Élmények a világ körül

Keresés

Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum

Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
A leghíresebb Jordániában forgatott film az Arábiai Lawrence, amely bemutatta a világnak a Wadi Rum narancssárga és rózsaszín homoksivatagát, melyet hatalmas sziklák öveznek.

Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum

A vadregényes tájat nyers szépsége az ország fő filmcsillagává emelte, és olyan kasszasikerekben játszott főszerepet, mint a Mentőexpedíció, ahol a Marsot elevenítette meg, valamint Jordánia díjnyertes Theeb című filmje, mely egy beduin kisfiú túléléséről szól a Wadi Rum embert próbáló körülményei között.
 

A leghíresebb film természetesen az Arábiai Lawrence, amely először mutatta be a világ mozi közönségének a Wadi Rum narancssárga és rózsaszín homoksivatagát, melyet hatalmas sziklák öveznek.

Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
A Wadi Rum, más néven a Hold völgye egy homokkő- és gránitsziklába vájt völgy Dél-Jordániában, Akabától 60 kilométerre keletre. A Wadi Rum arabul római völgyet jelent, ahogy a korai bizánci korszakban a görögök, az arabok is nevezték, valószínűleg a területen élő bizánci keresztény szerzetesi vagy aszketikus közösségekre utalva a sivatag szerzetesei néven is ismerték őket.

Wadi Rumot többféleképpen is felfedezhetjük: dzsippel, tevével, lóval vagy gyalog. Ha nagyobb kihívást jelentő tevékenységekre, például sziklamászásra vagy túrázásra vágyunk, arra is van lehetőség, de csak a speciálisan kijelölt helyeken. A dzsiptúra a leggyorsabb módja annak, hogy felfedezzük a jól ismert festői és régészeti helyszíneket. Ezekből a látnivalókból összes 19 van, egy-egy túra során érdeklődésünknek megfelelően kombinálhatjuk ezeket.

Főbb látványosságok


Lawrence-forrás - Arábiai Lawrence állítólag itt mosakodott az arab felkelés idején. A közeli sziklákon látványos sziklafeliratok találhatók.

Khazali-kanyon - mély, keskeny hasadék a hegyoldalban, számos sziklafeliratot tartalmaz.
Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Naplemente-helyek – olyan különleges, csak a helyiek által ismert téli és nyári helyek, ahonnan a legdrámaibb kilátás nyílik a Wadi Rumra, amint a nap a horizont alá süllyed.

Homokdűnék - a hegyekkel szemben felhalmozott homokdűnék nagy területen láthatóak. Szórakoztató, de embert próbáló is felmászni a tetejére. A sivatagi körülményekhez alkalmazkodott növényeket is megcsodálhatunk itt.

Sziklahíd - látványos természetes sziklaív, nagyszerű kilátással.
Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Burrah-kanyon - hosszú, mély kanyon drámai hegyek között. Helyenként sok homok. Nagyon szép kora reggel vagy késő este, amikor a nap mély narancssárgára színezi a sziklákat.

Alameleh feliratok - az ősi sziklarajzok jó példája, tevéket és vadon élő állatokat ábrázol.

A bölcsesség hét pillére - híres nevezetesség Thomas Edward Lawrence könyvéről az Arábiai Lawrence-ről kapta a nevét.

Siq Um Tawaqi - rövid kanyon, ahol T. E. Lawrence fejének faragványa található.

Anfashieh feliratok - ez a hegy híres a képződményeiről és feliratairól. Számos thamudi és nabateus felirat mellett állatokat, embereket és tevekaravánokat ábrázoló rajzokat találunk ezen a különleges helyen.

Élővilág


A Wadi Rumba látogatók általában nagyon kevés állatot látnak, mivel a legtöbb sivatagi állat éjszakai életmódot folytat, hogy elkerülje a nappali napfényt, és a nagyobb állatok közül sokan már nagyon alacsony számban élnek a területen. Azonban, ha időt szánunk arra, hogy alaposan körülnézzünk, valószínűleg számos érdekes madárral, rovarral és hüllővel és néhány érdekes sivatagi növénnyel találkozhatunk.
Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
A fák ritkák a Wadi Rumban és összesen három típusra korlátozódnak: akácok, hamis fügék és tamariszkuszok. Az akáciák lapos lombkoronájukkal és tüskés, ritkás ágaikkal a legjellemzőbb sivatagi fák. A leggyakrabban a sivatagban elszórtan található rövid, fás szárú cserjéket láthatunk, melyek fontos táplálékforrást jelentenek a beduin kecskék és tevék számára, különösen a nyári hónapokban, amikor a kisebb zamatos sivatagi növények már mind kiszáradtak.

Nézz, nézz az ég felé


A gyér sivatagi bozótos meglepően sokféle kismadárnak ad otthont, amelyek közül a leggyakoribb a bordó színű sivatagi pacsirta. Más gyakori, de jellegzetesebb madarak a gyászos hantmadár és a fehér koronás hantmadár, amelynek neve elárulja feltűnő színmintázatát. A nyári hónapokban valószínűleg sivatagi szirtifecskéket is láthatunk a sziklák mentén keringve, valamint az igen hangzatos nevű fuvolázó dalos seregélyeket is megfigyelhetjük. Kora tavasszal és ősszel a Wadi Rum fontos migrációs útvonallá válik az Afrika és Kelet-Európa között vonuló madarak számára, különösen a ragadozó madarak, például az egerészölyvek, a darázsölyvek és a pusztai sasok számára. Egyetlen napon több száz ilyen madarat lehet látni.
Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda

A Wadi Rum lakói


A hüllők széles körben elterjedtek ez a marsbéli tájon, de nem élnek nagy számban. Tíz kígyófaj él a Wadi Rum területén, azonban annyira félénkek, hogy a látogatók szinte soha nem találkoznak velük. A hüllők közül leginkább gyíkokat, különösen gekkókat és agamákat láthatunk. A kék agáma viszonylag nagy, akár 35 centiméteresre is megnőhet, és sziklákon sütkérezve vagy hasadékokban megbújva lehet látni. A hímek szaporodási időszakban egzotikus kék fejet és felsőtestet növesztenek, ami nagyon feltűnő.
Jordánia marsbéli tája, a Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Lent a homokban gyakori kis élőlény a Blaps-bogárnak nevezett, nagyon hosszú lábú fekete bogár. Napközben gyakran látni a nyílt homokterületeken átkelni, ahol szinte lábujjhegyen jár, hogy testét távol tartsa a forró talajtól. Más gerinctelen állatfajok - rovarok, pókok - különböző stratégiákat alkalmaznak a hűvösség megőrzésére, például odúkat készítenek, és kövek alá bújnak. A híres állatok egyik csoportja, amely a Wadi Rumban gyakran megtalálható a kövek alatt, a skorpiók. Eddig összesen nyolc fajtát jegyeztek fel, a kígyókhoz hasonlóan ezeket is csak kevés látogató látja, és szerencsére a skorpió csípések is nagyon ritkák. A kis szőrös emlősök is gyakoriak, különösen az egérszerű, hosszú lábú futóegerek, de ezek csak éjszaka aktívak, és kevés látogatónak van esélye látni őket. Odúikat azonban könnyű észrevenni, és jellegzetes nyomokat hagynak a homokban.

Kapcsolódó inspirációk:

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gazdag kultúrája és történelme tele van érdekességekkel. Csokorba gyűjtöttünk 10 olyan különleges tényt, melyet kevesen ismernek.

Kapcsolódó ajánlatok:


JORDÁNIA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Jordánia
525 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
1 099 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA – SZAÚD-ARÁBIA

Szaúd-arábia, Jordánia
1 998 000 Ft-tól/fő

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
678 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
816 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
1 298 000 Ft-tól/fő