Élmények a világ körül

Keresés

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja

 
Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, 30 700 négyzetméteres területével a világ legnagyobb fedett piacának számít. A 64 utcában és kisebb sikátorokban mintegy 4000 üzlet, valamint a bazár saját mecsetje, postája, éttermei, bankjai és rendőrőrse találhatóak, így a bazár egy mini méretű városközpontként is funkcionál.
 

A bazár 1461-ben kezdte meg életét, és az oszmán uralom évszázadai alatt folyamatosan terjeszkedett, egyre nagyobb részeket hódítva a környező területekből. A szűk sikátorokban tett felfedezőtúrák során belekóstolhatunk a török életérzésbe. Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága számtalan kincset rejt, csokorba gyűjtöttük a legnépszerűbb ajándékötleteket.

Szőnyegek és kilimek

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A kézzel szőtt szőnyegek és kilimek Törökország leghíresebb kézműves termékei, a Nagy Bazár pedig az ország egyik legnépszerűbb bevásárlóhelye, ahol szőnyeget vásárolhatunk. Törökország gazdag hagyományokkal rendelkezik a szőnyegkészítés terén, az ország különböző régiói, városai és falvai ismertek a különleges stílusok és minták hagyományos megalkotásáról. A török gyártmányú textíliák mellett rengeteg közép-ázsiai országból származó szőnyeg és kilim is kapható itt.

Lámpások

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A lámpások szintén rendkívül népszerű kézműves terméknek számítanak Törökországban. A Nagy Bazárban a modern stílusok és minták teljes skáláját láthatjuk, a mozaiküveg asztali lámpáktól a fém filigrán csillárokig és mennyezeti lámpaernyőkig. Ha inkább antik, mint modern lámpákat és lámpatesteket keresünk a Nagy Bazárban, akkor a bazár központjában található régi bazár felé vegyük az irányt, ahol a régiségekre szakosodott boltok között turkálhatunk.

Kerámia

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Törökország a kerámiakészítés hosszú évszázadokra visszanyúló gazdag örökségével rendelkezik, az ország leghíresebb kerámiái Iznikből és Kütahyából származnak. Napjainkban a hagyományos oszmán minták mellett - amelyek gyakran tulipánmotívumokat és más virágmintákat használnak - a török kerámiaművesek rengeteg kortárs stílusú munkát is készítenek.

Török fémáruk

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Törökország modern fémtárgyai közül a legtöbbet Törökország délkeleti részén készítik, a Nagy Bazárban árult tárgyak nagy része olyan városokból származik, mint Gaziantep, Şanlıurfa és Mardin. A bonyolultan gravírozott fémtálak, valamint a hagyományos oszmán mintás mintákat használó tea- és kávés tálalószettek a legnépszerűbb megvásárolható tárgyak közé tartoznak. A kisebb méretű, kézipoggyászába könnyen betehető, gravírozott török kávéskannák népszerű szuvenírek.

Vízipipa

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A vízipipákat általában gyümölcsös aromával ízesített dohány elszívására használják, a törökországi kávéházi kultúra szerves részét képezi, mely az oszmán korszakra nyúlik vissza. Az üvegből vagy kerámiából készült tálak, melybe a vizet kell önteni, nagyon dekoratívak és gazdagon díszítettek lehetnek. Mivel a vízipipa részei külön-külön is megvásárolhatóak, így a jellegzetes tálak akár vázaként is használhatók.

Ékszerek

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A Nagy Bazárban tökéletes helyen járunk, ha ékszereket szeretnénk vásárolni. Itt mindenki találhat az ízlésének megfelelőt a csillogó aranytól kezdve a finom ezüst filigrán munkákon át a féldrágakövekkel kirakott darabokig. Aranyékszerekért a Kalpakçılarbaşı Caddesi főutcára kell menni, melyet aranyboltok szegélyeznek. Akiket pedig az ezüstékszerek vonzanak, azok az egész bazár területén találnak erre szakosodott üzleteket.

Párnák és kisebb textíliák

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A kisebb, könnyebben szállítható szuvenírek közé tartoznak a különböző textíliák, például párnahuzatok. Ha valami egyedibbet szeretnénk érdemes az eredeti szuzáni-szövetekből vagy régi kilimekből készült kis textíliákat keresni.

Hammam kiegészítők

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
A török szuvenírekről talán elsőre nem a fürdőtermékek jutnak eszünkbe, azonban a hammam azaz török fürdő hagyományai miatt ezek a termékek nagyon népszerűek. Különös figyelmet érdemelnek a hagyományos, rojtos csíkos mintájú törölközők, amelyeket még ma is használnak a hammamokban. Ha valami különlegesebbet szeretnénk, akkor érdemes a kézzel szőtt törölközőket és fürdőköpenyeket választani, melyeket a hammam termékekre szakosodott üzletekben árulnak. Apróbb ajándéknak számító termékek közé tartoznak a kézzel készített olívaolajos szappanok és a hammamban használt hámlasztó dörzskesztyűk is.

Fűszerek

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Az évszázadok óta tartó selyemút-kereskedelem részben még mindig folytatódik a Nagy Bazárban. A fahéj, a kardamom, a gyömbér, a kurkuma és sok más különleges fűszer a történelmi selyemúton szállított legértékesebb fűszerek közé tartoztak. A Nagy Bazár közel 4000 üzletében kaphatóak a legmagasabb minőségű és friss fűszerek.

Kapcsolódó inspirációk:


Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Isztambul és környékének rejtett csodái | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Izmir | Antalya | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

Aszpendosz csodája | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Antalya kincsei | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Ókori görög és római romok, vízesések és túraútvonalak, erdők és hegyek: Antalya a kalandvágyók igazi paradicsoma.

10 varázslatos török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

Kapcsolódó ajánlatok:


TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
565 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
639 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország
839 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

KRÉTA - FLY & DRIVE

Görögország
449 000 Ft-tól/fő

XENONES FILOTERA**** - SANTORINI

Görögország
909 000 Ft-tól/fő

CAVO MARIS BEACH HOTEL**** - PROTARAS

Ciprus
369 000 Ft-tól/fő

CROWNE PLAZA**** - LIMASSOL

Ciprus
389 000 Ft-tól/fő

ADAMS BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
409 000 Ft-tól/fő

ASTERIAS BEACH HOTEL **** - AYIA NAPA

Ciprus
419 000 Ft-tól/fő

NISSIBLU BEACH HOTEL***** - AYIA NAPA

Ciprus
459 000 Ft-tól/fő