Élmények a világ körül

Keresés

A Titicaca-tó úszó szigetei

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

A Titicaca-tó úszó szigetei

Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják. Nyelvük, szokásaik messzi történelmi időkbe nyúlnak vissza. Mégsem ezért különlegesek. Életmódjuk teszi őket egészen egyedülállóvá.
 

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 1200 uru él egészen különleges körülmények között a Titicaca-tó épített, úszó szigetein. A hatvankét sziget három kilométerre található a legközelebbi perui kikötőtől 3810 méteres tengerszint feletti magasságban.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Az uruk történelme messzire nyúlik vissza, mai ismereteink szerint három és fél évezreddel ezelőtt költöztek a nagy magasságban fekvő tó vidékére. Az inkák elől menekültek, de a sorsukat végül nem kerülhették el, nagy részük az inkák fogságába került, akik rabszolgájukká tették őket. Az inka birodalom összeomlott, az uruk ősi kultúrája azonban átvészelte viharos évszázadokat.

Hogyan készülnek a szigetek?

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Az úszó szigetek technikai megoldásai is a régmúltba nyúlnak vissza. Évszázados praktikák ezek, amelyek ma is megállják a helyüket. Az összegyűjtött nádat a gyökereiktől kezdve összefonják, ami így erős, kévévé állnak össze. Ezeket a kévéket kötik össze úgy, hogy egy kb két méteres alapot képezzenek. A szigeteket hosszú botokkal rögzítik a tómederhez.

Az idő múlásával a nád persze elrohad, amit a növekvő turistaforgalom is csak súlyosbít, így a forgalmasabb szigeteken a nádakat háromhavonta ki is kell cserélni. Megfelelő karbantartás esetén a sziget azonban 30 évig kitart.

Annak ellenére, hogy milyen ősinek tűnik ez az életforma, az uruk valójában nincsenek elzárva a külvilágtól. A szigeteken napcellák szolgáltatják az áramot, a házakban van televízió és a mobiltelefonok töltése is megoldott. A legnagyobb szigeten egy közösségi rádió is működik, amely a régió egész területén hagyományos zenét sugároz. A kicsik egy katolikus iskolába járnak az egyik szigeten, míg az idősebb gyerekek a szárazföldre ingáznak középiskolába vagy éppen egyetemre.

Miből élnek az uruk?

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
A turizmus a legfontosabb jövedelemforrásuk, de számos hagyományos jövedelem és élelmiszer forrásra is támaszkodnak. A szigeteken állatot tenyésztenek, a tóban halásznak és madarakra vadásznak. A nagyobb háziállataikat pedig a szárazföldön nevelik. A turistákkal rendkívül barátságosak, de ez elemi érdekük is hiszen a helyi kézműves termékek eladásából származik a legtöbb jövedelmük. Ezért nem is nagyon akad olyan turista, akire ne sikerülne valamit rátukmálni. Mesterfokon űzik. A végére maradjon még egy hasznos tipp: a helyi péksüteményeket feltétlenül érdemes megkóstolni, egészen kiválóak és nagyon különlegesek!

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő