Élmények a világ körül

Keresés

Drezda, Németország Firenzéje

Drezda, Németország Firenzéje - OTP Travel Utazási Iroda
Drezda, Európa egyik legnagyobb barokk városa igazán gyönyörű, ismerje meg velünk!

Drezda, Németország Firenzéje

A németországi Drezda Európa egyik legnagyobb barokk városa, mintegy 30 kilométerre északra a cseh határtól, az Elba folyó mellett. Egykoron a szász uralkodók székhelye volt, akik pénzt és energiát nem sajnálva francia és itáliai mintákat követve építették, formálták a várost. A modernkori történelem azonban nem volt kegyes a településhez. Drezda a második világháborúban szinte teljesen elpusztult, amit 45 év háború utáni szovjet uralom követett. De mindezt nehéz elhinni a mai Drezdát csodálva. A város hamvaiból is feltámadt, a paloták újra csillognak és a csodálatosan felújított Frauenkirche kupolája ismét büszkén emelkedik a tetők fölé. Drezda gyönyörű, ismerje meg velünk!

Frauenkirche

Németország | Drezda | Frauenkirche - OTP Travel Utazási Iroda
A drezdai Frauenkirche újjáépítése az egyik legnagyobb rekonstrukciós projekt, amely valaha zajlott Németországban. Az 1743-ban épült látványos barokk templom az 1945-ben a szövetséges bombázások során szinte teljesen elpusztult. Az épület köveit hosszú évekig katalogizálva tárolták. Németország újraegyesítése után 1992-ben az újjáépítés mellett döntöttek, a város önkormányzata megszavazta a projektet, amire a pénz (több mint 100 millió euró) 600 000 adakozótól gyűlt össze. 2005-ben közel 4000 eredeti szerkezeti elem felhasználásával újra megnyílt a templom. A felújított kupolába felvonóval lehet feljutni, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Drezdai királyi palota és múzeum

Németország | Drezda | Drezdai királyi palota és múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
Európa egyik leggazdagabb és egyes források szerint legrégebbi nyilvános múzeuma (bár a Vatikán ezt vitatja). A drezdai királyi palotában található Drezdai Állami Művészeti Gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű anyagát Erős Ágost lengyel és szász király gyűjteménye alapozta meg.
A kastély 1485-től Szászország választóinak és királyainak otthona volt, de Erős Ágost (1670–1733) úgy döntött, hogy a királyi kincstárakat meg kell nyitni a nyilvánosság számára is. 1723-ban kezdte meg a gyűjtemény közmúzeummá alakítását. A múzeum páratlan kincseket rejt, Európa egyik ékköve.

Zwinger

Németország | Drezda | Zwinger - OTP Travel Utazási Iroda
A Zwinger a barokk építészet egyik kimagasló alkotása. Múzeum, számos értékes gyűjtemény otthona. Itt található a drezdai porcelánmúzeum, a tudományos eszközök gyűjteménye és itt tekinthető meg a számos reneszánsz és barokk remekmű is, olyan mesterektől, mint Raphaelo, Ticiano, Correggio vagy Tintoretto. De a holland és flamand festmények gyűjteménye is kínál kuriózumokat, Rembrandt, Rubens, Van Dyck és Vermeer alkotásaiban gyönyörködhetünk.

Hofkirche

Németország | Drezda | Hofkirche - OTP Travel Utazási Iroda
A Hofkirche a Zwinger és a Frauenkirche mellett Drezda egyik legjelentősebb barokk alkotása. 1739–1754 között épült Gaetano Chiaveri tervei alapján. A háromhajós templom négy sarokkápolnával rendelkezik. A főoltár és az orgona közötti páholyok a katolikus fejedelmi család és az udvari nemesek számára volt fenntartva. A templomot Mattielli 3,5 méter magas homokkő szobrai (78 darab) díszítik.

A Theaterplatz és a Semperoper

Németország | Drezda | A Theaterplatz és a Semperoper - OTP Travel Utazási Iroda
A drezdai Theaterplatz, Németország egyik legszebb tere, nyugati oldalán áll az 1841-ben épített Semperoper, a város operaháza. Érdemes belülről is megtekinteni, pazar látványban lesz részünk! Vezetett túrák vannak, így ha nincs módunk beülni egy előadásra, az épületet így is bejárhatjuk. A Theaterplatz központi részén áll János király szobra, a tér délkeleti oldalán találhatjuk meg az Altstädter Wache-t, az óvárosi őrházat és a téren áll az 1711-ben épült barokk palota, a Taschenbergpalais is.

Brühlsche Terrasse

Németország | Drezda | Brühlsche Terrasse - OTP Travel Utazási Iroda
Egyetlen drezdai út sem lehet teljes, ha nem sétálunk egyet a Brühlsche Terrasse-on, amelyet "Európa erkélyének" is neveznek. A sétány mellett sorakoznak Drezda legfontosabb épületei, műemlékei. A belváros Elbára néző oldalán húzódik, mintegy fél km hosszan, ami nem más, mint a régi városfal egy megmaradt szakasza. Nevét Szászország XVIII. századi miniszerelnökéről, Heinrich von Brühlről kapta. Regnálása alatt épült ki a város védműve. A napóleoni háborúk után azonban elveszítette hadi jelentőségét, ekkor Repnin-Wolkononski herceg javaslatára átalakították sétánnyá.

Pillnitz-palota és kertek

Németország | Drezda | Pillnitz-palota és kertek - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1720-as években Erős Ágost nagyszabású építkezései alaposan rányomták a bélyeget Drezda későbbi arculatára. Számos palotával, díszkúttal és kerttel gazdagodott uralkodása alatt a város. Ezek közé tartozik a Pillnitz is, a későbbi királyi nyári rezidencia, amit az 1820-as években tovább bővítettek. A 77 hektáros parkban elterülő rezidencia fő homlokzata az Elba felé fordul, szinte rásimul a folyópartra. Ha hajóval érkezünk, részesei lehetünk ennek a nem mindennapi látványnak is.

Albertinum

Németország | Drezda | Albertinum - OTP Travel Utazási Iroda
Az 1884 és 1887 között épült Renaissance Revival Albertinum világszínvonalú gyűjteménnyel rendelkezik. Főként XIX. századi francia, lengyel, román, magyar és belga mesterek műveit, illetve német impresszionisták és expresszionisták alkotásait csodálhatjuk itt meg. A képviselt művészek és stílusok Degastól és Goyától Max Liebermannig terjednek. A szoborgyűjteményben egyiptomi, nyugat-ázsiai, görög, római és etruszk műveket láthatunk.

Großer Garten

Németország | Drezda | Großer Garten - OTP Travel Utazási Iroda
Großer Garten francia barokk mintára épült 1676-ban. 1814 óta pedig nyilvánosan látogatható. A parkban kapott helyet a drezdai állatkert és a drezdai botanikus kert is, ahol több mint 10 000 növényfaj képviselteti magát. A parkban hat kilométer hosszan egy kisvasút is működik, ami főként a kisebbek számára okozhat nagy örömet. Az autók szerelmeseinek is tartogat örömöket a drezdai Großer Garten, a közelben áll ugyanis a Volkswagen átlátszó üzeme (Gläserne Manufaktur), amelyet szervezett túrák keretein belül be is járhatunk.

Arany lovas és a Japanisches Palais

Németország | Drezda | Arany lovas és a Japanisches Palais - OTP Travel Utazási Iroda
A Neustädter Markt-ban áll a Caesar pózában tetszelgő Erős Ágost szobra, amit csak Arany lovasként hívnak a helyiek. 1736-ban készült és ma a város egyik legnépszerűbb nevezetessége. A közelében áll 1737-ben épített barokk és neoklasszicista stílusjegyeket magán hordozó a Japanisches Palais, ami ma az Állami Őstörténeti Múzeum és a Drezdai Etnológiai Múzeum otthona.

Kapcsolódó inspirációk:


Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Németország, Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
Észbontó, meglepő és stílusos. Berlin Európa legpezsgőbb éjszakai életét élő városa.

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Németország, Berlin büszkesége - OTP Travel Utazási Iroda
A Brandenburgi kapu nemcsak Berlin, az újjászülető Németország jelképe is.

Hamburg - OTP Travel Utazási Iroda
Az ötcsillagos élmény.

Kreatív városok - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO exkluzív listájáról szemezgettünk.

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

5 világítótorony Európában fejléckép
Európa tengereinek és tavainak partvidékén fantasztikus világítótornyokat talál az utazó.

Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.

Kapcsolódó ajánlatok:


TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő