Élmények a világ körül

10 érdekesség Costa Ricáról

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg jobban Costa Ricát!

10 érdekesség Costa Ricáról

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica népszerű turisztikai desztinációnak számít, hiszen csodálatos strandjai, lélegzetelállító vulkánjai, eső- és felhőerdői korlátlan programlehetőséggel csalogatnak. Azonban nem csak a flórája és faunája ennyire színes, kultúrája is tele van meglepetésekkel és izgalmakkal. Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk 10 érdekességet a világ egyik legboldogabb országáról, ahol a „pura vida” nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem életfilozófia.

1. A természetes élővilág védelme elsődleges

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica jelentős szerepet játszik a biológiai sokféleség megőrzésében és a környezetvédelemben. 2013-ban a környezetvédelmi miniszter egy olyan gondolat mentén határozta meg a jövőképet, mely szerint egyetlen állatot sem tartanak fogságban, állatkertben kivéve, ha a sérült egyedet megmentik vagy rehabilitálják. Bár az összes állatot nem engedték szabadon, az erőfeszítések által létrehozott tudatosság hatására az állatkertek átalakultak az országban és nagyobb, természetesebb élőhelyeket hoztak létre az élőlények számára. Rehabilitációs központok jöttek létre országszerte, ahol különféle sérült állatokat (hangyászoktól kezdve a lajhárokon át a jaguárokig) gondoznak, majd engednek vissza természetes élőhelyükre a vadonba.

2. A hosszú élet oázisa

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a különleges közép-amerikai nemzet hosszú élettartamával kimagaslik a környező országok közül, nem ritka, hogy az emberek akár a 100 éves kort is megérik. Ezt különösen Nicoya félszigetén érhetjük tetten a nicaraguai határtól délre, ahol alapvető a „plan de vida” életszemlélet, mely az idősebb nemzedékekben is pozitív kilátásokat indít el, segíti őket aktívan tartani, értelmet ad mindennapjaiknak. A másik kulcsa a hosszú életnek a családi összetartásban, valamint egymás meghallgatásában és a közös nevetések fontosságában rejlik. Aktív közösségi és családi életet élnek, mely támogatást és céltudatot biztosít minden életkorban a közösség tagjainak.

3. Nyolc őslakos csoport otthona

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Boruca, Bribri, Cabécar, Guaymí, Huetar, Maleku, Matambú és Térraba őslakos csoportok, melyeket hivatalosan is elismer a kormány és lassan, de biztosan visszaszerzik jogaikat, földjeiket, nyelveiket és kulturális örökségüket. Az őslakos törvényt 1977-ben fogadták el, majd 2007-ben Costa Rica aláírta az ENSZ őslakos népek jogairól szóló nyilatkozatát is. A multikulturális életérzést megtapasztalhatjuk az újévi, háromnapos fesztiválon a Fiesta de los Diablos azaz a Kisördögök Fesztiválján, vagy látogassunk el a Kekoldi őslakosok rezervátumába – Cahuita közelében, a Karib-tenger partján -, ahol első kézből láthatjuk egy különleges állatfaj, a zöld leguán visszatelepítési projektjét.

4. A béke földje

Az 1948-as polgárháború után törvényen kívül helyezték az állandó hadsereg intézményét, azonban vannak kisebb félkatonai erői, akik rendfenntartó és határvédő feladatokat látnak el. A honvédelemre szánt pénzt pedig a rendőrségre, az oktatásra és a kultúrára fordítják.

5. Costa Rica aranya

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, mely felfedezte a kávétermesztésben rejlő lehetőségeket. Az első kávészem 1791-ben, Martinique szigetéről érkezett az országba, az első csemetéket pedig Felix Valverde lelkész ültette 1809-ben. Bár napjainkban nagyon erős piaci verseny alakult ki a közép- és dél-amerikai kávétermesztő országok között, a Costa Rica-i kávé még mindig világhírű. Az enyhén savas vulkanikus talaj, egyenletes hőmérséklet és a reggeli pára tökéletes arabicát kelt életre. A kávéfajták a magasságtól és a talaj összetételétől függően különböznek az ízárnyalatokban, bár a legtöbbjüknek jellegzetes selymes ízvilága van, az igazán karakteresekben a füstös csokoládé árnyalatait is felfedezhetjük.

6. Megújuló energiák

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica villamos energiájának több mint 99% -át megújuló energiával állítja elő. Ezek a megújuló energiaforrások a vízenergia, szél, geotermikus energia, biomassza és napenergia. A környezettudatosság egyik legkiemelkedőbb példája a régióban, 2021-ben pedig teljesen karbonsemleges országgá szeretnének válni.

