Élmények a világ körül

Keresés

Walt Disney beájulna

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Walt Disney beájulna

 
Egyszer volt, hol nem volt… helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Rakotzbrücke, Németország

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Kell-e magyaráznunk? A szászországi Kromlauer Parkban található a mesebeli gyaloghíd, hétköznapi nevén az Ördög hídja. A híd sajátossága, hogy a hídszerkezet szinte tökéletes félkörívű alakja a vízben tükröződve teljes kört alkot. A megjelenésében kora-középkorinak tűnő híd valójában 1860-ban épült. Külföldről idehozatott hatszögletű bazalt oszlopokból épült, pillérei orgonákat formáznak. A 200 hektáros magánbirtokból kialakított vadregényes park nem mellesleg Németország egyik legszebb és legnagyobb rododendron parkja. Friedrich Herrmann Rötschke szinte az összes vagyonát a parkra költötte. Őshonos és egzotikus fákat és cserjéket telepített a hatalmas birtokon, majd bazaltköveket hozatott a környező országok kőbányáiból. A hatszögletű bazaltkövekből oszlopokat, orgonákat, piramisokat, barlangokat, hidakat építtetett az egész park területén.

Bajmóc vára, Szlovákia

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Északi szomszédunk, de talán egész Közép-Európa egyik legnépszerűbb és legszebb várkastélya a mesés Bajmóci várkastély. A kastély a Nyitra folyó partján, egy medréből kiálló sziklaszirtre épült még a XIII. században. A romantikus középkori vár jellegzetes körvonalait kidomborítják a palota, a kápolna és a tornyok meredek tetői. A várkastély területének elválaszthatatlan része az erdősített park, amely tovább fokozza a drámai hatást. A vár alatti cseppkőbarlang össze van kapcsolva a 26 m mély várkúttal, és látogatható. Az épület bejárata előtt áll Mátyás király híres, kb. 12,5 m kerületű hatszáz éves bajmóci hársfája. Maga a király örömmel járt Bajmócra, ahol a hársfa alatt különféle lakomákat, tanácskozásokat rendezett. Napjainkban egészen másfajta programokat szerveznek, a sok rendezvény közül a legismertebb a rendszeresen április végén és május elején megrendezésre kerülő Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivál. Ebben az időszakban a Bajmóci várkastély az egész világ kísérteteinek, boszorkáinak és vámpírjainak a találkozóhelye.

Chiang Mai, Thaiföld

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Chiang Mai az ázsiai ország északi részén található, egész évben izgalmas úti cél. Van azonban az évnek egy szakasza, amikor önmagát is felülmúlja. Nem másról van szó, mint az elképesztő látványt nyújtó Yi Peng Fesztivál időszakáról. Minden évben telihold idején tartják, a thai naptár 12-dik holdhónapjában, általában november közepén. A helyiek úgy vélik, hogy ebben az időszakban a folyók elérik a telítettségüket, a hold pedig a legfényesebb állapotát – így ideális ez az időszak a kívánságokhoz, bocsánatkérésekhez. A fesztivál során több ezer világító lámpás indul útnak az ég felé, elengedik az előző év problémáit, valamint az újhoz kapcsolódó kívánságaikat. Több ezer rizspapírból készített lámpás világít az éjszakában.

Gyökérhidak, India

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Az indiai Khasi kultúra már nem is tudja, pontosan mikor indult útjára ez a furcsa tradíció: a Khasi-hegyekben élő emberek egyszer csak úgy kezdték növeszteni a fákat, hogy azoknak gyökere természetes hidat formáljon a folyók felett. A szokás még ma is él India északkeleti területén, a Khasi-hegyek környékén. A módszer lényege csupán annyi, hogy az itteni őslakosok az élő fügefákat úgy kezdik el növeszteni, hogy gyökerei természetes módon hidat formáljanak a folyók felett. A fa hajlékony gyökereit a folyó fölé helyezett bételfa tönkjei köré csavarják, egészen addig, amíg a fügefa magától át nem ér a szemközti partig. Hogy az egyre növekvő híd még stabilabb legyen, köveket, ágakat és egyéb hasonló kiegészítéseket helyeznek a gyökerek közé, így azt is körbefonhatják a fa indái. Egy ilyen természeti csoda elkészítése akár 15 évbe is telhet. Amilyen sokáig tart elkészíteni, annyira tartós is: állítólag egy-egy ilyen híd akár 500-600 évig is tarthatja magát, biztonságos átjutást biztosítva a folyó egyik partjáról a másikra.

Seljalandsfoss-vízesés, Izland

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Az izlandi utazási magazinok egyik kedvenc fotótémája, de nincs is ezen mit csodálkozni. Ki ne szeretne itt egy szelfit? A buja zöld környezet és a ködös környék teszi ennek a vidéknek a hangulatát vonzóvá, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni az idelátogatóknak. A fő attrakció azonban maga a vízfüggöny. Egy kiugró, széles, lapos bazalt szikláról hatvan méterről zuhan le a víz, amely aztán ezernyi apró cseppre porlik, hogy a napsütésben a szivárvány színeiben pompázzon. A látogatók biztonságosan bemehetnek a lezuhanó víz mögé és vízfüggöny mögül leskelődhetnek, nézhetik a tájat, fotózhatnak.

Longleat labirintus, Anglia

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
A 2,72 kilométeres labirintus Greg Bright tájépítész tervei alapján készült 1975-ben, de csak három évvel később nyerte el végleges formáját. A Longleat House tiszafa útvesztője 6 185 m2-es területével a világ legnagyobb sövénylabirintusa, a kastély körül pedig több, figuratív labirintus is található. Több mint 16 ezer tiszafa bokorból megépített labirintusjellegzetessége, hogy háromdimenziós azáltal, hogy hidacskák vezetnek át rajta, amelyekről lélegzetelállító látvány nyílik a kert középpontjáról. Még az is lehet, hogy valamelyik buxus tövében David Bowie-val is összefuthatnak, ő volt az itt forgatott Fantasztikus labirintus c. film gonosz főszereplője.

The Dark Hedges fasor, Észak-Írország

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Ki mondta, hogy a mesékben mindig pompás kastélynak, virágos rétnek kell szerepelnie? A meseirodalom tele van ijesztő figurákkal, helyszínekkel. Pont olyanokkal, mint ez az észak-ír fasor, melynek hangulata tényleg magával ragadja az embert. A csodás fasor az Antrim grófság területén található, Armoy település közelében. Kétszázötven évvel ezelőtt, a XVIII. század közepén a Stuart-család a családi kastélyhoz vezető út mentén bükkfákat ültetett el. Az évszázadok alatt a fák összeértek, az ágak összefonódtak, a fény és az árnyék különös táncot jár felettünk. A fasor a Trónok harca című filmsorozatban is felbukkan. A legenda úgy tartja, hogy a Szürke hölgy szelleme kísért az ősi bükkfák alatt. Csendesen siklik végig az út mentén, és eltűnik, ahogy elhalad az utolsó bükkfa mellett. Hátborzongatóan fenséges látvány!

Kristály-folyó, Kolumbia

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Folyékony szivárvány. Úgy is emlegetik, mint a folyó, amelyik a paradicsomba vezet. De nevezik „az öt szín folyójának” is, mivel vizében különböző színes növények élnek, amelyektől a meder szeptembertől kezdve három hónapon át többféle színben pompázik (vörös, sárga, kék, zöld, fekete). A folyóban élő moszatok és algák, főként az úgynevezett Macarenia clavigera fajta nagymértékű elszaporodása okozza a színpompás kavalkádot. A Cano Cristales folyó Kolumbia 1971-ben alapított nemzeti parkjában, a La Macarena Nemzeti Parkban vízesésektől és érdekes sziklaalakzatoktól kísérve kanyarog. A turisták La Macarena településről indulva közelíthetik meg. Először csónakon át kell kelni a Guayabero folyón, majd egy földúton észak felé haladva 9–10 km után érhető el a folyó, ehhez a vállalkozóbb szelleműek lovat vagy öszvért kölcsönözhetnek. Mint a mesékben a három próba, amit a legkisebb fiúnak ki kell állnia! A leglátványosabb részre naponta csak egy 20 fős, idegenvezetős csoportot engednek ló- vagy öszvérháton.

Kappadókia, Törökország

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Az itt készülő jellegzetes képeket szinte mindenki felismeri . A világörökségi védelmet élvező Göreme Nemzeti Park pontosan Törökország középpontjában fekszik. A holdbéli vidék népszerű és a világon egyedülálló látványossága a számtalan sziklába vájt lakás, a föld alatti városok, és a bizarr szikla-formációk a Tündérkémények. 30-40 km átmérőjű körben elterülő mesevilág.

Naica kristálybarlang, Mexikó

Fantasztikus élményt és látnivalót nyújt a mexikói Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található gyönyörű Kristálybarlang (Cueva de los Cristales). Kialakulásuk egészen 1985-ig zajlott, a növekedésük akkor állt meg, mikor bányászok kiszivattyúzták a barlang vizét, hogy csökkentsék a talajvíz szintjét a bányákban, ők azonban nem tudtak a Kristálybarlang létezéséről. 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában. A Kristályok barlangjában található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye. A hatalmas, futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang rendkívül gyönyörű, azonban rendkívül veszélyes is. 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig 90-99 százalék, ezért rendkívül veszélyes lemerészkedni a kristályok birodalmába. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemerészkedni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

Kapcsolódó inspirációk:


Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Thaiföld gasztronómiája az egész világon népszerű. Tartson velünk egy felejthetetlen ízutazásra!

Szlovákia | Bajmóc ékköve: a vár - OTP Travel Utazási Iroda
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!

Megelevenedő múlt: Jane Austen Fesztivál  - OTP Travel Utazási Iroda
Anglia egyetlen melegvizes forrásának városban minden szeptemberben megelevenedik a múlt: a XIX. század díszletei között rendezik meg a varázslatos Jane Austen Fesztivált.

}

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Kapcsolódó ajánlatok:


TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
775 000 Ft-tól/fő

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

India
1 099 000 Ft-tól/fő

MAURITIUS, AZ INDIAI-ÓCEÁN CSILLAGA

Mauritius
1 219 000 Ft-tól/fő

IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő