Torinói gasztro-kalauz

Piemonti konyha az egyik legváltozatosabb és leghíresebb Olaszországban.

Torinói gasztro-kalauz

A szarvasgombától a csigáig, a Gianduja mogyorókrémtől a Castelmagno sajtig, Torino fantasztikus gasztronómiai utazásra csábít, hiszen a piemonti konyha az egyik legváltozatosabb és leghíresebb Olaszországban. A mára már szinte történelmi, régi tradicionális receptek mellett Piemont az a régió, ahol a slow food mozgalom megszületett, mindössze néhány kilométerre innen, Bra városában. Számos, „slow koncepció” által inspirált éttermet találunk itt, melyek a helyi, friss, kiváló minőségű termékekre összpontosítanak.

Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási IrodaMinden második ősszel Torinóban rendezik meg a Salone del Gusto e Terra Madre nemzetközi élelmiszeripari vásárt és kongresszust, mely felhívja a figyelmet a helyi termelés, az egészséges táplálkozás és a tudatos társadalmi fogyasztás fontosságára. A slow food mozgalom célja, hogy létrehozzon egy „ízek bárkája” névre keresztelt programot, amely Noé bárkájához hasonlóan menedékként szolgálhat az adott régió elfeledett ízeinek, gasztronómiai különlegességeinek.
 
Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda

Minden mi szem szájnak ingere

Az olaszok minden étkezésnek megadják a módját, a piemonti régióban pedig számos helyi finomságot kóstolhatunk meg az előételektől kezdve, a főételeken át a desszertekig. Csokorba gyűjtöttük melyek azok a fogások, amiket mindenképpen tűzzünk ínyenc bakancslistánk élére.

Antipasti - előételek

Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A piemonti antipasti kedvencek az antipasto misto (vegyes előétel), Tomini (mini krémes sajtok chilivel tálalva), Vitello Tonnato (borjúhús tonhalszószban), pácolt szardella, piros és sárga paprika (a közeli Carmagnolában édes fajtákat termesztenek) Bagna Cauda (fokhagymás-szardellás mártás) és a különböző helyi felvágottak. A Torinóban honos, helyben sütött grissini (kenyérpálcika) minden ételhez illik és remek borkocsolyának számít.

Primi - tészta- és rizsételek

Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A piemonti Pó-völgy híres rizsföldjeiről, ahol az Arborio rizst termesztik, egy rövid szemű rizsfajtát, melyet a rizottóhoz használnak, és amelynek egyedülállóan krémes állagát köszönheti az étel. A hagyományos változatok közé tartozik a risotto al Barolo és a risotto ai funghi azaz a porcini gombával készített egytálétel. Sok más rizottót helyi sajtokkal, friss zöldségekkel és halakkal készítenek. A Venere Nero, egy fekete, rövid szemű rizs szintén ezen a vidéken honos, különlegessége, hogy főzéskor indigószín árnyalatúvá válik. A piemonti tésztafélék közé tartozik az agnolotti, egy hagyományosan darált bárányhússal töltött ravioli. Egy aranyos, mini változat az agnolotti del Plin, amelyet húslevesben tálalnak.
Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A tajarin fogása, hosszú, lapos tojásos tésztacsíkokból áll, melyeket hagyományosan raguval tálalnak vagy barna vajas zsályás szósszal. A tartufo d'Alba pedig egy szarvasgombával készült rizs vagy tészta különlegesség, melyet szezonálisan, különösen ősszel lehet megtalálni a régióban.

