASZORSZÁG

Olaszország
362 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
379 000 Ft-tól/fő

NICOLAUS CLUB PRIME IL GABBIANO **** - MARINA DI PULSANO - PUGLIA

Olaszország
391 000 Ft-tól/fő

LE AXIDIE HOTEL & RESORT **** - VICO EQUENSE

Olaszország
419 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
439 000 Ft-tól/fő

EXCELSIOR PALACE HOTEL **** - TAORMINA

Olaszország
445 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
449 000 Ft-tól/fő

HOTEL DEI PINI**** ALGHERO

Olaszország
479 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA A BOROK SZERELMESEINEK - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Olaszország
499 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország
659 000 Ft/fő

GRAND HOTEL SAN PIETRO ***** - TAORMINA

Olaszország
679 000 Ft-tól/fő

GRAND HOTEL VESUVIO ***** - SORRENTO

Olaszország
735 000 Ft-tól/fő