Élmények a világ körül

Keresés

Port Royal, a kalózváros

Jamaica | Port Royal, a kalózváros | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai Port Royal egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban.

Port Royal, a kalózváros

A jamaicai Port Royalt egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban. Folyt a rum, az emberélet nem sokat ért, de az éjszaka sohasem ért véget.
Egészen 1692-ig, amikor egy hatalmas árvíz el nem pusztította a települést, amelyet sokat isten büntetésének tartottak. Több ezren haltak meg azon a napon, de a világ nem érzett könyörületet, Isten jogos büntetésének tekintették.
Jamaica, Port Royal Károly erőd - OTP Travel Utazási Iroda
A Jamaica délkeleti részén fekvő Port Royalban egykoron minden negyedik épület kocsma vagy bordély volt és a XVII. század második felében minden bűn fővárosának számított. De nem volt mindig így, 1495 és 1655 között egy álmos, kis spanyol kikötőként említik a krónikák, amelynek egyszerű kereskedelmi lerakatként a gazdasági jelentősége is csekély. A környéken ásványkincseket nem találtak, így a helyiek főként cukornádtermesztéssel foglalkoztak.
1655-ben azonban Oliver Cromwell kereskedelmi bázist akart kiépíteni a környéken, ezért a térségbe küldött egy jól felfegyverzett flottát. Az angolok Port Royalt szemelték ki. Az alig védett kikötőt könnyedén elfoglalták, ám a környéken mindenhol bázisokkal rendelkező spanyol flotta fenyegetésének árnyékában nem érezhették magukat biztonságban.
Jamaica, ágyú - OTP Travel Utazási Iroda
Egészen 1657-ig, amikor Edward D’Oley kormányzó meghívta a városba a Brethren-csoportként ismert kalózbandát. A kalózoknak és az angoloknak is jó üzletnek tűnt a szövetség, a kalózok megvédték a várost, amiért cserébe Anglia uralkodójának jóváhagyásával fosztogathatták a spanyol hajókat. A kikötő bázisa lett a tengeri rablóknak, olyan figurák találtak itt menedéket, mint Henry Morgan kapitány, Mary Read, Anne Bonny, Calico Jack és Feketeszakáll. Port Royal ennek ellenére folyamatosan fejlődött, Boston mellett Amerika második legnagyobb angol települése lett. Ám a XVII. század végére kormányozhatatlanná vált a település. A korrupció elszabadult, az orgiáknak, a fosztogatásoknak és a gyilkosságoknak senki nem tudott gátat szabni.
Jamaica, tenger - OTP Travel Utazási Iroda
1692. június 7-én, 11:43-kor 7,5-ös erősségűre becsült földrengés rázta meg a várost (1969-ben találtak egy órát, ami 11.43-kor állt meg). A homokra épített téglaházak kártyavárként omlottak össze, maradékaikat a földcsuszamlások és a kialakuló szökőár tüntette el. A 33 hektárnyi területű település pár óra alatt elpusztult, a 6500 lakójának negyede azonnal odaveszett. De a tragédia ezzel még nem ért véget, a holttesteket ugyanis nem temették el időben, járványok törtek ki, amelyek újabb százak életét követelték. Az isteni büntetés 1703-ban folytatódott, ekkor tűzvész pusztított. Majd 1712-ben, 1722-ben, 1726-ban és 1744-ben hurrikánok tomboltak a vidéken. A britek ekkor áthelyezték a kereskedelmi kikötőt északabbra, a mai Kingston helyére. Port Royal elhagyatottá vált. Az utolsó csapást végül 1951-ben a Charlie hurrikán hozta el, ami mindent letarolt. Ma Port Royal egy álmos tengerparti falu, az egykori kalózváros a víz alá merült.

Kapcsolódó inspirációk:


Kolumbia gyöngye: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.

Kolumbia látványosságai - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.

Kolumbia rózsaszín tengere - OTP Travel Utazási Iroda
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.

Kolumbiai sárfürdő - OTP Travel Utazási Iroda
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.

Kolumbia édes csókja - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.

Kolumbia éke: Cartagena - OTP Travel Utazási Iroda
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!

Kolumbia rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

A panamakalap időtlen eleganciája - OTP Travel Utazási Iroda

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Panama-csatorna: A kontinenseket összekötő modern csoda | OTP Travel Utazási Iroda
A Panama-csatorna a XX. század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye, létfontosságú csatorna a globális kereskedelem számára. Ismerje meg izgalmas történetét!

Kapcsolódó ajánlatok:


BAHIA PRINCIPE LUXURY RUNAWAY BEACH *****

Jamaica
1 049 000 Ft-tól/fő