Secondi - hús, csiga és hal

Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A húsevők álma a bollito misto fogása, mely borjú-, csirke-, sertés- és belsőségek keverékét tartalmazza, valamint sok étlapon felfedezhetjük a carne cruda-t, mely a legkiválóbb marhahúsból készült tatár. A Cherasco környékén termesztett lumache-k azaz csigák fokhagymás, paradicsomos, olívaolajos mártással kerülnek tálalásra. A könnyebb fogásokat preferálók számára a halak bőséges választékban állnak rendelkezésre: szardella, sós tőkehal (baccalà), kardhal, lazac, tonhal, keszeg, nyelvhal, pisztráng, szardínia, hering, tőkehal és tengeri sügér is gyakran kerül a tányérra.
Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda

Desszertek és sajtok

Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A desszertek regionális kedvencei közé tartozik a bunet/bonet (csokoládéból és amaretti kekszből készült, kávékrémes karamellás szelet), a panna cotta karamellmártással, a tiramisù, a torta di mele (almás torta) és a zabaglione (tojássárgájából készült krém cukorral és Marsala vagy Moscato borral). És persze muszáj megemlíteni a gianduját, Torino világhírű mogyorós csokoládékrémjét, mely tulajdonképpen a Nutella „ősének” számít.
Torino | Torino gasztro-kalauz - OTP Travel Utazási Iroda
A Piemontban és Észak-Olaszországban számos különleges helyi sajtot kóstolhatunk. Ezek közül a legnépszerűbbek: a stracchino (krémes, lágy fehér sajt), toma (könnyű, félkemény tehéntejből készült sajt), robiola (finom és édes, gyakran olajban tartósított), raschera (a Monferrato magas legelőiről származó tehén-, kecske- és juhtej kombinációjából készül) és a fontina (gazdag hegyi sajt a közeli Aosta-völgyből).

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország

Tartson velünk egy felejthetetlen csillagtúrára a napsütötte Toszkána legszebb részein. Merüljünk el az olasz életérzésben, hiszen ahogy ők mondanák „la vita è troppo corta per non essere felici” vagyis „az élet túl rövid, hogy ne legyünk boldogok”.

589 000 Ft-tól/fő

NEM CSAK RÓMA

Olaszország

Ezeréves épületeivel, elbűvölő piazzáival, világhírű művészeti kincseivel és kulturális örökségével Róma a világ egyik legszebb városa. Azoknak ajánljuk ezt a programot, akik többedszerre sem tudnak betelni szépségével.

599 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország

Szicília szigete Itália-imádóknak, Keresztapa-rajongóknak és az ókori kultúra szerelmeseinek egyaránt kötelező úti cél. A körutazás azokat a látnivalókat is igyekszik felfedni, melyek bepillantást engednek az igazi Szicília titkaiba.

649 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország

Itáliáért csak rajongani lehet! A városok és falvak hangulata, a régi és az új kontrasztjai, az espresso aromája, a stílus és elegancia, az ellenállhatatlan ételek - és persze italok, a végtelen tenger „azzurrója” – és még ezernyi más érzékekre ható élmény ejti itt örökre rabul az utazók szívét. 

659 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország

A Nápolyi-öböl szépségeihez kevés vidék fogható. Északról Nápoly városa, keletről a Vezúv, délről a Sorrentói-félsziget foglalja keretbe a meredek sziklákkal, pasztellszínű városkákkal pettyezett partvidéket és a tenger azúrkékjét. Mediterrán életérzés, az igazi dolce vita várja itt az utazókat, mely minden érzékszervre hat.

769 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA

Olaszország

Szardínia sokkal többet tartogat, mint a gyönyörű tengerpartok, az épített örökség rajongóknak például valóságos paradicsom. Tartson velünk Szardínia legszebb részeire.

799 000 Ft/fő

SZICÍLIA – FLY & DRIVE

Olaszország

Szicília egy igazán különleges úti cél, atmoszférája azonnal elvarázsolja az utazókat. Vad tájai, gyönyörű barokk városai, a kis falvak időtlen hangulata, a római, görög, etruszk, középkori és mór emlékek, a gyönyörű tengerpartok és természetesen a szicíliai gasztronómia a turisták minden érzékszervére hat.
A fly and drive utazási forma a szabadabb időbeosztás kedvelőinek való; lehetővé teszi, hogy az utazók a kulisszák mögé is bepillantsanak és Szicília kevésbé ismert arcait, helyeit is felfedezzék. A programot tavasztól őszig javasoljuk.

739 000 Ft-tól/fő