Kambodzsa ízei
Gasztronómiai kalandozásunkat Dél-Kelet Ázsiában folytatjuk. Ezúttal Kambodzsa ízei kerültek a célkeresztbe. Fedezze fel a kambodzsai konyha különlegességeit! Tartson velünk!
Amok trey
Az amok trey Kambodzsa nemzeti étele, egy illatos és fűszeres kókuszos halcurry, amelyet banánlevélben gyengéden párolnak. Az étel íze az enyhe thaiföldi vörös curryre emlékeztet. Az általában kókuszdióhéjban tálalt amok trey a kambodzsai vízfesztivál fő étele. Az ünnep során a Tonle Sap és a Mekong folyóknak köszönik meg, hogy ellátják Kambodzsát halakkal és termékeny földdel. Elkészítése során a halat currypasztába áztatják, és banánlevélből készült kis párolóedényekbe helyezik, amelyek sajátos ízt kölcsönöznek az ételnek.
Yaohon
A yaohon kambodzsai húsleves, amely különféle zöldségekkel, húsokkal és tenger gyümölcseivel készül. A leves alapja kókusztej vagy tejszín, csirkehúsleves és kókuszdió szóda keveréke. Jellemzően barbecue-szósszal, halszósszal, szójaszójaszósszal, lime levelekkel, citromfűvel és pálmacukorral ízesítik. A felhasznált zöldségek közé tartozik a vízitorma, a spenót és a bok choy, míg a hús- és tenger gyümölcsei között általában marhahús, csirke, garnélarák, tintahal, osztriga és kagyló szerepel.
Kroeung
Az aromás kambodzsai paszta sok összetevőből áll, szegfűszeg, fahéj, kardamom, csillagánizs, szerecsendió, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, mogyoróhagyma, citromfű, galangal, kaffir lime levél és koriander keveréke. A kroeung egyébként egy általános név, amely ízletes kambodzsai paszták széles skálájára utal, és számos étel alapanyagaként használják. A kroeungnak két fő típusa van: a királyi kroeung és az egyedi kroeung (a paszta különleges összetevőket tartalmaz, amelyek az adott ételhez illeszkednek). A paszta szín szerint is kategorizálható: sárga kroeung, amely a kurkumából kapja a színét, vörös kroeung, amely a vörös chiliből készül és a zöld kroeung, amely a citromfüvet használja fő összetevőként.
Samlar kari
A samlar kari hagyományos kambodzsai csirkecurry, selymesen sima kókuszmártásban feltálalt csirkehús, amelyet jellemzően kambodzsai kroeung pasztával, garnélarákpasztával, halszósszal és pálmacukorral ízesítenek. Jellegzetes ízét és illatát a benne használt vörös kroeung pasztától nyeri. Az ételt opcionálisan olyan zöldségekkel lehet gazdagítani, mint a lila édesburgonya, hagyma, bambuszrügy, sárgarépa, padlizsán, bab vagy spenót. Az aromás, illatos és fűszeres csirkecurryt általában párolt rizsre halmozva, vagy kenyérszeletekkel, tésztával és friss zöldségsalátával fogyasztják.
Sült pók
A hagyomány szerint a kambodzsai Skuon városát egykoron annyira ellepték a pókok, hogy az éhező helyiek alkalmazkodtak, és az 1970-es években elkezdték fogyasztani őket, és a gyakorlat azóta is tart. Nem csoda, hogy a várost Spider Town vagy Spiderville néven is ismerik. A pókokat (általában tarantulákat) panírozzák és forró olajban kisütik, majd friss helyi fűszernövényekkel tálalják rizs vagy tésztaágyon. Az ízét a tőkehal és a csirke keresztezéseként írják le, legalábbis a szőrös lábaknak állítólag ilyen íze van, az állatok testét nem fogyasztják el.
Prahok
A prahok egy kambodzsai halpaszta és jellemzően fűszerként használják. Folyami halból készül, amelyet megtisztítanak, péppé zúznak, napon szárítanak, majd üvegekbe teszik, hogy legalább három hétig sóval erjedjen. Az eredmény egy szürke, csípős aromájú halpaszta. Kambodzsában a prahok leggyakrabban grillezett marhahús mellé adott mártásként kerül az asztalra.
Num banh chok
A num banh chok vagy khmer tészta tipikus kambodzsai étel, általában reggelire vagy délutáni uzsonnaként fogyasztják. Az erjesztett rizstésztát kézzel készítik kő- vagy fából készült malmokban, majd halszósszal és nyers zöldségekkel, például banánvirággal, uborkával és vízililiomszárral, valamint különféle friss fűszernövényekkel, például mentával és bazsalikommal díszítik. Napjainkban számos változata létezik a tésztaételnek, amelyet jellemzően meleg időben fogyasztanak.
Lok lak
A lok lak egy kambodzsai egytálétel, fő összetevői a marhahús, a csirke vagy a garnélarák. A marhahúsos változat esetében a salátalevelek tetejére hagyományosan uborkát, paradicsomot, nyers hagymát és kevergetve sült marhahúst tesznek a szaftjával együtt. Az ételt jellemzően úgy fogyasztják, hogy a salátaleveleket alulról lehúzzák, és megtöltik. A lok lakhoz gyakran párosítják a rizst. Állítólag a franciák hozták az országba Vietnamból.
Babor
A babor népszerű kambodzsai street food, amely lényegében egy rizsből, húslevesből, babcsírából, zöldhagymából, sült kenyérszeletből, tojásból és szárított halból készült kása. A babor eredetileg a kínai congee-ből fejlődött ki, és az évek során Kambodzsában alapvető reggeli étellé vált, amelyet számos regionális változatban készítenek országszerte.
Kapcsolódó inspirációk:
Bár Kambodzsa egy kifejezetten népszerű úti cél, viszonylag keveset tudunk róla. Összeállításunkban érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges délkelet-ázsiai országról.
A Phnom Penh-i Királyi Palota khmer stílusú trónteremét 1866-ban építették. A palota és az udvari szertartások helyszínéül szolgáló trónterme ma is a királyság fontos szimbóluma.
A Kambodzsai Nemzeti Múzeum Phnom Penhben az ország legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti múzeuma. A múzeum gyűjteménye időben egészen a IV. századig nyúlik vissza.
Kompong Khleang egy hatalmas úszó falu a Tonle Sapón, Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi taván. Siem Reap városától 50 kilométerre fekszik.
Kambodzsában természetes, hogy a csodálatos történelmi helyszínek felfedezése felkerül a legtöbb utazó bakancslistájára, azonban még számtalan arca van. Mutatunk néhányat.
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.
A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.
A hindu mitológia szerint Siva isten otthona, de ugyanakkor szankszrit jelentése szerint a „hó lakhelye” is a világ legfiatalabb hegyvonulata, a mintegy 70 millió éves Himalája hegység.
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.