Élmények a világ körül

Keresés

Port Royal, a kalózváros

Jamaica | Port Royal, a kalózváros | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai Port Royal egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban.

Port Royal, a kalózváros

A jamaicai Port Royalt egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban. Folyt a rum, az emberélet nem sokat ért, de az éjszaka sohasem ért véget.
Egészen 1692-ig, amikor egy hatalmas árvíz el nem pusztította a települést, amelyet sokat isten büntetésének tartottak. Több ezren haltak meg azon a napon, de a világ nem érzett könyörületet, Isten jogos büntetésének tekintették.
Jamaica, Port Royal Károly erőd - OTP Travel Utazási Iroda
A Jamaica délkeleti részén fekvő Port Royalban egykoron minden negyedik épület kocsma vagy bordély volt és a XVII. század második felében minden bűn fővárosának számított. De nem volt mindig így, 1495 és 1655 között egy álmos, kis spanyol kikötőként említik a krónikák, amelynek egyszerű kereskedelmi lerakatként a gazdasági jelentősége is csekély. A környéken ásványkincseket nem találtak, így a helyiek főként cukornádtermesztéssel foglalkoztak.
1655-ben azonban Oliver Cromwell kereskedelmi bázist akart kiépíteni a környéken, ezért a térségbe küldött egy jól felfegyverzett flottát. Az angolok Port Royalt szemelték ki. Az alig védett kikötőt könnyedén elfoglalták, ám a környéken mindenhol bázisokkal rendelkező spanyol flotta fenyegetésének árnyékában nem érezhették magukat biztonságban.
Jamaica, ágyú - OTP Travel Utazási Iroda
Egészen 1657-ig, amikor Edward D’Oley kormányzó meghívta a városba a Brethren-csoportként ismert kalózbandát. A kalózoknak és az angoloknak is jó üzletnek tűnt a szövetség, a kalózok megvédték a várost, amiért cserébe Anglia uralkodójának jóváhagyásával fosztogathatták a spanyol hajókat. A kikötő bázisa lett a tengeri rablóknak, olyan figurák találtak itt menedéket, mint Henry Morgan kapitány, Mary Read, Anne Bonny, Calico Jack és Feketeszakáll. Port Royal ennek ellenére folyamatosan fejlődött, Boston mellett Amerika második legnagyobb angol települése lett. Ám a XVII. század végére kormányozhatatlanná vált a település. A korrupció elszabadult, az orgiáknak, a fosztogatásoknak és a gyilkosságoknak senki nem tudott gátat szabni.
Jamaica, tenger - OTP Travel Utazási Iroda
1692. június 7-én, 11:43-kor 7,5-ös erősségűre becsült földrengés rázta meg a várost (1969-ben találtak egy órát, ami 11.43-kor állt meg). A homokra épített téglaházak kártyavárként omlottak össze, maradékaikat a földcsuszamlások és a kialakuló szökőár tüntette el. A 33 hektárnyi területű település pár óra alatt elpusztult, a 6500 lakójának negyede azonnal odaveszett. De a tragédia ezzel még nem ért véget, a holttesteket ugyanis nem temették el időben, járványok törtek ki, amelyek újabb százak életét követelték. Az isteni büntetés 1703-ban folytatódott, ekkor tűzvész pusztított. Majd 1712-ben, 1722-ben, 1726-ban és 1744-ben hurrikánok tomboltak a vidéken. A britek ekkor áthelyezték a kereskedelmi kikötőt északabbra, a mai Kingston helyére. Port Royal elhagyatottá vált. Az utolsó csapást végül 1951-ben a Charlie hurrikán hozta el, ami mindent letarolt. Ma Port Royal egy álmos tengerparti falu, az egykori kalózváros a víz alá merült.

Kapcsolódó inspirációk:


Galápagos világa: Floreana-sziget OTP Travel Utazási Iroda
A Galápagos-szigetek közül vitathatatlanul Floreana rendelkezik a legérdekesebb történelemmel. Keressük fel a sziget legszebb helyeit!

Galápagos világa: Isabela-sziget OTP Travel Utazási Iroda
A csikóhal alakú Isabela-sziget a sziget a legnagyobb az összes közül. Gazdag állatvilága semmihez sem hasonlítható!

Jamaicai csemegék | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány specialitást, amelyeket Jamaicán járva mindenképpen meg kell kóstolni.

Jamaica | Bob Marley Múzeum | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A Bob Marley Múzeum Kingston egyik attrakciója, egy csepp hamisítatlan Jamaica, amit mindenkinek látnia kell.

Jamaica legszebb strandjai | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Jamaica híres látványos strandjairól (is), most ezek közül mutatjuk be a legszebbeket!

 Kóstoljon bele Jamaicába! | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai konyha felfedezése is tartogat izgalmakat. Tíz ételt mutatunk be, amelyeket Jamaicában járva feltétlenül meg kell kóstolni!

Kincses sziget: Jamaica | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Jamaica a smaragdzöld hegyek, a buja esőerdők, a korallzátonyok, homokos strandok és a ragyogó kék tenger hazája. 10 csoda, amelyeket itt járva nem szabad kihagynia.

Kevéssé ismert tények Jamaicáról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Jamaica, a Nagy-Antillák harmadik legnagyobb szigetén fekvő ország felszínének több mint háromnegyede hegyvidék. Elárulunk 38 érdekességet erről a fantasztikus országról.

4 ínycsiklandó arubai snack - OTP Travel Utazási Iroda
Négy jellegzetes arubai snack-et mutatunk be. Kóstoljon bele a finom falatokba ön is!

15 érdekes tény Arubáról - OTP Travel Utazási Iroda
A 180 négyzetkilométeren elhelyezkedő országról keveset hallunk. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, hogy jobban megismerhessük ezt a különleges országot.

Kapcsolódó ajánlatok:


BAHIA PRINCIPE LUXURY RUNAWAY BEACH *****

Jamaica
749 000 Ft/fő-től