Élmények a világ körül

Keresés

Úttörők, akik újradefiniálták az utazást

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Úttörők, akik újradefiniálták az utazásról alkotott képet

Az emberi történelem során mindig is akadtak olyan személyek, akiknek úttörő szelleme és rendíthetetlen elszántsága kitörölhetetlen nyomot hagyott a világ felfedezésében és megtapasztalásában. Ezek az úttörők csillapíthatatlan kíváncsisággal és merész elképzeléssel rendelkeznek, ami arra készteti őket, hogy megkérdőjelezzék a hagyományos határokat, megváltoztassák az általunk ismert utazás menetét és az arról alkotott képet.
 

Járjuk be azoknak a figyelemre méltó embereknek az útját, akiknek felfedezőszenvedélye, csillapíthatatlan kíváncsisága és a világ határtalan lehetőségeibe vetett rendíthetetlen hite átformálta az utazás világát. Eredményeik továbbra is inspirálnak, bátorítanak és kihívást jelentenek számunkra, hogy feszegessük saját utazásaink határait, és újragondoljuk, mit jelent igazán kapcsolódni a világhoz.

Thomas Cook

Ezt a brit üzletembert tartják a modern turizmus megalapítójának. A XIX. század közepén ő szervezte meg az első szervezett utazásokat, és tette az utazást elérhetővé a középosztály számára. Cook első kirándulása egy egynapos vasúti utazás volt Leicesterből Loughborough-ba 1841-ben. Az utazás sikeres volt, és Cook további kirándulásokat kezdett szervezni, többek között egynapos kirándulásokat Londonba és hosszabb túrákat az Egyesült Királyságban. 1855-ben Cook megszervezte első tengerentúli körútját, és egy 165 fős csoportot vitt egy három hónapos európai útra. Cook túrái népszerűek voltak a növekvő középosztály körében, amely utazni vágyott, de nem volt elég ideje és tudása ahhoz, hogy megtervezze saját útjait.

Tony Wheeler

Tony Wheeler feleségével, Maureennel együtt alapította a Lonely Planet nevű céget, amely utazók millióinak segített felfedezni a világot útikönyveivel és online forrásaival. Wheeler egész pályafutása során a fenntartható utazás és a felelős turizmus szószólója volt, a Lonely Planet pedig élen járt a környezetbarát és kulturálisan érzékeny utazások népszerűsítésében. Wheeler ma már visszavonult a Lonely Planet-től, de továbbra is aktív résztvevő az utazási iparágban, rendezvényeken ad elő, és különböző utazással kapcsolatos kezdeményezéseket támogat.

Sir David Attenborough

Amikor 1952-ben gyakornokként csatlakozott a BBC-hez, Attenborough mindössze egyetlen tévéműsort látott. A természettudományi műsorok melyeket vezetett, megváltoztatták a világról alkotott képet, azt az örömét szerette volna megosztani, amit az érdekes emberek, helyek, növények és állatok megfigyelése közben érzett. Eközben mindenkinél többet tett azért, hogy felhívja a figyelmünket nemcsak a természet csodáira, hanem az emberiséget fenyegető veszélyekre is. A műanyaghulladék kérdéskörében egészen kormányzati szinteken ért el változást. Egyik meghatározó célja, hogy emlékeztesse az embereket az élőlények összetartozására.

Elizabeth Becker

Az újságíró és szerző sokat írt a turisztikai iparról és annak a helyi közösségekre és a környezetre gyakorolt hatásáról, kiemelve a fenntartható turisztikai gyakorlatok szükségességét. Becker 1948-ban született Washington D.C.-ben, és háborús tudósítóként kezdte pályafutását, az 1970-es években kambodzsai, laoszi és vietnami konfliktusokról tudósított. Az 1980-as években Becker a turisztika felé fordult, és a The New York Times és más kiadványok utazási írója lett. Olyan témákkal foglalkozott, mint a fenntartható turizmus, a turizmus hatása a helyi gazdaságokra és kultúrákra, valamint a tömegturizmus térhódítása. Becker 2013-ban adta ki az Overbooked: The Exploding Business of Travel and Tourism című könyvét, amely a turisztikai ipar növekedését és annak a környezetre, a helyi közösségekre és a kulturális örökségi helyszínekre gyakorolt hatását vizsgálja. A könyv a Pulitzer-díj döntőjébe jutott, és széles körben elismerést váltott ki a turisztikai iparra és a fenntarthatóbb és felelősségteljesebb turisztikai gyakorlatok szükségességére vonatkozó meglátásai miatt. Becker részt vett a fenntartható turizmus előmozdítását célzó különböző kezdeményezésekben is, többek között a Nemzetközi Felelős Turisztikai Központ vezetőségi tagjaként és az ENSZ Turisztikai Világszervezetének tanácsadójaként.

Leonardo DiCaprio

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A híres színészóriás nem csak a filmbeli szerepe miatt kötődik a jéghegyekhez, mindössze 23 éves volt, amikor létrehozta a Leonardo DiCaprio alapítványt, hogy az ökológiai problémákra felhívja a figyelmet. Számos környezetvédelmi filmet forgatott, valamint politikusokkal tárgyalt lokális problémák megoldásáért. Alapítványi és filmes munkája mellett DiCaprio arról is ismert, hogy környezetbarát gyakorlatokat alkalmaz személyes utazásai során. Például magánrepülőgépek helyett kereskedelmi légitársaságokkal utazik, és környezetbarát üdülőhelyeken és szállodákban szállt meg. Összességében DiCaprio környezetbarát utazási kezdeményezései és környezetvédelmi érdekvédelmi munkája segített felhívni a figyelmet a fenntartható utazás fontosságára és arra, hogy a bolygó természeti erőforrásait meg kell védeni a jövő generációi számára.

Kapcsolódó inspirációk:


Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Seychelle-szigetek-i strandmustra - OTP Travel Utazási Iroda
A Seychelle-szigetek egy távoli paradicsom, pálmafákkal, fehér homokú partokkal és türkizkék óceánnal.

Seychelles érintetlen szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a Seychelle-szigetek érintetlen szigeteit!

Fenntartható turizmus a Seychelle-szigeteken - OTP Travel Utazási Iroda
Figyeljünk a környezetünkre!

Dubai ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk a varázslatos La Digue-ot, a Seychelle-szigetek harmadik legnagyobb szigetét!

Kapcsolódó ajánlatok:


LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

KARAFUU BEACH RESORT & SPA****

Tanzánia
699 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
1 019 000 Ft-tól/fő

ONE & ONLY LE SAINT GERAN*****

Mauritius
1 190 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő