Élmények a világ körül

Keresés

Fehér falvak Andalúziában

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia fehér falvai lenyűgözőek, völgyek ölelésében vagy kies sziklák tetején emlékeztetnek egy letűnt korszak különös történetére.

Fehér falvak Andalúziában

Andalúzia fehér falvai (pueblos blancos) lenyűgözőek, völgyek ölelésében vagy kies sziklák tetején emlékeztetnek egy letűnt korszak különös történetére. Összeállításunkban bemutatjuk az öt legszebbet, ráadásnak pedig előkerül a híres kék falu is.
Az andalúziai fehér falvak megidézik a múltat. A fehérre meszelt házak között kanyargó keskeny macskaköves utcácskák apró tereket és évszázados épületegyütteseket kötnek össze. A falvak csendjét többnyire csak a templomi harangok hangja töri meg. Az épületek között illatozó narancsfák törik meg a homogén fehérséget. De nemcsak maguk települések gyönyörűek. Irigylésre méltó az elhelyezkedésük is, dombtetőkön és völgyekben meghúzódva Dél-Spanyolország bámulatos szépségű tájaira nyílik belőlük kilátás. Mindez az egykori iszlám és keresztény világ határán.

1. Zahara

Spanyolország | Córdoba | Playa de los Genoveses - OTP Travel Utazási Iroda
A Sierra de Grazalema Természeti Park északi részén, egy domboldalon magasodik, képeslapra illő, csodálatos kilátással, varázslatos hangulattal, megtekintésre érdemes templomokkal és jó étkezési lehetőségekkel csábítja a látogatókat. A város fölött egy XIII. századi mór erőd magasodik. Itt 150 éven át, a XIV. és a XV. században a muszlimok voltak az urak, innen kémlelték a keresztény kézen maradt, közeli Olverát. A faluban két templom is található, érdemes őket felkeresni! Jó hír, hogy sok más fehér faluval ellentétben Zaharában néhány tisztességes étkezési és szálláslehetőség is rendelkezésre áll. Kiváló tapasbárok várják a turistákat.

2. Arcos de la Frontera

Spanyolország | Córdoba | Bolonia - OTP Travel Utazási Iroda
Arcos de la Frontera egy magasodó homokkő szikla tetejére épült, amelyet a Guadalete folyó ölel körbe. A neve is arra utal, hogy a századokon át a háborúzó muszlimok és keresztények közötti határon fekszik. A sziklacsúcs védelmet nyújtott a támadások ellen. A településen kifejezetten kevés üzlet és kávézó található, így a falu megőrizte kortalan hangulatát. A Cabildo téren, a falu legmagasabb pontján áll a XV. századi templom, amely egy mór erőd maradványaira épült. Közelében áll a városháza, illetve itt tárul fel a település fő attrakciója, az andalúziai tájra nyíló pazar kilátás.

3. Setenil de las Bodegas

Spanyolország | Córdoba | Torremolinos - OTP Travel Utazási Iroda
Az emberek sokszor furcsa helyeken élnek, jól példázza ezt Setenil de las Bodegas. A falu lakói ugyanis szó szerint egy szikla alatt laknak. A Trejo folyó szurdokának falai számos természetes barlangot is rejtenek, amelyeket a helyiek az évszázadok során ki is használtak. A barlangok elé épültek az apró házak, amelyeket hátulról kiválóan hűtöttek a természetes mélyedések. A település neve a latin "septem nihil" szóból származik, ami arra utal, hogy a katolikus uralkodók hétszer próbálták visszafoglalni a móroktól. Korábban jelentős szőlőművelés folyt a környéken a XIX. században azonban egy fertőzés felszámolta a környékbeli borkultúrát. Ez az örökség már csak település nevében maradt fenn.

4. Grazalema

Spanyolország | Córdoba | Playa del Cristo - OTP Travel Utazási Iroda
Grazalema a Sierra de Grazalema Természeti Park mélyén, egy sziklapárkányon áll, a körülötte tornyosuló hegyek között olyan látványt nyújtva, mintha csak törpék laknák. Nincs is jobb módja annak, hogy élvezzük a látványt, minthogy helyet foglalunk a főtéren, rendelünk egy kávét és csodálattal bámuljuk a sziklamonolitokat, amelyek a fehér házak és a vörös cseréptetők fölé magasodnak. Grazalema kiindulópontja számos kiváló túraútvonalnak is, amelyek csodálatos tájakon keresztül szelik át a környéket.

5. Ronda

Spanyolország | Córdoba | Playa la Herradura - OTP Travel Utazási Iroda
Ronda valójában nem is falu, inkább város. De fehér és elbűvölő. A várost kettéosztja az El Tajo folyó, amely 100 méter mély kanyont vájt a sziklába. A kanyonon egy híd ível át, amely összeköti a települést. Az óváros az iszlám időkből származik, és mór múltjának emlékei mai is láthatóak. A mecset ma már templom, a mór palota nemesi kastély lett, az arab fürdőket pedig megtépázta az idő vasfoga. A városban található az ország egyik legszebb bikaviadal-arénája is, érdemes felkeresni.

+1 Júzcar

Spanyolország | Córdoba | El Rompido - OTP Travel Utazási Iroda
Júzcar 2011 előtt egy volt a számos pueblos blancos közül. Az élet itt is lassú volt, és a látogatók többnyire a környező természet felfedezésére érkeztek csak a faluba. Egy évtizeddel ezelőtt azonban minden megváltozott, egy promóció keretében az egész falut átfestették kékre. Itt mutatták be ugyanis a Hupikék törpikéket. A világpremier jól sikerült és Júzcar is a térképre került. A terv az volt, hogy a premier után visszafestik a falut, ám akkora szenzációt keltett, hogy pár hónap alatt közel 100 000 turista kereste fel az addig ismeretlen települést. A helyiek kiszimatolták a lehetőséget és úgy döntöttek, hogy a város kék marad. Kezdetben sok törpös kacatot is árultak, ám idővel a jogtulajdonos filmstúdió 12% százaléknyi részesedést akart az eladások után, amibe a helyiek nem mentek bele. Így ma már törpös csecsebecséket ne keressünk. Maradtak azonban a nagy törp-szobrok és a színes piros gombák. Rajzfilmes falfestmények tarkítják a falakat és aranyos útjelző táblák igazítják el a látogatót.

Kapcsolódó inspirációk:


 Gaudí remekműve, a Sagrada Familia | OTP Travel Utazási Iroda
Az építészeti kuriózum a tervek szerint 2026-ra nyeri el teljes pompáját. Ismerje meg a világ egyik legszebb és lehíresebb, napjainkig is épülő templomának történetét.

 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Katalónia a legízletesebb fogások otthona. Tartson velünk a spanyol kulinária kavalkádjában és kóstolja meg a legfinomabb helyi ételeket!

 Barcelonai tengerpart-mustra | OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona csábításának képtelenség ellenállni. A látnivalók mellett a városi és városkörnyéki strandok is fantasztikusak. Lássuk az élmezőnyt!

Családi nyaralás: irány Barcelona! - OTP Travel Utazási Iroda
Barcelona igazi családbarát úti cél. Bemutatjuk kedvelt látványosságait, amelyek a gyerekek érdeklődésére is joggal tarthatnak számot.

Spanyolország | Marbella kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A Costa del Sol ékköve, Marbella a pezsgő éjszakai életen, a pubok és kávézók sokaságán túl rengeteg csendes zugot és felfedezni valót kínál.

Spanyolország | Andalúzia | fehér falvak - OTP Travel Utazási Iroda
Az Alhambra vöröses árnyalatú falai a külső szemlélő elől elrejtik a belső tér meghitt szépségét. Fedezze fel velünk!

Spanyolország | andalúziai strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Andalúzia világhírű a 800 km hosszú tengerpartjáról. Számtalan látványos, fehér homokkal és kristálytiszta türkizkék vízzel rendelkező stranddal valódi paradicsom.

Spanyolország | Córdoba ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Bemutatunk hét spanyol ételt, amiről a cordóbaiak állítják, ők csinálják a legjobban.

Spanyolország | Andalúzia | Córdoba | Mezquita - OTP Travel Utazási Iroda
Arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset. Ismerje meg az egykori iszlám világ központjának ezt a csodálatos alkotását!

Spanyolország | Andalúzia gyöngye: Córdoba - OTP Travel Utazási Iroda
A lenyűgöző történelemmel büszkélkedő Córdoba Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város mindenki számára kínál valamit.

Mallorca 10 legszebb strandja - OTP Travel Utazási Iroda
Függetlenül attól, hogy milyen strandot szeretünk, Mallorcán minden megtalálható. Csokorba gyűjtöttük a legszebbeket.

Mallorca gasztonómiája - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük mit kóstoljunk meg, ha ide látogatunk.

Mallorca 7 kihagyhatatlan látnivalója - OTP Travel Utazási Iroda
Mallorca egy gyönyörű mediterrán sziget, fantasztikus időjárással, lenyűgöző tájakkal és finom ételekkel. Vadregényes hangulata azonnal elvarázsol minden ideérkezőt.

Irány a napsütötte Spanyolország! - OTP Travel Utazási Iroda
Mallorca, Malaga, Ibiza, netán Barcelona vagy Madrid? A választás nem könnyű, de segítünk benne! Spanyolország újra tárt karokkal várja az utazókat. Így tud most utazni!

Kanáro-szigetek | Tenerife titokzatos piramisai - OTP Travel Utazási Iroda
A Kanári-szigetek mai napig megfejtetlen rejtélyei, a Tenerife keleti partján fekvő Güímar falucskában találhatók.

Naveta des Tudons - Európa legrégebbi épülete - OTP Travel Utazási Iroda
Naveta des Tudons - Menorca jelképe különös titkokat rejt

Lazareto de Mahón, Menorca előszobája - OTP Travel Utazási Iroda
Különleges módon, karanténsziget létrehozásával védekeztek Menorca lakói a középkori járványok ellen.

10 tény, amit nem tudott Menorcáról - OTP Travel Utazási Iroda
10 kevésbé ismert tudnivaló a csodálatos Menorcáról.

10 menorcai étel, amit ki kell próbálni! - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele menorcai helyi finomságokba!

Alghero – az ezerarcú „kis Barcelona” - OTP Travel Utazási Iroda
Algheronak, a középkori szardíniai kisvárosnak sikerült megőriznie sajátos arculatát, hangulatát annak ellenére, hogy nyáron igazi üdülőparadicsommá változik.

Kapcsolódó ajánlatok:


ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA BLANCA TENGERPARTJÁN

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
499 000 Ft-tól/fő

MELIA COSTA DEL SOL**** - TORREMOLINOS, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
569 000 Ft-tól/fő

VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
1 012 000 Ft-tól/fő

GRAN HOTEL MIRAMAR GL***** - MALAGA

Spanyolország
1 029 000 Ft-tól/fő

IBEROSTAR SELECTION SANTA EULALIA IBIZA **** IBIZA

Spanyolország
599 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM PALACE IBIZA RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
895 000 Ft-tól/fő

GRAND PALLADIUM WHITE ISLAND RESORT & SPA ***** IBIZA

Spanyolország
960 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
199 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő