Élmények a világ körül


Argentína - A steaken túl - Top 10 argentin étel - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány argentin helyi specialitás, amelyeket semmiképpen nem szabad kihagyni!

A steaken túl - Top 10 argentin étel

Argentínáról mindenkinek a csodálatos steakek jutnak elsőre eszébe ha szóba kerül a gasztronómia. Pedig a csodálatos húsokon túl is van kóstolni való! A következő a helyi specialitásokat például semmiképpen nem szabad kihagyni!

1. Grillkolbászok

Argentína gasztronómia, grillkolbászok - OTP Travel Utazási Iroda

Az argentinok szívéhez nagyon közel áll a parrillada, vagyis a sütögetés. A leggyakrabban a nyílt tűzön kolbászkákat sütnek, amelyek a legkülönfélébb húsokból készülhetnek, számtalan ízvilággal. Sokuk a mi hurkáinkhoz hasonlít, rendszerint zöldségekkel, édesbabbal fogyasztják. Patagóniában gyakran kerül a nyársra bárány vagy sertés is, sózva, tetején chimichurrival malbec borral leöblítve.

2. Chimichurri

Argentína gasztronómia, chimichurri - OTP Travel Utazási Iroda

A chimichurri egy általánosan fogyasztott argentin specialitás, főként húsételekhez kínálják. De nem csak mártásnak, pácnak is kiváló. A pestóhoz hasonlít, csak kissé hígabb. Összetevői a petrezselyem, a koriander, a fokhagyma, a hagyma, az olaj és a fűszerek.

3. Provoleta

Argentína gasztronómia, provoleta - OTP Travel Utazási Iroda

Az argentinok teljesen újraértelmezték a grillezett sajt fogalmát. A jelentős olasz népesség hozta magával  provolone sajtot, amelynek helyben létrejött változata lett a provoleta. A sajtot chilipehely és fűszernövények, például az oregánó tetejére teszik, így sütik meg roston. Előételként fogyasztják általában chimichurri-val.

4. Dulce de leche

Argentína gasztronómia, Dulce de leche - OTP Travel Utazási Iroda

Argentína kiterjedt legelőin barangoló tehenek nemcsak fenomenális marhahúst, hanem nagy mennyiségű tejet is biztosítanak az ország számára. A dulce de leche latin-amerikai gasztronómiai specialitás: nádcukorral készült karamellizált tejkrém, amelyet különféle édességek készítésére, illetve ízesítésére használnak. Számos fajtája van, érdemes minél többe belekóstolni, akárcsak a másik nemzeti kedvencbe a helado-ba (fagylalt).

5. Alfajores

Argentína gasztronómia, Alfajores - OTP Travel Utazási Iroda

Argentínáról azt mondják, hogy a világ legnagyobb alfajore fogyasztója. Amely nem más, mint morzsolt keksz valamiféle töltelékkel. Az alfajoresz az arab világból került át Argentínába, Spanyolország déli részén a mórok készítették az elsőket. A spanyolok ezeket az édességeket vitték Argentínába.

6. Empanadas

Argentína gasztronómia, Empanadas - OTP Travel Utazási Iroda

Szintén a móroktól ered és spanyol közvetítéssel került Argentínába, ahol gyorsan népszerűvé vált a munkásosztály körében. Édes és sós formában is létezik a legkülönfélébb töltelékkel kínálják. A desszert-empanádákat általában birsalmával, édesburgonya-pasztával vagy dulce de leche-vel készítik és fahéjjal, cukorral vagy édes mazsolával hintik meg, ahogy ez a Córdobában is jellemző. A sós empanadákat párolt és fűszeres darált marhahússal, csirkével, kecskehússal, sajttal és vagy zöldségekkel töltik.

7. Matambre Arrollado (göngyölt matambre)

Argentína gasztronómia, göngyölt Matambre (Matambre Arrollado) - OTP Travel Utazási Iroda

Noha nem szabad kihagyni argentin steaket, egyszer meg kell kóstolni a matambre arrolladót. Ez egy szuper vékony göngyölt marhahús-szelet zöldségekkel, főtt tojással, fűszerekkel és olajbogyóval töltve. A húst megtöltik majd grillezik. Az „éhgyilkosnak” fordítható elnevezés arra utal, hogy gyakran előételnek kínálják.

8. Yerba Mate

Argentína gasztronómia, Yerba Mate - OTP Travel Utazási Iroda

Dél-Amerika őslakos népességei használták és termelték először a yerba mate-t, amiből frissítő italt főznek. A növény leveleit megszárítják, aprítják majd porrá őrlik, máskor egész levelekként használják fel. A yerba mate fogyasztása a társadalmi érintkezés fontos része Argentínában.

9. Choripán

Argentína gasztronómia, Choripán - OTP Travel Utazási Iroda

A choripán a legjobb argentin utcai étel. Faszénen főzött sertés- és marhahúsos chorizoval készítve. A kolbászt roston sütik, chimichurri szósszal ropogós kenyér szelettel fogyasztják. Mellé karamellizált hagymát, savanyú padlizsánt és zöldpaprikát esznek.

10. Carbonada

Argentína gasztronómia, Carbonada - OTP Travel Utazási Iroda

Fazékban vagy serpenyőben készítik általában fatüzelésű főzőlapon, tökből , kukoricából, marha és bárányhúsból. Ezekhez jön a az édesburgonya vagy burgonya és a szárított őszibarack. Összeforralás után  ízesítik paprikával, oregánóval, kakukkfűvelhagymával fokhagymával és petrezselyemmel, néhány csepp citromlével és egy csipet cukorral megbolondítva. Általában egy kivájt sütőtökben szolgálják fel.

Kapcsolódó ajánlatok:


ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília
859 000 Ft/fő -től

További ajánlatok:

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00