Élmények a világ körül

Keresés

Barcelona - Gaudí mesevárosa

Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
Egy meghökkentő épület, egy színes palota, egy múzeum, egy tapas-bár. Barcelonában minden adott egy tökéletes városnézéshez.

Barcelona - Gaudí mesevárosa

 
Barcelona, a katalán nagyváros a világ egyik legismertebb, legérdekfeszítőbb, legszínesebb és leghangulatosabb metropolisza, a modernizmus szülőhelye. Az egyedülálló városképet Antoni Gaudí, valamint Luis Doménech i Montaner gyakran az építészeti dogmákat teljes mértékben elvető alkotásai határozzák meg.
 

A város avantgárd művészete nem merül ki az épületeiben: az apró részletek, megbúvó lépcsősorok, az erkélyek, utcai installációk és Barcelona számos más eleme ezt a légkört erősítik. Ugyanakkor Barcelona a példásan kidolgozott városfejlesztési terv iskolapéldája is, az 1992-es olimpiai játékokra teljes negyedeket újítottak fel, a város teljes átalakításon esett át. A programok, látványosságok hosszú sora sosem ér véget. Az izgalmas, gyönyörű nevezetességek, érdekességek felfedezése után pedig Barcelona homokos strandjain a Földközi-tenger hűsítő vízében is megmártózhatunk.

Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
Képzeletbeli vagy valós barcelonai toplistánkon minden bizonnyal dobogós a La Sagrada Família templom, a város és az ország leglátogatottabb turisztikai látványossága, Gaudí fő műve. A mester negyven évet dolgozott rajta, ebből 15 éven át kizárólag e székesegyház munkálataival foglalkozott, majd 1926-ban bekövetkezett halála után itt is temették el. A Szent Család-templom 1883 óta épül, elkészülte után, 170 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma lesz, és 18 toronnyal fog rendelkezni. A tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be építését. Mint Gaudí más alkotásai a városban, a Sagrada Família is a Világörökség része. Azoknak is érdemes bemenni, akik egyébként nem szívesen látogatnak katedrálisokat. Az impozáns bazilika egyedülálló, mindentől különbözik, amit a látogatók korábban láttak, a világ egyik leglenyűgözőbb, legkülönlegesebb, legérdekesebb temploma. A hatalmas tömeg elkerülése végett érdemes előre jegyet illetve időpontot foglalni.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
A Sagrada Famíliához hasonlóan a Güell-park is az UNESCO Világörökség része. A parkot Gaudí eredetileg egy modern "lakóparknak" szánta, azonban a projekt üzletileg sikertelennek bizonyult és végül mindössze két ház készült el, ahová maga az építész-zseni költözött családjával. Házában jelenleg a Gaudí-múzeum működik. Mesevilág, ahol az épületek, a teraszok, az oszlopok és a lépcsők, mind-mind egy rendkívüli fantáziavilágba röpítenek, ezt nehéz leírni, ezt látni kell! És még mindig nem fogytunk ki Gaudíból vagy a világörökségi helyszínekből! A Casa Batlló-t is megtaláljuk az UNESCO listáján, a szecessziós házat Gaudí egy 1877-ben épült lakóépület átalakításával hozta létre. A Csontok háza-ként is ismert épületet aprólékos gonddal áttervezve, a szecesszió egyik legharmonikusabb példáját hozva ezzel létre.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
A Casa Batlló, és a hasonlóan lenyűgöző Casa Milá-t a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián láthatjuk. Ez Barcelona legszebb, és legimpozánsabb sugárútja, tele a legjobb boltokkal, üzletekkel, éttermekkel, és kávéházakkal. Gaudí két épületén kívül más fantasztikus modernista alkotások is találhatóak itt. El kell azonban ismernünk, hogy ennél sokkal ismertebb utca a La Rambla, Barcelona széles, platánokkal szegélyezett sétálóutcája. A több, mint egy kilométer hosszú Rambla a Catalunya tér és a tengerparthoz közeli Kolumbusz-szobor között húzódik. A korzó mindig tele van helyiekkel, és turistákkal, de legfőképp élettel. Az arra járókat mozdulatművészek, zenészek, utcai művészek szórakoztatják.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
A város operaháza, valamint legrégebbi színháza is, a Teatre Principal is itt található. A sétálóutcáról nyíló Mercat de Sant Josep de la Boqueria nevű piacon minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat, illatos péksüteményeket vagy akár kézműves édességeket vehetünk. És tapast, készételeket ehetünk, frissen facsart gyümölcslevet ihatunk. Nem mellesleg egy helyi látványosság is (ennek megfelelően zsúfolt), Európa egyik legjobb, leghangulatosabb vásárcsarnoka. A színek, hangok, ízek és illatok kavalkádja lebilincselő, egy gasztronómiai élmény ide ellátogatni. A katalán konyha kifinomult és természetes, mediterrán karakterrel. A fő összetevők helyi termékek, mint például az olívaolaj, a hal, a hüvelyesek, a fokhagyma, a rizs, tenger gyümölcsei és a Földközi-tenger térségében termő számos zöldség. A többi helyi piac, mint a Mercat Santa Caterina vagy a Mercat de la Barceloneta kevésbé zsúfoltak, turistából is jóval kevesebb jár ide . A Rambla alsó végén Kolumbusz kémleli a tengert tetejéről, az emlékmű 60 méteres magasságáról lenyűgöző panoráma tárul elénk. Innen már könnyen észrevehető a 185 méter magas, a kikötőre néző Montjuic-hegy, mely rengeteg látványosságot kínál. A földhát legrégebbi nevezetessége a csúcsán látható 18. századi erődítmény, melynek várfaláról mesés kilátásban gyönyörködhetünk.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
A Montjuic alsó részén található a Táncoló- vagy Varázs-szökőkút: káprázatos 15 perces víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A szökőkutak változatos színekben és formákban a zene (a klasszikustól a kortársig) ütemére lövik fel a vízsugarakat. Érdemes több nézőpontból is megnézni az egyébként ingyenes előadást. Már a Montjuic egy másik részén, valamivel feljebb a dombon van ’92-es olimpiai falu, és az olimpiai stadion. És ha már a dombtetőn járunk, akkor szálljunk libegőre! A tengerpartig közlekedő libegőről a kilátás semmihez sem fogható.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
A Barceloneta-Montjuic libegőn kívül még a 512 méter magas Tibidabo-hegyről nyílik pazar kilátás a városra. Az idelátogatókat Spanyolország legrégebbi, 1901-ben megnyílt vidámparkja is szórakoztatja. Itt 100 éve megállt az idő, a nyaktörő játékok helyett remek légkört, és szép kilátást kaphatunk. A 288,4 méter magas futurisztikus kinézetű tv-torony, a Torre de Collserola is a Tibidabo része, a 445 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, ezt is az 1992-es nyári olimpiai játékokra építették. A 135 méter magasságban lévő 10. emelete kilátóként szolgál, tiszta időben akár 70 km-re is ellátni innen. Igazságtalan lenne, ha nem emlékeznénk meg a város többi híres építészéről, illetve azok munkásságáról. A Katalán Zene Palotája a város egyik legfontosabb modernista építészeti műalkotása. Gaudí és Cadafalch mellett a harmadik ismert katalán modernista építész, Lluís Doménech i Montaner műve. 1997-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Belépés csak idegenvezetéssel. A gyönyörű épület igazából belülről lenyűgöző: az üvegkupolája, csempéi, festett üvegei ámulatba ejtik a látogatót. Lluís Domenech i Montaner egy másik alkotása is a Világörökség része. A hatalmas területen elhelyezkedő Szent Pál kórház egészen 2009-ig gyógyintézetként funkcionált, majd egy remekül sikerült restaurálást követően napjainkban már teljes egészében látogathatók a komplexum lenyűgöző épületei és kertjei. A vizit folyamán a külső és belső részeknél többször is rá lehet csodálkozni a hely szépségére, a fantasztikus részletekre, arra hogy egy ekkora kórházat, egy ekkora komplexumot ilyen építészeti igényességgel, ilyen dekorációval építettek.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
De a labirintusszerű gótikus városrész sem maradhat ki: sikátorszerű, kanyargós utcácskák, zegzugos lépcsősorok, apró terek; igazi középkori hangulat. Közepén áll a város gótikus katedrálisa, impozáns, bámulatos, hatalmas templom, mindenképp érdemes megnézni. A templom előtti téren vasárnap délben tradicionális katalán táncot, sardanat lejtenek. A városi meleg elől menekülve vagy a városnézés fáradalmait kipihenve elidőzhetünk valamelyik park árnyas padjain. A 30 hektáros Parc de la Ciutadella –mely a katalán parlament épületének is helyt ad- egyik leghíresebb része a Cascada, egy monumentális vízesés, és szökőkút, amelyet a római Trevi-kút mintájára építettek. Az idilli környezetben csónakázni is lehet. A Parque del Laberinto de Horta a belvárostól valamelyest távolabb, 9 hektáron terül el. A szökőkutakkal, tavacskákkal, szobrokkal tarkított díszkert legismertebb része a sövénylabirintus. Nyugodt, csendes, gyerekbarát hely piknikezési lehetőséggel. A gyerkőcök számára szintén remek szórakozás Európa egyik legjobbjának tartott interaktív ismeretterjesztő múzeuma, a CosmoCaixa. Érdekes, színes, néha vicces dolgokat próbálhatnak itt ki a kicsik és természetesen a gyermeklelkű felnőttek is.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona aranyhomokos, kék zászlós strandjai 4 km hosszan terülnek el, így a városnézés mellett fürdésre is lehetősége van a helyieknek, és a turistáknak. A legnépszerűbb barcelonai strand a Barceloneta mely a La Rambla végétől gyalog is alig 20 perc alatt elérhető. A strand szép, és jól felszerelt, azonban nyári napokon igen zsúfolt lehet, akik ezt nem szeretik, azoknak érdemes egy másik strandot választani. Jó választás lehet a Nova Icaria, a város egyik legcsendesebb strandja, mely népszerű családok, és baráti társaságok körében. Tisztább, és nyugodtabb, mint a Barceloneta és sportolási illetve étkezési lehetőségek itt is adottak. A családfő számára egy látogatása világ egyik legnagyobb múltú, és jelenleg az egyik legjobb focicsapatának stadionjába szinte kötelező program, még az együttesért nem rajongók tetszését is bizonyára elnyeri. A 99 ezer néző befogadására alkalmas Camp Nou stadion Európa legnagyobb arénájának számít. A stadiontúra alkalmával az érdeklődők meglátogatják a múzeumot, a vendégcsapat öltözőjét, a futballpályát, a TV-szobába, és egyéb helyiségekbe is ellátogathatnak, és a végén a kezükbe foghatják a Bajnokok Ligája serleget.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda
Bár Barcelona megszámlálhatatlan izgalmat, szépséget és különlegességet tartogat, innen Montserratba ellátogatni is hatalmas élményt jelent, sokan "kötelező" látnivalónak tartják. A hegy kolostora, és bazilikája is szép, a sziklák különlegesen gyönyörűek, az eljutás izgalmas, a kilátás innen pedig az egyik leglenyűgözőbb látvány, amit az ember élete folyamán láthat.
Barcelona - Gaudí mesevárosa | OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.

A Művészetek és Tudományok Városa | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.

Valenciai gótikus örökségei | OTP Travel Utazási Iroda

A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.

Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda

Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.

Andalúzia csillagai - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.

Barcelona csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.

Kapcsolódó ajánlatok:


KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő