Élmények a világ körül

Keresés

Ecuador - Mitad del Mundo | OTP Travel utazási iroda
Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a Mitad del Mundo, ami (elvileg) a világ közepe.

A világ közepe - Mitad del Mundo

Ecuador leglátogatottabb turista attrakciója a valójában nem ott áll, ahol állnia kellene.
Ecuador - Mitad del Mundo emlékmű szemből - OTP Travel Utazási Iroda

A helyszínen az első az Egyenlítőre szánt emlékművet, 10 méter magas alkotást Luis Tufiño ecuadori földrajztudós építtette még 1936-ban, az egykori francia geodéziai küldetés 200. évfordulójának alkalmából. A ma itt álló Mitad del Mundo emlékmű tervei Patricio Romero Barberis prefektushoz kötődnek, 1978 és 1982 közti időszakban dolgozta ki őket. 1979-ben a régi emlékművet áthelyezték Calacalí város központi parkjába.

Ecuador - Mitad del Mundo emlékmű levegőből - OTP Travel Utazási Iroda

A Mitad del Mundo tényleges építési munkálatai 1981-ben kezdődtek, a komplexum végül 1992. május 1-én nyílt meg. 2014-től nagyszabású felújítási munkálatokon esett át az egész turista központ és új látványosságokkal is bővült a terület.

Ecuador - Mitad del Mundo emlékmű távolról - OTP Travel Utazási Iroda

A legfontosabb azonban ezek közül természetesen az Egyenlítő-emlékmű. Magassága a tetején levő 4,5 méter átmérőjű, 5 tonnás földgömb nélkül 30 méter, belsejében egy számos témakört felölelő kiállítás működik míg a tetején kilátó várja a turistákat. A környék számos más attrakciót is tartogat. Működik itt lámafarm, a Chiquitus pavilonban interaktív játszóház van gyerekeknek, míg az Ecuador pavilonban a spanyol hódítás előtti időszak művészetét bemutató múzeum talált helyet magának. De van itt planetárium, a francia geodéziai küldetések történetét bemutató kiállítás, vasúttörténeti kiállítás és falumúzeum is. A komplexum valóban kielégíti a turisták minden igényét. Itt tényleg nem lehet unatkozni!

Ecuador - Mitad del Mundo emlékmű magasból - OTP Travel Utazási Iroda

Az egyetlen baj, hogy ami az igazi kuriozitást jelenthetné, nem valós. A Mitad del Mundo nem pontosan az Egyenlítőn fekszik. Hiába is fotózkodnánk tehát az emlékmű előtt futó sárga vonal két oldalán, itt sajnos nem állhatunk egyszerre a Föld északi és déli féltekén is. Az Egyenlítő ugyanis, a modern katonai műholdak mérése alapján a megjelölt vonaltól nagyjából 240 méterre északra fekszik.

Ecuador - Quitsato napóra - OTP Travel Utazási Iroda

Van azonban egy építmény Ecuadorban, amit majdnem sikerült az Egyenlítőre építeni, de csak majdnem. Ez a Quitsato napóra, 47 km-re Quitotól. Az 57 méter átmérőjű napórát 2006-ban építette egy non profit szervezet 2300 m² területen. A napóra gnómonjaként (árnyékvető pálca) szolgáló oszlop a Google Maps szerint mindössze 4 méterrel délebbre van az igazi Egyenlítőtől.

Kapcsolódó ajánlatok:


ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00