Élmények a világ körül

Keresés

Kambodzsa ízei

Kambodzsa ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Kelet Ázsiában Kambodzsa ízei kerülnek a célkeresztbe. Fedezze fel a kambodzsai konyha különlegességeit! Tartson velünk!

Kambodzsa ízei

 
Gasztronómiai kalandozásunkat Dél-Kelet Ázsiában folytatjuk. Ezúttal Kambodzsa ízei kerültek a célkeresztbe. Fedezze fel a kambodzsai konyha különlegességeit! Tartson velünk!

Amok trey

Kambodzsa ízei | Amok trey - OTP Travel Utazási Iroda
Az amok trey Kambodzsa nemzeti étele, egy illatos és fűszeres kókuszos halcurry, amelyet banánlevélben gyengéden párolnak. Az étel íze az enyhe thaiföldi vörös curryre emlékeztet. Az általában kókuszdióhéjban tálalt amok trey a kambodzsai vízfesztivál fő étele. Az ünnep során a Tonle Sap és a Mekong folyóknak köszönik meg, hogy ellátják Kambodzsát halakkal és termékeny földdel. Elkészítése során a halat currypasztába áztatják, és banánlevélből készült kis párolóedényekbe helyezik, amelyek sajátos ízt kölcsönöznek az ételnek.

Yaohon

Kambodzsa ízei | yaohon - OTP Travel Utazási Iroda
A yaohon kambodzsai húsleves, amely különféle zöldségekkel, húsokkal és tenger gyümölcseivel készül. A leves alapja kókusztej vagy tejszín, csirkehúsleves és kókuszdió szóda keveréke. Jellemzően barbecue-szósszal, halszósszal, szójaszójaszósszal, lime levelekkel, citromfűvel és pálmacukorral ízesítik. A felhasznált zöldségek közé tartozik a vízitorma, a spenót és a bok choy, míg a hús- és tenger gyümölcsei között általában marhahús, csirke, garnélarák, tintahal, osztriga és kagyló szerepel.

Kroeung

Red Kroeung Paste
Az aromás kambodzsai paszta sok összetevőből áll, szegfűszeg, fahéj, kardamom, csillagánizs, szerecsendió, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, mogyoróhagyma, citromfű, galangal, kaffir lime levél és koriander keveréke. A kroeung egyébként egy általános név, amely ízletes kambodzsai paszták széles skálájára utal, és számos étel alapanyagaként használják. A kroeungnak két fő típusa van: a királyi kroeung és az egyedi kroeung (a paszta különleges összetevőket tartalmaz, amelyek az adott ételhez illeszkednek). A paszta szín szerint is kategorizálható: sárga kroeung, amely a kurkumából kapja a színét, vörös kroeung, amely a vörös chiliből készül és a zöld kroeung, amely a citromfüvet használja fő összetevőként.

Samlar kari

Kambodzsa ízei | Samlar kari - OTP Travel Utazási Iroda
A samlar kari hagyományos kambodzsai csirkecurry, selymesen sima kókuszmártásban feltálalt csirkehús, amelyet jellemzően kambodzsai kroeung pasztával, garnélarákpasztával, halszósszal és pálmacukorral ízesítenek. Jellegzetes ízét és illatát a benne használt vörös kroeung pasztától nyeri. Az ételt opcionálisan olyan zöldségekkel lehet gazdagítani, mint a lila édesburgonya, hagyma, bambuszrügy, sárgarépa, padlizsán, bab vagy spenót. Az aromás, illatos és fűszeres csirkecurryt általában párolt rizsre halmozva, vagy kenyérszeletekkel, tésztával és friss zöldségsalátával fogyasztják.

Sült pók

Kambodzsa ízei | sült pók - OTP Travel Utazási Iroda
A hagyomány szerint a kambodzsai Skuon városát egykoron annyira ellepték a pókok, hogy az éhező helyiek alkalmazkodtak, és az 1970-es években elkezdték fogyasztani őket, és a gyakorlat azóta is tart. Nem csoda, hogy a várost Spider Town vagy Spiderville néven is ismerik. A pókokat (általában tarantulákat) panírozzák és forró olajban kisütik, majd friss helyi fűszernövényekkel tálalják rizs vagy tésztaágyon. Az ízét a tőkehal és a csirke keresztezéseként írják le, legalábbis a szőrös lábaknak állítólag ilyen íze van, az állatok testét nem fogyasztják el.

Prahok

Fried Prahok meal
A prahok egy kambodzsai halpaszta és jellemzően fűszerként használják. Folyami halból készül, amelyet megtisztítanak, péppé zúznak, napon szárítanak, majd üvegekbe teszik, hogy legalább három hétig sóval erjedjen. Az eredmény egy szürke, csípős aromájú halpaszta. Kambodzsában a prahok leggyakrabban grillezett marhahús mellé adott mártásként kerül az asztalra.

