Élmények a világ körül

Keresés

Hawaii a tények tükrében II.

USA | Hawaii a tények tükrében II. | OTP Travel Utazási Iroda
Hawaii számtalan természeti szépséggel, kulturális és történelmi érdekességgel csábít. Összeállításunkban ezúttal újabb rendkívüli tényeket gyűjtöttünk össze az Egyesült Államok 50. államáról.

Hawaii a tények tükrében II.

Hawaii számtalan természeti szépséggel, kulturális és történelmi érdekességgel csábít. Összeállításunkban ezúttal újabb rendkívüli tényeket gyűjtöttünk össze az Egyesült Államok 50. államáról.
1. A hawaii füles denevér az egyetlen őshonos szárazföldi emlős Hawaiin.
2. Meglepő, de Hawaiin 1927-ben betiltották a hirdetőtáblákat, amit később három másik állam, Vermont (1968), Maine (1978) és Alaszka (1998) is követett.
3. Az Egyesült Államokban csak két államban nem követik a nyári időszámítást (DST). Az egyik Hawaii, a másik Arizona.
4. Hawaii az egyetlen olyan állam az USA-ban, ahol kereskedelmi céllal termesztenek kávét. A nagy szigeten termesztett kona kávé a legjobb mind közül.
5. Keletről nyugatra, Alaszka után Hawaii a második legszélesebb állam az USA-ban.
USA | Hawaii | szörf - OTP Travel Utazási Iroda
6. A hawaii Honoluluban született Duke Kahanamoku (1890-1968), akit sokan a "modern szörfözés atyjának" tartanak. Ötszörös olimpiai érmes úszó volt. A Hawaii-szigetek egyébként a szörfözés Mekkája, ahol a világ legmagasabb és legtisztább hullámai várják a sportolókat.
7. Hawaii saját időzónával rendelkezik (Hawaii Standard Time), ez a hawaii a csendes-óceáni nyári időszámítás (PDT).
8. Hawaii és Utah az a két állam az Egyesült Államokban, ahol a szerencsejátékok illegálisak (100%-os szerencsejáték tilalom). Ez azt jelenti, hogy nincs lottó, lóverseny és sportfogadás sem.
9. A helyi születésű Bethany Hamilton 13 évesen egy cápatámadásban elvesztette a bal karját. Ezután győztes profi szörfös lett. 2005. június 26-án nyerte meg első országos bajnoki címét. És mindez a karja elvesztésétől számított két éven belül történt.
10. A vulkánkitöréseknek köszönhetően Hawaii szárazföldje folyamatosan növekszik. Valójában ez az egyetlen állam az Egyesült Államokban, amely folyamatosan nő. Itt található a világ legaktívabb vulkánja (Kilauea).
11. Kauai-n nem lehet a pálmafáknál magasabb házakat építeni.
USA | Hawaii | Oahu - OTP Travel Utazási Iroda
12. Oahu a legnépszerűbb a Hawaii-szigetek közül, évente közel 4,7 millió látogatóval. Míg maga Hawaii, a Big Island csak a harmadik leglátogatottabb sziget.
13. A turizmus Hawaii legfontosabb bevételi forrása. Az iparág több mint 192 000 főt foglalkoztat, és 2016-ban 1,8 milliárd dollár adóbevételt hozott.
14. A US News szerint Hawaii szigetén a legjobb egészségügyi ellátás az Egyesült Államokban.
15. Több mint 60 filmet forgattak Kauai trópusi esőerdejében, köztük a Jurassic Parkot. De itt vették fel az a Utódok (2011) és Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) című mozikat is.
16. A Föld legmagasabb vulkánja, a Mauna Kea Hawaiin található. A vulkán négy másik vulkánnal együtt alkotja Hawaii Nagy-szigetét.
USA | Hawaii | hula - OTP Travel Utazási Iroda
17. A Hula tánc Hawaii jellegzetesség. Kézmozdulatokkal mesél el történeteket és tiszteleg az istenek, az istennők és a természet előtt.
18. Az első telefont 1931-ben állították üzembe Hawaiin.
19. Hawaii közvetlenül a Ráktérítő alatt fekszik.
20. Hawaii vidéki és városi autópályáin a legalacsonyabb a megengedett sebesség (60 mph) az Egyesült Államokban. Jellemzően nem sietősek.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.

USA nyugati parti csodák - OTP Travel Utazási Iroda
A floridai Orlando egy hatalmas szórakoztató központ, ahol az egész család felhőtlenül kikapcsolódhat.

Miami Beach ikonikus „Baywatch” tornyai | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Ami Párizsnak az Eiffel-torony, New Yorknak a szabadságszobor, az Miami Beachnek a hófehér tengerparton sorakozó, színes életmentő tornyok sokasága. Merüljön el a színkavalkádba velünk!

Miami Beach Art Deco történelme | USA | OTP Travel Utazási Iroda
Az Art Deco Miami Beach egyik meghatározó építészeti stílusa, kialakulása izgalmas múltra tekint vissza. Merüljön el érdekességeiben Ön is!

A legjobb adventi programok New York-ban - OTP Travel Utazási Iroda
Korcsolyázás a műjégpályán, a város karácsonyfájának ünnepi kivilágítása vagy a botanikus kert időszakos kiállításainak meglátogatása csak néhány a számos izgalmas adventi program közül.

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

További 25 furcsa tény az USA-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos országot!

Kapcsolódó ajánlatok: