Élmények a világ körül

Costa Rica kincsei

Costa Rica kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica bővelkedik a természeti kincsekben - és ez igaz az itt termő, egzotikus gyümölcsökre is.

Costa Rica kincsei

Costa Rica bővelkedik a természeti csodákban - és ez igaz az itt termő, egzotikus gyümölcsökre is. A közismert mangó, papaya, banán, csillaggyümölcs és a kókuszdió mellett a helyi piacon olyan különlegességek is feltűnnek, mint a tamarindo, a pejibae, vagy a guanábana. Costa Ricában járva meg kell őket kóstolni!

Annona

Costa Rica | annona - OTP Travel Utazási Iroda
Az annona különleges csemege, rokonságban áll a Csirimojóval (anona chirimoya), amely főként Costa Rica északi részén terem. A szív alakú gyümölcs éretten vörösesbarna színű. Fogyasztás előtt ketté kell metszeni, kanállal kanalazhatjuk ki a tejfehér húst és a nagy fekete magokat. Kifejezetten finom, édes gyümölcs, íze rózsavízre hasonlít.

Kenyérgyümölcs

Costa Rica | Kenyérgyümölcs - OTP Travel Utazási Iroda
A kenyérfát elsősorban Costa Rica karibi oldalán termesztik. Gyümölcsének súlya akár 3 kg is lehet. Nagyon gazdag vasban, magnéziumban, kalciumban, A-, B- és C-vitaminokban, rostokban, fehérjékben és aminosavakban. Lisztté őrölve számos ételben felhasználható. A kenyérgyümölcs lehet az egyik kulcsa az emberiségre nehezedő éhezés problémájára. Táplálkozástudományi előnyein túl ugyanis könnyű termeszteni, gondozni és betakarítani is, így valóban egy "szuperélelmiszer" válhat belőle.

Marañón

Costa Rica | Marañón - OTP Travel Utazási Iroda
A kesudióként ismerős marañón finom, lédús és enyhén héjas lángszínű gyümölcs, amelyet Costa Ricán nagy mennyiségben termesztenek. A gyümölcs vese alakú dióját étkezés előtt meg kell sütni, különben mérgező! A gyümölcsét (húsát) viszont Costa Ricán frissen is fogyasztják és készül belőle lekvár, bor, illetve egy limonádé szerű ital is.

Guanábana

Costa Rica | Guanábana - OTP Travel Utazási Iroda
A Guanábana vagy Szúrszop ízletes gyümölcs, amelyet a Costa Rica-i népi gyógyászat rákellenes szerként is alkalmaz. A kérgét, a leveleit és a gyümölcsét is évszázadok óta használják alvászavarok, ízületi gyulladás, szívbetegségek, májproblémák és láz kezelésére, Közép- és Dél-Amerikában. Tudományos vizsgálatok igazolták erős antibakteriális és vírusölő tulajdonságait. Bár a húsa tetszetős, az íze inkább különlegesnek nevezhető. Azért érdemes megkóstolni!

Maracuja

Costa Rica | Maracuja - OTP Travel Utazási Iroda
A maracuyá kellemes ízű gyümölcs, amelyből kiváló koktélok készülnek Costa Ricán. De enyhén meghintve cukorral nyersen is fogyasztható. A gyümölcs belseje kissé kocsonyás és magokkal tarkított. Magas az A- és C-vitamin tartalma. De a gyümölcs sok antioxidánst is magában rejt, amelyek hatékonyan támogatják az immunrendszert.

Mamon chino

Costa Rica | Mamon chino - OTP Travel Utazási Iroda
Július és október között a mamon chino Costa Ricán a standok mindegyikén megtalálható. Gyakran kínálják a tengerparti árusok. A szőrös külsejének eltávolítása után lédús gyümölcshöz jutunk, amely rendkívül gazdag C- vitaminban és az agy működéséhez nélkülözhetetlen rézben.

Pitaya

Costa Rica | Pitaya - OTP Travel Utazási Iroda
A pitaya, más néven sárkánygyümölcs, ugyanolyan egzotikus megjelenésű, mint amilyen az íze. A külső sárkányszerű pikkelyekről elnevezett gyümölcs fehér és krémes belső húsa fekete magokkal tarkított. Magas a tápanyagtartalma és sok B1-, B2-, B3- és C-vitamint valamint vasat tartalmaz. Ízletes, igazán egzotikus gyümölcs, amelyet Costa Ricán feltétlenül ki kell kipróbálni!

Pejibaye

Costa Rica | Pejibaye - OTP Travel Utazási Iroda
A pejibayet Costa Rica szerte termesztik. Alakja hasonlít a makkhoz, húsa vöröses. Nyersen nem fogyasztható, de forralás és hámozás után igen ízletes. Jellemzően majonézzel keverve fogyasztják. A pejibaye krém egyike a legfinomabb hagyományos Costa Rica-i ételeknek. A Pejibaye nagyon gazdag tápanyagokban, sok A-, B-, C-, E- és K-vitamint, vasat, káliumot, cinket és magnéziumot tartalmaz.

Tamarindo

Costa Rica | Tamarindo - OTP Travel Utazási Iroda
A Tamarindo hosszú, barna héjában fejlődik, amely leginkább a borsó hüvelyéhez hasonlít. Costa Ricán elsősorban édes gyümölcslé készítésére használják, de készülhet belőle lekvár, szirup vagy cukorka is. A gyümölcs segíti a máj működését, tisztító hatású, így egy hosszúra nyúlt tengerparti koktélozás után érdemes elfogyasztani egy nagy pohár tamarindo levet!

Manzana de aqua

Costa Rica | Manzana de aqua - OTP Travel Utazási Iroda
A manzana de aqua egy ropogós alma-szerű gyümölcs, amelynek különleges, rózsára emlékeztető illata van. A gyümölcsből gyakran lekvárokat vagy egyéb édességeket készítenek, amelyek szintén kóstolásra érdemesek. De javasoljuk, hogy Costa Ricán járva se essünk túlzásokba: a magjai, ha nagy mennyiségben fogyasztják, kis mértékben mérgezőek.

Kapcsolódó inspirációk:


10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg jobban Costa Ricát!

Namaste - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét.

Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Kapcsolódó ajánlatok:
COSTA RICA - A BOLDOGSÁG ORSZÁGA - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Costa Rica
678 000 Ft/fő -től

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK ÉS GAZDAG PARTOK

Costa Rica
857 000 Ft/fő -től

A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
499 000 Ft/fő -től

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
499 000 Ft/fő -től

GRAND BAHIA PRINCIPE BAVARO***** - 10 ÉJSZAKA

Dominikai Köztársaság
592 200 Ft/fő -től

ALL INCLUSIVE KARIBI ÜDÜLÉS A MEXIKÓI MAYA RIVIÉRÁN

Mexikó
599 000 Ft/fő -től

LUXURY BAHIA PRINCIPE ESMERALDA*****-10 ÉJ

Dominikai Köztársaság
682 200 Ft/fő -től

LUXURY BAHIA PRINCIPE AMBAR*****-10 ÉJ

Dominikai Köztársaság
719 000 Ft/fő -től

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília
769 000 Ft/fő -től

NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN, CANCÚNI ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
829 000 Ft/fő -től

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília
859 000 Ft/fő -től

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN – CSOPORTOS

Peru
1 149 000 Ft/fő -től