Élmények a világ körül

Keresés

Az Alcatraz lebilincselő titkai

Az Alcatraz lebilincselő titkai  | OTP Travel Utazási Iroda
San Francisco egyik legtitokzatosabb helye Alcatraz szigete, ahol olyan híres elítélteket tartottak fogva, mint Al Capone vagy Robert Stroud. Néhány érdekesség „a Szikla” néven is emlegetett látványosságról:

Az Alcatraz lebilincselő titkai

San Francisco egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága Alcatraz börtönszigete. Az eredetileg haditengerészeti védelmi erődítménynek tervezett Alcatraz 1861-ben katonai bűnözők lakóhelyévé vált, és az első években a foglyok sokféle csoportjának adott otthont.

Ezek közé tartozott 19 indián az arizonai területről, akik ellenálltak a kormány asszimilációs kísérleteinek, valamint a Fülöp-szigeteki háborúból dezertáló amerikai katonák. 1907-ben a szigetet az Egyesült Államok katonai börtönének csendes-óceáni részlegévé nevezték ki, majd négy évvel később elkészült a modern börtönépület. 1933-ban az amerikai hadsereg átadta a börtön irányítását a civil igazságügyi minisztériumnak, és 1934-től 1963-ig Alcatraz szövetségi börtönként szolgált az amerikai büntetés-végrehajtási rendszer legveszélyesebb elítéltjeinek. Összegyűjtöttük a 10 legérdekesebb titkot az Alcatraz történetéből.

1. Alcatraz a tengeri madarakról kapta a nevét

Az Alcatraz lebilincselő titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mielőtt bűnözők lettek volna a lakói, a szélfútta sziget barna pelikánok nagy kolóniáinak adott otthont. Amikor Juan Manuel de Ayala spanyol hadnagy 1775-ben első európaiként áthajózott a Golden Gate-en és a sziklás kiemelkedést „La Isla de los Alcatraces”-nek, azaz „A pelikánok szigetének” keresztelte el. A név végül Alcatraz lett és a rabok távozásával ma már csak sirályok és kormoránok lakói a földdarabnak.

2. Alcatraz ad otthont a csendes-óceáni partvidék első világítótornyának

Az Alcatraz lebilincselő titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Amikor 1854-ben a sziklás sziget tetején álló kis világítótornyot működésbe hozták, az Egyesült Államok nyugati partvidékén az első ilyen jellegű építménynek számított. A jelzőfény az 1900-as évek elején elavulttá vált, miután az amerikai hadsereg olyan cellaházat épített, ami eltakarta a Golden Gate-re való kilátást. Helyére 1909-ben egy új, magasabb világítótorony került.

3. Alcatraz első rabjai katonai foglyok voltak

Az Alcatraz lebilincselő titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Miután az 1840-es évek aranyláza San Franciscót virágzó várossá tette, az Alcatraz katonai célokra használták. Az amerikai hadsereg az 1850-es évek végén kezdte el a katonai foglyok bebörtönzését az új erődben. A polgárháború idején a foglyok között dezertőrök és konföderációs szimpatizánsok is voltak. A cellákban raboskodtak továbbá a szövetségi kormánnyal földdel kapcsolatos nézeteltéréseik miatt indián őslakosok, a spanyol-amerikai háború idején a Fülöp-szigetekre dezertáló amerikai katonák is.

4. Az Alcatrazból ki lehet úszni a partra

Az Alcatraz lebilincselő titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A szövetségi tisztviselők kezdetben kételkedtek abban, hogy bármelyik szökésben lévő rab túlélné a San Franciscó-i öböl hideg és gyors sodrású vizén való átúszást a szárazföldre, de ez mégis megtörtént. 1962-ben John Paul Scott fogoly elhajlította egy konyhaablak rácsait, és kiúszott a partra. A Golden Gate híd lábához érve annyira kimerült volt, hogy a rendőrség felfedezte, amint eszméletlenül, hipotermiás sokkban feküdt a parton. Ma évente több százan teszik meg az 2,4 kilométeres úszást az Escape from Alcatraz Triathlon során.

5. Az Alcatrazból nem volt megerősített fogolyszökés

Az Alcatraz lebilincselő titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Összesen 36 rab tette próbára az állítólag szökésbiztos Alcatraz-t. Az elítéltek közül 23-at elfogtak, hatot agyonlőttek, kettő pedig megfulladt. A többi öt eltűnt és vélhetően vízbe fulladt, köztük Frank Morris és a testvérek, John és Clarence Anglin, akiknek 1962-es szökési kísérlete ihlette az 1979-es „Szökés Alcatrazból” című filmet. A ravasz trió kihegyezett kanalakkal faragta le a cellák rothadó betonfalait, és a fodrászatból származó használt hajfürtökkel kiegészített álfejet készítettek, amelyet az ágyukba helyeztek, hogy megtévesszék az őröket. A holmijukat a San Franciscó-i öbölben úszva találták meg, de a holttestek nem kerültek elő, ami egyesek szerint arra enged következtetni, hogy talán sikeres volt a szökési kísérletük.

6. Al Capone bendzsózott a rabok zenekarában

A hírhedt gengszter és maffiafőnök az első rabok között volt, akik 1934 augusztusában elfoglalták az új Alcatraz szövetségi börtönt. Capone megvesztegette az őröket, hogy kedvezményes bánásmódban részesüljön, amíg Atlantában töltötte adócsalásért kiszabott büntetését, de ez megváltozott, miután áthelyezték a szigeti börtönbe. A körülmények megtörték Caponét. A 85. számú elítélt olyannyira együttműködővé vált, hogy engedélyezték neki, hogy bendzsózzon az Alcatraz börtönzenekarában, a Rock Islandersben, amely vasárnaponként rendszeresen koncerteket adott a többi rabnak.

7. Az ország legrosszabb bűnözőit nem szállították automatikusan Alcatrazba

Az Alcatrazban elhelyezett elítéltek nem feltétlenül azok voltak, akik a legerőszakosabb vagy legszörnyűbb bűnöket követték el, hanem azok, akiknek leginkább szükségük volt a magatartásjavításra, a szövetségi büntetés-végrehajtási rendszer legjavíthatatlanabb és legengedetlenebb rabjai. Ezek a rabok megvesztegették az őröket és szökési kísérleteket követtek el, így az Alcatrazban töltött idő célja az volt, hogy rávegyék őket a szabályok betartására, és így visszatérhessenek más szövetségi létesítményekbe.

8. Az amerikai őslakosok aktivistái egyszer elfoglalták Alcatrazt

1969 novemberében egy közel 100 indián aktivistából álló csoport, Richard Oakes mohawk vezetésével elfoglalta a szigetet. A tiltakozók egy 1868-as szerződésre hivatkozva - mely az indián őslakosok számára szövetségi földterületet biztosított - az Alcatraz tulajdonjogát követelték, hogy ott egyetemet és kulturális központot hozzanak létre. Kiáltványukban felajánlották, hogy megvásárolják a szigetet 24 dollárért üveggyöngyökben és vörös szövetben. Ugyanezt az árat fizették a holland telepesek állítólag 1626-ban Manhattanért.

9. Az Alcatrazban állítólag nem is volt olyan rossz raboskodni

Bár az Alcatraz természetesen nem volt egy szálloda, de az egy ember egy cellában elve tetszett néhány elítéltnek, mert így kevésbé voltak kiszolgáltatottak a börtöntársak támadásainak. Az Alcatraz első igazgatója, James A. Johnston tudta, hogy a börtönlázadások oka gyakran a rossz étel, ezért büszke volt arra, hogy jó ételeket szolgál fel, és a rabok annyit kaptak belőle, amennyit csak akartak. Azok a rabok, akik jól viselkedtek, olyan kiváltságokhoz jutottak hozzá, mint a havi rendszerességgel vetített filmek, valamint a 15 000 könyvből és 75 népszerű magazin előfizetéséből álló könyvtár. Összességében egyes rabok az Alcatrazban uralkodó körülményeket vonzóbbnak tartották, mint más szövetségi börtönökben, és többen kérték, hogy helyezzék át őket oda.

Kapcsolódó inspirációk:


USA | Hawaii a tények tükrében | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii az Egyesült Államok 50 állama közül a 40. legnépesebb méretét tekintve a 43. Hawaii az egyetlen olyan amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található.

USA | Hawaii 5 legjobb strandja | OTP Travel Utazási Iroda
Nem egyszerű feladat kiválasztani Hawaii legjobb strandjait, hiszen a szigetcsoport képeslapra illő tengerpartok végeláthatatlan listájáról ismert. Mutatjuk a legjobbakat!

USA | Hawaii csemegék | OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiai sorozatunk Hawaii szigetein kalandozik, bemutatva egy különleges konyha, sokszínű ízvilágát. Kóstoljon bele a hawaii szakácsművészet remekeibe!

USA | Hawaii legszebb szigetei | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii a azúrkék víztől a zöldellő, buja növényzeten át a homokos strandokig rengeteg természeti szépségnek az otthona. Bemutatjuk Hawaii különleges szigetvilágát.

Az amerikai vadon ünnepe | OTP Travel Utazási Iroda
Járja be velünk Amerika vad, lenyűgöző, méltán világhírű nemzeti parkjait!

Kapcsolódó ajánlatok:


NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK

Usa
589 000 Ft-tól/fő

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
690 000 Ft-tól/fő

USA - KELETI PART

Usa, Kanada
939 000 Ft-tól/fő

USA - NYUGATI PART - A NAGYVÁROSOK FÉNYEI ÉS A GRAND CANYON

Usa
999 000 Ft-tól/fő

NYUGAT-KANADAI NEMZETI PARKOK

Kanada
1 246 000 Ft-tól/fő

NIAGARA, NEW YORK, FLORIDA - ÉLMÉNYEK AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

Usa, Kanada
1 279 000 Ft-tól/fő

USA - A LEGENDÁS 66-OS ÚTON

Usa
1 299 000 Ft-tól/fő

USA - A KELETI ÉS A NYUGATI PART LEGJOBBJAI

Usa
1 679 000 Ft-tól/fő

CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
299 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
479 000 Ft-tól/fő

MELIA BALI VILLAS & SPA***** - NUSA DUA

Indonézia
553 000 Ft-tól/fő