Élmények a világ körül

Keresés

Mindenből ötös.

Az eminens Koppenhága

Ha a városoknak iskolai bizonyítványt állítanának ki, Koppenhága egész biztosan az eminens diákok között végezne. A világ többi nagyvárosának lenne mit tanulnia a dán fővárostól. Valahogy így nézne ki az ellenőrző:

Szorgalom: 5. A város összképéből, a terek és az épületek harmonikus látványából kiolvasható az itteniek szorgossága, gyakorlatiassága, szerénysége, a puritánsággal jól megférő igényessége. A vízparti főváros az ezredforduló óta dinamikus infrastrukturális- és kulturális fejlődésen megy keresztül. Ez részben a kulturális létesítményekbe és emberközpontú várostervezési projektekbe való nagyszabású befektetéseknek, valamint sikeres formatervezők, mesterszakácsok és építészek új hullámának köszönhető.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Környzetismeret: csillagos 5. Koppenhágát a világ egyik legkörnyezettudatosabb városának tartják, az itt élők ugyanis nagyon tudják, hogyan érezzék jól magukat, úgy hogy közben a környezetet sem teszik tönkre. Az infrastruktúra is nagyon környezettudatos, így itt kifejezetten jó érzés gyalogosnak lenni, biciklisnek pedig pláne. A városépítészek rengeteg figyelmet fordítanak a gyalogosokra és a biciklizőkre, itt nem csak a helyiek, hanem a turisták is ingyen használhatják a városi bicikliket. Több, mint 350 kilométer kiépített, jelzőlámpákkal ellátott bicikliút van a városban. De az építkezéseknél is odafigyelnek a környezetre. A legtöbb újonnan felhúzott épületnél előírás, hogy dús növényzetet telepítsenek a tetőre, és sok régi házat is felújítottak ennek szellemében. A zöldtető egyrészt segíti a megfelelő belső klíma kialakítását (csökkentve a rezsiköltségeket), másrészt csökkenteni tudják az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását. Nagyratörő tervek szerint 2025-re a világ első szén-dioxid-mentes fővárosává akarják tenni Koppenhágát.
 
Magatartás: 5. Egyedülállóan vegyes az atmoszférája, és izgalmasan paradox. Különlegesen keveredik a skandináv jólét irigylésre méltó világa egy fesztelen, sznobságoktól mentes életfilozófiával. A metropolisz közepén található a híres Christiania, a szabad város. Házai a hatvanas években még katonai épületek voltak, majd 1971-ben hat hippi, gitárral a kezében, elfoglalta az elhagyott épületet, hogy megteremtsék egy alternatív mikrotársadalom modelljét, amely a szeretet és a béke eszméin alapul. Felszabadult lakói heverésznek a tó partján, beszélgetnek, mosolyognak, minden gesztusuk a kölcsönös elfogadásról szól: szeretünk téged, ha szeretsz bennünket. Christiania lakói híresen toleránsak, néhány apró dolgot kell csupán szem előtt tartani, ezekre a bejáratnál tábla is figyelmeztet: ne fuss,ne mobilozz és ne fotózz! Az autonóm terület minden lakójának egy szavazata van, népgyűléseken határoznak a város sorsát meghatározó kérdésekről. Ilyen például, hogy ki költözhet be a városba (a férőhelyek ugyanis korlátozottak) vagy milyen beruházásokra jusson pénz. Vezetett túrákon maguk a telepesek mutatják be ezt a speciális területet.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Testnevelés: 5. Itt nem kell senkit sem noszogatni, a mozgás az élet szerves részét képezi. A belső kikötőben úszásra alkalmas a víz, a lakosok 40%-a pedig kerékpárral jár munkába, naponta összesen 1,2 millió kilométert tekerve. A kikötő felett, a magasban kétsávos bicikliút halad, amely az emberközpontú várostervezés tökéletes és szívgyönyörködtető példája. Jan Gehl világhírű városépítésznek jár érte a köszönet és az elismerés. Itt ugyanis az autósok rovására kerékpárutak bővítése mellett döntöttek.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Jó hír a sportos turistáknak, hogy Koppenhágában két kültéri úszómedence is van, hamisítatlan skandináv fürdőzésben lehet itt részünk. Nyáron általában 20 fok felett van a víz hőmérséklete. A víz egyébként is meghatározza Koppenhága városképét, keresztül-kasul csatornák hálózzák be, kitűnő kajaktúrákon vehetünk részt. Gyönyörű látványt nyújt a város a naplementében.
 
Irodalom: csillagos 5. Hans Christian Andersen minden bizonnyal a leghíresebb dán költő és meseíró. A szerző dán, német és görög legendákra, történelmi tényekre, a néphitre, valamint kora irodalmi mozgalmaira támaszkodott. Történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek. Leghíresebb meséi: A kis gyufaáruslány,A császár új ruhája,A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő, A kis hableány.
 
Az ez utóbbi meséje által ihletett szobor a koppenhágai kikötőben a város egyik szimbóluma. A kedves kis szobor a kikötőben egyáltalán nem hatalmas, szerényen állja a tenger viszontagságait. Edvard Eriksen készítette J. C. Jacobsen megrendelésére, majd a dán sörgyáros ajándékozta Koppenhága városának 1913-ban. Mivel a kor híres balerinája, Ellen Price nem vállalta az aktmodellkedést, így a szobrász a feleségét, Eline Eriksent formázta meg, s tette ekként örökéletűvé.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
„Valami bűzlik Dániában” – rögtön ráismerünk, hogy a Hamletből származik az idézet. Koppenhágától északra, Helsingørban áll Európa egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb reneszánsz kastélya, ahol Hamlet apjának szelleme kísért. A kastélyt Shakespeare Hamlet című drámája tette világhírűvé, nyaranta az udvar szabadtéri színpadán idézik a nagyérdeműnek a titokzatos történetet.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Az irodalmi citátumok mellett a város kikötőjében található impozáns királyi könyvtár is szót érdemel. A bibliotéka Fekete Gyémánt néven híresült el, szokatlan formája és polírozott gránitburkolata miatt. Az épületben nem csak a könyvtár kapott helyet, hanem koncertterem és két múzeum is, a Nemzeti Fotográfiai Múzeum és a Dán Karikatúra Múzeum.
 
Történelem: 5. Az elegáns Rosenborg kastély a dán reneszánsz stílus klasszikus példája 1606-ban épült, de azóta is tartja formáját. IV. Keresztély király számos építészeti projektjeinek egyike, és mindössze kétszer volt szükséghelyzetben az uralkodó lakhelye (1794-ben, amikor leégett a Christiansborg palota és 1801-ben a napóleoni háborúk idején), inkább nyári rezidenciaként szolgál. A reneszánsz jegyek miatt egy mesebeli elvarázsolt kastélyt idéz: vizesárok veszi körül, előtte pedig egy rózsakert díszeleg. A koronázási ékszereket és az egyéb kincseket a kastély pincéjében őrzik, üvegvitrin mögött.
A másik királyi épületegyüttes, az Amelienborg az uralkodói család téli székhelye. A négy egyforma, klasszicista homlokzatú és belül rokokó stílusú palotaegyüttes egy nyolcszögű teret vesz körül. A tér közepén Amalienborg alapítójának, V. Frigyes dán királynak a lovas szobra áll.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
A főváros további ékessége a Radhaus, vagyis a városháza, amely üvegtetős belső udvara kiállításoknak és nagyszabású rendezvényeknek ad otthont. A helytartóság híres világórája mutatja a különböző időket, jelzi a napkelte és a napnyugta idejét, valamint naptárként is szolgál. Az épület 106 méter magas tornyából lenyűgöző panoráma tárul elénk.
Innen mindössze néhány percnyi sétára található Dánia legkedveltebb vidámparkja, a Tivoli. A Tivoli a világ második legrégebbi vidámparkja és Koppenhága ikonikus nevezetessége. Teli vad attrakciókkal, tavakkal és szökőkutakkal szabdalt, színes virágokkal díszített zöld oázisokkal, ínyenc éttermekkel, rock koncertekkel és rendszeres a tűzijáték is.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Érdeklődésre tarthat számot a Rundetarn, a 17. században épült hatalmas torony. Aki madártávlatból szemlélné meg Koppenhágát, mindenképp érdemes felmennie a legfelső szintre, ahová a lépcsők helyett egy 209 méter hosszú, csigavonalban haladó út vezet. Legendák szerint Nagy Péter orosz cár négylovas hintóval hajtott fel a 36 méter magas toronyba.
A Christiansborg palota, a dán parlamentnek is helyet adó épület főként a királyi fogadószobákról nevezetes.
 
Fizika: csillagos 5. Niels Henrik David Bohr Nobel-díjas fizikus Koppenhága szülötte, aki az atomszerkezet és a kvantummechanika tudományterületén dolgozott. Dániában nemzeti hősként tekintenek rá, s bár munkája az egyszerű földi halandó számára érthetetlen volt, ez a népszerűségét nem akadályozta. Amikor 1922-ben megkapta a Nobel-díjat, a szintén dán Carlsberg sörgyár, elismerésük jeléül egy házat ajándékozott a fizikusnak. Nem is akármilyet! A házat egy cső kötötte össze a főzdével, így Bohr egész életében ingyen ihatta a sert. A manapság leginkább futballcsapatokat szponzoráló cég nem csak a nemzeti büszkeség miatt ajándékozta a házat Bohrnak, a Carlsberg maga is támogatta a tudományt, ahol tudta. Alapítványuk még a Nobel-díjat megelőzően, 1921-ben hívta életre - a kormány és a tudós közreműködésével - az Elméleti Fizika Intézetét. Bohr itt fektette le a kvantummechanika alapjait, és 1927-ben itt írta le a komplementaritás fogalmát, ami a kvantummechanika egyik legfontosabb elve. 1938-ban a Magyar Tudományos Akadémia is tiszteletbeli tagjává választotta. Házasságából hat gyermeke született, egyikük, Aage Niels Bohr, szintén fizikus lett, és apjához hasonlóan elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Gasztronómia: 5. Sehol nem esznek annyi bio ételt, mint Koppenhágában, és a biosör is igen népszerű, számtalan sörfőzde található a városban. A dán konyha ízletes, bőséges és változatos, és egyre újítóbb szellemű. Ennek is tudható be, hogy Michelin-csillagok tekintetében Koppenhága az élen áll a skandináv városok között, 16 étterem összesen 20 csillaggal büszkélkedhet. Az egyik leghíresebb étterme a Geranium, amelyet háromszor is a világ legjobbjának választottak. A dánok imádják a jó péksüteményeket, sokmagos zsemléket, friss kenyérkéket. Így nagyjából minden sarkon van egy pékség vagy reggeliző-kávézó a városban, így ez kicsit megnehezíti a választást. Ám ennél nagyobb bajunk ne legyen! Ezekben érdemes kipróbálni a dánok kedvenc reggelijét, ami pár szelet helyi sajtból, friss zsemléből, vajból és lekvárból áll. Édességnek ott vannak a krémes-leveles finomságok, mint a Napoleon Kage, ami egy krémmel, gyümölccsel és habbal töltött sütemény, égetett cukor bevonattal. A Papiroen sziget egy hatalmas street food hangárról ismert, kicsit távolabb a belváros forgatagából, a hajókkal teli csatornák mellett. Egy helyre gyűjtöttek itt össze mindenféle utcai finomságot és olyan környezetbe tették, ahol pár sör mellett órákat el lehet tölteni.
 
A dán főváros sétálóutcája, a Stroget a világ leghosszabb sétáló- és bevásárló utcája a maga 1800 méterével. A Nyhavn (Új kikötő) pedig vidám színekre festett régi házaival, ízléses éttermeivel, a tengerhez vezető csatornákban álló és mozgó hajóival, és hangulatos kávézóival csábítja a látogatókat.

Koppenhága - OTP Travel Utazási Iroda
 
Turistaként igazán kellemes napokat lehet eltölteni az „eminens” városban. Aki olcsón szeretne repülni, annak érdemes a Wizzair malmői járatát választania, majd a svéd városból fél órás vonatozással el lehet jutni Koppenhágába. De van közvetlen járat is Budapestről, a Norwegian Air Shuttle repül Koppenhágába. A dán főváros repülőtere a városközponttól vasúton 14 perc alatt elérhető. A városban érdemes beszerezni egy biciklit a kölcsönzőből, és már indulhat is a felfedező körút. Sok hangulatos, meseszerű utcát, színes épületet, érdekes kiállítást, múzeumot és persze sörfőzdét lehet találni.

Kapcsolódó ajánlatok:LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
érdeklődésre

HAMBURG - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Németország
érdeklődésre

MÜNCHEN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Németország
érdeklődésre

BERLIN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Németország
érdeklődésre

BÉCSI ADVENT KONCERTTEL – BUDAPESTRŐL

Ausztria
75 900 Ft-tól/fő

BÉCSI ADVENT KONCERTTEL – PÉCSRŐL

Ausztria
78 900 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
249 000 Ft-tól/fő

ATHÉNI CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
269 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00