Élmények a világ körül

Keresés

Csodák városa: Rio de Janeiro

Galápagos világa: Floreana-sziget OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azt a 10, szívünkhöz legközelebb álló látnivalót, melyeket nem szabad kihagyni, akár először, akár sokadjára járunk ebben a csodálatos brazil városban.

Csodák városa: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro a világ egyik legpezsgőbb városa, hangulata semmihez sem hasonlítható.
 

Különleges városi esőerdővel, gazdag élővilággal és fantasztikus strandokkal csalogat. Összegyűjtöttük azt a 10, szívünkhöz legközelebb álló látnivalót, melyeket nem szabad kihagyni, akár először, akár sokadjára járunk ebben a csodálatos brazil városban.

Cukorsüveg-szikla

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A Cukorsüveg-szikla a legszebb fényekben naplementekor ragyog, így érdemes akkora időzíteni a látogatásunkat. Az üvegfalú drótkötélpályán festői utazás vezet fel az Urca-hegyről a 396 méter magasan a kikötő fölött található csúcsra. A cukorsüveg elnevezés a XVI. századból származik, amikor a cukortömböket kúpos agyagformákba helyezték, hogy a hajókon szállítsák. Mivel ezek hasonlítottak a csúcsra, a hegyet Cukorsüvegnek nevezték el. A hegytetőn, ha szerencsések vagyunk, még aranyos fehérpamacsos selyemmajmokat is láthatunk, melyek eredetileg Brazília északkeleti partvidékén éltek, de hamar elterjedtek Délkelet-Brazíliában. Az élővilág szempontjából invazív fajnak számítanak az ellenállhatatlan kis zsiványok. Természetesen a fő látnivaló a csodálatos riói panoráma, mely a Cukorsüvegről a látogató lábai alatt nyújtózik a végtelen óceánnal.

Corcovado a Megváltó Krisztus szobrával

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
 
A fogaskerekű vonattal a Megváltó Krisztushoz vagy a Corcovadóhoz vezető utat semmiképpen sem szabad kihagyni. A 8 méteres talapzata nélkül 30 méter magas, art deco stílusú Jézus Krisztust ábrázoló szobrot Paul Landowski szobrászművész és Heitor da Silva Costa építészmérnök tervezte. A hófehér zsírkő borítású szobor Párizsban készült 1926-1931 között és több darabban, hajóval hozták rio de Janeiro városába. A karok önmagukban 28 méter szélesek. A Christo Redentor, azaz a Megváltó Krisztus valóban lenyűgöző látvány és Brazília szimbóluma világszerte. Fentről, a szobor lábától a városra és a Lagoára, Rio természetes lagúnájára nyíló kilátás fantasztikus. Rio de Janeiro e híres nevezetessége éjszaka kivilágítva a város szinte összes pontjáról látszik. Érdekesség, hogy a szobrot 2014-ban villámcsapás érte, ujjai és feje megsérült, de azóta helyreállították.

Tijuca esőerdő

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Rio egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy városi esőerdővel rendelkezik, a város szívében. A Tijuca-erdő a világ harmadik legnagyobb mesterséges városi erdeje, amely 32 négyzetkilométeren terül el. A hatalmas dzsungel, amely Rio de Janeiro szívéből a környező területekre terjed ki, a Tijuca esőerdő néven ismert, és a Brazília déli részétől északra húzódó nagyobb atlanti esőerdő részét képezi. Hihetetlen biológiai sokfélesége már önmagában is ok arra, hogy ellátogassunk ide, de a vízesések, kilátópontok, túrák, csúcsok és műemlékek tucatjaival még mindig tartogat látnivalókat. Az egyik legnépszerűbb pontja a már említett Corcovado-hegy, azonban a nemzeti park területén több mint 30 vízesés bújik meg. Rio három leghíresebb hegycsúcsa a Tijuca-erdőben található, ezek a Pedra Bonita, a Pedra da Gavea és a Pico da Tijuca. Mindhárom terület csodálatos túrákat tartogat a csúcsokra, és leírhatatlan kilátást az esőerdőre és magára a városra.

A Copacabana és az Ipanema strandjai

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Rio egyik legnépszerűbb strandja, a Copacabana egy nyilvános strand, amely a fényűző Zona Sul negyed szívében található. A strandot vízimentőállások – Postok - osztják részekre, amelyeken öltözőket és mellékhelyiségeket találunk. A Copacabana 4 kilométer hosszú homokos szakasza a Posto 1-től a Posto 6-ig tart, ahol a Hadtörténeti Múzeum és a Copacabana erőd található. A parton remek szállodák sorakoznak, köztük a híres Belmond Copacabana, ahol megannyi sztár és híresség szállt már meg. A Copacabana megannyi koncertnek is otthont adott már, köztük az egyik leghíresebb a Rolling Stones ingyenes koncertje volt 2006. február 8-án. A Corcovado folytatása dél irányában az Ipanema, a legendás strand, amelyet a "Ipanemai lány" című bossa nova dal tett híressé, az 1960-as évek óta vonzza a turistákat. A 3 kilométer hosszú homokos szakasz gyönyörű hegyi kilátással és kobaltkék vízzel büszkélkedhet. Napozás közben megfigyelhetjük a futevolei azaz a röplabda brazil változatának művészetét.