Num banh chok

Kambodzsa ízei | Num banh chok - OTP Travel Utazási Iroda
A num banh chok vagy khmer tészta tipikus kambodzsai étel, általában reggelire vagy délutáni uzsonnaként fogyasztják. Az erjesztett rizstésztát kézzel készítik kő- vagy fából készült malmokban, majd halszósszal és nyers zöldségekkel, például banánvirággal, uborkával és vízililiomszárral, valamint különféle friss fűszernövényekkel, például mentával és bazsalikommal díszítik. Napjainkban számos változata létezik a tésztaételnek, amelyet jellemzően meleg időben fogyasztanak.

Lok lak

Kambodzsa ízei | Lok lak - OTP Travel Utazási Iroda
A lok lak egy kambodzsai egytálétel, fő összetevői a marhahús, a csirke vagy a garnélarák. A marhahúsos változat esetében a salátalevelek tetejére hagyományosan uborkát, paradicsomot, nyers hagymát és kevergetve sült marhahúst tesznek a szaftjával együtt. Az ételt jellemzően úgy fogyasztják, hogy a salátaleveleket alulról lehúzzák, és megtöltik. A lok lakhoz gyakran párosítják a rizst. Állítólag a franciák hozták az országba Vietnamból.

Babor

Kambodzsa ízei | Babor - OTP Travel Utazási Iroda
A babor népszerű kambodzsai street food, amely lényegében egy rizsből, húslevesből, babcsírából, zöldhagymából, sült kenyérszeletből, tojásból és szárított halból készült kása. A babor eredetileg a kínai congee-ből fejlődött ki, és az évek során Kambodzsában alapvető reggeli étellé vált, amelyet számos regionális változatban készítenek országszerte.

Kapcsolódó inspirációk:


Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Kambodzsa | tények - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Kambodzsa egy kifejezetten népszerű úti cél, viszonylag keveset tudunk róla. Összeállításunkban érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges délkelet-ázsiai országról.

Kambodzsa | királyi rezidencia, ezüst pagoda - OTP Travel Utazási Iroda
A Phnom Penh-i Királyi Palota khmer stílusú trónteremét 1866-ban építették. A palota és az udvari szertartások helyszínéül szolgáló trónterme ma is a királyság fontos szimbóluma.

Kambodzsa | Nemzeti Múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
A Kambodzsai Nemzeti Múzeum Phnom Penhben az ország legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti múzeuma. A múzeum gyűjteménye időben egészen a IV. századig nyúlik vissza.

Kambodzsa | Kompong Khleang - OTP Travel Utazási Iroda
Kompong Khleang egy hatalmas úszó falu a Tonle Sapón, Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi taván. Siem Reap városától 50 kilométerre fekszik.

Kambodzsa titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Kambodzsában természetes, hogy a csodálatos történelmi helyszínek felfedezése felkerül a legtöbb utazó bakancslistájára, azonban még számtalan arca van. Mutatunk néhányat.

Angkor, az elfeledett város - OTP Travel Utazási Iroda
Romjaiban is lenyűgöző!

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Illatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Thuy Xuan kis faluja a színpompás füstölők készítéséről híres, mely az egyik legrégebbi hagyomány Vietnámban. Ismerje meg készítésük minden csínját-bínját.

Egy falat Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a világ egyik legváltozatosabb és legfinomabb konyháját, ahol az ételekben rengeteg friss alapanyag dominál. Jöjjön velünk egy képzeletbeli gasztro túrára Vietnámba!

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Huahin, a halászfaluból lett királyi nyaralóhely - OTP Travel Utazási Iroda
Huahin a városi élet és a tengerparti üdülőhely frissítő keveréke, élénk piacokkal, jó golfpályákkal és vízi parkokkal, kiváló gasztronómiával.

Kapcsolódó ajánlatok:


VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM – KAMBODZSA

Vietnám, Kambodzsa
1 279 000 Ft-tól/fő

SRÍ LANKA

Srí Lanka
érdeklődésre

DÉL-KOREA FELFEDEZÉSE

Dél-Korea
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THAIFÖLD, KOH SAMUI ÉS DUBAI

Thaiföld
érdeklődésre

RAVINDRA RESORT JOMTIEN BEACH****

Thaiföld
349 000 Ft-tól/fő

RENAISSANCE PATTAYA RESORT & SPA*****

Thaiföld
419 000 Ft-tól/fő

NAI HARN PHUKET*****

Thaiföld
599 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
599 000 Ft-tól/fő

DUSIT THANI LAGUNA RESORT*****

Thaiföld
659 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
699 000 Ft-tól/fő