Élmények a világ körül

Keresés

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás!

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! - OTP Travel Utazási Iroda
Kalandozzon velünk az 1950-ben egyesített Tel-Aviv és Jaffa különleges hangulatú világában!

Tel-Aviv, te csodás!

Izrael pezsgő hangulatú kulturális központja számtalan különleges élményt tartogat. Hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk azokat a csodákat, amelyeket érdemes lenne itt felfedezni, ezúttal azonban a tíz legfontosabbat gyűjtöttük egy csokorba. Kalandozzon velünk az 1950-ben egyesített Tel-Aviv és Jaffa különleges hangulatú világában!

A tel-avivi tengerpart

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | A tel-avivi tengerpart - OTP Travel Utazási Iroda
A Tel Aviv-Yafo lenyűgöző tengerparti sétánnyal büszkélkedhet. A város ezen része folyamatos lüktetésben van. Kocogók, kerékpározók, sétálgatók népesítik be napközben. Több tucat étterem, kávézó és cukrászda várja a vendégeit, míg esténként megtelnek a kocsmák, diszkók és a jazzklubok.
Itt a nap minden szakában találkozhatunk valamiféle látványossággal, bohócok, karikaturisták, tetováló művészek, hajfonók, bűvészek szórakoztatják az erre járókat. A tengerparti sétány mellett, a parton egymást sűrűn követve sorakoznak a szebbnél szebb, számos szolgáltatást kínáló, homokos strandok.

Jaffa

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Jaffa - OTP Travel Utazási Iroda
Jaffa, a világ egyik legrégebbi városa, több ezer éves történelmi múlttal rendelkezik. Jaffa régi kikötőjével, piacaival, éttermeivel és egyedi hangulatával a város egyik legfontosabb célpontja. Élvezze a bolhapiacon történő vásárlást, a legendás humusz kóstolását, járja be a galériákat és a múzeumokat!
Yafót már az Ószövetségben is említik, mint azt a kikötőt, ahonnan Jónás próféta tengerre szállt mielőtt elnyelte volna a cet.
A modern időkben a kikötő volt a régió fő export- és importközpontja, innen indult útnak minden jaffai narancsszállítmány is. Manapság a helyi halászok használják. A kikötő központi hangárát szépen felújították. A parton művészeti galériák, kávézók, éttermek és különféle üzletek sorakoznak, illetve itt áll a "NaLaga'at Center" a siketek és vakok közössége által üzemeltetett egyedülálló művészeti komplexum is.

Művészeti Múzeum

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Művészeti Múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
Az új Tel Aviv-i Művészeti Múzeumot 2011-ben nyitották meg. Már az épület is különleges, dinamikus szerkezetű, 430 csiszolt cementpanelből áll. A múzeum számos tárlatnak ad otthont, köztük az izraeli művészet elmúlt 100 évét bemutató tárlatnak. A Tel Aviv-i Művészeti Múzeum a város fő kulturális komplexumának része, amihez a Cameri Városi Színház, az Israel Opera és a Beit Ariela Public Library is tartozik.

Függetlenség útja

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Függetlenség útja - OTP Travel Utazási Iroda
Végigjárhatjuk a város huszadik századi történelmét. Az időutazás az 1909-es alapítástól 1948-as függetlenségig tart. Megcsodálhatjuk a Nahum Gutman mozaikjával díszített szökőkutat, a Herzliya héber gimnáziumot, a Nagy Zsinagógát, a Haganah Múzeumot, az Izrael Bank első épületét, a Tel-Aviv alapítóinak szentelt emlékművet, illetve a Függetlenség Házát. Itt, a Dizengoff-házban gyűltek össze 1948. május 14-én a zsidó közösség vezetői, hogy ünnepélyes nyilatkozatban kikiáltsák Izrael Állam létrejöttét. A 30 percig tartó ünnepség részeként David Ben-Gurion e helyen olvasta fel a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Rabin-emlékmű

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Rabin-emlékmű - OTP Travel Utazási Iroda
1995. november 4-én, a kormány békepolitikájának támogatására szervezett gyűlést követően, Tel-Aviv főterén, a városháza előtt gyilkolták meg Yitzhak Rabint. Egy évvel később a gyilkosság helyszínén állították fel Yael Ben-Artzi Rabin emlékművét. A 16 bazaltsziklából álló alkotás ma a város egyik jelentős nevezetessége.

Kultúra tér

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Kultúra tér - OTP Travel Utazási Iroda
A Rothschild sugárút végén a város három legfontosabb kulturális intézménye is helyet kapott: a közelmúltban felújított Habima Nemzeti Színház, az Izrael Filharmonikus Zenekar otthona, a Mann Auditorium és a Helena Rubinstein Pavilon, amely kortárs művészeti kiállításokkal, ingyenesen áll a látogatók részére.

Carmel Market (Shuk HaCarmel)

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Carmel Market (Shuk HaCarmel) - OTP Travel Utazási Iroda
A Carmel Market a Tel-Aviv legnagyobb piaca mindig nyüzsgő társasági tér. Lényegében egy hosszú és keskeny sikátor, mindkét oldalán számos, árúval teli, aprócska üzlettel.
Itt szinte bármi megtalálható: a különféle kenyerektől és süteményektől egészen az ízletes olajbogyóig, a szárított gyümölcsökig, az egzotikus fűszerektől az inycsiklanó friss termékekig. A Shuk HaCarmel a King George és az Allenby utca sarka és a Carmelit buszpályaudvar között húzódik.

Nachalat Binyamin - a művészpiac

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Nachalat Binyamin - a művészpiac - OTP Travel Utazási Iroda
Minden kedden és pénteken emberekkel telik meg ez a tér: az eladók kis asztalokon kínálják az áruikat. Ékszerek, kerámia tárgyak, különleges játékok, lámpaernyők hatalmas és változatos kínálatából csemegézhetünk.
A piac általában kedden és pénteken van nyitva 10 órától napnyugtáig. A művészpiacon valóban egyedi kézműves ajándékokat szerezhetünk be az izraeli látogatásunk emlékére.

Neve Tzedek és a Tachana (történelmi vasútállomás)

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | Neve Tzedek és a Tachana (történelmi vasútállomás) - OTP Travel Utazási Iroda
A környék gyönyörűen felújított házai és utcái megőrizték a 19. század végének romantikáját. A Neve Tzedek bejárása szinte kötelező program a romantikára áhítozóknak és a történelem szerelmeseinek. A kanyargós sikátorok mindenkit lenyűgöznek. A Neve Tzedektől délre található a Tachana, a történelmi Jaffa vasútállomása. Az 1892-ben épült vasútvonal kapcsolta össze a Jaffa kikötőjét és a szent várost, Jeruzsálemet. A Tachana ma kulturális központ és bevásárló centrum egyben.

Bauhaus városrész

Izraeli utazás: Tel-Aviv, te csodás! | A tel-avivi tengerpart - OTP Travel Utazási Iroda
2003-ban az UNESCO Tel-Aviv történelmi magját, a „Fehér várost” felvette a kulturális örökségek listájára. A „Fehér városban” található a világ legnagyobb Bauhaus épületegyüttese, közel 4000 épületet tartanak számon. Az épületeket azok a zsidó építészek tervezték, akik még a németországi iskolákban tanultak, de a náci rezsim elől menekülniük kellett Európából. Tel-Avivban új építészeti nyelvet hoztak létre, melyet a funkcionalitás és egyszerűség jellemez. A különleges hangulatú városrészt a Rothschild sugárút környékén keressük.

Kapcsolódó inspirációk:


Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még a gyakorlott utazó számára is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról!

Izraeli kibuclátogatás - OTP Travel Utazási Iroda
Élőben látni, személyesen jelen lenni a kibuc életében, különösen nagy élményt jelent.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE I.

Izrael
658 000 Ft-tól/fő

IZRAEL – A SZENTFÖLD FELFEDEZÉSE II.

Izrael
748 000 Ft-tól/fő

IZRAEL - JORDÁNIA

Izrael, Jordánia
849 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
999 000 Ft-tól/fő