1. Grillkolbászok

Az argentinok szívéhez nagyon közel áll a parrillada, vagyis a sütögetés. A leggyakrabban a nyílt tűzön kolbászkákat sütnek, amelyek a legkülönfélébb húsokból készülhetnek, számtalan ízvilággal. Sokuk a mi hurkáinkhoz hasonlít, rendszerint zöldségekkel, édesbabbal fogyasztják. Patagóniában gyakran kerül a nyársra bárány vagy sertés is, sózva, tetején chimichurrival malbec borral leöblítve.
2. Chimichurri

A chimichurri egy általánosan fogyasztott argentin specialitás, főként húsételekhez kínálják. De nem csak mártásnak, pácnak is kiváló. A pestóhoz hasonlít, csak kissé hígabb. Összetevői a petrezselyem, a koriander, a fokhagyma, a hagyma, az olaj és a fűszerek.
3. Provoleta

Az argentinok teljesen újraértelmezték a grillezett sajt fogalmát. A jelentős olasz népesség hozta magával provolone sajtot, amelynek helyben létrejött változata lett a provoleta. A sajtot chilipehely és fűszernövények, például az oregánó tetejére teszik, így sütik meg roston. Előételként fogyasztják általában chimichurri-val.
4. Dulce de leche

Argentína kiterjedt legelőin barangoló tehenek nemcsak fenomenális marhahúst, hanem nagy mennyiségű tejet is biztosítanak az ország számára. A dulce de leche latin-amerikai gasztronómiai specialitás: nádcukorral készült karamellizált tejkrém, amelyet különféle édességek készítésére, illetve ízesítésére használnak. Számos fajtája van, érdemes minél többe belekóstolni, akárcsak a másik nemzeti kedvencbe a helado-ba (fagylalt).
5. Alfajores

Argentínáról azt mondják, hogy a világ legnagyobb alfajore fogyasztója. Amely nem más, mint morzsolt keksz valamiféle töltelékkel. Az alfajoresz az arab világból került át Argentínába, Spanyolország déli részén a mórok készítették az elsőket. A spanyolok ezeket az édességeket vitték Argentínába.
6. Empanadas

Szintén a móroktól ered és spanyol közvetítéssel került Argentínába, ahol gyorsan népszerűvé vált a munkásosztály körében. Édes és sós formában is létezik a legkülönfélébb töltelékkel kínálják. A desszert-empanádákat általában birsalmával, édesburgonya-pasztával vagy dulce de leche-vel készítik és fahéjjal, cukorral vagy édes mazsolával hintik meg, ahogy ez a Córdobában is jellemző. A sós empanadákat párolt és fűszeres darált marhahússal, csirkével, kecskehússal, sajttal és vagy zöldségekkel töltik.
7. Matambre Arrollado (göngyölt matambre)

Noha nem szabad kihagyni argentin steaket, egyszer meg kell kóstolni a matambre arrolladót. Ez egy szuper vékony göngyölt marhahús-szelet zöldségekkel, főtt tojással, fűszerekkel és olajbogyóval töltve. A húst megtöltik majd grillezik. Az „éhgyilkosnak” fordítható elnevezés arra utal, hogy gyakran előételnek kínálják.
8. Yerba Mate

Dél-Amerika őslakos népességei használták és termelték először a yerba mate-t, amiből frissítő italt főznek. A növény leveleit megszárítják, aprítják majd porrá őrlik, máskor egész levelekként használják fel. A yerba mate fogyasztása a társadalmi érintkezés fontos része Argentínában.
9. Choripán

A choripán a legjobb argentin utcai étel. Faszénen főzött sertés- és marhahúsos chorizoval készítve. A kolbászt roston sütik, chimichurri szósszal ropogós kenyér szelettel fogyasztják. Mellé karamellizált hagymát, savanyú padlizsánt és zöldpaprikát esznek.
10. Carbonada

Fazékban vagy serpenyőben készítik általában fatüzelésű főzőlapon, tökből , kukoricából, marha és bárányhúsból. Ezekhez jön a az édesburgonya vagy burgonya és a szárított őszibarack. Összeforralás után ízesítik paprikával, oregánóval, kakukkfűvelhagymával fokhagymával és petrezselyemmel, néhány csepp citromlével és egy csipet cukorral megbolondítva. Általában egy kivájt sütőtökben szolgálják fel.
Kapcsolódó ajánlatok:
