Élmények a világ körül

Keresés

Bhután, a kőfürdők országa

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a kőfürdők országa

A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik. Az ősi "wellness-hagyomány"egyre népszerűbb az országba érkező turisták körében is hiszen valóban testi, lelki felüdülést nyújt
A Bhutánba érkezők egyetértenek abban, hogy az apró himalájai ország már önmagában is tökéletes hely feltöltődésre. De ezt tovább is fokozhatjuk. Bhután egyik ősi neve Menjung, ami annyit tesz: "A gyógynövények földje". Nem véletlenül, a bhutáni testi-, lelki- gyógyászat története egészen a VII. századi Tibetig nyúlik vissza, és sok mindent átvett az indiai ajurvédikus gyakorlatokból is.
A bhutáni forró fürdők nem olyanok, mint a világ más forró fürdői. Úgynevezett menchut használnak, ami gyógyvizet jelent. A menchu friss vízből és az Artemisia absinthium (üröm) leveleiből áll össze. A keveréket folyami kövekkel melegítik fel, amelyeket tűz fölött hevítenek, majd egy csúszdán keresztül a kádba juttatják. A forró kövekből kulcsfontosságú ásványi anyagok jutnak a vízbe.
A bhutáni forró köves fürdő kiváló módja a kikapcsolódásnak, nem is beszélve az egészségügyi előnyeiről. A meleg víz a gyógynövényekkel és a kövekből származó ásványi anyagokkal kombinálva csodákra képes. A bhutániak a forró köves fürdőt olyan betegségek kezelésére is használják, mint az ízületi gyulladás, a magas vérnyomás, az ízületi fájdalmak, a gyomorpanaszok és a bőrpanaszok.
A hagyományok szerint a bhutáni családok ma is hetente egyszer vagy kétszer a forró kőfürdőben pihennek. Egyesek még asztrológusukkal is konzultálnak előtte, hogy melyik az a nap, amikor a fürdő a legjobban kifejti a hatásait.
A forró kőfürdőket jellemzően ma is rusztikus környezetben helyezik el. Többnyire mezőgazdasági épületekben vagy akár közvetlenül a szabad ég alatt, ahol folyóvíz áll rendelkezésre. Manapság Bhután-szerte megtalálhatjuk őket, a rusztikus parasztházaktól a fényűző ötcsillagos szállodákig, szinte mindenhol.

Fürdők, ahova érdemes ellátogatni

Bjagoe Menchu

A Bjagoe Menchu Paro-ban, egy helyi forrás közelében található. Hagyományos, fából készült kádak várják a relaxálni vágyókat. 2017-ben napenergiával működő vízmelegítő rendszereket és vízmelegítő kemencéket is telepítettek, hogy csökkentsék a tűzifa felhasználását. A Bjagoe Menchu népszerű célpont, havonta legalább 300-an látogatják. 

Sherab Dema vendégház

Ha egy autentikus bhutáni forró kőfürdő élményére vágyunk, érdemes felkeresni a Sherab Dema Farmhouse Homestayt. A létesítmény Bumthang-ban, a híres Jambay Lhakhang templomtól sétatávolságnyira található és igen népszerű a helyiek körében is. A fürdő hagyományosan van berendezve, a kádakból festői kilátás nyílik a környékre, így a fürdőzés egészen különleges élménnyé válik. 

Aum Choden Homestay

Az Aum Choden Homestay egy szerény, 108 éves, kétszintes, hagyományos bhutáni ház Paróban, ahol családias környezetben élvezhetjük a bhutáni vendégszeretetet. A forró köves fürdőn kívül itt kipróbálhatjuk az íjászatot, a dartsot (khuru) illetve belekóstolhatunk a bhutáni konyha tradicionális remekműveibe is.

Uma Paro és Uma Punakh

A szállodalánc Paróban és Punakhában rendelkezik létesítményekkel, ahol 90 perces forró kőfürdőt kínálnak. Ezek talán a legdrágábbak Bhutánban, de itt a minőségért fizetünk: különlegesen figyelmes, minden igényt kielégítő szolgáltatást kínálnak. A kádakból a kilátás is lélegzetelállító. 

Amankora Gangte

A Bumthang-ban található Amankora forró kőfürdőit mezőgazdasági fészerekben alakítottak ki. Gyertyafény, ízes teák, különleges harapnivalók és a Himalája hegyeire nyíló lenyűgöző kilátás várja a látogatókat.

Kapcsolódó inspirációk:


Nepál és Bhután - a Himalája két gyöngyszeme - OTP Travel Utazási Iroda
A hindu mitológia szerint Siva isten otthona, de ugyanakkor szankszrit jelentése szerint a „hó lakhelye” is a világ legfiatalabb hegyvonulata, a mintegy 70 millió éves Himalája hegység.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Kapcsolódó ajánlatok:


NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő