Élmények a világ körül

Keresés

Skócia utazás - Skócia titkai
Skócia rengeteg izgalmat tartogat! Fedezze fel!
 

8 szórakoztató érdekesség Skóciáról

1. A skótok nemzeti állata az unikornis. Az egyszarvú paripa létezését 1825-ben cáfolta meg előrször egy francia zoológus, kutató, George Cuvier, egészen addig – sőt keleten még tovább is – szilárdan hitték, hogy egy valódi állatról van szó. A történészek szerint skótok azért választhatták az egyszarvút nemzeti jelképnek az 1300-as években, mivel úgy tartották, az az egyetlen olyan állat, ami képes legyőzni az angolok nemzeti állatát, az oroszlánt. 

2. Skóciában a legmagasabb a vörös hajúak és a kékszeműek aránya.

3. Skóciában található a világ legmagasabb sövénye, amelyet a Guiness Rekordok Könyve is elismer. A Meikleour Beech Hedge névre keresztelt sövényt 1745-ben ültették, 30 méter magas és 530 méter hosszan kíséri a mellette futó autóutat. A történet szerint a sövény ültetői odavesztek a jakobita mozgalom harcaiban – az ő emlékük előtt adózva hagyták szabadon nőni a sövényt a helyiek. Tíz évente formára nyírják és újra mérik a magasáágát – a komplex feladat több embert és jó pár napot igényel.

4. A golfot a skótoknak köszönhetjük: a 15. század óta játszák, szülőhelye pedig nem más, mint a patinás St. Andrews egyetem, ahol Vilmos herceg is tanult.

5. Skóciához nagyjából 790 sziget tartozik, amiből 660 teljesen lakatlan.

6. Edinburgh volt a világ első városa, ahol állandó tüzoltóságot alapítottak. A sors fintora, hogy két hónappal a városi tüzoltóság megalakulása után, 1824 november 15-én kitört a nagy edinburghi tűzvész, amiben közel 400 lakóház semmisült meg. Az oltást nagyban hátráltatta, hogy a tüzoltó-csapatnak nem voltak tisztázva a hatáskörei, és a városi elöljáróságok a tüzoltók utasításainak ellentmondó rendelkezéseket hoztak.

7. A 2001-ben épült Glasgow Tower a világ legmagasabb olyan tornya, amely képes 360 fokos fordulatra. Az építését rengeteg botrány és tervezési, kivitelezési nehézség övezte. A nyári hónapokban látogatható, ám technikai okok miatt hetente csupán néhányszor engedélyezik a forgatását.

8. Az Edinburgh-i Fesztivál különböző művészeti és kulturális fesztiválok együttese: augusztustól kora szeptemberig tart. Ez a világ legnagyobb művészeti fesztiválja: nincs még egy olyan rendezvény a világon, ami ennyire programgazdag lenne. 

További ajánlatok:

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

SKÓCIA - A LEGENDÁK FÖLDJÉN

Egyesült Királyság
749 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00