Élmények a világ körül


Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei | OTP Travel utazási iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

A Titicaca-tó úszó szigetei

Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják. Nyelvük, szokásaik messzi történelmi időkbe nyúlnak vissza. Mégsem ezért különlegesek. Életmódjuk teszi őket egészen egyedülállóvá.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 1200 uru él egészen különleges körülmények között a Titicaca-tó épített, úszó szigetein. A hatvankét sziget három kilométerre található a legközelebbi perui kikötőtől 3810 méteres tengerszint feletti magasságban.

Bolívia és Peru - Titicaca-tó úszó szigetek - OTP Travel Utazási Iroda

Az uruk történelme messzire nyúlik vissza, mai ismereteink szerint három és fél évezreddel ezelőtt költöztek a nagy magasságban fekvő tó vidékére. Az inkák elől menekültek, de a sorsukat végül nem kerülhették el, nagy részük az inkák fogságába került, akik rabszolgájukká tették őket. Az inka birodalom összeomlott, az uruk ősi kultúrája azonban átvészelte viharos évszázadokat.

Bolívia és Peru - uruk - OTP Travel Utazási Iroda
Hogyan készülnek a szigetek?

Az úszó szigetek technikai megoldásai is a régmúltba nyúlnak vissza. Évszázados praktikák ezek, amelyek ma is megállják a helyüket. Az összegyűjtött nádat a gyökereiktől kezdve összefonják, ami így erős, kévévé állnak össze. Ezeket a kévéket kötik össze úgy, hogy egy kb két méteres alapot képezzenek. A szigeteket hosszú botokkal rögzítik a tómederhez.

Az idő múlásával a nád persze elrohad, amit a növekvő turistaforgalom is csak súlyosbít, így a forgalmasabb szigeteken a nádakat háromhavonta ki is kell cserélni. Megfelelő karbantartás esetén a sziget azonban 30 évig kitart.

Bolívia és Peru - Titicaca-tó - OTP Travel Utazási Iroda

Annak ellenére, hogy milyen ősinek tűnik ez az életforma, az uruk valójában nincsenek elzárva a külvilágtól. A szigeteken napcellák szolgáltatják az áramot, a házakban van televízió és a mobiltelefonok töltése is megoldott. A legnagyobb szigeten egy közösségi rádió is működik, amely a régió egész területén hagyományos zenét sugároz. A kicsik egy katolikus iskolába járnak az egyik szigeten, míg az idősebb gyerekek a szárazföldre ingáznak középiskolába vagy éppen egyetemre.

Miből élnek az uruk?

A turizmus a legfontosabb jövedelemforrásuk, de számos hagyományos jövedelem és élelmiszer forrásra is támaszkodnak. A szigeteken állatot tenyésztenek, a tóban halásznak és madarakra vadásznak. A nagyobb háziállataikat pedig a szárazföldön nevelik.

A turistákkal rendkívül barátságosak, de ez elemi érdekük is hiszen a helyi kézműves termékek eladásából származik a legtöbb jövedelmük. Ezért nem is nagyon akad olyan turista, akire ne sikerülne valamit rátukmálni. Mesterfokon űzik.

A végére maradjon még egy hasznos tipp: a helyi péksüteményeket feltétlenül érdemes megkóstolni, egészen kiválóak és nagyon különlegesek!

Kapcsolódó ajánlatok:


PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN – CSOPORTOS

Peru
1 199 000 Ft/fő-től

További ajánlatok:

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00