Élmények a világ körül

Keresés

Bologna - a középkori egyetemváros

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!

Bologna - a középkori egyetemváros

 
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Bologna régi egyetemi város, pazar oszlopcsarnokos sétányokkal és terekkel, szép történelmi épületekkel és egy mesés középkori központtal.
 

Mivel az Emilia-Romagna régió szívében fekszik, amelyet széles körben Olaszország legnagyobb élelmiszertermelő régiójának tartanak, Bolognát La Grassa-nak - azaz kövérnek - nevezik, ami egyben a város virágzó gazdaságára is utal.

Piazza Maggiore és Piazza del Nettuno

Érintetlen Borneo - OTP Travel Utazási Iroda
Úgy tűnhet, mintha Bolognában mindenki egyszerre találkozna a barátaival és ismerőseivel ezen a két szomszédos téren a város szívében. A beszélgetés és a nevetés keveredik a csodálatos Neptun-kút vizének csobogásával, mely a Piazza del Nettuno nevet kapta. A Giambologna által a XVI. században alkotott szökőkút korának egyik legszebb szökőkútja. A város szinte minden fontosabb látnivalója néhány perces sétával elérhető innen, akárcsak a legfontosabb utcák - köztük a forgalmas bevásárlóutca, a Via dell'Indipendenza és a Via Galleria a sok régi arisztokrata kúriával. Az északi oldalon található az egykori kormányzói palota, amelynek tornya, a Torre dell'Arengo 1259-ből származik.

San Petronio - Szent Petronius bazilika

Érintetlen Borneo - OTP Travel Utazási Iroda
Amikor 1390-ben elkezdték építeni a Piazza Maggiore egyik oldalát uraló hatalmas templomot, úgy tervezték, hogy még a római Szent Péter templomnál is nagyobb legyen, de nem sikerült teljesen megvalósítani. Valójában soha nem fejezték be az épület homlokzatát. A templom hátsó részében található apró múzeumban megtekinthetők a homlokzatra benyújtott tervek, köztük a nagy építész, Andrea Palladio tervei. A befejezett belső teret gyakran az olaszországi gótikus építészet megtestesítőjeként emlegetik, és az oldalkápolnák mindegyike olyan, mintha egy-egy kis templom lenne.

Santo Stefano – Szent István Bazilia

Bár Bologna nem szűkölködik érdekes és művészi alkotásokkal teli templomokban, a Santo Stefano a legrégebbi és a leghangulatosabb. A nyolc épületből álló komplexumot a hit bölcsőjének is nevezhetnénk Bolognában, amelyet a bencések építettek a X. és a XIII. század között, hogy otthont adjanak Bologna korai vértanúinak, Szent Vitarénak és Agricolának. A Chiesa del Crocifisso, a főtemplom XII. századi külső szószékkel és 1019-ből származó kriptával rendelkezik; a nyolcszögletű Santo Sepolcro egy oszlopos udvarra nyílik, amelyhez egy kétszintes kerengő csatlakozik.

Ferde tornyok

Érintetlen Borneo - OTP Travel Utazási Iroda
A pisai talán híresebb, de Bolognának is van egy ferde toronypárja. Ezek a legismertebbek, melyek megmaradtak abból a több mint 100 toronyból, amelyek a város XII. századi városképét uralták. Bár őrbástyaként és támadás esetén menedékhelyként is szükség volt rájuk, magasságuk egyben státuszszimbólumokká is emelte az az őket építtető nemesi családok számára. A 48 méter magas Torre Garisenda és a Torre degli Asinelli belsejében futó 498 lépcsőfokot megmászva madártávlatból lehet látni Bolognát.

Bolognai Portici

Érintetlen Borneo - OTP Travel Utazási Iroda
A porticik vagyis az árkádok Bologna ékei és az UNESCO világörökség részei, melyek védenek a napsütéstől és esőtől egyaránt. A XI. században kezdték el építeni őket a növekvő városközpontban az épületek kiugró felső szintjeiként, hogy több lakó- és tárolóhelyet biztosítsanak az utcaszinten lévő üzleteknek. Ahogy egyre nagyobbak lettek, támasztógerendákra és oszlopokra volt szükségük, és fokozatosan nőttek az árkádok. A XIII. században az új árkádoknak elég magasnak kellett lenniük ahhoz, hogy egy lovas lóháton át tudjon rajta haladni, és ez a szabály vezetett a ma látható elegáns boltíves árkádokhoz. Ezek a porticik teljesen egyediek, különböző időpontokban és különböző stílusban épültek, gyakran kőfaragással vagy más elemekkel díszítve. Bolognában összesen mintegy 40 kilométernyi ilyen portici található, amelyek közül a leghosszabb 3,8 kilométer hosszú.

Bolognai egyetem

Érintetlen Borneo - OTP Travel Utazási Iroda
A nyugati világ legrégebbi és egyik legszebb egyetemeként tartják számon a bolognai egyetemet. Az egyetemnek még egy botanikus kertje is van, mely szintén Európa legrégebbi herbáriumának számít. A gyűjteményben a XVI. század óta gyűjtött szárított növények mintegy 130 000 növényt számláló gyűjteménye is megtalálható.

Kapcsolódó inspirációk:


Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Etna túra - OTP TRAVEL utazási iroda
Hasznos tippek a csúcstámadáshoz.

Édes Itália  - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.

Kultúrtripp Toszkánában - OTP TRAVEL utazási iroda
Reneszánsz romantika, mesebeli tájak, lankás borvidékek.

Kapcsolódó ajánlatok:


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő