Élmények a világ körül

Keresés

Jordánia finomságai

Jordánia | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
A jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Jordánia finomságai

Ezúttal a jordániai konyha 10 legnépszerűbb ételét helyeztük a fókuszba. Kóstoljon bele velünk a Közel-Kelet ínycsiklandó csemegéibe!

Al-rashoof

Jordánia | Al-rashoof | - OTP Travel Utazási Iroda
Az al-rashoof egy hagyományos jordániai leves, amely jellemzően zöld lencséből, sült hagymából, dzsameedből (szárított kecske- vagy juhtej joghurt), joghurtból, vízből és csirkealapléből készül. A leveshez gyakran adnak bulgurbúzát, zúzott búzát vagy darát, és a levest általában melegen fogyasztják, a tetejére további sült hagymát szórnak, és a közepére mentaszószt csöpögtetnek. Téli alapélelmiszer, amelyhez általában savanyú uborkát és zöldségeket adnak. Az al-rashoof jellemzően Észak-Jordánia konyhájához kapcsolódik, különösen a magasabban fekvő városokhoz, például Salthoz.

Za'atar

Jordánia | Za'atar | - OTP Travel Utazási Iroda
A za'atar hagyományos közel-keleti és levantei eredetű fűszerkeverék. A za'atarhoz használt összetevők régiónként változnak, és a listán gyakran szerepel a vad za'atar fűszernövény (izsóp, amely egész Levantéban terem), majoránna, kakukkfű, oregánó, koriander, kömény, pirított szezámmag, szumák és só. A szumák citromos, citrusos ízt kölcsönöz, az oregánó enyhe keserűséget, míg a majoránna édes jegyeket ad. A fűszerkeveréket általában levesekre, mártogatósokra, kenyérre, húsra, rizsre, tésztára, zöldségekre vagy rizsételekre szórják.

Kousa mahshi

Jordánia | Kousa mahshi | - OTP Travel Utazási Iroda
A kousa mahshi hagyományos levantei étel, amely kimagozott cukkiniből és töltelékként rizs és darált hús keverékéből áll. A töltelékhez még felhasznált zöldség jellemzően egy kousa nevű nyári tökfajta, amely halványabb színű és kisebb, mint a cukkini, míg a hús hagyományosan bárányhús. A rizses-húsos tölteléket általában samneh-vel (tisztított vajjal), sült hagymával, fenyőmaggal, valamint szegfűbors, koriander, petrezselyem, kömény és fekete bors keverékével ízesítik. Miután megtöltötték, a cukkinit általában vízben vagy húslevesben (gyakran paradicsomalapú) párolják.

Malfuf

Jordánia | Malfuf | - OTP Travel Utazási Iroda
A malfuf hagyományos étel, amely fehérített káposztalevelekből áll, amelyeket egy darált húsból és rizsből álló töltelék köré tekernek, majd citromos-fokhagymás mártásban párolják. Hagyományosan a töltelék darált bárányhúsból készül, de a bárányhús helyett darált marhahús vagy akár csicseriborsó (vegetáriánus változatban) is használható.
A rizs-hús keveréket általában hagymával, samneh-vel (tisztított vaj) és fűszerekkel, például baharattal vagy szegfűborsal, fahéjjal, sóval és fekete borssal ízesítik. A mártáshoz használhatunk vizet vagy húslevest, a citromlevet időnként gránátalmamelasz és víz kombinációjával helyettesítik.

Maqluba

Jordánia | Maqluba | - OTP Travel Utazási Iroda
A maqluba Palesztina nemzeti étele, de megtalálható Irakban, Szíriában és Jordániában is. Ennek a réteges egytálételnek számos változata létezik, de az alapelv az, hogy tálalás előtt fejjel lefelé kell fordítani, amit a maqluba szó is jelent.
A hozzávalók közé tartozik a rizs, a zöldségek (gyakran sárgarépa, burgonya, paradicsom, karfiol, hagyma), a fűszerek és fűszernövények (gyakran kurkuma és szumák), valamint hús, például csirke vagy bárány, bár az étel hús nélkül is elkészíthető. A hozzávalókat megfőzzük és rétegezzük, majd addig főzzük, amíg a folyadék elpárolog.
Tálalás előtt a maqlubát fejjel lefelé fordítják, és gyakran fenyőmaggal vagy apróra vágott petrezselyemmel díszítik a tetejét.