Guanabara-öböl

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A festői Guanabara-öböl 31 kilométer hosszú és 28 kilométer széles a legnagyobb kiterjedésében. 1,5 kilométer széles torkolatát keleti csücskénél a Pico do Papagaio (Papagájcsúcs), nyugati csücskénél pedig a Pão de Açúcar (Cukorsüveg) szegélyezi. A Guanabara név a tupi nyelvből származik, a goanã-pará, a gwa "öböl", valamint a nã "hasonló" és a ba'ra "tenger" szavakból. Hagyományosan úgy is fordítják, hogy "a tenger keble". A turisták egyik kedvelt programja a Guanabara-öbölben tett hajókirándulás, mely során a víz felől is megcsodálható a város ragyogó látképe.

Szent Sebestyén-székesegyház

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges vasbeton székesegyház 1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján, modern stílusban, a maja piramisok építészeti stílusa alapján. A város központjában álló székesegyház gigantikus méretű, 5000 ülőhellyel rendelkezik., de állva akár 20 000 fő is elférne benne. A székesegyház négy egyenes vonalú ólomüveg ablaka a padlótól a mennyezetig 64 méteres hosszúságú, ahonnan ragyogó színekben árad be kívülről a fény.

Sambodromo

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Az Oscar Niemeyer tervezte Sambadrome Marquês de Sapucaí kifejezetten a riói karnevál idején a szambaiskolák éves felvonulásának megrendezésére tervezett, erre a célra épített stadion. A létesítmény egy 700 km hosszú, széles utcára vagy térre hasonlít, melynek két oldalán helyezkednek el a lelátók, középen pedig a szambaiskolák lejtenek végig karnevál idején. A felvonulások minden évben farsang idején sok ezer brazilt és külföldi turistát vonzanak ide, de a híres építményt többcélú előadóhelyként is használják.

Maracana Stadion

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A város egyik büszkesége és nemzeti sportja a futball, melynek ékessége a Maracana Stadion. A stadiont 1950-ben nyitották meg a FIFA világbajnokság megrendezésére, hatalmas méreteivel 78 838 szurkoló befogadására alkalmas. A stadiont elsősorban Rio de Janeiro nagy futballklubjai, köztük a Flamengo, a Fluminense, a Botafogo és a Vasco da Gama labdarúgó-mérkőzéseire használják. Emellett számos koncertnek és egyéb sporteseménynek is otthont ad.

Selaron lépcső

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Az Escadaria Selarón, más néven a Selaron lépcső Rio de Janeiro talán leghíresebb lépcsősora. A chilei születésű művész, Jorge Selarón alkotása, aki a brazil nép iránti tisztelgésből készítette. 1990-ben Selarón elkezdte felújítani a háza előtt futó, romos lépcsőfokokat. Eleinte a szomszédok gúnyolták a színválasztása miatt, mivel a lépcsőt kék, zöld és sárga csempedarabokkal borította be - a brazil zászló színeivel. Ez fő szenvedélye, a festészet mellékprojektjeként indult, de hamarosan megszállottjává vált. Mivel a munka során folyamatosan kifogyott a pénzből, ezért Selarón festményeket adott el, hogy finanszírozza a munkáját. Hosszú és fárasztó munka volt, de folytatta, és végül az egész lépcsősort csempével, kerámiával és tükörrel borította be. A 125 méter hosszú, 215 lépcsőfokot több mint 2000, a világ több mint 60 országából összegyűjtött csempe borítja. Aki alaposan átböngészi a csempéket, magyar darabokat is talál majd.

Porto Meravilha

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A 2016-os riói olimpiai játékok előkészületeinek hatására a Porto Maravilha projekt Rio de Janeiro régóta elhanyagolt kikötőövezetét az üzleti, kulturális és szabadidős tevékenységek központjává alakította át. A projekt, amely az olimpiai játékokra jött létre a fenntartható és hosszú távú előnyök egyik jelképévé vált és örökre átalakította a város kikötőjét. Fő látványossága a brazil graffitiművész, Eduardo Kobra által a 2016-os riói olimpiai játékokra készített Las Etnias 30 000 négyzetméteres graffitije. A színes falfestmény 15 láb magas, és 2 hónapig tartott a kivitelezése. A Guiness Rekordok Könyve megerősítette, hogy ez a világ legnagyobb, egyetlen ember által készített falfestménye. Ezt a lenyűgöző utcai művészetet Rio kikötői területén találjuk. Az 5 kontinens 5 arcát ábrázolja, amelyek az 5 olimpiai aranygyűrűt is jelképezik.

Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
799 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 199 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 615 000 Ft-tól/fő