Élmények a világ körül

Keresés

Összegyűjtöttük mitől is olyan különleges ország Wales, mi adja varázsát és mi az, amit nem szabad kihagyni, ha odalátogatunk.

Irány Wales!

Ha nem a megszokottra vágyik, ha kalandra kész, ha várakat venne be, fesztiválokon szórakozna, ha lenyűgözi a természet, ha hegycsúcsokat hódítana meg………. Irány Wales!
Összegyűjtöttük mitől is olyan különleges ország Wales, mi adja varázsát és mi az, amit nem szabad kihagyni, ha odalátogatunk:

Gyalogtúra a Pembrokeshire-part mentén

A háborítatlan nyugalmat árasztó Pembrokshire Coast Nemzeti Park 300 km-es csipkézett, sziklás partvonalát homokos partszakaszok tagolják és drámai hatású szirtek díszítik. Az Ír-tenger mentén futó Pembrokeshire Coast Path turistaút gyakorlatilag Délnyugat-Wales teljes partvonalát magában foglalja, beleértve a déli part mentén fekvő szigeteket, átszelve olyan bűbájos halászfalvakat, mint Milford Haven, Trefin és Angel. A sokszor barátságtalan és elszigetelt vidéket a több mint 50 várrom mellett Wales legfontosabb egyházi műemléke, a Szent Dávid-székesegyház látványa teszi feledhetetlenné. Minden évben számtalan túra-, illetve gyalogosfesztivált szerveznek országszerte, ezekhez bátran lehet csatlakozni. A különböző nehézségű túrákon túl számtalan egyéb szabadtéri sportot is kipróbálhatunk, mint a szörfözés, vitorlázás, kenuzás, búvárkodás, horgászás, lovaglás, tengeri kajakozás és természetesen a sziklamászás.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
 

Gower-félszigeti szörfleckék

A Gower-félsziget az Egyesült Királyság első természetvédelmi területe, kimagasló természeti szépségét 1956-ban ítélték megóvandónak. A Swansea-től rövid autóútnyira található félsziget 180 km2-t foglal el, és igazi szörfparadicsomként tartják számon. A 30 kilométer hosszú földnyelv kapujában fekszik a híres vízi sportközpont a Mumbles, minden megtalálható itt, ami egy remek vizes kalandhoz szükséges. A félszigeten a Severn-torkolat gyakori árapályváltozásainak köszönhetően minden második héten - négy napon át naponta kétszer – a folyó egyszerűen visszafordul és az ellenkező irányba folyik, és ilyenkor csapnak a magasba a kalandorok számára igazán kedvező hullámok.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
 

Festővászonra kívánkozó Snowdonia

A Snowdon Wales legmagasabb (1085m) hegye, és az 1951-ben létrehozott Snowdonia Nemzeti Park névadója. Minden évben látogatók százezrei utaznak ide, hogy a hat váltakozó nehézségű út egyikén meghódítsák a hegycsúcsot, akár gyalogosan, akár a Llanberistől a csúcsig közlekedő Snowdon hegyi vasút segítségével. Snowdon a gyakorlottabb hegymászók számára is jó gyakorlóterep, még Edmund Hillary is itt mászott.
Csodálatos része ez a világnak, nehéz szavakat találni a tavas dombos vidékre, jégvájta völgyekre, szép tengerpartra. De a történelmi vonatkozású látnivalókból sincs hiány: kő- és bronzkori temetkezési helyek, római erődök, normann kastélyok, gőzmozdony sínek, és az ország bányászmúltjának különféle emlékei várnak itt felfedezésre. Snowdonia fővárosa Betws-y-Coed elbűvölő kisváros, kőházakkal, kis patakkal, alig félezer lakossal. Ja! nem mellesleg itt található Európa leghosszabb drótkötélpályája is.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda

Mesébe illő felföldi kisvasút

A walesi Felföldön rengeteg keskeny, 1000 mm-es nyomtávval működő vasút üzemel. A panorámavonat lenyűgöző tájakon robog keresztül, pompás kirándulásokat tehetünk Porthmadogból indulva egészen Blaenau Ffestiniog-ig, átszelve a Snowdonia parkot. A Walesi Felföldi Vasút 1923-ban nyílt meg, ám az utolsó, 21 km-es szakaszát csak jóval később, 2009-ben adták át. A vonatok hozzávetőleg kétóránként követik egymást, így tetszőleges helyen fel -, és leszállhatunk. A tájat átszelő vasútvonalak mesés vidékeken és elvarázsolt kisvárosokon vezetnek át, ezért aztán érdemes akár többször is megszakítani az utazást, és megismerni a helyi látnivalókat. Ha kerékpáros túrára indulnánk sem kell aggódnunk, biciklitárolóval ellátott szerelvények közlekednek a vonalon.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda

Fesztiválok

Walesnek sajátos hagyományai és sokszínű kulturális eseményei vannak, nem egy közülük több évszázados múltra tekint vissza. A legismertebb a minden évben megrendezésre kerülő Eisteddfod, Európa legnagyobb népművészeti fesztiválja. A rendezvény a 12. században alakult ki, amikor a lakosság új irodalmi hagyományt teremtett a normann elnyomás ellen. A nemzeti ünnepen költők, zenészek, színészek, táncosok és tudósok mérik össze tehetségüket. Minden augusztusban más-más városban kerül sor az eseményre, ahol különböző országok szállnak versenybe egymással, és ahol olyan hazai hírességek szerepeltek már, mint Sir Anthony Hopkins, Richard Burton, Bonnie Tyler vagy Tom Jones. 2016-ban Abergavenny látja vendégül a fesztivált. De remekül szórakozhat az Egyesült Királyság legnagyobb ingyenes szabadtéri zenés rendezvényén, a Cardiff Big Weekend-en, sőt a Brecon Jazz fesztiválon vagy a Green Man fesztiválon is.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
 

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobllllantysili-ogogogoch -A világ egyik leghosszabb nevű települése

Úgy tűnik, mintha scrabble-ben lennénk pechesek és véletlenszerűen kerültek volna egymás mellé a betűk. Nem is kevés. Valójában azonban egy kis walesi település nevét lehet kiolvasni a betűkből (már akinek sikerül). Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobllllantysili-ogogogoch jelentése: „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”. Ez a bizonyos templom, illetve a szóban forgó falu Angelesy szigetén fekszik, és hivatalosan is a leghosszabb nevű brit település. Ha vonattal utazunk oda, akkor emlékként eltehetjük a világ leghosszabb vasúti menetjegyét is, 15 cm hosszúságban!

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: Rob Koster (CC BY-SA 3.0)

Tiszafa alagút

A középkori Aberglasney House az ország nyugati részének ékessége, négyhektáros gyönyörű kertje 1999 óta fogad látogatókat. A műemléki felügyelet alatt álló épületegyüttes tiszafái évszázadok óta inspirálják a költőket és az írókat. A 18. századból származó fákat a Dyer család ültette- Wales egyik messze földön híres látványosságává téve azokat-, melyek az idők során a fák teljesen összenőttek, így különlegesen szép és hangulatos alagutat alkotnak. A viktoriánus kor nagy kedvencei voltak a különös formájú, gondosan ápolt fák. Az ’50-es években bekövetkezett hanyatlás után kilenc év metszésbe került visszaállítani ezt az egyedülálló boltívet.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda

Dan Yr Ogof-barlangok

A 16 kilométeres barlangrendszert sokan a legnagyobb természeti csodaként tartják számon az Egyesült Királyságban. A jó száz éve felfedezett dél-walesi látványosság áprilistól októberig látogatható és nem csupán egy egyszerű barlangról van szó. Egy egész napot eltölthetünk itt a barlangjáratokat bejárva, a mélyükben rejtőző négy tavat megcsodálva, egy vaskori települést megtekintve vagy szórakozhatunk a különleges dinoszaurusz-parkban.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: Gareth Lovering photography

Vízesések országa

Wales buján zöldellő erdős hegyoldalairól és festői vízeséseiről híres, mindegyik ékessége az őt körülvevő tájnak. Az ország egyik legmagasabb vízesése Oswestrytől 20 kilométerre nyugatra található, igazi rejtett gyöngyszeme ennek a régiónak. A festői Pistyll Rhaeadr három lépcsőben hullik alá, és különösen a téli hónapokban nyújt csodás látványt, amikor a megfagyott víz gyönyörű jégszoborrá változik. A zuhatag tökéletes kiindulópont a Berwyn-hegység felfedezésére, ahol a vadon élő állatokat és a gazdag flórát testközelből csodálhatják meg az idelátogatók.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda

Várak és kastélyok

Wales azonban nem csak a vízesések országa, hanem a váraké, kastélyoké is. Több száz van belőlük, a legrégebbiek a 11. században épültek, de akad 19. századi is. Conwy vára egyike a legpompásabbaknak, még I. Eduárd király építtette miután meghódította a vidéket. A patinás váregyüttes iránti érdeklődés a 18–19. században lendült fel, számos festő és író örökítette meg, majd a 20. századi jelentős régészeti és újjáépítési munkálatoknak köszönhetően napjaink egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága lett. A két udvarra osztott, nyolc zömök bástya által védett vár érdekessége, az épen maradt középkori királyi lakosztályok. A vár három másik társával együtt (Caernarfon, Beaumaris és Harlech) 1986-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára I. Eduárd király várai és városfalai Gwynedd grófságban gyűjtőnéven.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda

Római Légió Múzeuma

Caerleon a legfontosabb római kori régészeti helyszínek közé tartozik Nagy-Britanniában, ezeknek az időknek állít méltó emléket a Newport városában található múzeum. Wales déli részén állomásozott ugyanis a három állandó római helyőrség egyike a szigetországban; a település a római légiók legfőbb adminisztratív központja volt. Közel kétezer éve itt táborozott Augustus császár második légiója. A régészeti lelőhelyen katonai fürdőház, laktanya, valamint 6000 néző befogadására alkalmas amfiteátrum állt.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: Ben Salter
 

Great Orme villamosút

A két lépcsőben elkészült és a mai napig két szakaszban működő szerelvény a szigetország egyetlen kábelen vontatott villamosa Llandudno városkában. A szerelvény egy mérföldet tesz meg a Great Orme Country Park és Természetvédelmi Terület tájain fölfelé a középső állomásra, - ahol egy közlekedési múzeumot tekinthetünk meg-, majd szerelvényt váltva eljuthatunk a csúcsra, ahonnan lélegzetelállító látványban lehet részünk, hiszen tiszta időben a Man-szigeteket és a tóvidéket is láthatjuk. Eredetileg 7 szerelvény közlekedett, az 1-3 jelölésűek teherszállításra, a 4-7-es számúak személyszállításra voltak hivatottak. Ez utóbbiakat gyönyörűen felújították és mindegyiket egy-egy szent után nevezték el.

Wales - OTP Travel Utazási Iroda
 

500 évnyi kocsmatörténet

A Glamorgan-völgyben található Monknash nevű települést a turisztikai prospektusok a gyönyörű természeti környezet, az idilli strandok és a remek túraútvonalak miatt említik. De található itt egy másik nevezetesség is: a történelmi „The Plough and Harrow” kocsma, ami több mint 500 éve fogadja vendégeit. A Wales egyik legjobb kocsmájának választott hely az évszázadok alatt alig változott, és barátságos légkörével, finom söreivel és kiváló minőségű ételeivel tökéletes választás, ha túrázás közben megéheznénk vagy egy pohár gyöngyöző almaborra vágynánk. Nyitva naponta 12-23 között.

Kapcsolódó ajánlatok:LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
érdeklődésre

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
érdeklődésre

További ajánlatok:

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
érdeklődésre

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
érdeklődésre

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00