Élmények a világ körül

Keresés

Csodák városa: Rio de Janeiro

Galápagos világa: Floreana-sziget OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azt a 10, szívünkhöz legközelebb álló látnivalót, melyeket nem szabad kihagyni, akár először, akár sokadjára járunk ebben a csodálatos brazil városban.

Csodák városa: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro a világ egyik legpezsgőbb városa, hangulata semmihez sem hasonlítható.
 

Különleges városi esőerdővel, gazdag élővilággal és fantasztikus strandokkal csalogat. Összegyűjtöttük azt a 10, szívünkhöz legközelebb álló látnivalót, melyeket nem szabad kihagyni, akár először, akár sokadjára járunk ebben a csodálatos brazil városban.

Cukorsüveg-szikla

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A Cukorsüveg-szikla a legszebb fényekben naplementekor ragyog, így érdemes akkora időzíteni a látogatásunkat. Az üvegfalú drótkötélpályán festői utazás vezet fel az Urca-hegyről a 396 méter magasan a kikötő fölött található csúcsra. A cukorsüveg elnevezés a XVI. századból származik, amikor a cukortömböket kúpos agyagformákba helyezték, hogy a hajókon szállítsák. Mivel ezek hasonlítottak a csúcsra, a hegyet Cukorsüvegnek nevezték el. A hegytetőn, ha szerencsések vagyunk, még aranyos fehérpamacsos selyemmajmokat is láthatunk, melyek eredetileg Brazília északkeleti partvidékén éltek, de hamar elterjedtek Délkelet-Brazíliában. Az élővilág szempontjából invazív fajnak számítanak az ellenállhatatlan kis zsiványok. Természetesen a fő látnivaló a csodálatos riói panoráma, mely a Cukorsüvegről a látogató lábai alatt nyújtózik a végtelen óceánnal.

Corcovado a Megváltó Krisztus szobrával

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
 
A fogaskerekű vonattal a Megváltó Krisztushoz vagy a Corcovadóhoz vezető utat semmiképpen sem szabad kihagyni. A 8 méteres talapzata nélkül 30 méter magas, art deco stílusú Jézus Krisztust ábrázoló szobrot Paul Landowski szobrászművész és Heitor da Silva Costa építészmérnök tervezte. A hófehér zsírkő borítású szobor Párizsban készült 1926-1931 között és több darabban, hajóval hozták rio de Janeiro városába. A karok önmagukban 28 méter szélesek. A Christo Redentor, azaz a Megváltó Krisztus valóban lenyűgöző látvány és Brazília szimbóluma világszerte. Fentről, a szobor lábától a városra és a Lagoára, Rio természetes lagúnájára nyíló kilátás fantasztikus. Rio de Janeiro e híres nevezetessége éjszaka kivilágítva a város szinte összes pontjáról látszik. Érdekesség, hogy a szobrot 2014-ban villámcsapás érte, ujjai és feje megsérült, de azóta helyreállították.

Tijuca esőerdő

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Rio egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy városi esőerdővel rendelkezik, a város szívében. A Tijuca-erdő a világ harmadik legnagyobb mesterséges városi erdeje, amely 32 négyzetkilométeren terül el. A hatalmas dzsungel, amely Rio de Janeiro szívéből a környező területekre terjed ki, a Tijuca esőerdő néven ismert, és a Brazília déli részétől északra húzódó nagyobb atlanti esőerdő részét képezi. Hihetetlen biológiai sokfélesége már önmagában is ok arra, hogy ellátogassunk ide, de a vízesések, kilátópontok, túrák, csúcsok és műemlékek tucatjaival még mindig tartogat látnivalókat. Az egyik legnépszerűbb pontja a már említett Corcovado-hegy, azonban a nemzeti park területén több mint 30 vízesés bújik meg. Rio három leghíresebb hegycsúcsa a Tijuca-erdőben található, ezek a Pedra Bonita, a Pedra da Gavea és a Pico da Tijuca. Mindhárom terület csodálatos túrákat tartogat a csúcsokra, és leírhatatlan kilátást az esőerdőre és magára a városra.

A Copacabana és az Ipanema strandjai

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Rio egyik legnépszerűbb strandja, a Copacabana egy nyilvános strand, amely a fényűző Zona Sul negyed szívében található. A strandot vízimentőállások – Postok - osztják részekre, amelyeken öltözőket és mellékhelyiségeket találunk. A Copacabana 4 kilométer hosszú homokos szakasza a Posto 1-től a Posto 6-ig tart, ahol a Hadtörténeti Múzeum és a Copacabana erőd található. A parton remek szállodák sorakoznak, köztük a híres Belmond Copacabana, ahol megannyi sztár és híresség szállt már meg. A Copacabana megannyi koncertnek is otthont adott már, köztük az egyik leghíresebb a Rolling Stones ingyenes koncertje volt 2006. február 8-án. A Corcovado folytatása dél irányában az Ipanema, a legendás strand, amelyet a "Ipanemai lány" című bossa nova dal tett híressé, az 1960-as évek óta vonzza a turistákat. A 3 kilométer hosszú homokos szakasz gyönyörű hegyi kilátással és kobaltkék vízzel büszkélkedhet. Napozás közben megfigyelhetjük a futevolei azaz a röplabda brazil változatának művészetét.

Guanabara-öböl

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A festői Guanabara-öböl 31 kilométer hosszú és 28 kilométer széles a legnagyobb kiterjedésében. 1,5 kilométer széles torkolatát keleti csücskénél a Pico do Papagaio (Papagájcsúcs), nyugati csücskénél pedig a Pão de Açúcar (Cukorsüveg) szegélyezi. A Guanabara név a tupi nyelvből származik, a goanã-pará, a gwa "öböl", valamint a nã "hasonló" és a ba'ra "tenger" szavakból. Hagyományosan úgy is fordítják, hogy "a tenger keble". A turisták egyik kedvelt programja a Guanabara-öbölben tett hajókirándulás, mely során a víz felől is megcsodálható a város ragyogó látképe.

Szent Sebestyén-székesegyház

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges vasbeton székesegyház 1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján, modern stílusban, a maja piramisok építészeti stílusa alapján. A város központjában álló székesegyház gigantikus méretű, 5000 ülőhellyel rendelkezik., de állva akár 20 000 fő is elférne benne. A székesegyház négy egyenes vonalú ólomüveg ablaka a padlótól a mennyezetig 64 méteres hosszúságú, ahonnan ragyogó színekben árad be kívülről a fény.

Sambodromo

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Az Oscar Niemeyer tervezte Sambadrome Marquês de Sapucaí kifejezetten a riói karnevál idején a szambaiskolák éves felvonulásának megrendezésére tervezett, erre a célra épített stadion. A létesítmény egy 700 km hosszú, széles utcára vagy térre hasonlít, melynek két oldalán helyezkednek el a lelátók, középen pedig a szambaiskolák lejtenek végig karnevál idején. A felvonulások minden évben farsang idején sok ezer brazilt és külföldi turistát vonzanak ide, de a híres építményt többcélú előadóhelyként is használják.

Maracana Stadion

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A város egyik büszkesége és nemzeti sportja a futball, melynek ékessége a Maracana Stadion. A stadiont 1950-ben nyitották meg a FIFA világbajnokság megrendezésére, hatalmas méreteivel 78 838 szurkoló befogadására alkalmas. A stadiont elsősorban Rio de Janeiro nagy futballklubjai, köztük a Flamengo, a Fluminense, a Botafogo és a Vasco da Gama labdarúgó-mérkőzéseire használják. Emellett számos koncertnek és egyéb sporteseménynek is otthont ad.

Selaron lépcső

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
Az Escadaria Selarón, más néven a Selaron lépcső Rio de Janeiro talán leghíresebb lépcsősora. A chilei születésű művész, Jorge Selarón alkotása, aki a brazil nép iránti tisztelgésből készítette. 1990-ben Selarón elkezdte felújítani a háza előtt futó, romos lépcsőfokokat. Eleinte a szomszédok gúnyolták a színválasztása miatt, mivel a lépcsőt kék, zöld és sárga csempedarabokkal borította be - a brazil zászló színeivel. Ez fő szenvedélye, a festészet mellékprojektjeként indult, de hamarosan megszállottjává vált. Mivel a munka során folyamatosan kifogyott a pénzből, ezért Selarón festményeket adott el, hogy finanszírozza a munkáját. Hosszú és fárasztó munka volt, de folytatta, és végül az egész lépcsősort csempével, kerámiával és tükörrel borította be. A 125 méter hosszú, 215 lépcsőfokot több mint 2000, a világ több mint 60 országából összegyűjtött csempe borítja. Aki alaposan átböngészi a csempéket, magyar darabokat is talál majd.

Porto Meravilha

Csodák városa: Rio de Janeiro - OTP Travel Utazási Iroda
A 2016-os riói olimpiai játékok előkészületeinek hatására a Porto Maravilha projekt Rio de Janeiro régóta elhanyagolt kikötőövezetét az üzleti, kulturális és szabadidős tevékenységek központjává alakította át. A projekt, amely az olimpiai játékokra jött létre a fenntartható és hosszú távú előnyök egyik jelképévé vált és örökre átalakította a város kikötőjét. Fő látványossága a brazil graffitiművész, Eduardo Kobra által a 2016-os riói olimpiai játékokra készített Las Etnias 30 000 négyzetméteres graffitije. A színes falfestmény 15 láb magas, és 2 hónapig tartott a kivitelezése. A Guiness Rekordok Könyve megerősítette, hogy ez a világ legnagyobb, egyetlen ember által készített falfestménye. Ezt a lenyűgöző utcai művészetet Rio kikötői területén találjuk. Az 5 kontinens 5 arcát ábrázolja, amelyek az 5 olimpiai aranygyűrűt is jelképezik.

Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Kolumbia látványosságai - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.

Kolumbia rózsaszín tengere - OTP Travel Utazási Iroda
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.

Kolumbiai sárfürdő - OTP Travel Utazási Iroda
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.

Kolumbia édes csókja - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.

Kapcsolódó ajánlatok:


RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő