Élmények a világ körül

Keresés
 
A fantasztikus szafarik hazája.

Dél-afrikai Köztársaság

Úti célok a Dél-afrikai Köztársaságban

Egy ország, ami a történelem varázslatos tárháza. A szavannák növény- és állatvilágát az iparosodás megkímélte. Fokföldön kötöttek ki az európai felfedezők, a Tábla-hegy lábánál alapították meg a hollandok a mai Fokváros elődjét, számtalan háború dúlt a fehér telepesek és a helyi lakosság között a mesés gazdagságot rejtő gyémánt és arany lelőhelyekért; vagy éppen a minden embert megillető egyenjogúságért. Utazásra ajánlott időszak: időjárás szempontjából tavasszal és télen érdemes utazni. Szubtrópusi övezetben fekszik az ország, időjárása száraz, napsütésben bővelkedő, amelyre az óceánok mérséklő hatást gyakorolnak. Repülési idő Fokvárosig: kb. 13 óra, átszállási idő nélkül.

A hatalmas ország számtalan élményt tartogat. A Tábla-hegy tetejéről nyíló pazar kilátás, a Jóreménység fokát ostromló vad hullámok, a déli parton elterülő Fokföld szelíd, szőlős kertekkel borított lankái, észak- keleten a Kruger Park vadállománya mind lélegzetelállító látvánnyal örvendeztetik meg a merész kalandorokat. Az ország belsejében nagy kiterjedésű szavannákat, nemzeti parkokat és vadrezervátumokat találunk. A déli tengerpartokhoz közel Fokváros szomszédságában azonban szőlőültetvények, borgazdaságok váltják fel a homokos strandokat. Egyike a legelbűvölőbb, legváltozatosabb domborzatú országoknak, varázslatos hegyek, vízesések, vadban gazdag
nemzeti parkok, homokos strandok, szőlőültetvények teszik színessé. Északon a Kalahári-sivatag, észak-keleten a főváros, Pretória, Johannesburg látnivalói, a keleti parton a KwaZulu-Natal és Durban, délen pedig Fokváros és a környező tengerpartok kínálnak ezernyi programot. Ritka állatfajok gyűjtőhelye, ahol pingvinek, bálnák, cápák, és csak a szavannákon élő állatok nagy számban megtalálhatók, szafarik, bortúrák, utazás és szállás luxus vonaton, hogy csak néhányat említsünk a rendkívüli programokból, kézműves tárgyak, ékszerek széles választékban megtalálhatók itt.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


DÉL-AFRIKA ÉS MOZAMBIK - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Dél-Afrikai Köztársaság
1 475 000 Ft/fő-től

Fontos információk

  • Vízum

    Dél-afrikai Köztársaság

    Főváros: Fokváros (törvényhozás), Pretoria (közigazgatás), Bloemfontein (bírói)
    Legnagyobb város: Johannesburg
    Nyelv: angol, afrikaans (búr), 9 bantu nyelv
    Vallás: keresztény
    Államforma: szövetségi köztársaság
    Terület: 1 221 037km2
    Népesség: 54 956 900 (2015-ös becslés)
    Népsűrűség: 42,4/km2
    Egy főre jutó GDP: $5 902 (2015-ös becslés)
    Hivatalos pénznem: rand (ZAR)
    Időeltérés: +1 óra (SAST, UTC+2)
    Közlekedés iránya: bal
    Hálózati feszültség: 220-230V
    Csatlakozó és aljzat: M, D, C
    Országhívószám: +27
    Internet TLD: .za

    A magyar magánútlevéllel rendelkezők maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. További beutazási feltételek: a visszaútra, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy, sárgaláz oltásról szóló érvényes igazolás, amennyiben Afrika, vagy Dél-Amerika érintett országaiból, vagy azok érintésével történik a beutazás.

    Amennyiben 30 napnál hosszabb ideig kíván tartózkodni az országban, a szükséges beutazóvízum a Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be. 2014. június 1-jétől fő szabályként minden vízumot az állampolgárság vagy a tartózkodási helynek megfelelő országban kell kérelmezni. A turista és látogatói, továbbá az egészségügyi ellátás igénybevétele céljából kiadott vízum a beutazást követően nem módosítható a tartózkodási cél szerint.

    A 90 napra szóló turista vízum egy ízben további 90 napra helyben meghosszabbítható, azt legkésőbb a vízum lejártát megelőző 60 nappal kell kezdeményezni. (30 napos vízum esetén a lejáratot megelőzően legkésőbb 7 nappal.) Amennyiben vízumra van szükség, kérjük, érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten a további feltételekről.
     
  • Elérhető külképviselet/ek

    Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
     
  • Biztonság

    Az Ebola-járvány veszélye miatt kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel az azzal kapcsolatos híradásokat. A testnedvek útján terjedő, túlnyomó többségében halálos kimenetelű vírusos megbetegedés a dél-afrikai térségben egyelőre még nem ütötte fel a fejét.

    A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a javuló tendencia ellenére, nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik, amire az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi években jelentősen csökkent, köszönhetően a rendőri jelenlét megerősítésének, a bűnüldöző szervek határozottabb fellépésének és a veszélyes körzetek bekamerázásának. Az bűncselekmények 30%-a erőszakos jellegű. Ezek többségét azonban a turisták által látogatott helyektől távol eső külvárosokban (township) követik el.

    A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

    Ugyanakkor az utóbbi időszakban megnövekedtek a turisták sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények, fegyveres rablások és rablási kísérletek. Javasoljuk, hogy a dél-afrikai nemzeti parkokba, köztük a Kruger Parkba látogató magyar turisták a parkokon belül kialakított, őrzött szálláshelyeket részesítsék előnybe a parkok területén kívüli magánfarmokkal, magánpanziókkal szemben.

    Néhány alapvető szabály betartásával minimálisra csökkenthető az incidensek veszélye:
    • Útlevelét és értékeit tartsa biztonságos, mások által nem észrevehető helyen. Útlevelének adatoldaláról készítsen másolatot, amelyet útlevelétől elkülönítve őrizzen. Amennyiben útlevelét elveszítené, vagy azt eltulajdonítanák, haladéktalanul tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrőrsön, továbbá lépjen kapcsolatba dél-afrikai konzuli képviseleteink valamelyikével magyar ideiglenes magánútlevél beszerzése céljából.

    • Ha nem csoporttal utazik, érdemes utazási irodák által szervezett programokhoz csatlakozva megtekinteni a turisztikai látványosságokat.

    • Mindig kérjen felvilágosítást szállodájában arról, hogy mely környékeket tanácsos elkerülni. Célszerű együtt mozogni a családtagokkal, útitársakkal és olyan útvonalat választani, amely a forgalmas utcákat érinti. Sötétedés után még kisebb csoportban, rövid útra sem javasolt a sétálás, a szálláshelyre való gyalogos visszatérés. Kerülje a nagyobb utcai csoportosulásokat, esetleges tüntetéseket, váltson azonnal útirányt és menjen be az első üzletbe, étterembe, nyilvános intézménybe ha gyanús elemeket lát, vagy követést észlel. Ha eltéved, keresse meg a legközelebbi rendőrt, vagy egy nyitva tartó boltot, benzinkutat, és ott kérjen útbaigazítást, ne a járókelőktől.

    • Legyen óvatos a pénzváltásnál, ellenőrizze, hogy nem figyelik meg. Még kisebb összegű fizetésnél is érdemes hitelkártyát használni; ne tartson magánál nagyobb összegű készpénzt; bankjegyautomatából nagy körültekintéssel, PIN kódjára fokozottan ügyelve, a környezetet előzetesen megfigyelve vegyenek ki pénzt, ne fogadjon el senkitől segítséget. Ha banki ügyeit az interneten keresztül intézi, lehetőleg ne tegye azt nyilvános számítógépekről, internet kávézóból, ha lehet, használja laptopját.

    • Vigyázzon csomagjaira, ne tévessze azokat szem elől a repülőtéren, vagy a szállodai be- és kijelentkezéskor. Ügyeljen kézitáskájára, étteremben, utazáskor ne akassza széke, vagy ülése támlájára, tartsa ölében.

    • Kerülni kell feltűnő ékszerek, márkás órák viselését.

    • Folyamatos elővigyázatosságra van szükség fényképezőgép, videokamera, illetve mobiltelefon utcai használatakor.

    • Ha személyautóval közlekedik, az utazás során az ablakokat ne engedje le, valamennyi ajtót tartsa zárva. Poggyászt, értéktárgyakat ne hagyjon látható helyen, sőt a csomagtartóban sem. Gyakori, hogy lámpás kereszteződésnél történő megálláskor tesznek kísérletet a gépkocsiban lévő értékek eltulajdonítására (akár az ablak bezúzásával, festékkel való leöntésével). Ilyenkor lehetőség szerint azonnal tovább kell haladni és semmiképpen sem szabad kiszállni a járműből. Előre tervezze meg útvonalát, használjon GPS-t és indulás előtt mindig ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát, valamint az üzemanyag mennyiségét. Kerülje az éjszakai vezetést, ami nem elsősorban köz-, hanem közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül veszélyes.

    • Rablási kísérlet esetén (gépjárművet is beleértve) ne tanúsítson ellenállást, kerülje a szemkontaktust és adja át értékeit.

    Dél-Afrikában a helyi előírások, szabályozások, törvények a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek. Bajba kerülése esetén haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot a Dél-Afrikában működő hivatásos és tiszteletbeli magyar konzuli képviseletekkel. Letartóztatás, fogva tartás esetén a konzuli szolgálat nem tudja kiszabadítani, de segíthet ügye tisztázásában, megfelelő jogi képviselet biztosításában, hozzátartozói értesítésében. Ha őrizetbe veszik, a dél-afrikai rendőrség csak akkor értesíti a magyar konzult, ha ezt kifejezetten kéri, ezért ragaszkodjon e jogához.
     
  • Egészségügyi tudnivalók

    A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

    A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban általában előre kell fizetni.

    Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományban fellelhető.

    A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal vidéken érdemes helyi felvilágosítást kérni. Palackos ásványvíz széles választékban kapható.

    Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

    Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz elleni védőoltás
     
  • Térkép

Inspirációk

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.

A Maldív-szigetek Önre várnak! - OTP Travel Utazási Iroda
A paradicsomi indiai-óceáni sziget tökéletes helyszín pihenésre, kalandozásra, romantikázásra, családi nyaralásra egyaránt. Így tud most Mauritiusra utazni!

Legendás állatok és Mauritius - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.

Tanzánia | A Serengeti csodálatos állatvilága | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzániában, a Serengeti Nemzeti Park többnyire füves szavannáin számtalan kis- és nagyvaddal találkozhat az állatvilág iránt érdeklődő utazó.

Tanzánia tíz csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzánia rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak. Természetvédelmi területek, hegyek és tavak, amelyeket szintén érdemes a bakancslistára venni. Fedezze fel velünk Tanzánia kincseit!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!