Élmények a világ körül

Keresés

Jordánia csodája, Petra

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra csodája egyedülálló a világon. Érdekességek és környezettudatos tippek a nabateusok lenyűgöző városának felfedezéséhez.

Jordánia csodája, Petra

Petra látványos homokkő városát a Kr. e. III. században építették a nabateusok, akik palotákat, templomokat, sírokat, raktárakat és istállókat faragtak a jól formálható kősziklákból. Ma Petra az UNESCO Világörökség része és Jordánia egyik kihagyhatatlan látnivalója.
 

Steven Spielberg nagy sikerű Indiana Jones-filmjeinek harmadik része, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ikonikus jeleneteit is itt forgatták.

Főbb látnivalók

A várost a közeli Wadi Musa településén keresztül lehet megközelíteni, melyet a helyiek Mózes-völgyeként emlegetnek. A nabateusok csatornákat építettek, amelyek a városban található forrásból vezették a vizet Petra városába. Remek üzleti érzékükről tett bizonyságot az is, hogy a Damaszkuszból Arábiába vezető kereskedelmi útvonalakon áthaladó karavánokat megadóztatták.
A város pusztulásának legvalószínűbb oka egy Kr. u. 555-ben bekövetkezett földrengés lehetett, de szerencsére Petra leglenyűgözőbb építményei közül sok maradt épen, így a város az építészeti meglepetések kincsesbányája, amely különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalak mentén rejtőzik.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Az ókori várost az 1,2 kilométer hosszú, magas falú Szik szurdokon keresztül közelíthetjük meg. A rövid sétaút végén lélegzetelállítóan tárul szemünk elé Petra leglenyűgözőbb építménye a Kincsesház. A Fáraó kincsestáraként ismert építmény remek állapotban maradt fent, kivéve az urnát, melyet a beduinok a Fáraó kincse után kutatva megrongáltak. A görög stílusú oszlopok, alkóvok és lábazatok a kőművesmunka igazi remekművei.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A kincstártól az út a Külső Szikbe vezet, amelyet több mint 40 sírkamra szegélyez, ezt együttesen a Homlokzatok utcájának nevezik. Innen tehetünk egy kitérőt a dombtetőn álló oltárhoz, vagy folytatjuk túránkat a közel 3000 férőhelyes Színház felé. Ezt a látványos építményt a nabateusok vájták ki a hegyoldalból 2000 évvel ezelőtt.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A színházzal szemben egy másik lépcsősor vezet a sziklába vájt, szép sírhomlokzatokhoz. Ezek a Királyi sírokhoz tartoznak, melyek Petra legjobb faragványait mutatják be, ahol egyszerre keverednek az Asszír Birodalom, Babilónia és a Római Birodalom építészetének stílusjegyei.
A terület másik nevezetes látványossága az Al Habis azaz börtön kis dombja. Egy lépcsősor kanyarog fel egy ösvényre, amely az óramutató járásával ellentétes irányban vezet a domb körül, ahonnan szép kilátás nyílik a termékeny Wadi Siyaghra. A domb tetején találjuk a keresztes lovagok romos erődjének helyét, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Petrára.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra egyik legkedveltebb műemléke az Al Deir néven ismert kolostor, melyhez egy sziklába vájt lépcsősoron vezet az út. A legjobb fényeket késő délután csodálhatjuk meg itt, amikor a nap kiemeli a homokkő színét. Az építmény i. e. 86 körül sírkamrának épült, de a bizánci időkben templomként használták, innen kapta nevét.

Környezettudatos turizmus

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A beduinok szigorúan őrzött titka napjainkban népszerű turista attrakciónak számít, ahol a látogatók száma évente megközelíti az egymillió főt. Petra környezettudatos meglátogatására elég néhány apróságra odafigyelni annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük szépségét.
Az ősi nabatai civilizáció Petra makulátlan homlokzatát hatalmas homokkövekből faragták, melynek előnye és hátránya is, hogy könnyű megformálni. Az eső káros hatását már a nabateusok is felismerték, akik vízelvezető hálózatokat és ciszternákat építettek ki. A könnyen erodálódó környezetet segíthetünk megvédeni azzal, hogy ha látogatásunkhoz könnyebb talpú cipőt választunk és nem használunk hegyes túrabotokat a gyalogtúrához, valamint csak a kijelölt ösvényeken haladunk. Az egykori virágzó kereskedelmi fővárosa Petra bizonyos szempontból még mindig nyüzsgő bazár, ahol érdemes az olyan szuvenírokat keresni, melyek helyi nők által készített egyedi ezüst ékszerek, beduin faragványok, kézzel készült termékek. Ezzel is nagyban segíthetjük az etikusan előállított, autentikus termékek térhódítását.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Igyekezzünk mellőzni a helyszínen vásárolt műanyag és palackos üdítők áradatát, ha tehetjük inkább válasszunk egy csésze forró, fekete teát a helyi éttermek és kávézók valamelyikében. Autentikusabb élményt nyújt és ezzel is teszünk valamit annak érdekében, hogy nem növeljük a globális szinten is egyre halmozódó műanyagok mennyiségét.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra több mint 800 bejegyzett helyszínt, köztük mintegy 500 sírhelyet tart számon, melyek közül a legjobb és leghíresebb helyek közül számos a kitaposott ösvényen található. Bár Petra teljes felfedezése napokig tartana, a legtöbb látogató egy napra érkezik, és a helyszín főutcáján marad. Azonban amennyiben időnk engedi érdemes néhány lépéssel letérünk a túlsó völgyekbe, ahol sokkal kevesebb a turista.

Kapcsolódó inspirációk:

Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Kapcsolódó ajánlatok:


JORDÁNIA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Jordánia
525 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
1 099 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA – SZAÚD-ARÁBIA

Szaúd-arábia, Jordánia
1 998 000 Ft-tól/fő

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
678 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
816 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
1 099 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
1 298 000 Ft-tól/fő