Jameed

Jordánia | Jameed | - OTP Travel Utazási Iroda
A jameed hagyományos jordániai erjesztett tejtermék, amelyet juh- vagy kecsketejből nyert sózott és sűrített joghurt szárításával készítenek. A joghurtot sajtkendővel szűrik le, amíg az összes savó le nem folyik, és a kendőben csak a sűrű joghurtmassza marad. A sós, sűrű joghurtot ezután kerek golyókká formálják, majd több hétig hagyják száradni, amíg kőkemény állagúvá nem válik. A jameedet egyedi sós-savanykás íz jellemzi, hosszan tartó utóízzel, míg a színe sárgás vagy fehéres lehet, attól függően, hogy napon vagy árnyékban szárították.

Zarb

Jordánia | zarb | - OTP Travel Utazási Iroda
A zarb vagy beduin barbecue egy ősi technika, amely az ételek földalatti gödrökben történő elkészítését jelenti. Az ételt fémállványokra helyezik, majd lassan megsütik a szénnel teli gödrökben, amelyeket gondosan takarókkal fednek le. A zarb általában csirkéből, kecskéből vagy birkából, valamint különböző zöldségekből, sárgarépából, hagymából, burgonyából vagy paradicsomból készülhet. Az ételt hagyományosan nagy közös tányérokon tálalják, rizs, saláták és különféle mártogatósok kíséretében.

Warbat

Jordánia | warbat | - OTP Travel Utazási Iroda
A warbat egy krémmel vagy pudinggal töltött tészta, amelyet cukorszirupba áztatnak, és pisztáciával, mandulával, édes sajttal vagy dióval díszítenek. Általában háromszög alakban készítik. Bár ez az édesség eredetileg Jordániából származik, változatai az egész Közel-Keleten megtalálhatók. A warbat nagyon édes, ezért ajánlott egy csésze erős arab kávéval párosítani. Az édes sütemények az egész Közel-Keleten elterjedtek, és különösen népszerűek az ünnepi időszakokban és ünnepeken, például a ramadán idején.

Mansaf

Jordánia | mansaf | - OTP Travel Utazási Iroda
A mansaf Jordánia nemzeti étele, amely az ország minden ünnepségén és fesztiválján kulcsszerepet játszik. A húst lassan főzik meg a dzsameed nevű erjesztett, joghurtszerű kecsketejben, így egy egyedülálló étel születik, amely nem csupán egy eledel, hanem egy társadalmi hagyomány. A mansafot, amely arabul robbanást jelent, általában a vendégeknek kínálják a megbecsülés és a tisztelet jeleként. Készülhet kecske-, marha- vagy csirkehússal. Jellemzően a kecske jelenti a legnagyobb tiszteletet, a csirke pedig a legkevesebbet, így marhahúst vagy csirkét ritkán látni a mansafban.

Labneh

Jordánia | Labneh | - OTP Travel Utazási Iroda
A krémes állag és az enyhe íz a labneh legfőbb jellemzői; ami egy hagyományos közel-keleti szűrt joghurtot takar. Előállításához nem alkalmaznak szigorú irányelveket; a sima, teljes zsírtartalmú joghurtot összekeverik sóval, és tizenkét-huszonnégy órán át hagyják állni. A kezelés során a joghurt savója elválik, végül marad egy sűrű és kemény, sajtszerű termék. Az íze viszonylag enyhe és sós. A labneh elnevezés a Közel-Keleten honos, de a leszűrt joghurtfajták számos más országban és régióban is megtalálhatók, például Görögországban, Törökországban, Cipruson, Közép-Ázsiában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó inspirációk:

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Jordánia | Wadi Rum - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a legismertebb Jordániában forgatott filmeket, valamint Jordánia azon részeit, amelyek ezekben a mozikban szerepelnek.

Jordánia | Ammán - OTP Travel Utazási Iroda
Szánjunk néhány napot Ammánra, erre a közel-keleti kulturális központra! Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat, legizgalmasabb elfoglaltságokat Jordánia fővárosában!

10 érdekesség Jordániáról - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gazdag kultúrája és történelme tele van érdekességekkel. Csokorba gyűjtöttünk 10 olyan különleges tényt, melyet kevesen ismernek.

Jordánia ínyencségei - OTP Travel Utazási Iroda
Jordánia gasztronómiai olvasztótégelye minden érzékünket elvarázsolja. Tartson velünk egy kulináris utazásra!

Kapcsolódó ajánlatok:


PILLANTÁS JORDÁNIÁRA

Jordánia
339 000 Ft-tól/fő

JORDÁNIA - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Jordánia
567 000 Ft-tól/fő