Élmények a világ körül

Keresés

Mexikó legszebb régiói

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó hatalmas ország, melyet északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Beliz határol, határain belül pedig 39 állam alkotja.

Mexikó legszebb régiói

Mexikó hatalmas ország, melyet északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Beliz határol, határain belül pedig 39 állam alkotja. Észak-Amerika részeként azzal is büszkélkedhet, hogy partjait több különböző tenger mossa, a Csendes-óceán, a Kaliforniai-öböl, a Mexikói-öböl és a Karib-tenger. Az északon mérsékelt éghajlattal, délen trópusi éghajlattal megáldott Mexikó megadiverzális ország: száraz régiók, magas havas csúcsok, korallzátonyok, dzsungelek és ősi romok egyaránt várják az ide érkezőt. Gyorstalpaló gyanánt összegyűjtöttük Mexikó legszebb régióit és azok legfontosabb látványosságait.

Baja California

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Baja California Mexikó északi részén fekvő félszigete, mely 1500 kilométer hosszan nyúlik be a Csendes-óceánba. Baja California szó szerint Alsó Kaliforniát jelent, nem véletlen, hiszen északi szomszédja az amerikai Kalifornia állama. Ez a mexikói állam gyönyörű homokos strandjairól és az azúrkék óceánjáról híres, déli csücskén a Los Cabos régió közkedvelt üdülőparadicsom. Cabo San Lucas az egyik legnépszerűbb üdülőváros, ahol gyönyörű strandok és pezsgő éjszakai élet várja a turistákat, a szörfözés szerelmeseinek azonban a félsziget nyugati partja tartogat meglovagolható hullámokat. Ensenada városa, Baja California harmadik legnagyobb szörfparadicsoma, egyben a kaliforniai régió legrégebbi városa, melyet a jezsuita misszionárusok alapítottak a XVII. században.

Észak- Mexikó

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Észak-Mexikó nagy területe hét államot foglal magában, a nyugati parton fekvő Sonorától a Mexikói-öbölben fekvő Tamaulipasig. Sonora állam nevét a Sonoran-sivatagról kapta, mely nagyrészt száraz és kietlen, de az esősebb időszakokban egyes területei, mint például San Carlos, kivirágoznak és egészen különleges látványt nyújtanak. A régió egyik leghíresebb természeti csodája a Réz-kanyon, más néven spanyolul Barrancas del Cobre. Ez a terület Chihuahua-ban található, a Sierra Madre Occidental tartomány részeként. Valójában hat különálló kanyont foglal magába a terület, lélegzetelállító tájakat és fenséges kilátásokat nyújtva.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A régióban másutt - például Sinaloában - tengerparti síkságokat találunk, ahol olyan különleges növényfajok virágoznak, mint az elefántfa.

Bajío

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Bajío az ország közepén fekvő, viszonylag kicsi régió, elsősorban hegyvidéki terület, melynek történelme összekötődik az ezüstbányászattal. A terület a spanyol gyarmatosítók örökségének otthona, mely Aguascalientes, Guanajuato, Jalisco és Querétaro államokat foglalja magában. A régió legnagyobb városa Guadalajara. Ezt a hatalmas kulturális központot nemcsak a lényegében mexikói mariachi zene szülőhelyének tekintik, hanem a gyarmati építészet egyik legpompásabb példája az országban. Itt található a Hospicio Cabañas, egész Amerika legnagyobb és legrégebbi kórházi komplexuma, amelyet 1791-ben alapítottak, valamint a mexikói Templo Expiatorio del Santísimo Sacramento neogótikus székesegyház.

Közép-Mexikó

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Közép-Mexikó régiójában helyezkedik el az ország fővárosa, Mexikóváros. A főváros felett tornyosul az Iztaccihuatl szunnyadó vulkánja, egy hófödte hegycsúcs - az ország harmadik legmagasabbja-, amely 5230 méterrel a tengerszint felett uralja a tájat.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A közép-amerikai régió másik közkedvelt látványossága a Cholula Piramis, melyet i.e. a III. században építettek. Mai napig vita tárgya, hogy a Gízai piramis vagy a Cholula a legnagyobb emberi kéz által épített piramis, melyet ismerünk. Utóbbi kevésbé látványos, hiszen az évek alatt „bekebelezte a hegy” a maradványait és csak az ásatásokkal sikerült felfedezni valódi – föld alatti – gigantikus méretét. Bár a piramis jelentős része feltáratlan, egy izgalmas alagútrendszert és múzeumot bejárhatnak az ide érkező turisták, melyet több mint 200 ezer turista keres fel évente. A dombtetőn a XVI. században ide érkező spanyol hódítók templomot emeltek, mely a mai napig látható és közkedvelt fotótéma.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A régió másik látványossága az 5426 méteres Popocatépetl vulkán, mely az ország második legmagasabb hegycsúcsának számít. A hatalmas Tlaxcala’s Izta-Popo Zoquiapan Nemzeti Parkban lélegzetelállító függőhidakon túrázhatunk keresztül és ha szerencsések vagyunk, akkor még a Mexikóban őshonos – napjainkban veszélyeztetett státuszban lévő – azték vagy más néven vulkánnyulat is lencsevégre kaphatjuk.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Másik lenyűgöző természeti látványossága Közép-MExikónak a Hidalgo államhoz tartozó Santa Maria Regla-i bazaltoszlopok és a rajtuk lezúduló lenyűgöző vízesés, melyet beválasztottak Mexikó 13 természeti csodája közé. A közelben gyalogos és lovas sétautak, bárok, kempingek, játszóterek várják a látogatókat.

Veracruz

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Veracruz régiója fedi le a Mexikói-öböl nagy részét, ahol remek strandolási lehetőségek keverednek a történelmi érdekességekkel, ráadásul Közép-Mexikóhoz képest sokkal csendesebb és tömegturizmustól mentesebb régió. Az öböl menti síkságokat a hegyek lábánál hűvös és nedves klíma váltja fel, itt található Mexikó legmagasabb hegycsúcsa a Pico de Orizaba vagy másnéven a Citlaltépetl vulkán, mely a természetjárók egyik közkedvelt úticélja.

Csendes-óceáni partvidék

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó Csendes-óceáni partvidéke messze földön híres Acapulco és Puerto Vallarta buli városairól, azonban a régió sokkal több programlehetőséget tartogatnak. Ilyen például a térségben található Revillagigedo-szigetek, melyek az UNESCO világörökségének listáján szerepelnek. A szigetcsoport egyik tagja a Szent Benedek-sziget, melyen a fenséges Bárcena vulkán magasodik. A talpalatnyi földnyelveket körbe ölelő óceán olyan varázslatos tengeri élőlényeknek ad otthont, mint az ördögráják illetve tengeri teknősök, akiknek külön rezervátum jött létre, hogy megőrizzék ezt a különleges élővilágot.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A partoktól kicsit távolabb található a Grutas de Cacahuamilpa Nemzeti Park, melyben Mexikó egyik leghosszabb barlangrendszere bújik meg. Az adrenalinfüggőket a cseppkőbarlang mellett canopy pálya várja, illetve kötélen ereszkedhetnek le a 37 méter mély Limontitla-szakadékba.

Oaxaca

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A Mexikó délkeleti partvidékén fekvő Oaxaca állam híres őslakos kultúrájáról, különösen tekintettel a mixtecek és a zapoték indián kultúrára. A népesség többsége a központi völgyi régióban él, mely tele van régészeti látnivalókkal. Az állam székhelye Oaxaca de Juárez városa, mely Mexikó művészeti és kulturális központjának számít. Az élet minden területén keveredő indián és spanyol hagyományok sajátos varázst kölcsönöznek ennek a régiónak. Monte Albán a legnagyobb prekolumbiánus ásatási helyszín, mezoamerika legősibb városának számít, mely hosszú időn keresztül a zapoték elit társadalmi és politikai központjául szolgált. A romok a Oaxaca-völgyben minden irányból jól láthatók, ezért a gyarmati idő kezdetétől a mai napig kedvelt helye éppúgy a felfedezőknek, mint a turistáknak.

Chiapas & Tabasco

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
A régió a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán térsége mellett a maja romokról és gyönyörű tavairól híres. Egyik legfontosabb öröksége a Palenque maja romvárosa, melynek nagy része ma is feltáratlan. Itt bukkantak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére. A város és a környező nemzeti park 1987 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.
Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Chiapas híres türkizkék Miramar taváról, mely a Lacadon dzsungel sűrűjében fekszik és gyalogos túraútvonalon keresztül lehet csak megközelíteni. Kellemes vízhőmérséklete úszásra és kajakozásra egyaránt ideális.

Yucatán-félsziget

Mexikó legszebb régiói - OTP Travel Utazási Iroda
Keleten a Karib-tenger, jobb oldalon a Mexikói-öböl mossa partjait a maja cicilizáció otthonaként ismert félszigetnek. A találóan csak Maja Riviérának hívott partszakaszon olyan híres városok fekszenek, mint Tulum, Cancun vagy Playa la Carmen. Leghíresebb maja-tolték romvárosa Chichén Itzá, mely a világ hét új csodájának egyike, valamint az UNESCO kulturális világörökség része. A város három természetes vízgyűjtő terület, azaz cenote köré épül, mely a környező mezőgazdasági területeket is táplálta. Ezekből az életet adó kutakból kettő napjainkban is látható. A Yucatán-félsziget északi csücskénél fekszik a mezoamerikai korallzátony rendszer, közismertebb nevén a Nagy Maja Zátony. Ez a második legnagyobb korallzátony a világon, számtalan veszélyeztetett tengeri élőlény otthona, különféle védett területeket és parkokat foglal magában egészen Hunduras északkeleti sarkáig.

Kapcsolódó inspirációk:


Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

A világ leghíresebb karácsonyfái - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a leghíresebb fenyőket, hogy nekünk már csak azt kelljen eldönteni melyik alatt állnánk boldogan az év ezen különleges időszakában.

Mexikó | Mexikó | A Yucatán-félsziget legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó rengeteg csodálatos, képeslapra illő partot tartogat azok számára, akik a Yucatán-félszigeten keresnek ideális nyaralóhelyet.

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A varázslatos földalatti karsztképződmények mélyben csillogó víznyelőikkel olyanok, mintha egy civilizáció előtti titkos világ rejtőzködne a felszín alatt.

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mexikó leghíresebb piramisait, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni, ha erre a különleges kontinensre látogatunk.

Mexikó | Mexikó | Mexikó varázslatos kisvárosai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó igazi báját a kisvárosain keresztül ismerhetjük meg.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk finomabbnál finomabb mexikói ételeket!

Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Mosolygó koponyák, burjánzó virágdíszek, vibráló színek kavalkádja.

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
1 159 000 Ft-tól/fő

A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS

Mexikó
1 169 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND TULUM*****

Mexikó
1 109 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
1 369 000 Ft-tól/fő

GRAND HYATT PLAYA DEL CARMEN RESORT*****

Mexikó
1 899 000 Ft-tól/fő