Élmények a világ körül

Keresés

Karácsonyi kalóriakörkép

Karacsonyi kaloriakorkep  - OTP Travel Utazási Iroda
Mi kerül a világban az ünnepi asztalra?

Karácsonyi kalóriakörkép

 
A közelgő ünnepek szerves részei a laktató karácsonyi menük véget nem érő, fenséges fogásai.
 

Mi magyarok a halászlé- töltött káposzta- bejgli szent egységére esküszünk, de nézzünk szét, mi kerül a világban az ünnepi asztalra!

Nagy-Britannia a tradíciók országa

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
A hagyományos brit karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke pedig a puding, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme, számos család nemzedékek óta féltve őrzött recept alapján készíti az ünnepi finomságot.
A fagyönggyel díszített, brandyvel leöntött és meggyújtott pudingot hagyományosan tapssal köszöntik az asztalnál. A nagyobb hatás érdekében gyakran lekapcsolják a világítást, mikor a lilás lángok fénykörébe vont puding megérkezik a szobába. Már hetekkel az ünnep előtt elkezdik készíteni, de arra nagyon ügyelnek, hogy ha lehet, még ennél is hosszabb ideig fogyasszák, hiszen a hiedelem szerint ahányszor eszik valaki a karácsonyi pudingból, annyi boldog nap vár rá az elkövetkezendő esztendőben.
A marhafaggyú és a kenyérbél mellett belekerül minden földi finomság: szőlő, mazsola, cukrozott narancshéj, mandula, alma, aszalt szilva. 13 összetevőből kell állnia, amelyek Krisztust és a 12 apostolt jelképezik, és minden családtagnak meg kell kevernie (és közben kívánnia kell valamit) keletről nyugat felé a napkeleti bölcsek utazásának tiszteletére. Míg forgalomban volt a penny, a tésztába kis ezüst pénzérméket helyeztek, melyeket megtarthatott az, aki megtalálta.

Franciaország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Franciaországban a csokoládés vagy gesztenyés vajkrémes rolád, a “karácsonyi fatörzs”, azaz a Bûche de Noël az elmaradhatatlan ünnepi fogás. Nevét egy régi karácsonyi szokásról kapta, amikor a kandallóba tettek egy fadarabot, amely az este folyamán szép lassan elégett . Hamuját megőrizték következő karácsonyig. Tulajdonképpen egy ínycsiklandó piskótatekercsről van szó franciásan: cicomázva, dekorálva, ízlésesen és ha lehet, egy kis jelenetet rendezve a tetején. Persze a belseje sem mellékes, de a legegyszerűbb változatot is előszeretettel díszítik törpékkel, fűrésszel, gombákkal, fákkal. Sikerét sokoldalúsága adja, rengeteg verziója létezik. Nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem.

Olaszország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország elsőszámú karácsonyi édessége a panettone, egy könnyű, kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség. A XV. századtól készül a mainak megfelelő módon, és ez a mennyei finomság gyorsan meghódította egész Itáliát.

Eredetéről több történet kering, itt most az ünnep kapcsán a legromantikusabbat meséljük el.
Főszereplői Adalgisa, a milánói pék gyönyörű lánya, és Ughetto a pékinas. Egy napon a pék megbetegedett és a csodaszép lánynak kellett beállni az apja helyett dolgozni. Így addig kerülgették egymást Ughettoval a forró kemence mellett, hogy az ő szívük is lángra lobbant. Csakhogy a pékséggel szemben konkurens üzlet nyílt, meg kellett tartani a vásárlókat. Ekkor a találékony Ughetto kikísérletezte a Panettonét, ami nagyon jól sikerült, viszont több vaj és cukor kellett a kalácshoz, mint eddig. Ughetto a Sforza család solymásza is volt, eladott néhány madarat és ebből tudta fedezni a többlet költséget. Adalgisa is belevitte a fantáziáját a kalácsba és szárított narancshéjjal és aszalt gyümölcsökkel ízesítette a tésztát.
A vevők visszaszoktak a pékségbe, később Adalgisa és Ughetto összeházasodott és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Németország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Németországban járunk, minden üzletben találkozunk vele, és vihetünk is haza igazi, márkavédett drezdai specialitást, Dresdner Stollent.

A német karácsonyi péksütemény mai napig változatlan formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. A stollen belül sok-sok diót, mazsolát és narancshéjat rejt, de az extra ízért még rummal is megszokás spékelni a tésztáját. A bennfentesek egyik titka a marcipán, melytől igazán krémessé válik a sütemény. A kézzel készült Christstollent először 1329-ben Naumburgban említették, mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Több száz évvel később, 1996-ban a drezdai stollent bejegyezték a Német Szabadalmi és Márkahivatalnál, és eredetvédetté nyilvánították.

Drezda városa évente stollen fesztivált is rendez, ahol a látogatók megízlelhetik a valódi stollen zamatát.

Svédország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
A svéd Karácsonyban van néhány meglepő elem.

Meg se próbáljanak délután vendégségbe menni, 4 órakor, ugyanis az egész ország Donald kacsa rajzfilmet néz. 60 éve minden család a tévéképernyőn nézi, ahogy a mesefigura és barátai kellemes ünnepeket kívánnak. Olyan lehet ez, mint nekünk a Reszkessetek betörők!

Az animációs film után viszont irány a „julbord” (karácsonyasztal), a bőséges „svédasztal” . De nem csak úgy általában mindenféle ételek vannak rajta, hanem eléggé pontosan meg van határozva, hogy mi mindennek kell rajta lennie, és elvileg meg van szabva az is, hogy ezeket az ételeket milyen sorrendben kell fogyasztani. Például mindig van a választékban sokféle pácolt hering, halsaláta, füstölt angolna, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, hideg húsételek (pástétomok, sonkafélék, felvágottak), meleg hús- és halételek sült oldalas, kísérőként krumpli, céklasaláta.

És akkor itt jön a svédcsavar. A hagyományos karácsonyi édesség ugyanis a Máltai tejberizs felvert tejszínnel, cukorral és vaníliás cukorral és gyümölcsöntettel.

Japán

Ha a svédek ehetnek máltait (bár igazság szerint semmi köze Máltához), akkor a japánok amerikait. Japán alapvetően buddhista ország, nem hisznek Jézus születésében, viszont a nyugati kultúrákból már átgyűrűzött a karácsonyi ünneplés szokása. A karácsonyi buli csúcsa a vacsora, amelyet az amerikai gyorsétterem lánc, a KFC valamelyik üzletében szeretnek elkölteni. Hónapokkal előtte kell foglalni, hihetetlenül népszerű szokás.

De akkor mit esznek a máltaiak?

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Az éjféli miséről hazatérve meleg itallal (L-imbuljuta, azaz forró gesztenye levessel) és édes süteménnyel (Honey Ring, azaz mézes karika) köszöntik az ünnepet.

Grönland

Furcsaságban Grönland sem marad el Svédországtól. Itt már a karácsonyfa is nagy szó, hiszen a nagy hideg miatt ezeket Dániából importálják. A Nap hónapokig nem emelkedik a láthatár fölé, vagyis egész nap sötét van, így az ünnepi fények még mágikusabban hatnak. Ha ide kapnak meghívást, akkor készüljenek fel, mert karácsonyi menü végén az igazi csemegét a bálnabőr jelenti egy csík zsírral a belsejében (mattak). Persze szigorúan csak a rénszarvashús után.

Brazília

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Míg Grönlandon nem ritka a -40 fokos ünnep, addig Brazíliában a karácsony egyfajta előszilveszteri parti, amit rendkívül vidáman és lazán, gyakran a tengerparton ünnepelnek.

A brazil karácsonyi szokások portugál eredetűek az ország gyarmati múltja miatt. A karácsonyi ünnepek december 24-én éjfélkor kezdődnek egy tradicionális családi vacsorával, ahol a közeli és távoli rokonság összegyűlik. Az éjféli vacsorán különböző hagyományos ételek mellett egy különleges sült szárnyast tálalnak fel, amely hasonló a pulykához, és úgy hívják: Chester. Ezt a szárnyast szigorúan ellenőrzött körülmények között tenyésztik, csak természetes táplálékot kap, például szóját és kukoricát. A levágás előtt minőségellenőrzésen megy keresztül, mivel ennek a szárnyasnak a húsa 70%-ban a mellben és combban található.

Asztalra kerül még a hagyományos édesség, a rabanada, ami egy édes palacsintatésztában, olajban sütött, vékonyra szeletelt bagett jellegű kenyér fahéjas porcukorral megszórva – a bundás kenyérhez hasonlít.

Görögország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Görögországban ér minket az ünnep a fenyőfáról jó eséllyel le kell mondanunk.

A görögök többsége régebben nem díszített karácsonyfát, ők halászhajóikat díszítették fel ezeken a napokon. Ez a szokás máig megmaradt, de ma inkább hajómaketteket használnak a régi hagyomány megőrzésére. A feldíszített kishajót az ünnepi asztal közepén helyezik el.

A karácsonyi vacsora hagyományos főétele a sertéssült (bárány, kecske) görög salátával. Karácsony előestéjén készül a Christopsomo kenyér, amelynek felső kérgébe sütés előtt keresztet vájnak, majd különleges díszítéssel kerül az ünnepi asztalra. Karácsony napján a háztartásfő keresztet vet a kenyér felett, majd felvágja és mindenkinek ad belőle egy darabot, aki az asztalnál ül.
Ami a süteményeket illeti, a melomakarona az igazi karácsonyi édesség. Búzadarából, fahéjból és szegfűszegből álló sütemény mézbe áztatva, megéri felfüggeszteni a diétát miatta.

Lengyelország

Karácsonyi kalóriakörkép - OTP Travel Utazási Iroda
A lengyelek fenntartanak egy helyet a magányos utazóknak a karácsonyi vacsoránál, s ha egyszer véletlenül Lengyelországban töltjük a karácsonyt, ne lepődjünk meg, ha a 12 apostol tiszteletére ugyanennyi fogást szolgálnak fel, és az asztal alatt a kis Jézus emlékére egy halom szénát találunk.

Amit éjfélig biztosan nem látunk, az a hús, helyette éhségünket céklalevessel, hallal, valamint krumplival, sajttal, gombával, esetleg savanyú káposztával töltött barátfülével csillapíthatjuk. Édességként szinte biztos, hogy valamilyen mákos finomságot kapunk, a legelterjedtebb a meleg tejbe és mákba áztatott palacsintaszerűség, a łamaniec és a nálunk is méltán kedvelt bejgli, a makowiec.

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Róma - családi nyaralás - OTP Travel Utazási Iroda
Róma ezernyi kincset, páratlan látnivalót tartogat. Végig járjuk az örök város kincseit úgy, hogy az a legkisebbek számára is élvezhető, fogyasztható legyen.

Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Ázsia, Top10 tea - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a legnépszerűbb ázsiai teafajtákat!

}

Częstochowa Fekete Madonnája - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!

Kapcsolódó ajánlatok:


LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

TÜRINGIA, SZÁSZORSZÁG ÉS BERLIN FELFEDEZÉSE

Németország
779 000 Ft-tól/fő

GÖRÖGORSZÁGI TENGERPARTI SZÁLLÁSOK

Görögország
250 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK JAPÁNBAN

Japán
2 075 000 Ft-tól/fő