Élmények a világ körül

Keresés

33 érdekes tény Üzbegisztánról

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

33 érdekes tény Üzbegisztánról

Közép-Ázsia ámulatba ejtő és impozáns országa érdekes hagyományokkal, kultúrával és gasztronómiával büszkélkedhet. Ismerje meg őket.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
1.
Az ókori Perzsa Birodalom részét képező, ma Üzbegisztánként ismert területet a i. e. IV. században Nagy Sándor is meghódította.
2.
A nyolcadik században arabok foglalták el a területet, hatásukra az itt élő nomád török törzsek áttértek az iszlámra.
3.
A XIII. században Dzsingisz kán mongoljai dúlták fel a szeldzsuk törökök államát.
4.
A XVI. század elején érkeztek az üzbégek. Üzbegisztán területét kánságokra osztva megalapították az államukat.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
5.
Az első világháború után a lakosság kemény ellenállást tanúsított a Vörös Hadsereggel szemben, ám végül az orosz túlerő győzött. Az ország 1925-ben Üzbég Szovjet Szocialista Köztársasággá alakult.
6.
A Szovjetunió felbomlását követően Üzbegisztán 1991-ben nyerte el a függetlenségét és alkotmányos köztársasággá vált.
7.
Üzbegisztán Közép-Ázsia legnépesebb országa, a lakosság többsége vidéken él.
8.
Bár Üzbegisztán gazdasága 2015-ben nyolc százalékkal nőtt, még mindig Ázsia egyik legkevésbé fejlett országa.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
9.
Az ország polgárainak többsége üzbég etnikumú, akik a hivatalos nyelvet, az üzbéget beszélik. Az orosz a második leggyakrabban beszélt nyelv Üzbegisztánban. A lakosság 88 százaléka szunnita muszlim.
10.
Az ország a világ második legnagyobb gyapotexportőre és ötödik legnagyobb termelője. Egyéb exportcikkei közé tartozik az arany, a kőolaj, a földgáz, illetve az urán. Az ország nyersanyagokban kifejezetten gazdag.

Gasztronómia

11.
Üzbegisztán gasztronómiája nagyon színes. Gyökerei az iráni, az arab, az indiai, az orosz és a kínai konyháig nyúlnak vissza.
12.
A palov vagy plov az egyik legkedveltebb nemzeti étel. A birkahúsból, rizsből, hagymából és reszelt sárgarépából készül, és a legenda szerint Nagy Sándor szakácsai találták fel először.
13.
A chuchvara a raviolihoz (orosz pelmeni) hasonló, hagymával és birkahússal töltött tésztaétel. A manti egy húsall töltött gombóc. A somsa (samosa) birka- vagy marhahússal, sütőtökkel vagy burgonyával töltött tészta. Érdemes őket megkóstolni!
Üzbegisztán | chuchvara - OTP Travel Utazási Iroda
14.
Kedvelt levesféle a lagman, amelyet húsból, fűszerekkel, burgonyával, tésztával és zöldségekkel főznek; a mastava, amely rizs, sárgarépa, paradicsom, hagyma, borsó és vadszilva felhasználásával készül és a shurpa, amely zsíros húsból (általában birkahúsból) és friss zöldségekből áll.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
15.
A lepioszkát (kenyeret) soha nem rakják fejjel lefelé (balszerencsét hoz).
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
16.
A hagyományos üzbég kenyér, amelyet "obi non" vagy egyszerűen "non" néven ismernek, lapos és kerek, és mindig kézzel tépik, soha nem késsel szeletelik. Kidobni nem szabad.
17.
Egy ősi hagyomány szerint mielőtt valaki hosszabb útra indul harapnia kell egyet a család kenyeréből. A kenyér maradékát a visszatéréséig megőrzik.

Hagyományok

18.
Az üzbég etikett szerint a kézfogás csak két férfi között elfogadható. A üzbég nőket szív fölé helyezett kézzel, enyhén meghajolva illik köszönteni.
19.
Az üzbég hagyomány szerint a legrangosabb vendég a ház bejáratától legtávolabb foglal helyet.
20.
Az üzbégek nagyon tisztelik az időseket. Egy üzbég soha nem sérti meg és nem veszekszik a szüleivel.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
21.
A foci és a tenisz a legnépszerűbb sport Üzbegisztánban. A kerékpározás, az ökölvívás, a birkózás és a torna ugyancsak nagy népszerűségnek örvend. A kurash-t, a hagyományos üzbég harcművészetet szintén sokan művelik.

Turizmus

22.
Az Ugam-Chatkal Nemzeti Park 44 emlősfaj, 230 madárfaj és 1168 növényfaj természetes élőhelye, medvék, farkasok, vörös mormoták, hiúzok és hópárducok birodalma.
23.
A Nuratau-Kyzylkum Bioszféra Rezervátum hamarosan felkerül az UNESCO listájára.
24.
Üzbegisztánban három jelentős üdülőkomplexum várja a pihenni vágyókat: Chimgan, Charvak és Beldersay.
Üzbegisztán | teve - OTP Travel Utazási Iroda
25.
A turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés.
26.
A taskenti régió, beleértve a fővárost Taskentet, az ország gazdasági és politikai központja. Itt található a nemzetközi repülőtér is.
27.
A taskenti metró három az egyik legszebb a világon, ugyanakkor a legnagyobb rendszer Közép-Ázsiában.
Üzbegisztán | Szamarkand - OTP Travel Utazási Iroda
28.
Az Aral-tó egykor a Föld negyedik legnagyobb szárazföldi tava volt. Miután a szovjetek az 1960-as években kimerítették vízkészletét a gyapotföldek öntözéséhez, korábbi területének felére zsugorodott.
29.
Üzbegisztánban nagyon értékes a víz, az öntözést most a felszín alatti vizek és a víztározók szolgálják ki. Az Aral-tó kiszáradása súlyos csapást jelentett az ország mezőgazdaságára.
Üzbegisztán | teve - OTP Travel Utazási Iroda
30.
Az Aral-tó Vozrozhdenije szigetét a szovjetek időszakban titkos biológiai fegyverek tesztelésére használták. Ma a sziget súlyosan fertőzött.
31.
Az ország évente 160 millió uncia aranyat hoz a felszínre, ezzel a világ negyedik legnagyobb aranytermelője. Muruntau aranybányája a világ legnagyobb külszíni bányája.
32.
Üzbegisztánban szigorúan betartják a törvényeket. Tilos a szerencsejáték, a kábítószer birtoklás és használat és húsz év alatt a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás is.
33.
Jó ha tudjuk: Üzbegisztánban tilos fényképezni kormányzati épületeket és közlekedési csomópontokat.

Kapcsolódó inspirációk:


Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Omán varázslatos vadvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Ajándékötletek Dubaiból - OTP Travel Utazási Iroda
Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

Jordánia kötelező látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Jordánia | Holt-tenger - OTP Travel Utazási Iroda
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

Jordánia | útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Jordánia | strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Jordániában nincs sok strand, de a meglévők, egytől egyig nagyon exkluzív élményt nyújtanak. Bemutatjuk a legjobbakat, amelyeket egyszer meg kell látogatni!

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
599 000 Ft-tól/fő