Élmények a világ körül

Keresés

Meleget ajánlunk

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Meleget ajánlunk

 
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Halál-völgy (Death Valley), Kalifornia (USA)

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Death Valley az USA legnagyobb nemzeti parkja. Két állam, Kalifornia és Nevada határán fekszik az extrém magas hőmérsékletéről is elhíresült nemzeti park, amely 1913-ban a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Július 10-én mérték a rekordnak számító 56,7 °C-ot, ami azóta is rekord az Egyesült Államokban. Nem túl hízelgő nevét még 1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta bevándorlóktól, akik eltévedtek és majdnem odavesztek a völgyben. A Death Valley bolygónk egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb, mint 50 mm. A barátságtalan időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület. A Death Valley Nemzeti Park különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag. A látnivalók nagy része aszfaltúton érhető el, de összesen több mint 500 km hosszú, terepjáróval járható földútja is van, amin a legeldugottabb részek is megközelíthetők. Az autóutak mellett ezernél is több gyalogösvény van a völgyben és környékén, de nyáron a szélsőséges melegben a gyalogtúra nem javasolt.

El-Azízia, Líbia

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Szahara északi peremén fekvő el-Azízia oázisban 1922-ben feljegyzett 58,0 °C-os hőmérsékletet sokáig a Föld hőségrekordjaként tartották számon, a 2011-ben végzett vizsgálatok azonban megállapították, hogy a hőmérő különböző hibák miatt több fokkal melegebbet mért, mint a tényleges hőmérséklet. Na fázni azért nem fog az ide tévedő! A fővárosától alig 40 kilométerre található sivatagban vannak helyek, ahol évtizedek alatt sem hull mérhető csapadék. Az utazásra több időszak kínálkozik, a legjobb a október és november közötti időszak, ekkor az égbolt tiszta, a hőmérséklet közepes, és a nyár végi esők következtében a sivatag egyes helyein zöld növényeket lehet látni. A következő előnyös időszak március és május között van, bár áprilisban már több homokviharra lehet számítani, és májusban a hőmérséklet emelkedni kezd.

Dallol, Etiópia

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
Bár listánkra hőmérsékleti rekordjai miatt került fel, Dallol egyébként is említést érdemel. Igaz, ez hogy a Föld egyik legforróbb területe,ahol a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 °C-ot, de itt van Etiópia legkülönlegesebb természeti képződménye is. A Dallol vulkán a tengerszint alatt 48m-re található, a Danakil mélyföldön jött létre, mely több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A Dallol vulkán kitörése 1926-ban egy 30 méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Az állandó párolgás miatt a felszínt sókiválások borítják. Kutatók arra jutottak, hogy a helyi tavakban nincs aktív, természetesen előforduló mikrobiális élet, a régió pedig maga a földi pokol. A látvány viszont mennyei! Ezek a szivárványszerű kőzetek, ragyogó sárgásszínű sziklák, sokszínű kúpok, foszforeszkáló tavak geológiailag érdekes és lenyűgöző látványt nyújtanak. A különleges természeti csodát nem könnyű megközelíteni. Nincsen kiépített út, a turisták a tevekaravánokhoz tudnak csatlakozni, melyek gyakran látogatják a vulkán közelében lévő sóbányákat.

Lút-sivatag, Irán

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A NASA szerint az iráni Lút-sivatag a Föld legforróbb helye, az amerikai intézet műholdja 2005-ben végzett méréseikor 70.7 fokot regisztrált sivatagban. A hegyekkel körülvett medencében a hegyek árnyékoló hatása miatt rendkívül kevés a csapadék, ami szélsőségesen forró éghajlattal párosul. A Föld 25. legnagyobb sivataga 2016-tól a természeti Világörökség része. Június és október között erős szélviharok tombolnak a szubtrópusi térségben, amelyek felgyorsítják a talajeróziót. A szél ereje egészen különleges formájúra koptatta a sivatag vörös homokkő szikláit. A geológiai folyamatokat reprezentáló, kivételes példaként emlegetik. A keleti és déli részeken fekvő változatos alakú mozgó dűnék a világ legnagyobb ilyen dűnéi közé tartoznak, magasságuk elérheti a 475 métert. A sivatag területe mintegy 51 800 négyzetkilométer, de csak a nyugati része alkalmas emberi megtelepedésre, ez a terület már hétezer éve is lakott volt. Jelenleg 28 faluban élnek emberek, a legnagyobb település lélekszáma 700 fő. A Lut legforróbb része a Gandom Beryan, egy nagy fennsík, melyet sötét láva borított, körülbelül 480 négyzetkilométer területen. Egy helyi legenda szerint a név (a perzsa fordításból - "pirított búza") olyan balesetből ered, ahol egy búzarészt hagytak a sivatagban, amelyet néhány nap múlva megégetett a hő.

Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Afrika a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, mégis rendelkezik hőmérsékleti rekorddal. 2015. március 3-án került fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, bár nem az abszolút kategóriában, csupán egy napra volt a Föld legmelegebb helye. Fokváros a világ egyik legkülönlegesebb és legszebb fekvésű városa, vonzó turistaparadicsom. Egész évben kellemes klíma, óceánillatú szellő, fehér homokkal borított sziklás partszakasz, pihenés, feltöltődés várja az ide érkezőket. Nem mellesleg az ország egyik legjobb bortermelő területei is itt található, a borturizmus meghatározó szerepet tölt be Fokvárosban. Az Asztal-hegy mögötti dombos vidék az ország legjobb szőlőültetvényeinek otthona, ahol kiváló helyi borokat kóstolhatunk.

Lángoló-hegység, Kína

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
Turpan egy prefektúra szintű város Kínában, a Tien-san hegység keleti szélén, az Aydingkol-tó partján. Ez a harmadik legmélyebb pont a világon, a Holt-tenger és az Assal tó után. Turpan városától keletre a Tien-san hegységben fekszenek a Lángoló-hegység és Gaocsangi-hegység kopár, erodált, vörös homokkő-dombjai, melyek vörös homokkő alapkőzetének eróziója által okozott mély árkok. Különlegességük, hogy a nap bizonyos időszakaiban lángoló megjelenést kölcsönöznek a hegyeknek. A hegyek megközelítőleg 100 km hosszan és 5-10 km szélesen, a kelet-nyugati határokon átnyúlva húzódnak. A Lángoló-hegység átlagos magassága 500 m, és néhány csúcsa eléri a 800 méter magasságot is. A hegyvidék éghajlata durva, a rendkívül magas nyári hőmérsékletek Kínában a legforróbb hellyé teszik, gyakran elérve az 50 °C-ot, vagy annál magasabb értéket is. A hely népszerű turisztikai helyszín, számos fontos paleontológiai maradvány is található a területen, mint pl. a Turpan város mellett található rejtélyes kínai kőkörök. A rejtélyes, méretüket és alakjukat tekintve igen változatos körökre még 2003-ban bukkantak egy 6,6 négyzetkilométeres területen.

Queensland, Ausztrália

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
Queensland Ausztrália egyik tagállama a szigetország északkeleti részén, területéhez tartozik a Világörökség részét képező Nagy-korallzátony. Az állam fővárosa és egyben legnagyobb városa Brisbane. Queensland gyakran használatos beceneve a "Napfényes Állam" (Sunshine State), amit az általánosan meleg klímának, valamint annak köszönhet, hogy az állam számottevő része a trópusokon található. Queensland nagy kiterjedése miatt az éghajlatban jelentős különbségek tapasztalhatók, ám a lakosság többnyire csak két évszakot észlel: a tél rendszerint meleg kevés csapadékkal, míg a nyarak tikkasztóak, magas hőmérsékletekkel. 2003-ban a NASA eszközei 69 celsius fölötti hőmérsékletet regisztráltak. Aranyló homokos strandok, idilli trópusi szigetek, fantasztikus szörfhelyek, világörökségi listás esőerdők, folyók, zátonyok és vízesések az állam természetes „ékszerei”. A káprázatos Whitsunday-szigetek és a Nagy Korallzátony bakancslistás desztináció.

Bangkok, Thaiföld

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő ázsiai főváros Bangkok éghajlata trópusi, többek között ezért is kedvelt úti cél. Az átlaghőmérséklet a városban körülbelül 27,8 °C, az év 12 hónapjában kellemes hőmérsékletre számíthat az utazó. A tízmillió lakosú Bangkok izgalmasan zajos és minden értelemben egzotikus. A város legfontosabb látnivalója a Királyi Palota és Wat Phra Kaeo. A Fekvő Buddha temploma szintén kötelező, ahogyan valamelyik autentikus úszó piac felkeresése is. A Siam tér Bangkok legmodernebb része, ahol márkás üzletek, kávézók, luxus butikok és éttermek sorakoznak egymás mellett. Itt található a helyben nevezetes MBK Center volt Bangkok egyik első bevásárlóközpontja, ami a több mint 2000 kisebb-nagyobb boltjával a leginkább egy bazárra hasonlít. A templomok és piacok mellett Bangkokban található a Világ egyik legismertebb vöröslámpás negyede is ahová érdemes benézni egy esti sétasorán.

Kapcsolódó inspirációk:


Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Thaiföld gasztronómiája az egész világon népszerű. Tartson velünk egy felejthetetlen ízutazásra!

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Dubai utazas nyaralás - OTP Travel Utazási iroda
Thaiföld gasztronómiája az egész világon népszerű. Tartson velünk egy felejthetetlen ízutazásra!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Kapcsolódó ajánlatok:


KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA – BOTSWANA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA

Uganda
érdeklődésre

ZAMBIA – NAMÍBIA

Zambia
érdeklődésre

UGANDA SZAFARI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Uganda
érdeklődésre

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre