Élmények a világ körül

Keresés

Jordánia csodája, Petra

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra csodája egyedülálló a világon. Érdekességek és környezettudatos tippek a nabateusok lenyűgöző városának felfedezéséhez.

Jordánia csodája, Petra

Petra látványos homokkő városát a Kr. e. III. században építették a nabateusok, akik palotákat, templomokat, sírokat, raktárakat és istállókat faragtak a jól formálható kősziklákból. Ma Petra az UNESCO Világörökség része és Jordánia egyik kihagyhatatlan látnivalója.
 

Steven Spielberg nagy sikerű Indiana Jones-filmjeinek harmadik része, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ikonikus jeleneteit is itt forgatták.

Főbb látnivalók

A várost a közeli Wadi Musa településén keresztül lehet megközelíteni, melyet a helyiek Mózes-völgyeként emlegetnek. A nabateusok csatornákat építettek, amelyek a városban található forrásból vezették a vizet Petra városába. Remek üzleti érzékükről tett bizonyságot az is, hogy a Damaszkuszból Arábiába vezető kereskedelmi útvonalakon áthaladó karavánokat megadóztatták.
A város pusztulásának legvalószínűbb oka egy Kr. u. 555-ben bekövetkezett földrengés lehetett, de szerencsére Petra leglenyűgözőbb építményei közül sok maradt épen, így a város az építészeti meglepetések kincsesbányája, amely különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalak mentén rejtőzik.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Az ókori várost az 1,2 kilométer hosszú, magas falú Szik szurdokon keresztül közelíthetjük meg. A rövid sétaút végén lélegzetelállítóan tárul szemünk elé Petra leglenyűgözőbb építménye a Kincsesház. A Fáraó kincsestáraként ismert építmény remek állapotban maradt fent, kivéve az urnát, melyet a beduinok a Fáraó kincse után kutatva megrongáltak. A görög stílusú oszlopok, alkóvok és lábazatok a kőművesmunka igazi remekművei.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A kincstártól az út a Külső Szikbe vezet, amelyet több mint 40 sírkamra szegélyez, ezt együttesen a Homlokzatok utcájának nevezik. Innen tehetünk egy kitérőt a dombtetőn álló oltárhoz, vagy folytatjuk túránkat a közel 3000 férőhelyes Színház felé. Ezt a látványos építményt a nabateusok vájták ki a hegyoldalból 2000 évvel ezelőtt.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A színházzal szemben egy másik lépcsősor vezet a sziklába vájt, szép sírhomlokzatokhoz. Ezek a Királyi sírokhoz tartoznak, melyek Petra legjobb faragványait mutatják be, ahol egyszerre keverednek az Asszír Birodalom, Babilónia és a Római Birodalom építészetének stílusjegyei.
A terület másik nevezetes látványossága az Al Habis azaz börtön kis dombja. Egy lépcsősor kanyarog fel egy ösvényre, amely az óramutató járásával ellentétes irányban vezet a domb körül, ahonnan szép kilátás nyílik a termékeny Wadi Siyaghra. A domb tetején találjuk a keresztes lovagok romos erődjének helyét, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Petrára.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra egyik legkedveltebb műemléke az Al Deir néven ismert kolostor, melyhez egy sziklába vájt lépcsősoron vezet az út. A legjobb fényeket késő délután csodálhatjuk meg itt, amikor a nap kiemeli a homokkő színét. Az építmény i. e. 86 körül sírkamrának épült, de a bizánci időkben templomként használták, innen kapta nevét.

Környezettudatos turizmus

Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
A beduinok szigorúan őrzött titka napjainkban népszerű turista attrakciónak számít, ahol a látogatók száma évente megközelíti az egymillió főt. Petra környezettudatos meglátogatására elég néhány apróságra odafigyelni annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük szépségét.
Az ősi nabatai civilizáció Petra makulátlan homlokzatát hatalmas homokkövekből faragták, melynek előnye és hátránya is, hogy könnyű megformálni. Az eső káros hatását már a nabateusok is felismerték, akik vízelvezető hálózatokat és ciszternákat építettek ki. A könnyen erodálódó környezetet segíthetünk megvédeni azzal, hogy ha látogatásunkhoz könnyebb talpú cipőt választunk és nem használunk hegyes túrabotokat a gyalogtúrához, valamint csak a kijelölt ösvényeken haladunk. Az egykori virágzó kereskedelmi fővárosa Petra bizonyos szempontból még mindig nyüzsgő bazár, ahol érdemes az olyan szuvenírokat keresni, melyek helyi nők által készített egyedi ezüst ékszerek, beduin faragványok, kézzel készült termékek. Ezzel is nagyban segíthetjük az etikusan előállított, autentikus termékek térhódítását.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Igyekezzünk mellőzni a helyszínen vásárolt műanyag és palackos üdítők áradatát, ha tehetjük inkább válasszunk egy csésze forró, fekete teát a helyi éttermek és kávézók valamelyikében. Autentikusabb élményt nyújt és ezzel is teszünk valamit annak érdekében, hogy nem növeljük a globális szinten is egyre halmozódó műanyagok mennyiségét.
Jordánia csodája, Petra - OTP Travel Utazási Iroda
Petra több mint 800 bejegyzett helyszínt, köztük mintegy 500 sírhelyet tart számon, melyek közül a legjobb és leghíresebb helyek közül számos a kitaposott ösvényen található. Bár Petra teljes felfedezése napokig tartana, a legtöbb látogató egy napra érkezik, és a helyszín főutcáján marad. Azonban amennyiben időnk engedi érdemes néhány lépéssel letérünk a túlsó völgyekbe, ahol sokkal kevesebb a turista.

Kapcsolódó inspirációk:

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Omán varázslatos vadvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Ajándékötletek Dubaiból - OTP Travel Utazási Iroda
Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


PILLANTÁS JORDÁNIÁRA

Jordánia
339 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA

Jordánia
529 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
779 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

SZILVESZTER IZRAELBEN

Izrael
529 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
648 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
748 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
779 000 Ft-tól/fő