Élmények a világ körül

Keresés

Izland legszokatlanabb látnivalói

 Izland legszokatlanabb látnivalói | OTP Travel Utazási Iroda
Izland ikonikus látványosságait sokan ismerik, azonban a szigetországban számos szokatlan és meglepő látnivalóra is bukkanhatunk. Merüljön el velünk ebben a különleges világban!

Izland legszokatlanabb látnivalói

Izland természeti szépségei minden képeslapon visszaköszönnek, van néhány olyan érdekessége azonban, melyet viszonylag kevesen ismernek.
 

Különlegességük méltán emeli őket a bakancslistás látnivalók közé.

Merry Bay tojások

Izland legszokatlanabb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
A kelet-izlandi Djúpivogur kedves kis falucskájának kikötőjénél található a Gleðivík vagy Merry Bay nevű öböl. Ebben az öbölben egy rejtett kincset találunk, egy jellegzetes szabadtéri műalkotást. Ez a műalkotás a népszerű izlandi képzőművész, Sigurður Guðmundsson munkája, melynek címe Eggin í Gleðivík - a Tojások a Vidám öbölben. A különleges látványosság 34 hatalmas gránittojásból áll, amelyek az Izlandon fészkelő madarak tojásait ábrázolják.

Piros szék

Izland legszokatlanabb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik távoli útszakaszon - a kelet-izlandi Höfn és Egilsstadir között - egy bizarr látvány töri meg a táj végtelen szépségét. Egy óriási vörös szék van megmagyarázhatatlanul egy mohás mező közepén lévő sziklához csavarozva. A túlméretezett szék magasabb, mint egy ember, élénkpiros színe éles kontrasztot rajzol a kék égbolttal szemben.

Tünde iskola

Izland legszokatlanabb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges tünde iskola idén 34 éves. Diákjai mindent megtanulhatnak, amit a törpékről, tündékről és manókról tudni lehet. Az izlandi kultúrában nagy szerepe van a tündéknek, akik a legenda szerint néha a helyiek otthonaiba is betérnek, ezért egy különös barátság szövődött az emberek és tündék között. A nebulók között felnőttek és gyermekek egyaránt lehetnek, hiszen a képzelet szárnyalása nem csak a legkisebbek kiváltsága az izlandiak szerint.

Petra kőgyűjteménye

Izland legszokatlanabb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Egy izlandi fjordon fekvő kisvárosban egy figyelemre méltó kőzetgyűjtemény található. Ez Ljósbjörg Petra María magángyűjteménye volt, aki hétéves korában kezdett köveket gyűjteni. A gyűjtés 1946-ban indult el igazán, amikor vett egy házat, és volt helye a kövek tárolására. A legtöbb követ úgy gyűjtötte, hogy gyalogosan fedezte fel a vidéket, gyakran olyan területeket járva be, amelyeket senki sem látogatott. 1962-ig Izlandnak ez a része nagyon távoli volt, és alig volt ide vezető út. Ma Petra Máriának több ezer köve van, amelyek közül sok ki van állítva és megtekinthető a látogatók számára a hátsó kertjében és a házban, melynek nagy része ma már múzeumként működik.

A Víz Könyvtára (Vatnasafn / Library of Water)

Az egyedülálló vízgyűjtemény lehetővé teszi a látogatók számára, hogy Izland gleccsereinek vizeit jobban megismerjék. Az amerikai művész, Roni Horn hosszútávú installációja egy tengerparti sziklaszirtre épült egykori könyvtárépületben található Stykkishólmur városában, a sziget délnyugati részén. Egyszerre művészeti alkotás és természettudományi gyűjtemény. A múzeum egyik része az izlandi időjárás hangfelvételeit gyűjti össze vizuális megjelenítéssel kísérve. A hely központi eleme a címadó „Víz könyvtára”, ahol az impozáns, padlótól mennyezetig érő átlátszó hengerek Izland 24 gleccserének vizével vannak feltöltve.

Hering Múzeum

Izland legszokatlanabb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
A Hering Múzeum Izland legnagyobb tengeri múzeuma, ahol három különböző épületben elevenedik meg az izlandi heringhalászat és -ipar fénykora. Róaldsbrakki, egy 1907-es sózóállomás és hálóház. Grána, egy 1930-as évekbeli halliszt- és olajgyár. A csónakház és a város virágzó kikötője az 1950-es években épült, a kikötőben számos régi halászhajót nézhetünk meg. A múzeum az izlandi heringhalászat történetére szakosodott múzeum, talán ez az egyetlen ilyen jellegű kiállítás a világon.

A berlini fal egy darabja

2015-ben Reykjavíkban az ikonikus berlini fal egy négytonnás darabját helyezték el a Höfdi Ház előtt, a reykjavíki csúcstalálkozó - Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió főtitkára 1986-os találkozójának - helyszínén. Azért választották ezt a helyet, mert az emlékezetes találkozó a hidegháború végéhez vezetett, ami aztán Németország újraegyesítésének lehetőségét eredményezte.

Kapcsolódó inspirációk:


Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

A 10 legizgalmasabb látnivaló Reykjavíkban - OTP Travel Utazási Iroda
Izland fővárosa Reykjavík rengeteg izgalmas épülettel és kiállítással büszkélkedhet. Összeszedtük a 10 legérdekesebbet, fedezze fel velünk!

Izland kevéssé ismert gyöngyszemei  | OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel Izland tömegturizmustól mentes szegleteit, a természet érintetlen és vad arcát. Csokorba gyűjtöttük a szigetország titkos szépségeit.

Izland lenyűgöző élővilága - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel Izland lenyűgöző élővilágát földön, vízen és levegőben. Parádés meglepetéseket tartogat, bárhova is kalandozzon tekintetünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


IZLAND = KALAND - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Izland
769 000 Ft-tól/fő

IZLAND - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Izland
1 420 000 Ft-tól/fő