Ázsia kávé világa
A teának régóta hatalmas kultusza van Ázsiában, de az 1990-es évektől egyre jobban növekszik a kávé termesztése és fogyasztása egyaránt. Próbálják átcsábítani a mindennapi kávézás szokásaihoz a fiatalabb generációt is. Általában helyi termesztésű, olcsó árfekvésű robusta típusú kávébabból készített italokat fogyasztanak instant formában, melyeknek 70%-kal magasabb a koffeintartalmuk, mint az arabica kávébaboknak, amelyek túlnyomórészt Dél-Amerikában teremnek.Vietnám
Az 1800-as évek végén az afrikai gyarmaton kitört zavargások miatt a franciák szemfülesek voltak és meghonosították Vietnám területén is a kávétermesztést azzal a céllal, hogy a bevételkiesésük egy részét fedezni, illetve pótolni tudják. Először a déli országrészen, a laoszi határ mentén alakult ki kávétermesztés, ahol a körülmények optimálisak voltak a termeléshez: 900 méter magasság, sok napsütés és kedvező mennyiségű csapadék kellett ahhoz, hogy a kávé hosszú távon meg tudjon maradni. Az évek múlásával eljutottak oda, hogy jelenleg a világ második legnagyobb kávéexportőre Vietnám. A vietnámi kávé különlegessége, hogy növényi olajokban pörkölik, és sok esetben ízesítést is adnak hozzá. Két jellegzetes elkészítési módja közül az egyik, hogy egy fém filteren keresztül hagyják lecsöpögni a sötét, intenzív aromájú kávét sűrített tejjel, forrón vagy jégkockával hidegen fogyasztják. A másik különlegességük pedig a tojásos kávéjuk: a kávédesszerthez egy felvert tojássárgája, pár kanálnyi kávé és egy kis cukrozott sűrített tej szükséges. Érdemes kipróbálni!Kína
Kínában egy francia misszionárius által az 1890-es évek végén jelent meg Jünnan nevű városában először a kávé. (Ide a neve kellene a misszionáriusnak) kávécserjéket ültetett, de a helyiek tetszését ez egyáltalán nem nyerte el. Az elmúlt húsz évben viszont óriási változás következett be a világszerte teakultúrájáról híres Kína kávéfogyasztásában. A kínaiak eljutottak oda, hogy megszerették és egyre többet fogyasztották így napjainkban a kávé népszerűsége már vetekszik a teáéval. A kultúrájukra jellemző, hogy szinte sosem kávébabból készítik a kávét: otthon a legtöbben instant kávét isznak, de leginkább kávézókban fogyasztják az aromás italt. Érdekesség: napi két Starbucks nyílik a világban, ebből az egyik Kínában.India
Indiába elég kalandos úton jutott be a kávé a XVII.században. Egy Baba Budan nevű zarándok Mekkából jövet megállt Jemenben, ahol a kereskedelmnek tiltott nyers kávészemet tudott vásárolni. majd ezt az övébe elrejtve becsempészte Indiába. Az arabok a kávéjukat szemük fényeként őrizték, mert egyedülálló árucikk volt. Csak pörkölt vagy vízben megfőzve kereskedtek vele, ezért is volt kockázatos Baba Budannak a tette, hiszen ha lebukik halálbüntetés várt volna rá. Neki szerencséje volt. Elültette a Chandagiri-hegységben, ahol az értékes kávécserjék növésnek indultak, jól érezték magukat, szépen fejlődtek, így Indiában megkezdődhetett a kávétermesztés. Később a tiszteletére átnevezték a hegyet Baba Budan Giri-re. A tényleges fellendülés 1858-ban kezdődött, amikor India brit gyarmat lett. Nagy-Britannia belépett a „kávéháborúba” Hollandia (Jáva) ellen és Spanyolország (Dél- és Közép-Amerika) ellen, és elkezdte támogatni a gazdálkodókat a kávé termesztésében, folyamatos felvásárlásával és fix felvásárlási árral. Manapság közel egy millió embert dolgozik a kávétermelésben, 98%-a kisgazdálkodó. A kávét csak India déli részén termesztik, ahol különleges hibrideket is állítanak elő. Az innen származó kávé rendkívül finom és különleges aromájú. Az elegáns savasság és a fényes édesség jellemzi. Az illata nagyon kellemes, gyakran az épp virágzó virágokra és erdőre emlékeztett. India mára a világ 6. legnagyobb kávétermelő országa lett.Thaiföld
Ha kulináris élményekre vágyik, akkor mindenképp látogasson el Thaiföldre. Jelenleg a világ egyik legdrágább kávéja elefántürülékből készül, amelyből 1 csészényit körülbelül 6000 forintnak megfelelő thai baht-ért lehet megkóstolni. Azok szerint akik már kipróbálták , étcsokoládés, malátás íze van. Az elefántok gyomrában található enzimek a kávészemek fehérjéit megbontják, így kellemesebb ízzel gazdagítják azokat.Indonézia
Ha Indonézia kávévilágára gondolunk, akkor sokunknak a cibetmacska jut eszébe. Mit lehet tudni a „Kopi Luwak kávéról”? Jáva szigeten termesztik, és igen magas áron árulják. Ez a kávéfajta kizárólag a cibetmacska, vagyis a Luwak emésztési folyamata során nyerhető ki, ugyanis egy apró termetű, helyi emlős fogyasztja a kávébabot. A folyamat során az emésztőenzimek közbeavatkoznak és csökkentik a kávé keserű jegyeit, miközben megtartják a jellegzetes aromáját. Indonézia összes kávéjának - melyek csokoládés és fűszeres ízvilággal rendelkezik - közös jellemzője, hogy kizárólag kézzel szüretelik. Érdekjesség, hogy felhasználják még a szépségápolás területein is mint például: masszázs, bőrradírozás vagy arcmaszkok formájában. De egyáltalán hogyan került a kávé ebbe a hatalmas országba? Holland kereskedők hozták be 1699-ben kereskedelmi célból Jáva szigetére. Erőszakkal kisajátították a földeket a befolyásos holland földesurak rabszolgasorsra jutottva az őslakosokat. Sajnos ez a berendezkedés egészen a második világháborúig tartott. Miután Indonézia független állam lett, a lakosok szétosztották egymás között az ültetvényeket, melyeknek a 98 %-a a mai napig kisgazdálkodók kezében van.Kapcsolódó inspirációk:
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.