7. Öt aktív vulkán otthona

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica területén 5 aktív vulkán - a Poás, az Irazú, az Arenal, a Rincón de la Vieja és a Turrialba – és 61 alvó vulkán található. Az ország egyik legaktívabbja az Arenal, mely rendszeresen pöfékel forró gázokat és gőzöket. Tökéletes kúpja gyönyörű látvány, a környező Arenal Nemzeti Park izgalmas látnivalókat ígér. A legkönnyebben elérhető vulkán az aktív kráterrel rendelkező Pocas, amelyet május és október között ideális meglátogatni a tiszta idő miatt. Az egyik legszebb panoráma az Irazuról csodálható meg, ahonnan tiszta időben az Atlanti- és a Csendes-óceán part is jól látható.

8. A teknősök egyik menedéke

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
A tojásrakás időszakában több százezer olajzöld fattyúteknős érkezik a Costa Rica-i Ostional Nemzeti Vadrezervátumba. A rezervátumot 1983-ban alapították, kizárólag a teknősök számára, azóta ez a második legnagyobb tengeriteknős-szaporodó terület a bolygón.

9. A bálna farka

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica egyik különleges szegletén apálykor egy homokos híd köti össze a szárazföldet a szigettel, mely egy tökéletes bálna farokra emlékeztet. Érdekesség, hogy a környék az egyik legjobb hely a hosszúszárnyú bálnák megfigyelésére. Az itteni meleg vizek csalogatóak a téli hónapokban a bálnáknak, amikor visszavándorolnak a szaporodási helyükre. Az északi hosszúszárnyú bálnákat decembertől áprilisig, a délieket pedig júliustól októberig pillanthatjuk meg a környező vizekben.

10. Lenyűgöző biodiverzitás

10 érdekesség Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica a világ legnagyobb biodiverzitási sűrűségével büszkélkedhet; az ország több mint 500 000 faj otthona. A Corcovado Nemzeti Parkot biológiailag a legintenzívebb helynek tartják az egész Földön, igazi mennyország a természetbúvárok számára. Costa Ricában megtalálható a közép-amerikai lepkefajok közel 90 százaléka, az összes újtrópusi lepke 66 százaléka és a világ összes lepkefajának mintegy 18 százaléka. A 338 ismert kolibri faj közül körülbelül 50 él Costa Ricán, a legkisebb mindösszesen két grammot nyom.

Kapcsolódó inspirációk:


Újabb 6 érdekes tény Costa Ricáról - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica régóta nagyszerű nyaralóhelyként ismert; csodálatos tájakkal, meseszép strandokkal, hegyekkel, érintetlen esőerdőkkel és változatos élővilággal csábítja turisták ezreit.

11 őshonos állat Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Ricán több mint 500 000 állat- és növényfaj él, így a világ 20 leggazdagabb élővilággal rendelkező országának egyike. Ismerje meg Ön is a természet csodáit!

Costa Rica – az édenkert finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Az ananász- és kávéültetvények, a csokoládétúrák felejthetetlen élményekkel csalogatják azokat, akik szeretnék megismerni az ország virágzó kultúrájának és gazdaságának alappilléreit.

8 kuriózum a csodás Costa Ricá-ról - OTP Travel Utazási Iroda
Vajon vulkánból vagy nemzeti parkból van több Costa Ricán? Kik azok a Ticók? És azt tudja-e, hogy mi a sziget nemzeti madara? Kattintson és tudjon meg többet erről a csodálatos, boldog országról!

Fenntartható turizmus Costa Ricán - OTP Travel Utazási Iroda
Egy műanyagmentes ország példa értékű törekvései.

Costa Rica: egy rendkívüli ország - OTP Travel Utazási Iroda
Pura Vida: utazás másképp, avagy megélni a hétköznapok pillanatait a csodálatos Costa Ricán. Így tud most elutazni, ha Costa Ricára vágyik!

Costa Rica kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Costa Rica bővelkedik a természeti kincsekben - és ez igaz az itt termő, egzotikus gyümölcsökre is.

Namaste - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb spirituális úti célok valamelyikét!

Kapcsolódó ajánlatok:
COSTA RICA - A BOLDOGSÁG ORSZÁGA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
678 000 Ft/fő-től

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK ÉS GAZDAG PARTOK

Costa Rica
959 000 Ft/fő-től

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
érdeklődésre

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
529 000 Ft/fő-től

GRAND BAHIA PRINCIPE BAVARO*****

Dominikai Köztársaság
589 000 Ft/fő-től

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
599 000 Ft/fő-től

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
599 000 Ft/fő-től

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
599 000 Ft/fő-től

MELIA PUNTA CANA BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
619 000 Ft/fő-től

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
639 000 Ft/fő-től