Élmények a világ körül

Keresés

Port Royal, a kalózváros

Jamaica | Port Royal, a kalózváros | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai Port Royal egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban.

Port Royal, a kalózváros

A jamaicai Port Royalt egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban. Folyt a rum, az emberélet nem sokat ért, de az éjszaka sohasem ért véget.
Egészen 1692-ig, amikor egy hatalmas árvíz el nem pusztította a települést, amelyet sokat isten büntetésének tartottak. Több ezren haltak meg azon a napon, de a világ nem érzett könyörületet, Isten jogos büntetésének tekintették.
Jamaica, Port Royal Károly erőd - OTP Travel Utazási Iroda
A Jamaica délkeleti részén fekvő Port Royalban egykoron minden negyedik épület kocsma vagy bordély volt és a XVII. század második felében minden bűn fővárosának számított. De nem volt mindig így, 1495 és 1655 között egy álmos, kis spanyol kikötőként említik a krónikák, amelynek egyszerű kereskedelmi lerakatként a gazdasági jelentősége is csekély. A környéken ásványkincseket nem találtak, így a helyiek főként cukornádtermesztéssel foglalkoztak.
1655-ben azonban Oliver Cromwell kereskedelmi bázist akart kiépíteni a környéken, ezért a térségbe küldött egy jól felfegyverzett flottát. Az angolok Port Royalt szemelték ki. Az alig védett kikötőt könnyedén elfoglalták, ám a környéken mindenhol bázisokkal rendelkező spanyol flotta fenyegetésének árnyékában nem érezhették magukat biztonságban.
Jamaica, ágyú - OTP Travel Utazási Iroda
Egészen 1657-ig, amikor Edward D’Oley kormányzó meghívta a városba a Brethren-csoportként ismert kalózbandát. A kalózoknak és az angoloknak is jó üzletnek tűnt a szövetség, a kalózok megvédték a várost, amiért cserébe Anglia uralkodójának jóváhagyásával fosztogathatták a spanyol hajókat. A kikötő bázisa lett a tengeri rablóknak, olyan figurák találtak itt menedéket, mint Henry Morgan kapitány, Mary Read, Anne Bonny, Calico Jack és Feketeszakáll. Port Royal ennek ellenére folyamatosan fejlődött, Boston mellett Amerika második legnagyobb angol települése lett. Ám a XVII. század végére kormányozhatatlanná vált a település. A korrupció elszabadult, az orgiáknak, a fosztogatásoknak és a gyilkosságoknak senki nem tudott gátat szabni.
Jamaica, tenger - OTP Travel Utazási Iroda
1692. június 7-én, 11:43-kor 7,5-ös erősségűre becsült földrengés rázta meg a várost (1969-ben találtak egy órát, ami 11.43-kor állt meg). A homokra épített téglaházak kártyavárként omlottak össze, maradékaikat a földcsuszamlások és a kialakuló szökőár tüntette el. A 33 hektárnyi területű település pár óra alatt elpusztult, a 6500 lakójának negyede azonnal odaveszett. De a tragédia ezzel még nem ért véget, a holttesteket ugyanis nem temették el időben, járványok törtek ki, amelyek újabb százak életét követelték. Az isteni büntetés 1703-ban folytatódott, ekkor tűzvész pusztított. Majd 1712-ben, 1722-ben, 1726-ban és 1744-ben hurrikánok tomboltak a vidéken. A britek ekkor áthelyezték a kereskedelmi kikötőt északabbra, a mai Kingston helyére. Port Royal elhagyatottá vált. Az utolsó csapást végül 1951-ben a Charlie hurrikán hozta el, ami mindent letarolt. Ma Port Royal egy álmos tengerparti falu, az egykori kalózváros a víz alá merült.

Kapcsolódó inspirációk:


Mesélő épületek Havannában | OTP Travel utazási iroda
Kubában az építészeti stílusok vibrálóan színes kavalkádja jelenik meg. Tudjon meg többet arról, milyen építészeti jegyek hatottak Havanna gyönyörű lakóházaira és híres épületeire!

Kuba, az orvos nagyhatalom | OTP Travel utazási iroda
A kubai orvosok a világ minden táján ott vannak, ahol humanitárius segítségre van szükség.

A kubai zene nyomában | OTP Travel utazási iroda
A zene a kubai mindennapok lüktető ütőere. Ismerje meg izgalmas gyökereit!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Karib-tegeri kaland-kalózkodás - OTP Travel Utazási Iroda
A Karib-térség sokkal többet kínál, mint csupán kristályvizű tengerpartot.

Kuba, Hemingway mesebirodalma – a Finca Vigía Havannában | OTP Travel utazási iroda
Hemingway számos műve Kubában született és egy különlegesen szép havannai birtokhoz kötődik.

Kubai utazás - Kuba 5 arca - OTP Travel Utazási Iroda
Kuba az az úti cél, melyet egyszer az életben látni kell!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

Amazónia top 10 - OTP Travel Utazási Iroda
Amazónia nagyobb hányada Brazíliához tartozik, s a hatalmas kiterjedésű terület változatosabbnál változatosabb látnivalókat kínál. Íme a top 10.

A lehengerlő Iguazú-vízesés - OTP Travel Utazási Iroda
A Brazília és Argentína határán fekvő Iguazú-vízesés kétségtelenül bolygónk egyik legszebb természeti jelensége, mely számos különleges állat otthona. Fedezze fel velünk!

Kapcsolódó ajánlatok:


BAHIA PRINCIPE LUXURY RUNAWAY BEACH *****

Jamaica
749 000 Ft-tól/fő