Élmények a világ körül

Keresés

Bhután a tények tükrében

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután a tények tükrében

A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Mások varázslatosnak és egyenesen meséből valónak tartják. De mi teszi Bhutánt ilyen különleges ékszerré? Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Az egyetlen szén-dioxid-negatív ország a világon.

 
Bhután az egyetlen szén-dioxid-negatív ország a világon, ami azt jelenti, hogy több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit termel. Az elmúlt években a tűzifa gyűjtése és az ipari fejlesztés égető problémát jelentett Bhután számára, mivel ezek évente mintegy 2,2 millió tonna szén-dioxid szennyezéséhez és kibocsátásához vezettek. A dús erdőinek köszönhetően azonban, amelyek szén-dioxid-nyelőként működnek ma már Bhután szén-dioxid-negatív.

Az 1970-es évekig elszigetelve élt a világtól.

 
Bhután teljesen el volt szigetelve a világtól egészen 1974-ig, amikor a médiának engedélyezték, hogy tudósítson az új király koronázásáról. Az első televíziókészülékek 1990-ben érkeztek Bhutánba. 

Bhutánban nincsenek közlekedési lámpák.

 
Az utazás meglehetősen kalandos Bhutánban, a hegyvidéki régiókban meredek kanyarokkal tarkítottak az utak. A bhutániak azonban nagyon lassan és óvatosan vezetnek, ezért nincs szükség közlekedési lámpákra.

A király lemondott a trónról a demokrácia érdekében.

 
Jigme Singye Wangchuck, Bhután királya a demokrácia mellett tette le a voksát, és 2005-ben alkotmányozást rendelt el, így Bhután alkotmányos monarchiává vált.

A boldogság előnyt élvez a GDP-vel szemben. 

 
Bhután nem hisz a GDP-ben, mint a gazdasági növekedés és fejlődés mutatójában. Bevezetett egy másik mérőszámot, a bruttó nemzeti boldogság mérőszámát. A bhutániak a GNH mérésére négy mutatót határoznak meg: ez a fenntartható fejlődés, a kulturális értékek megőrzése és előmozdítása, a jó kormányzás és az egészséges környezet. 

A parói repülőtér egyedülálló a világon.

 
Paro a világ legveszélyesebb repülőtére és csak 8 képzett pilóta landolhat a betonján. 

Tilos a dohányzás nyilvános helyeken.

 
Bhutánban tilos a dohányzás és a dohánytermékek fogyasztása nyilvános helyeken, például mozitermekben, éttermekben, utcákon stb. A dohányosok számára kijelölt területeket hoztak létre, és ha valakit a törvény megszegésén kapnak, 3-5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. A dohánytermesztés és az értékesítés is szigorúan tilos. 

Születésnap újévkor?

 
Mikor volt utoljára, hogy elfelejtette egy közeli hozzátartozója születésnapját? A bhutániaknál nincs ilyen probléma. Bhutánban minden állampolgár hivatalosan is az újév első napján lesz egy évvel idősebb. A bhutániak az évszámoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint a hónapoknak vagy a dátumoknak, innen ered a hagyomány.

Bhutánban van a világ legmagasabb megmászatlan csúcsa.

 
A Gangkhar Puensum Bhután legmagasabb hegye, amelyet még soha nem hódítottak meg. Magassága 7570 méter. Bhután 1987 óta tiltja a hegy megközelítését. Ezt megelőzően számos sikertelen kísérletet tettek a megmászására. Az első csapat, amely megpróbálta megkísérelni a csúcstámadást, meg sem találta, mert a térképek annyira pontatlanok voltak.

A nemzeti állat a tehén vagy a kecske?

 
Bhután nemzeti állata a "takin", a kecskeantilop. Bhutánban endemikus, és levelekkel, fűvel és bambuszhajtásokkal táplálkozik. Mitológiai lénynek hitték, mielőtt egy angol felfedező pontosan le nem írta a fajt.

Törvénytelen bármit megölni.

 
A bhutániaknak tilos bármilyen állatot vagy madarat megölni. Nagyon komolyan veszik a környezetvédelmet. Húst azonban esznek, méghozzá elég sokat. De minden húst más országokból importálnak. 

A bhutániak szeretik a fűszereket.

 
A bhutániak imádják a fűszeres ételeket. A chilit nem fűszerként, hanem zöldségként tartják számon, amely gyakorlatilag minden ételükben jelen van.

Bhután a Druk Kul földje.

 
A bhutániak " Druk Yul"-nak hívják hazájukat, ami a Himalájában előforduló hatalmas viharok miatt a sárkányok földjének fordítható.

A fallosz általánosan használt jelkép az országban.

 
Bhutánban a fallosz a jó szerencse és a jó esélyű terhesség jelképe. A bhutániak tudatában mélyen gyökerezik az a hit, hogy ez a szimbólum elűzi a gonosz szellemeket. Még madárijesztő helyett is gyakran használják.

Bhutánt soha nem hódították meg.

 
Bhutánt soha nem uralta idegen hatalom, köszönhetően megközelíthetetlenségének és az ügyes politizálásnak. 

Az oktatás és az egészségügyi ellátás minden állampolgár számára ingyenes.

 
A kormány megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy mindenki számára ingyenes egészségügyi és oktatási lehetőségeket biztosítson. A csecsemőhalandóság még mindig súlyos probléma, de drasztikusan javult a helyzet. A legtöbb ember még mindig a kolostorokban kapja az oktatást, de lépéseket tesznek az írni-olvasni tudók arányának növelésére is.

Nemzeti sport az íjászat.

 
Az íjak és nyilak számos bhutáni mítoszban és legendában is jelentős szerepet játszottak. 

A bhutániak még mindig hisznek a jeti létezésében.

 
A jeti és kisebb társa, a Mitchum is létezik Bhutánban. Részletes írások szólnak a mai napig ezekről a lényekről. 

Patriarchátus? Inkább Matriarchátus!

 
A nők állnak a családok élén, és vezetnek minden vállalkozást az üzletektől a gazdaságokig. Még az ingatlanokat is ők öröklik, és a férfi a házasságkötés után a felesége házába költözik. 

A bhutáni házassági törvények egyedülállóak.

 
Bhutánban megengedett a poligámia. Bhután negyedik királya, Jigme Singye Wangchuck híres példa erre, aki négy nővérrel házasodott össze. A poligámia azonban idővel egyre inkább megszűnik Bhutánban. Az újraházasodások és válások azonban gyakoriak.

A bhutániak nagyon szeretik a királyukat!

 
Bhutánról a legtöbben azt tudják, hogy a bhutáni király szerény személyiségéről és humanitárius törekvéseiről ismert. Joggal nevezik a "nép királyának", Őfelsége Jigme Khesar Jigme Khesar szinte minden állampolgárral találkozott már az országában, szeret személyesen beszélgetni az emberekkel.

Alacsony bűnözési ráta.

 
Mivel a lakosság többsége a buddhizmust gyakorolja, amely a szeretetre és az együttérzésre tanít, a bűnözési ráta nagyon alacsony. Erőszakos bűncselekményeket ritkán jelentenek.

Kötelező a nemzeti viselet.

 
Bhután nemzeti ruháját (a férfiaknak a gho, a nőknek a kira) kötelező viselni az iskolákban, a kormányzati épületekben és a hivatalos alkalmakkor. Bhután így próbálja megőrizni és népszerűsíteni hagyományos értékeit. 

Kapcsolódó inspirációk:


Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Adrenalinfröccs | OTP Travel Utazási Iroda
A váratlanra várva, kalandortippek világutazóknak.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

Kapcsolódó ajánlatok:


NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
659 000 Ft-tól/fő

GRAND MIRAGE RESORT AND THALASSO BALI Nusa Dua

Indonézia
768 000 Ft-tól/fő

HOTEL NIKKO BALI BENOA BEACH RESORT****+

Indonézia
789 000 Ft-tól/fő