Élmények a világ körül

Keresés

Brazília-Argentína: barátságos döntetlen

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Neymar vagy Messi? Szamba vagy tangó? Amazonas vagy Andok? Két lehengerlő latin-amerikai ország, tengernyi látnivalóval és kultúrával!

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen

Pelé vagy Maradona? Neymar vagy Messi? Szamba vagy tangó? Amazonas vagy Andok? Fa vagy ezüst? Brazília vagy Argentína?
 

Barátságos rivalizálás, latinos túllicitálás jellemzi a viszonyt. Szerintünk döntetlenre áll a meccs, mindkettőt látni kell!

1. Természeti csodák

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Iguazu, a hatalmas vízesés, ami elválasztja Brazíliát és Argentínát. Elválasztja, de egyben össze is köti a két dél-amerikai országot. A legenda szerint egy helyi isten feleségül akart venni egy gyönyörű nőt, Naipi-t, akinek viszont már volt egy halandó szerelme, Tarobá. Ők ketten egy kenuban menekültek el az isten elől. Amikor az erre rájött, dühében felszeletelte a folyót, létrehozva ezzel a vízeséseket és halálos zuhanásba taszítva a szerelmeseket. Bár a vízesések nagyrészt Argentínához tartoznak, a brazilok sem elégedetlenkednek, szerintük ugyanis a látvány az ő oldalukról sokkal szebb. Szerintünk meg mindkét oldal lenyűgöző, elképesztő csoda.
Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Még egy természetföldrajzi leg-párbaj szokott szóba kerülni a két ország említésekor. A világ leghosszabb folyója, az Amazonas Brazília ékessége. Az Amazonas leginkább esőerdeiről híres, melyekben szintén rekordot hoz: a világ állatfajainak egyötöde ott található. És ha ez az adat önmagában nem lenne elég impozáns, akkor további érdekesség, hogy egy szakaszon „dupla” a folyó, az Amazonas alatt 4000 méter mélységben fut a Hamza is. Ha Brazíliáé a leghosszabb folyó, akkor Argentínáé (és további 6 országé) a leghosszabb hegység a Földön. Ki tud itt igazságot tenni?!

2. Az országnevek kreatív eredete

Az országok neve is érdekes. Brazília nevének eredete nem földtől elrugaszkodott, az 1500-as években a területet felfedező portugálok első kitermelt természeti kincse a brazilfa, más néven börzsönyfa volt, amely miatt Terra do Brasilként kezdték hívni a területet, később pedig ez már így maradt a térképeken, mint hivatkozás. Argentína erre rálicitál, nekik nemesfémre utal országuk neve, nem érik be holmi fával. A spanyolul "ezüstös"-et jelentő név a latin argentum ("ezüst") szóból származik és a spanyol illetve portugál felfedezők adták neki, miután első utazásaik során megállapították, hogy ezüstben rendkívül gazdag területről van szó.

3. Földrajzi „leg-ek” párbaja

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Argentína a világ nyolcadik, míg Brazília az ötödik legnagyobb országa. És itt kezdődik a földrajzi vetélkedés! Dél-Amerika kovbojnemzete, Argentína igazi sarkvidéki nagyhatalom. Bár a sarkkutatást hajlamosak vagyunk norvég specialitásnak gondolni, a sarkot meghódító Amundsent is argentin gauchók segítették. Argentína már 1903 óta állandó bázist tart fenn a sarkvidéken, a Dél-Orkney szigeteken. Az Orcadas bázison ráadásul nem csak kutatók, de polgári lakosság is van. Az első antarktiszi gyermek, Emilio Palma is argentin, az Esperanza bázison született 1978. január 7-én. Az Argentin Antarktiszt külön kormányzó felügyeli, közigazgatási központja az amerikai kontinens déli csücskén lévő Ushuaia városa.

De Brazília sem marad le a földrajzi furcsaságok tekintetében. Rio de Janeiro 14 éven át egy tőle 8000 km-re lévő ország fővárosa volt. Amikor 1808-ban Napóleon elfoglalta Portugáliát, a lisszaboni udvar Brazíliába menekült és Rio de Janeiro lett mindkét Portugália fővárosa.

4. Fociláz

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Focinyelven szólva döntetlenre áll a verseny. És ha már foci!! A focifolklór mindkét országban hihetetlen. Pelé vagy Maradona? Neymar vagy Messi? Nincs ember, aki el tudná dönteni. Az egyetlen háromszoros világbajnok brazil focista, Pelé saját megfogalmazása szerint a futball olyan számára, mint valami vallás. Imádja és istenként tiszteli a labdát.
Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Az argentin Maradona hívei tovább mentek: Rosarióban megalapították a Maradonai Egyházat. Egyébként, mint minden egyháznak, a maradonainak is megvannak a maga eretnekjei; ilyen eretnek például Joao Havelange (a FIFA egykori elnöke), vagy például Pelé, a brazil sztár. De ettől még Maradona marad az Évszázad focistája, mely címet 2000-ben nyerte el. Így már bele sem merünk kezdeni a két csapattárs, Messi vagy Neymar összehasonlításába. De elmeséljük, hogy az argentin csatár szülővárosában betiltották a Messi név anyakönyvezését. A városvezetők szerint annyian akarták a sztár után elnevezni gyermeküket, hogy az már komoly közigazgatási ill. adminisztrációs zavart okozott volna.

5. Szenvedélyes szamba vagy tüzes tangó?

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
És akkor egy újabb eldönthetetlen vita. Tüzes ritmus vagy buja szenvedély? Szamba vagy tangó? A Tangó származása elválaszthatatlan az argentin néplélektől és a fővárostól, Buenos Airestől. A tánc ritmusa szaggatott, ám dinamikus. Régen a bordélyházak látogatói táncolták, így erotikus jellege miatt évekig tiltott volt. A legrégibb tangók szövegei, dalcímei tele vannak erotikus, sikamlós utalásokkal, a dél-amerikai nagyvárosok tolvajnyelvén előadva.
Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
A szamba afrikai eredetű tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. A szamba és karnevál fővárosának Rio de Janeiro-t tartják. Több mint 200 szamba-iskola működik itt, és 300 éve rendeznek karnevált. A legnagyobb felvonulást a Sambadrome-ban rendezik a helyi szambaiskolák részvételével, de további bulikat is tartanak a város számos pontján. Felejthetetlen latin fieszta!

6. A vallás fontossága

A mélyen vallásos, katolikus országban a félmeztelen táncosok látványa tökéletesen összeegyeztethető az egyházzal. A világ legtöbb katolikusa Brazíliában él (123 millió), jóval megelőzve Olaszországot vagy Spanyolországot és persze Argentínát is. Ám ha a vallás szóba kerül, akkor azonnal jön a riposzt: az aktuális pápa, a katolikus egyház 266. vezetője argentin, Buenos Airesben született. De persze Ferenc pápa a szomszédos országban is rendkívül népszerű, 2013-as látogatására 53 milliót költött a brazil kormány.

7. Gasztronómiai élvezetek

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Mindkét ország világbajnok minőségi grillezett húsételeket kínál. Argentína az asado-k, azaz a grillezett húsok hazája, melyet olyan jellegzetes körettel tálalnak, mint például a chimichurri, zöldségek vagy édesbab.
Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Ezzel szemben a brazil Churrascaria-t a "cowboy konyha" ihlette, amely a Brazília déli részén található Rio Grande do Sul őslakosaitól származik. Attól függően, hogy hova megyünk, több mint 100 különböző hideg és meleg étel közül választhatunk, bár a kedvencek általában a csirkeszív, a marhahús vagy a sertéskaraj. A Churrascaria ínyenc verziója azonban inkább a bárányborda, a steak, vagy a vajban sült felsőpecsenye.

8. Italkülönlegességek

Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
A brazilok alkoholos italkülönlegessége a citrusos caipirinha koktél, melyet egy cachaca nevű röviditalból, lime-al és barnacukorral ízesítve készítenek. Az argentinok alkoholmentes italkülönlegessége – és kávé helyettesítő itala – a mate tea. A szóbeszéd szerint a mate erős, mint a kávé, egészséges, mint a tea és olyan boldogságot okoz, mint a csokoládé. Talán kevesen tudják, de a tea egy Dél-Amerikában őshonos fa leveléből készül, rendkívül jó hatásai miatt sokszor csak az „istenek italaként” emlegetik.
Brazília vs Argentína: barátságos döntetlen - OTP Travel Utazási Iroda
Ezzel szemben Brazília 150 éve a világ legnagyobb kávétermelője és exportőre, melyért álmos emberek milliói lehetnek hálásak minden reggel. Az 1932-es Los Angeles-i olimpiára utazó brazil csapat is csak a kávéban bízhatott, ám másként. Pénz híján 25 tonna kávét is felpakoltak a sportolókat szállító hajóra, amiket az útba eső kikötőkben próbáltak eladni. Mindössze 24 dollár gyűlt össze, ám az USA egy dollárt kért a beutazási engedélyekért, így csak 24 sportoló léphetett amerikai földre a 69 kiutazóból. A maradék 45 ember abban bízott, hogy az országuk kisegíti majd őket, ám mire megérkezett a 45 dolláros csekk az amerikai konzulátusra a brazil pénz leértékelődött, így a 45 dollár már csak 17-et ért. A hajón maradt 45 brazil így nem vett részt az olimpián, hanem tovább hajózott, hogy a maradék kávét eladja.

Kapcsolódó inspirációk:


Világvége és Ushuaia - OTP Travel Utazási iroda
A világvégét Tűzföldön, egész pontosan Ushuaia-ban kell keresni

Argentína-Tűzföld - OTP Travel Utazási iroda
Patagónia déli részén egy varázslatos szigetvilág

Perito Moreno-gleccser - OTP Travel Utazási iroda
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Argentína - Parrillada - OTP Travel Utazási iroda
A grillezett húsok titkos argentin világába kalauzol el

Argentína - Az Andok - OTP Travel Utazási iroda
A Föld leghosszabb hegysége

Kapcsolódó ajánlatok:


ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő