Élmények a világ körül

Keresés

3+1 fenntartható utazási innováció

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

3+1 fenntartható utazási innováció

Változó és fejlődő világunkban egyre nagyobb szerepet kap az utazási szektorban is a fenntarthatóság kérdésköre. A turizmus szinte minden ágazata, beleértve a hajótársaságokat, a luxus üdülőhelyeket, a légitársaságokat és az úti célokat is, olyan innovatív megoldások felé fordulnak, amelyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és a környezet védelmét tartják szem előtt.
 

Egyre inkább előtérbe kerül a helyi ökoszisztémák helyreállítása, illetve a helyi közösségek jóléte is. Összegyűjtöttünk négy olyan innovációt, melyek pozitív irányba billentik a mérleget.

1. A légitársaságok szén-dioxid kibocsátása negatívvá válhat

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány nemzetközi légitársaság élen jár a repülőgépeik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében és a repülés fenntarthatóbbá tételében. A Turkish Airlines nemrégiben hatalmas lépést tett új, szén-dioxid-negatív üzemanyagával. A légitársaság egy szintetikus bio-kerozin üzemanyagot fejleszt ki mikroalgákból, amely kiküszöböli az olyan bioüzemanyagokkal kapcsolatos környezetvédelmi aggályokat, mint például a vízhasználat és a termőföldekért folytatott verseny. A United Airlines célja, hogy 2050-re 100 százalékkal csökkentse a kibocsátást, ezért szintén bio üzemanyag gyártásával igyekeznek élen járni.

2. A turisták lokálisan is segítik az úti célok védelmét

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A Washington állam partjainál fekvő San Juan-szigeteken létezik a Love it Like a Local - Szeressük, mint egy helybéli - fogadalom, amelyben a turisták megfogadják, hogy felelősségteljesen fedezik fel a szigeteket, és olyan apró, de jelentőségteljes lépéseket tesznek, mint például nem etetik a vadon élő állatokat, és lehetőség szerint takarékoskodnak a vízzel. A lokális turizmus magában foglalja a helyi közösségekkel való együttműködést olyan turisztikai termékekkel és élményekkel, melyeket a helyi közösségek tagjai biztosítanak. Ez elősegíti a fenntartható gazdasági növekedést, a helyi hagyományok és kultúra megőrzését, valamint a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálását.

3. Az üdülőhelyek a törékeny óceáni ökoszisztémákat a látogatók és a helyiek számára egyaránt megvédik

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Szerte a világon rengeteg egzotikus ország üdülőhelye törekszik arra, hogy megvédje a törékeny óceáni ökoszisztémát. A Seychelle-szigeteken működő Nature Seychelles például külön tengeri védett területeket hozott létre, korall óvodákat működtetnek és a helyi flórát és faunát is aktívan őrzik természetvédelmi szigeteikkel. Ezek a törekvések nem csak a sznorkelezési és búvárkodási élményt javítják az utazó számára, hanem úgynevezett „tovagyűrüző” hatása van, ami az egész halpopulációt javítja, ezáltal a helyi halászoknak is kedvezve. A Búvároktatók Szakmai Szövetsége például arra szólította fel a búvárkodásra összpontosító utazási ágazat egyes ágazatait, hogy 2025-ig segítsék 10 000 óceáni terület megőrzését, míg az ENSZ azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a világ óceáni területének 30 százalékát védett tengeri területté minősítsék.

+1 A hajótársaságok új mércét állítanak fel

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A nagy hajótársaságok új szemléletmódot alakítanak ki és tűztek ki célul, a veszélyeztetett vadvilág megőrzése, a műanyaghulladék és a tengeri szemét elleni küzdelem mind a törekvéseik közé tartoznak. Az MSC Cruises hajótáraság a becslések szerint még jóval a kitűzött cél – 2030 előtt - teljesíti a szén-dioxid-intenzitási célját, azaz a 2008-as szinthez képest 40%-os csökkentik. 2050-re a cél hajózási műveletek szén-dioxid-mentessé tétele. A hajókat a legmodernebb édesvíz termelő berendezésekkel szerelték fel, a fedélzeten felhasznált édesvíz 80%-át a tengerből nyerik a sótalanítási technológia segítségével. Még arra is figyelnek, hogy a motorok által termelt hő ne vesszen kárba, a mosodai víz melegítésére, valamint az édesvíz előállítására használják fel.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Seychelle-szigetek-i strandmustra - OTP Travel Utazási Iroda
A Seychelle-szigetek egy távoli paradicsom, pálmafákkal, fehér homokú partokkal és türkizkék óceánnal.

Seychelles érintetlen szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel a Seychelle-szigetek érintetlen szigeteit!

Fenntartható turizmus a Seychelle-szigeteken - OTP Travel Utazási Iroda
Figyeljünk a környezetünkre!

Dubai ismét várja Önt! - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatjuk a varázslatos La Digue-ot, a Seychelle-szigetek harmadik legnagyobb szigetét!

Kapcsolódó ajánlatok:


CORAL STRAND SMART CHOICE****

Seychelle-szigetek
569 000 Ft-tól/fő

SAVOY SEYCHELLES RESORT & SPA*****

Seychelle-szigetek
699 000 Ft-tól/fő

COCO DE MER HOTEL & BLACK PARROTT SUITES ****+

Seychelle-szigetek
799 000 Ft-tól/fő

HILTON SEYCHELLES NORTHOLME RESORT *****

Seychelle-szigetek
899 000 Ft-tól/fő

STORY SEYCHELLES*****

Seychelle-szigetek
909 000 Ft-tól/fő

KEMPINSKI SEYCHELLES RESORT BAIE LAZARE*****

Seychelle-szigetek
979 000 Ft-tól/fő

CONSTANCE EPHELIA*****

Seychelle-szigetek
1 299 000 Ft-tól/fő

CONSTANCE LEMURIA*****

Seychelle-szigetek
1 535 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS RESORT SEYCHELLES*****

Seychelle-szigetek
1 675 000 Ft-tól/fő

FOUR SEASONS RESORT SEYCHELLES AT DESROCHES ISLAND *****

Seychelle-szigetek
1 855 000 Ft-tól/fő

SEYCHELLES - AZ INDIAI-ÓCEÁN ÁLOMSZIGETEI

Seychelle-szigetek
1 885 000 Ft-tól/fő

ANANTARA MAIA SEYCHELLES VILLAS*****

Seychelle-szigetek
4 135 000 Ft-tól/fő