Élmények a világ körül

Keresés

Jordánia csodája, Petra

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra csodája egyedülálló a világon. Érdekességek és környezettudatos tippek a nabateusok lenyűgöző városának felfedezéséhez.

Jordánia csodája, Petra

Petra látványos homokkő városát a Kr. e. III. században építették a nabateusok, akik palotákat, templomokat, sírokat, raktárakat és istállókat faragtak a jól formálható kősziklákból. Ma Petra az UNESCO Világörökség része és Jordánia egyik kihagyhatatlan látnivalója. Steven Spielberg nagy sikerű Indiana Jones-filmjeinek harmadik része, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ikonikus jeleneteit is itt forgatták. 

Főbb látnivalók

A várost a közeli Wadi Musa településén keresztül lehet megközelíteni, melyet a helyiek Mózes-völgyeként emlegetnek. A nabateusok csatornákat építettek, amelyek a városban található forrásból vezették a vizet Petra városába. Remek üzleti érzékükről tett bizonyságot az is, hogy a Damaszkuszból Arábiába vezető kereskedelmi útvonalakon áthaladó karavánokat megadóztatták.
A város pusztulásának legvalószínűbb oka egy Kr. u. 555-ben bekövetkezett földrengés lehetett, de szerencsére Petra leglenyűgözőbb építményei közül sok maradt épen, így a város az építészeti meglepetések kincsesbányája, amely különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalak mentén rejtőzik.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Az ókori várost az 1,2 kilométer hosszú, magas falú Szik szurdokon keresztül közelíthetjük meg. A rövid sétaút végén lélegzetelállítóan tárul szemünk elé Petra leglenyűgözőbb építménye a Kincsesház. A Fáraó kincsestáraként ismert építmény remek állapotban maradt fent, kivéve az urnát, melyet a beduinok a Fáraó kincse után kutatva megrongáltak. A görög stílusú oszlopok, alkóvok és lábazatok a kőművesmunka igazi remekművei. 
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A kincstártól az út a Külső Szikbe vezet, amelyet több mint 40 sírkamra szegélyez, ezt együttesen a Homlokzatok utcájának nevezik. Innen tehetünk egy kitérőt a dombtetőn álló oltárhoz, vagy folytatjuk túránkat a közel 3000 férőhelyes Színház felé. Ezt a látványos építményt a nabateusok vájták ki a hegyoldalból 2000 évvel ezelőtt. 
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A színházzal szemben egy másik lépcsősor vezet a sziklába vájt, szép sírhomlokzatokhoz. Ezek a Királyi sírokhoz tartoznak, melyek Petra legjobb faragványait mutatják be, ahol egyszerre keverednek az Asszír Birodalom, Babilónia és a Római Birodalom építészetének stílusjegyei.
A terület másik nevezetes látványossága az Al Habis azaz börtön kis dombja. Egy lépcsősor kanyarog fel egy ösvényre, amely az óramutató járásával ellentétes irányban vezet a domb körül, ahonnan szép kilátás nyílik a termékeny Wadi Siyaghra. A domb tetején találjuk a keresztes lovagok romos erődjének helyét, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Petrára.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra egyik legkedveltebb műemléke az Al Deir néven ismert kolostor, melyhez egy sziklába vájt lépcsősoron vezet az út. A legjobb fényeket késő délután csodálhatjuk meg itt, amikor a nap kiemeli a homokkő színét. Az építmény i. e. 86 körül sírkamrának épült, de a bizánci időkben templomként használták, innen kapta nevét. 

Környezettudatos turizmus

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A beduinok szigorúan őrzött titka napjainkban népszerű turista attrakciónak számít, ahol a látogatók száma évente megközelíti az egymillió főt. Petra környezettudatos meglátogatására elég néhány apróságra odafigyelni annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük szépségét. 
Az ősi nabatai civilizáció Petra makulátlan homlokzatát hatalmas homokkövekből faragták, melynek előnye és hátránya is, hogy könnyű megformálni. Az eső káros hatását már a nabateusok is felismerték, akik vízelvezető hálózatokat és ciszternákat építettek ki. A könnyen erodálódó környezetet segíthetünk megvédeni azzal, hogy ha látogatásunkhoz könnyebb talpú cipőt választunk és nem használunk hegyes túrabotokat a gyalogtúrához, valamint csak a kijelölt ösvényeken haladunk. Az egykori virágzó kereskedelmi fővárosa Petra bizonyos szempontból még mindig nyüzsgő bazár, ahol érdemes az olyan szuvenírokat keresni, melyek helyi nők által készített egyedi ezüst ékszerek, beduin faragványok, kézzel készült termékek. Ezzel is nagyban segíthetjük az etikusan előállított, autentikus termékek térhódítását.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Igyekezzünk mellőzni a helyszínen vásárolt műanyag és palackos üdítők áradatát, ha tehetjük inkább válasszunk egy csésze forró, fekete teát a helyi éttermek és kávézók valamelyikében. Autentikusabb élményt nyújt és ezzel is teszünk valamit annak érdekében, hogy nem növeljük a globális szinten is egyre halmozódó műanyagok mennyiségét.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra több mint 800 bejegyzett helyszínt, köztük mintegy 500 sírhelyet tart számon, melyek közül a legjobb és leghíresebb helyek közül számos a kitaposott ösvényen található. Bár Petra teljes felfedezése napokig tartana, a legtöbb látogató egy napra érkezik, és a helyszín főutcáján marad. Azonban amennyiben időnk engedi érdemes néhány lépéssel letérünk a túlsó völgyekbe, ahol sokkal kevesebb a turista.

Kapcsolódó inspirációk:

Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
A királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel.

Szaúd-Arábia az iszlám bölcsője - OTP Travel Utazási Iroda
Kalandozzon velünk ebben a különleges kultúrkörben! Mutatunk 9 kevéssé közismert tényt Szaúd-Arábiáról, Mohamed próféta szülőhazájáról.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Ismerje meg Szaúd-Arábiát! - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia. Keveset hallunk erről a különleges országról, pedig mostanában megnyitotta a kapuit a turisták előtt is. Ismerjen meg pár érdekes tényt Szaúd-Arábiáról!

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel Szaúd-Arábia élővilágát és tudjunk meg többet az Arab-félsziget varázslatos lakóiról!

Kapcsolódó ajánlatok:


PILLANTÁS JORDÁNIÁRA

Jordánia
249 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - ANGOL NYELVŰ IDEGENVEZETÉSSEL - 5 NAPOS

Jordánia
308 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA

Jordánia
435 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - ANGOL NYELVŰ IDEGENVEZETÉSSEL - 8 NAPOS

Jordánia
439 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
619 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
érdeklődésre

KÖRUTAZÁS IZRAELBEN DEBRECENBŐL

Izrael
érdeklődésre

JERUZSÁLEM - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

ÍZEK ÉS ÉLMÉNYEK TEL AVIVBAN - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Izrael
189 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE

Izrael
486 000 Ft-tól/fő