Élmények a világ körül

Keresés

A chilei Húsvét-sziget titkai

A chilei Húsvét-sziget titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Chile államhoz tartozik, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán szívében bújik meg. A helyiek nyelvén a világ köldökének nevezett szigetet sokan a bolygó egyik legfélreesőbb helyének tartják.

A chilei Húsvét-sziget titkai

Bár technikailag Chile államhoz tartozik, a Húsvét-sziget a Csendes-óceán szívében bújik meg. Az eredetileg Te Pito O Te Henua, vagyis a világ köldökének nevezett Húsvét-szigetet sokan a bolygó egyik legfélreesőbb helyének tartják. Talán éppen emiatt, a Húsvét-sziget lenyűgöző úti cél, amely rengeteg érdeklődőt vonz. Bár leginkább a Moai-nak nevezett ikonikus szobrairól ismerik, a Húsvét-szigeten megdöbbentően sok mind vár felfedezésre.
A Húsvét-sziget a polinéziai őslakosok nyelvén Rapa Nui. Az angol neve viszonylag új keletű, 1722-ben kapta a sziget, amikor egy holland hajó húsvétvasárnap érkezett a partjaihoz. A sziget története azonban jóval korábbra nyúlik vissza. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a Húsvét-szigetet először 700 és 1100 között népesítették be, és 1600-ra a sziget lakossága már meghaladta a 15 000 főt. A hollandok látogatásának idején a Húsvét-sziget civilizációja már hanyatlásnak indult a túlnépesedés, az erdőirtás és a korlátozott természeti erőforrások miatt. A szobrok még álltak, amikor Roggeveen partra lépett, de James Cook 1774-es látogatásakor már sokukat ledöntötték. A legtöbbet a klánok közötti későbbi konfliktusok során pusztították el. A közelmúltban azonban 50 Moai-t újra felállítottak.
Ma a Húsvét-sziget egy élénk, festői és kulturális szempontból is fontos úti cél, virágzó idegenforgalommal. Lakosainak több mint fele ma is őslakos, így a helyi kultúra jelenléte erősen érezhető. Az őslakosok között a mai napig mítoszok keringenek az aku-aku nevű istenek által őrzött családi barlangokról, a helyi kőből készült mitikus kézműves termékekről és a különleges, helyi fafaragványokról.
Távoli elhelyezkedése ellenére a Húsvét-szigetre könnyebb eljutni, mint gondolnánk. Rendszeres repülőjáratok indulnak Chiléből és Tahitiről. A Húsvét-sziget nedves, szubtrópusi éghajlattal büszkélkedhet, így egész évben kellemes az időjárás. Mivel azonban a déli féltekén helyezkedik el, a Húsvét-sziget leghidegebb időszaka június és augusztus közötti időszak.

Anakena strandja

A Moai-k a sziget egész területén fellelhetőek, így a gyönyörű, fehér homokos strand a Anakena területén is, amely hét szobornak is otthont ad. A legendák szerint itt szálltak partra az első polinéz telepesek is Hotu Matuꞌa vezetésével.

Moai-szobrok a Rano Raraku vulkánon

A tengerpart mentén való autózás során rengeteg Moai-t láthatunk, de vitathatatlanul a legjobb hely, ahol megállhatunk és megtekinthetjük a szobrok lenyűgöző gyűjteményét, a Rano Raraku-nál található. Ez volt az a kőbánya, ahol egykor a Moai-k elkészítéséhez szükséges köveket bányászták. A hegyoldalon még mindig rengeteg szobor áll a befejezés előtti fázisokban is.

Rano Kau vulkán

A Húsvét-sziget egyik legizgalmasabb helyszíne a Rano Kau és Orongo. A védett vulkáni kráter egykor szent helynek számított, ahol vallási szertartásokat végeztek, ma a kráter közepén egy nagy édesvízi tó található. Mindenképpen érdemes felmászni peremére, ahonnan látványos kilátás nyílik az óceánra, illetve Orongo falura. A település egykor a madáristent imádó helyi kultusz központja volt. Környéken számos vésett sziklarajzot megcsodálhatunk, amelyek madár-ember hibrideket, valamint madáristeneket ábrázolnak.

Ahu Tongariki Moais

A Húsvét-sziget fő városa Hanga Roa, itt található a repülőtér is. Hanga Roaban él a helyi lakosok többsége, és sokan indulnak innen a sziget felfedezésére. A város egyik fő látványossága a Museo Antropológico Sebastián Englert, amely különleges gyűjteményével egyedülálló módon mutatja be a Húsvét-sziget történelmét és a kultúráját olyan jelentős műtárgyak segítségével, mint a Rongo-Rongo táblák. A különleges táblák a tartalmát ma is rejtély övezi, a rájuk írt hieroglifákat nem sikerült megfejteni, de a ködbe vesző történetű Hotu Matu'a népének tulajdonítják.

Kapcsolódó inspirációk:

Bejártuk Chile legszebb vidékeit - OTP Travel Utazási Iroda
A 6000 km hosszú Csendes-óceáni partvonallal az egyik oldalon és a fenséges Andokkal a másik oldalon Chile egy hosszan elnyúló ország, amely számos különböző éghajlatú területet foglal magába.

Chile a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Chile fővárosa és egyben legnagyobb városa Santiago. Nemzeti nyelve a spanyol, hivatalos pénzneme a peso. Ismerje meg velünk ezt a különleges országot ön is a tények tükrében.

Chile szíve: Santiago de Chile - OTP Travel Utazási Iroda
Santiago de Chilét a spanyolok alapították 1541-ben, és a gyarmati idők óta Chile fővárosa. A több mint hatmillió lakosú település épületeiben még ma is fellelhetőek a spanyol örökség nyomai.

Chile csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Chile különleges attrakciót bemutató sorozatunk újabb darabjában természeti és kulturális kincseket is igyekszünk bemutatni. Tartsanak velünk a különleges chilei kalandban!

Chile legjava - OTP Travel Utazási Iroda
Chile, a Dél-Amerika partjainál kígyózó keskeny ország a kontinens egyik legváltozatosabb területe. Fedezze fel velünk ezt a különleges világot!

Bolívia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a bolíviai konyha gyöngyszemeit! Tartson velünk egy egzotikus gasztro-kirándulásra!

Bolívia titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó déli partján, közel 4000 méterrel a tengerszint felett található Tiwanaku, amely az inkák előtti legfontosabb civilizáció fővárosa volt.

Bolívia tíz csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Bolíviában a Titicaca-tó partján fekvő Copacabana luxus üdülőhelyei vagy az Uyuni sós sivatagja további különleges élményeket kínálnak. Íme Bolívia tíz csodája!

Bolívia szíve: La Paz - OTP Travel Utazási Iroda
A bolíviai La Paz kevés utazó bakancslistáján szerepel, pedig ott lenne a helye, ugyanis a világ legmagasabban fekvő fővárosa számtalan felfedezni valóval csalogat. Fedezze fel velünk La Pazt!

Top 10 hely Bolíviában - OTP Travel Utazási Iroda
Aki autentikus és látványos dél-amerikai nyaralásra vágyik, annak mindenképpen Bolíviát kell célba vennie. Mutatjuk a helyszíneket, amelyeket Bolíviában feltétlenül érdemes meglátogatni.

Bolívia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Bolívia Argentínával, Chilével, Peruval, Brazíliával és Paraguayjal határos. Az ország egyharmada az Andok vonulatain belül fekszik. Íme pár tény erről a csodás országról.

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák elveszett városának felfedezése kalandregénybe illő fordulatokban bővelkedett.

10 érdekesség a Machu Picchuról - OTP Travel Utazási Iroda
A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet a világ hét új csodájának egyikévé választottak.

Peru megfejtetlen titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A perui táj valóban festővászonra kívánkozik: az Andok itt a legcsodálatosabb.

Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

PERU - BOLÍVIA

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
829 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
919 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND AQUAMARINE *****

Dominikai Köztársaság
979 000 Ft-tól/fő

MELIA CARIBE BEACH RESORT*****

Dominikai Köztársaság
1 039 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PUNTA CANA*****

Dominikai Köztársaság
1 079 000 Ft-tól/fő

RIU BAMBU*****

Dominikai Köztársaság
1 139 000 Ft-tól/fő